Dodaj do ulubionych

TAI CH CHUAN/QIGONG

21.05.06, 22:28
To Lubię,polecam
Obserwuj wątek
    • re-flex Re: TAI CH CHUAN/QIGONG 03.06.06, 20:05
      Witam serdecznie, nowam tu, ale chętnie zostanę i tak wogóle gratuluję
      pomysłu!! aż mi się oczy śmieją do makrobiotyki, TMCh itp!.

A tak a propos qi gong, czy możecie polecić jakieś książki, mogą być po
      angielsku lub francusku? Mam: Stanley D. Wison "8 cudownych ruchów dla zdrowia
      i dlugowieczności" ale nie do konca do mnie przemawia.

Skończyłam kurs masażu chińskiego TUINA a teraz robię tzw. 3 stopień, czyli
      właśnie qi gong, wykorzystywany do leczenia...i chętnie poszłabym dalej...

Pozdrawiam, Magda
      • didolec2000 Re: TAI CH CHUAN/QIGONG 04.06.06, 00:05
        Magdo/Reflex.Nie wiem czy znasz wydawnictwo ymaa mistrza yanga.Jeżeli nie to
        myslę że warto jest tam tyle o qigongu, że az glowa boli i niezbędne stają sie
        zabiegi TUINA.Ksiażki tego wydawnictwa są tlumaczine na conajmniej kilkanaście
        językow, wiec może znajdziesz coś dla siebie.Polecam
        Napisal bym cos jeszcze ale juz pólnoc i czas na wieczorna medytacje hihi.
        Pozdrawiam.
      • jamila Re: TAI CH CHUAN/QIGONG 04.06.06, 00:07
        Witaj, Magdo!
        To swietnie, ze do nas zawiatalas - dzielimy te same pasje:) O masazu Tuina
        kiedys myslalam (kurs prowadzony przez laty przez mistrza chinskiego), nie
        udalo sie:( Jesli zechcesz, napisz wiecej o tym masazu (wiecej czyli jak
        najwiecej:)))
        Znam (i mam) wspomniana przez Ciebie ksiazke Wilsona. Wydaje sie, ze jest to
        mini-qigong (zawsze wiecej niz nic, dla wielu osob moze byc zrodlem codziennej
        satysfakcji). Podoba mi sie w tej ksiazce sposob, w jaki pisze autor o swojej
        przemianie w trakcie powrotu do zdrowia (najpierw walki o wyzdrowienie) dzieki
        tym cwiczeniom - a raczej 8 aksamitnym ruchom...

Jutro napisze wiecej o ksiazkach (narazie moge polecic jedna Z. Bronza, moze
        znasz?). Tak w ogole mam tez zapotrzebowanie na ksiazki (lub linki) po
        francusku, mam nadzieje, ze tez zechcesz cos polecic (niekoniecznie musi to byc
        sam Qigong;))
        POzdrawiam tymczasem, do jutra!
        • re-flex Re: TAI CH CHUAN/QIGONG 04.06.06, 10:39
          Dziekuje Wam za taka szybką reakcję. Napiszę oczywiście o TUINA ( Jamila - czy
          ten kurs byl moze w Wawie z mistrezem Zhangiem?), tylko w tej chwili króluje u
          nas "przyziemny" Roland Garros ...i moja druga połowa przyklejona do komputera
          w poszukiwaniu wyników.

M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka