Dodaj do ulubionych

Ulica dla Matki Teresy

13.05.11, 09:25
Najbardziej spektakularną ze wszystkich wczorajszych decyzji nazewniczych jest przemiana dużego fragmentu ul. Budowlanej na Bródnie, która zachowa starą nazwę tylko na krótkim odcinku między ul. Wysockiego a torami kolejowymi. Jej bardziej ruchliwy fragment wzdłuż muru Cmentarza Bródnowskiego to teraz ul. Matki Teresy z Kalkuty. Zespół Nazewnictwa Miejskiego wybrał tę ulicę dla znanej misjonarki, bo w pobliżu znajduje się dom prowadzony przez zgromadzenie, które założyła w Kalkucie. Wkrótce nazwisko nowej patronki pojawi się w dużej części Warszawy - trzeba wymienić rozkłady jazdy na wszystkich przystankach, do których docierają tramwaje i autobusy kursujące ul. Matki Teresy z Kalkuty.
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9588857,Ulica_dla_Matki_Teresy__aleja_dla_Radiowej_Trojki.html
Obserwuj wątek
    • mk968 Re: Ulica dla Matki Teresy 13.05.11, 12:38
      mam mieszane uczucia.
      • oberleutnant.kloss Re: Ulica dla Matki Teresy 13.05.11, 13:28
        Ja uważam to za idiotyzm.
        Po pierwsze, nazwa "Budowlana" się przyjęła. Nikt nie będzie mówił "Jestem właśnie na rogu Ogińskiego i ulicy Matki Teresy z Kalkuty".
        Po drugie, Budowlana na odcinku między Oliwską a mniej-więcej Rembielińską jest przedwojenna.
        Po trzecie: zabrakło polskich patronów?
        Po czwarte: czy wszędzie nowe ulice muszą upamiętniać księży, świętych, Wojtyłę czy Armię Krajową?
    • jg46889 Re: Ulica dla Matki Teresy 13.05.11, 21:14
      Moim zdaniem tubylcy będą używać przy starej nazwy, analogicznie, jak w przypadku ul. Stołecznej czy Ronda Babka.
    • ola Re: Ulica dla Matki Teresy 13.05.11, 21:45
      na początku miałam nadzieję, że to upiorny zart.
      niestety, to prawda.
      szkoda słów na debilizm urzędników.
      a ta nazwa w życiu mi przez gardło nie przejdzie
    • magoo_king Re: Ulica dla Matki Teresy 13.05.11, 23:04
      kabaret.tworzymyhistorie.pl/100_kabaret_moralnego_niepokoju_kopsnij_szluga.php
      • magoo_king Re: Ulica dla Matki Teresy 13.05.11, 23:05
        i wszystko jasne tongue_out
    • sibeliuss Re: Ulica dla Matki Teresy 05.07.11, 13:24
      www.zw.com.pl/artykul/613309-Budowlana-to-teraz-Matki-Teresy-z-Kalkuty.html
    • mmagi Re: Ulica dla Matki Teresy 05.07.11, 15:22
      moze zmieńmy Marszałkowska na Aleje MT z K..............?
      • tutul Re: Ulica dla Matki Teresy 07.07.11, 08:14
        I teraz wiadomo,na co będą przeznaczone pieniądze z podwyżek...co by tu jeszcze...
    • karen_walker Re: Ulica dla Matki Teresy 10.07.11, 19:02
      Reprezentacyjna jej ulice znalezli...
      • sibeliuss Re: Ulica dla Matki Teresy 10.07.11, 22:58
        Cały cmentarz stoi za nią murem smile
        • antybandzior a słyszałem że donek coś o nie klękaniu klepał 15.07.11, 09:01
          czyli kolejne oszustwo? naprawdę nie wierzyłem dopóki sam nie zobaczyłem tabliczek, to jest nieprawdopodobne że bez zgody lokalnej społeczności wprowadza się takie idiotyzmy, czy można to jakoś oprotestować?
          • sibeliuss Re: a słyszałem że donek coś o nie klękaniu klepa 15.07.11, 09:51
            Radni PiS zainicjowali ta podniosłą zmianę, nie rozumiem Twojego warcholstwa i obskuranctwa.
            • antybandzior Re: a słyszałem że donek coś o nie klękaniu klepa 15.07.11, 12:57
              ale PełOwska większość chyba mogła to uwalić nieprawdaż?
              • sibeliuss Re: a słyszałem że donek coś o nie klękaniu klepa 16.07.11, 15:05
                Czy poza PiSdowatą POlityką coś Cię interesuje?
    • taka_prawda500 Re: Ulica dla Matki Teresy 22.07.11, 15:42
      Zobaczyłam tę nazwę z okna tramwaju, jeszcze zanim informacja o tej bzdurze pojawiła się w prasie. Zaczęłam się zastanawiać czy nie jest przypadkiem 1 kwietnia? Kto wymyślił taką bzdurę bez zgody mieszkańców? Dobrze, że chociaż dokumentów nikt nie będzie musiał wymieniać, bo nie ma tam bloków noszących adres w/w koszmarka. Jak ktoś tu napisał powyżej - i tak dla nas, mieszkańców będzie to Budowlana, tak jak jest Stołeczna, Rondo Babka i Lotnisko Okęcie. Kropka.
      Tak przy okazji, to mam nadzieję, że przynajmniej Most Północny takowym pozostanie.
      • magoo_king Re: Ulica dla Matki Teresy 22.07.11, 23:11
        Nie mów Hop.... plan na JP2 i ew. "Poległego" Lecha K. jeszcze nie upadł ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka