Dodaj do ulubionych

suche usta

05.10.13, 18:18
patologicznie suche, od prawie 2 miesiecy; codziennie pękaja mi kąciki ust bo skóra jest tak sciągnięta
smaruje wszystkim co mi wpadnie w ręce, nic nie pomaga; smaruje średnio co 10-15 minut

badałam sie na cukrzycę-jest ok
tarczyca - TSH 5 miesiac temu, ale po podwyższeniu dawki Euthyroxu chyba sie unormowało
jestem przekonana ze to objaw czegoś co dzieje się w środku, ale czego?? ma ktoś pomysł?
Obserwuj wątek
    • eri22 Re: suche usta 06.10.13, 11:10
      dodam, ze czuję jakby podrażnioną całą śluzówkę w ustach; zmieniałam już pastę do zębów, myślałam, że mnie uczula
      innego pomysłu nie mam
      • sylwia.ss Re: suche usta 07.10.13, 04:18

Ja zawsze smaruję usta miodem i mi to pomaga, ale nigdy nie miałam tak długo problemu z suchymi ustami. Spróbowałabym też olej kokosowy - poczytaj trochę o jego właściwościach, ma niesamowite działanie na jamę ustną i nie tylko.
    • eri22 Re: suche usta 08.10.13, 07:51
      nie nie
      nic nie pomaga
      trzeba szukac wewnętrznej przyczyny
    • louise1212 Re: suche usta 08.10.13, 12:16
      To mogą być zaburzenia hormonalne albo metaboliczne. Przy niektórych metabolicznych cukier jest OK, ale poziom insuliny dopiero może na coś wskazywać. Zrób insuline na czczo i po obciążeniu 75g gukozy po 1h i po 2h.
      A Lip Medex na pewno złagodzi objawy (może trochę zaleczy, spowoduje, że będzie się normalniej wyglądać) ale nie wyleczy przyczyny jeśli faktycznie jest w środku.
    • katarzynaijerzy Re: suche usta 14.10.13, 19:31
      Trochę porad z mojego notatnika może cos sie przyda
      - stosujemy regularnie wszelkiego rodzaju pomadki,
      - masło kakaowe, olejek kokosowy, oliwa z oliwek, lub oleje; sezamowy, migdałowy, awokado, słonecznikowy, winogronowy,
      - zwykła klasyczna wazelina, wosk pszczeli,
      - kapsułki z witaminą e wyciskamy i smarujemy wargi,
      - kup do domu nawilżacz powietrza,
      - stosuj pomadki z filtrem UV na słońce,
      - włącz witaminy z grupy b i pokarmy nasycone tłuszczem roślinnym (orzechy, ziarna także ryby),
      - żel aloesowy,
      - często pękaniu warg towarzyszą tzw. zajady, czyli bolesne rany w kącikach ust. Trzeba wykluczyć wirus opryszczki, smarować specjalnym kremem z antybiotykiem (dermatolog). Mogą to być również pleśniawki, można wtedy zastosować żel zawierający mikinazol (daktarin),
      - problemy z wargami wskazują na konkretna awitaminozę czyli brak witaminy b2,
      - nie należy spożywać pikantnych potraw,
      - okłady z ogórka,
      - uwaga na pomadki z fenolem, kamforą, mentolem,
      - posmarować usta miodem na noc,
      - krem Nivea i maść z witamina a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka