maadzik3 02.08.12, 19:55 jeżeli ktoś chce zobaczyć moje tegoroczne zdjęcia z Izraela serdecznie zapraszam fotoforum.gazeta.pl/a/67306.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
11.jula Re: zdjęcia z Izraela 03.08.12, 08:00 piekne, ach może mi sie uda kiedys pojechać Odpowiedz Link
maadzik3 Re: zdjęcia z Izraela 03.08.12, 09:33 to moj ukochany kraj, zapraszam wiec i na mojego bloga o Izraelu www.christianzionist.blox.pl Odpowiedz Link
maadzik3 Re: zdjęcia z Izraela 14.08.12, 13:13 3 tygodnie, ale to juz trzeci raz i mam nadzieje ze nie ostatni Odpowiedz Link
luna15 Re: zdjęcia z Izraela 16.08.12, 19:26 Maadzik, a jedziesz sama czy ze zorganizowana wycieczka? Odpowiedz Link
lucasa Re: zdjęcia z Izraela 21.08.12, 21:50 Hej Maadzik3, mi sie zdjecia nie otwieraja bo mam slabe polaczenie, ale jak wroce do domu, to z checia poogladam. Zajrzalam na Twoj blog - ciekawa jestem skad wzielo sie u Ciebie to zainteresowanie Izraelem? Mam nadzieje, ze sie nie obrazisz, ani nie poczujesz sie, ze Cie krytykuje, bo tak naprawde to jest facynujace, ze Polka pisze syjonistyczny blog ) Wiec tylko kilka szybkich uwag W ktoryms swoim wpisie piszesz: "Jedną z ofiar była 42-letnia kobieta, która po latach leczenia i starań w końcu zaszła w ciążę. Wyobraź sobie, że to Twoja żona, która dzień po otrzymaniu tych ekscytujących, cudownych nowin odeszła na zawsze; że to Twój brat/ siostra/ dziecko, którego jedyną winą było obywatelstwo i znalezienie się w niewłaściwym miejscu o niewłaściwym czasie...." Czy moglabym Ci polecic ksiazke pisana z drugiej strony, o wielu palestynsko-arabskich rodzinach, ktore znalazly sie "w niewlasciwym miejscu w niewlasciwym czasie..."? Albo moge wyslac (po ang, ale z tego co wiem tez czytasz po ang). Wiem, ze to zlozona sprawa, i tak malo optymistycznie uwazam, ze dopoki nie zmienia sie przywodcy po obu stronach nic sie nie zmieni. Ale z tego co przeczytalam w kilku Twoich wpisach wynika, ze patrzysz na ta sprawe konfliktu wyjatkowo jednostronnie. A inny wpis ktory zauwazylam (tak po laicku, bo o Izraelu i tak malo wiem) dotyczy debaty w Harwardzie w marcu tego roku. Tutaj jest troche bardziej wywazony wpis hir.harvard.edu/blog/michael-mitchell/the-one-state-conference z ktorego wynika, ze S. Walt, ktorego tak krytykowaly srodkowiska izraelskie opowiedzial sie przeciwko "one state solution", a patrzac na liste (naprawde imponujaca) zaproszonych mowcow/uczestnikow widac nawet rabiego piastujacego wysokie stanowisko. Dlaczego wiec nawiazujac konferencji patrzysz tylko przez to co pisze The Jerusalem Post? Czy jestes calkowicie po stronie Izraela, przekonana o slusznosci polityki/dzialan tego kraju? I uwazasz go tylko za ofiare? Co Cie tak tam zafascynowalo? I dlaczego czujesz, ze powinnas go w jakis sposob bronic? pozdrawiam, A Odpowiedz Link
maadzik3 Re: zdjęcia z Izraela 22.08.12, 15:16 Dzieki za zainteresowanie. Moje zainteresowanie judaizmem i jego dialogiem z chrześcijaństwem to Pol mojego zycia, wiec nie opisze dokladnie co i jak natomiast w ramach odpowiedzi na Twoje pytania: Oczywiście ze ludzkie indywidualne tragedie były po obu stronach – wojna, zmiany granic i sytuacji zawsze to przynosza. To dlaczego pisze glownie o izraelskiej stronie wynika z roznic w podejściu oficjalnym po izraelskiej i palestyńskiej stronie do wielu rzeczy i ze sposobu prezentowania tego w mediach europejskich. -konflikt 48 r. rozpoczął się od inwazji 7 armii arabskich na Izrael dzien po jego powstaniu, a jednak dzis mowi się o tym jakby Izrael był agresorem, a była to wojna obronna (rezolucje ONZ Zydzi przyjeli, Arabowie odrzucili głosząc ze „zepchna Izrael do morza”. Konflikt ten zrodzil około 700.000 uchodzcow arabskich i 900.000 uchodzcow żydowskich (wyrzuconych z krajow arabskich, m. in. Z Algerii, Maroka, Egiptu, Iraku, Iranu, Syrii i Libanu) Dzis z pierwszej grupy mamy 4.000.000 ludzi (jak mogą być uchodźcami? Sa nimi tak samo jak wszyscy Polacy majacy dziadka kresowiaka czy Niemcy majacy dziadka z Dolnego Slaska czy Brytyjczycy którzy wyjechali w 1918 z Irlandii, czy Alzaccy Niemcy, to jest wbrew prawu ONZ) O drugiej grupie nikt nie pamieta. Nie jest wina Izraela ze Arabow wsadzono do obozow, Liban, Syria, Egipt i inni nie dali im obywatelstwa i pokazuja ich nedze (czasem faktyczna, czasem inscenizowana) w telewizji gdy Izrael przyjal żydowskich uchodźców mimo ze panowala wtedy bieda, kraj był w stanie wojny, dostali obywatelstwo i zostali. - zamachy popełniane przez terrorystow arabskich czynia z nich bohaterow, ich imionami nazywa się ulice, place, szkoly. Nieliczne zamachy terrorystyczne popełnione przez Zydow (bywaly, choc rzadko) powoduja ze winni sa karani przez panstwo, nikt nie czyni z nich bohaterow; bohaterami ogłoszono np. sprawcow zarzniecia rodziny Fogel, z trojka malych dzieci) - wolność religii w Izraelu jest (samo wzgorze świątynne jest w zarządzie muzułmanów, większość miejsc chrześcijańskich jest eksterytorialna w zarządzie kościołów), w Autonomii jej nie ma, chrześcijanie sa slabo tolerowani (w Gazie właściwie nietolerowani), Zydom grozi śmierć - 20% obywateli Izraela to Arabowie, maja pelne prawa, posłów w Knesecie, sa sedziami, politykami, naukowcami; Abbas zada „Palestyny bez Zydow” – gdyby Izrael chciał wyrzucic Arabow podniósłby się krzyk (i słusznie) gdy Abbas glosi to co Hitler swiat milczy - od ostatniego rozejmu (nie tak dawno) na południowy Izrael spadlo ponad 1600 rakiet ze strefy Gazy, ale o tym nie przeczytasz, pisze się tylko gdy Izrael odpowie ogniem. W Gazie specjalnie wystawia się na ryzyko ludność cywilna Izrael zainwestowal w Zelazna Kopule żeby swoja chronic (i bardzo mi zal normalnych Palestyńczyków w Gazie); Hamas (rządzący w Gazie) oficjalnie w statucie ma wpisane ze Zydow należy mordowac, Izrael dostarcza tam prad i wode (a zalegaja miliony w oplatach) itd. Itp. I wlasnie ta roznica w podejściu, która widziałam bywając i w Izraelu i na Zachodnim Brzegu (bylam tez) powoduje ze pisze jak pisze. Tragedie bywaly po obu stronach, ale swiat usiluje dzis o jednej zapomniec, druga rozdmuchac, jednych oskarżyć innych wybielic. A ja widzac jak rozdaje się na Zachodnim Brzegu cukierki z okazji udanego zamachu samobójczego na izraelska młodzież wiem ze musze stanac przeciw zlu tak ladnie opakowanemu. Ot i tyle Odpowiedz Link
lucasa Re: zdjęcia z Izraela 22.08.12, 19:23 Maadzik3 dziekuje za obszerna odpowiedz. Nie wiem az tyle nt systuacji tam, aby dyskutowac. Tak sie tylko zastanawiam, czy oprocz relacji izraelskich czytasz tez inne , no chocby aby porownac/skonfrontowac. Ale i tak jest ciekawe, ze takim tematem sie zainteresowalas A nie boisz sie tam jezdzic? jak jest z bezpieczenstwem turystow? A Odpowiedz Link
maadzik3 Re: zdjęcia z Izraela 22.08.12, 20:49 Czytam naprawde rozne wypowiedzi i rozne zrodla w blogu prezentuje to co uwazam, rzadko na podstawie jednostronnych zrodel, ich konglomeratu, to moja opinia a nie powtorzenie czyjejs Nie, nie boje sie, bylam 3-krotnie, mam nadzieje pojechac, wzielam ze soba syna - pierwszy raz jak mial 7 lat. Strasznie oboje kochamy ten kraj i dobrze sie tam czujemy Odpowiedz Link
luccio1 Re: zdjęcia z Izraela 22.08.12, 23:50 maadzik3 napisała: > Dzis z pierwszej grupy mamy 4.000.000 ludzi (jak mogą być uchodźcami? Sa nimi tak >samo jak wszyscy Polacy majacy dziadka kresowiaka czy Niemcy majacy dziadka z Dolnego >Slaska Madziku, odnoszę się tylko do tego, na czym się znam - i muszę Ci zwrócić uwagę, że w przytoczonym zdaniu pomieszałaś dwie różne rzeczy. Różne przez to, że z Dolnego Śląska wyszło natarcie na Polskę we wrześniu 1939. Z naszych Ziem Wschodnich nie wyszedł w tym samym czasie atak przeciw nikomu - to one stały się przedmiotem agresji sowieckiej! To jest zasadnicza różnica - mimo symetrii losów indywidualnych. Poza tym - znałem jeszcze w l. 70. XX w. uciekinierów ze Lwowa, mieszkających w Krakowie na kilku najpotrzebniejszych sprzętach, jakimś cudem "zorganizowanych" już tu na miejscu, po wyjeździe - i na nie rozpakowanych skrzyniach (bo przecież, gdy będzie już można wracać - trzeba być gotowym!). W tychże latach 70. rozmawiałem na Dolnym Śląsku (wieś w pow. bolkowskim) z uchodźcami ze wsi - z Podola, tj. z woj. tarnopolskiego. Ci Ludzie wciąż nie byli pewni słuszności decyzji podjętej w r. 1945 albo 1946; wciąż rozważali (stojąc z każdym dniem coraz bliżej Sądu Bożego), czy jednak nie należało zostać na Ojcowiźnie - choćby za cenę zgody na wpisanie do dokumentów narodowości ukraińskiej; a gdyby Ukraińcy mieli zabić - to czy nie należało ponieść ofiary z własnego życia, którą Bóg musiałby przecież dostrzec? Pozdrawiam serdecznie Łukasz. Odpowiedz Link
maadzik3 Re: zdjęcia z Izraela 23.08.12, 09:11 Luccio ja nie oceniam postaw, ja tylko mowie ze skoro koniecznosc (z jakiegokolwiek powodu) lub poczucie koniecznosci wyjazdu ma oznaczac ze kolejne pokolenia beda uchodzcami (tak traktuje sie tylko Paestynczykow) to 90% z nas to uchodzcy (na calym swiecie). Prawda natomiast jest (i to sa sprawy ktore ja znam rowniez z wlasnej rodziny), ze wielu Slazakow wysiedlono za bycie Slazakami czy np. protestantami, w tym osoby ktorych rodzice brali udzial w powstaniach slaskich, a po wojnie okazalo sie ze oni sa "za malo polscy". Uchodzcy? Tak, oczywiscie, ale ich dzieci i wnuki z pewnoscia juz nie - to jest to o czym pisze Odpowiedz Link
sunday zatar 24.08.12, 11:38 Abstrahując od meritum: wiesz może, gdzie można w Polsce dostać dobry zielony zatar? Bo to, co można kupić w arabskich sklepikach, zwykle tak się ma do zataru, jak słoma do tytoniu... Odpowiedz Link
maadzik3 Re: zatar 24.08.12, 11:58 nie wiem ale jak tylko cos ustalisz to tez chce namiar! uwielbiam zatar! Odpowiedz Link