Dodaj do ulubionych

szafarki eucharystii

28.07.13, 19:28

oglądając transmisje z ŚDM moją uwagę zwróciły kobiety rozdające komunię. Sprawdziłam w dokumentach - jest to przez kościół dozwolone, choć w Polsce stosowane w wyjątkowych wyjątkach.

Rozumiem taką posługę w miejscach, gdzie nie ma kapłana - misje, zakony, nadzwyczajne sytuacje... Jakoś jednak nie do końca rozumiem widok setek kapłanów uczestniczących w Eucharystii, którzy sami tylko posilali się Ciałem i Krwią, a równocześnie kobiety - wyglądające na świeckie - rozdają Komunię.
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: szafarki eucharystii 29.07.13, 10:41
      a mi to się podoba - poza tym niektóre szafarki to były zakonnice, było widać habit pod albą

A swoją drogą, jeśli dla Ciebie ŚDM, gdzie kilkaset tysięcy ludzi chce przyjąć Komunię nie jest nadzwyczajną sytuacją, tego to w ogóle nie rozumiem.
      • nati1011 Re: szafarki eucharystii 29.07.13, 11:08
        a mnie się nie podoba. Może?

I przeczytaj ze zrozumieniem mojego posta. Zadziwia mnie to w kontekście bezczynnych kapłanów, którzy nie poszli rozdawać Komunii.

U nas też bywały wielotysięczne imprezy (na mszach z papieżem w Polsce bywało ponad 2 mln ludzi) i jakoś zawsze komunię rozdawali kapłani.
        • fiamma75 Re: szafarki eucharystii 29.07.13, 11:45
          ale to nie Polska, na szczęście i świeccy są widocznie bardziej włączeni.
          Chcesz być bardziej katolicka niż papież? wink
          • isma Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 08:22
            Nawet papież musi przestrzegać prawa. Katolicyzm to nie samodzierżawie.
            Przepisy mówią wyraźnie, że świeccy szafarze mogą pomagać wtedy, kiedy nie ma wystarczająco dużo kapłanów lub diakonów.
            • nati1011 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 08:52
              Mi się wydaje, ze sama organizacja takiej pielgrzymki to głównie po stronie gospodarzy jest.

Nie sądzę, by takie szczegóły były dyskutowane z papieżem czy jego wysłannikiem - może się mylę. Bardziej bym podejrzewała, ze to wpływy nurtów protestanckich na tamtym terenie.
            • mader1 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 09:50
              Może uważali, ze nie ma ich w dostatecznej ilości? Jakoś to chyba uzasadnili?
              • isma Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 10:20
                Ale Maderku, do kanonu o nadzwyczajnych szafarzach jest interpretacja autentyczna, która wprost mówi: nie ma takiej opcji, żeby księża siedzieli, a szafarzyli świeccy.

Nie mam teraz czasu szukać pierwotnego źródła, ale to jest rzecz powszechnie dostępna:

Na posiedzeniu plenarnym 20.02.1987 r. Papieska Komisja do spraw Autentycznej Interpretacji Kodeksu Prawa Kanonicznego w swej odpowiedzi wyjaśniła niektóre nieodpowiednie interpretacje związane z funkcją nadzwyczajnego szafarza Komunii Świętej.

Wątpliwość przedstawiona Komisji została sformułowana w następujący sposób: «czy nadzwyczajny szafarz Komunii Świętej, wyznaczony do tej funkcji zgodnie z kan. 910 § 2 i 230 § 3, może wykonywać swoją funkcję nawet wówczas, gdy są obecni w kościele, chociaż nie uczestniczą w celebracji Mszy Świętej, szafarze zwyczajni, którzy nie mają jakiejkolwiek przeszkody».

Odpowiedź była negatywna; tzn. zawsze, gdy są w kościele szafarze zwyczajni — diakoni lub kapłani, którzy nie mają jakiejś przeszkody, szafarze nadzwyczajni nie mogą wykonywać swojej zastępczej funkcji, bez względu na to, w jaki sposób zostali do tej funkcji wyznaczeni, czy to na sposób stały, jak to jest w przypadku akolitów, czy też ad hoc zgodnie z kan. 230 § 3. Jak z tej odpowiedzi wynika, funkcja szafarza nadzwyczajnego jest zawsze zastępcza w stosunku do szafarzy zwyczajnych i nigdy nie należy jej nadużywać.
                • mader1 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 14:53
                  Nie no, oczywiście. Po prostu nie widziałam tego, ale jeżeli zwyczajnych nie brakowało, nadzwyczajni powinni "siedzieć"

Przyznam, że sama nie widziałam jeszcze tego, ale słyszałam relacje ludzi, którzy opowiadają, że nadzwyczajni szafarze są zbyt często wykorzystywani- własnie, gdy ksiądz sobie siedzi...
                  Skąd to się bierze? Jakaś taka "uprzejmość" wobec świeckich? ("A niech sobie porozdają...")? wink
                  • luccio1 Re: szafarki eucharystii 25.08.14, 22:35
                    To trochę tak, jak po pogrzebie, kiedy kościelny dostaje do niesienia - obok krzyża procesyjnego, z którym otwierał kondukt - kapę, komżę i na dodatek jeszcze teczkę księdza (z kropidłem wewnątrz) - a ksiądz niesie tylko rytuał pod pachą.
    • mader1 Re: szafarki eucharystii 29.07.13, 18:21
      Nie wiem, nie przyglądałam się smile
      Nie przeszkadzają mi ani szafarki, ani ministrantki. Jest to dla nas oczywiście dość dziwny widok, ale może niedługo już?
      • andrzej585858 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 09:36
        Musze przyznać że też nie mam z tym problemu. I czy literalne przestrzegania przepisów w tym przypadku jest tak bardzo potrzebne? Wydaje mi się, że jest to jednak zgodne z coraz bardziej wyrażną potrzebą zaakcentowania obecnosci świeckich w liturgii. A przepisy prawne zawsze mozna zmienić - to nie doktryna.
        • fiamma75 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 09:44
          zgadzam się z Tobą .

My oraz Starsza i
          Młody
        • isma Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 09:45
          Ależ to nie ulega najmniejszej wątpliwości, że można zmienić, jeśli jest taka potrzeba. Tyle, że dopóki obowiązują, trzeba je szanować.
          A co do "udziału świeckich w liturgii", no to akurat w tym przypadku mnie się wydaje, ze pełnią tego udziału jest raczej przyjęcie Ciała Chrystusa, niż jego rozdawanie...
          • nati1011 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 09:53
            mnie najbardziej uderzyła bezczynność - części - kapłanów w tym momencie. Dziesiątki kapłanów rozpostartych w krzesełkach i w tym czasie świeccy rozdajacy Komunię. No nie do końca o to chyba chodzi w przepisach liturgicznych.
            • mader1 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 14:54
              To oczywiste.
        • nati1011 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 09:49
          ja też nie mam problemu w sensie, ze mi kobieta przeszkadza. Raczej w kwestii, że jeżeli jednak jakiś opis liturgii obowiązuje, to albo należy go przestrzegać, albo zmienić w uzasadnionych przypadkach.

W Polsce parę lat temu wprowadzono - u nas na przymus - przyjmowanie komunii na stojąco. W efekcie po wielu latach wygląda to nadal mocno niezręcznie. Ludzie kucają w tej kolejce, klękają, robią inne dziwne czasem gesty..... Z powagą chwili ma to niewiele wspólnego, ale widać wyraźnie, ze wielu osobom, tej komunii na klęcząco brakuje. A przecież wystarczyło powiedzieć: jeżeli ktoś z Państwa chce... I tak jest w przepisach: wierny ma prawo. W naszej decezjii to prawo wyglądało ta, że biskup ogłosił i z dnia na dzień księża zaczęli udzielać komunii WYŁĄCZNIE na stojąco. Czy to o to chodzi?
          • isma Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 14:03
            Nat, ale teoretycznie przecież nawet w takiej sytuacji DA SIĘ przyjąć na klęcząco. Przy podejściu procesyjnym nie ma problemu, żeby zamiast przyklękać przed pośladkami poprzednika, po prostu uklęknąć, jak kolejka przyjdzie.
            • mader1 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 14:55
              rzy podejściu procesyjnym nie ma problemu, żeby zamiast przyklękać przed p
              > ośladkami poprzednika, po prostu uklęknąć, jak kolejka przyjdzie.

Przyklękanie przed pośladkami jako znak szczególnej pobożności bardzo mnie zawsze zastanawia
              • nati1011 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 16:32

> Przyklękanie przed pośladkami jako znak szczególnej pobożności bardzo mnie zaws
                > ze zastanawia

fakt - najlepiej klęknąć jak poprzednik już odejdzie, ale trzeba się wykazać sporym refleksem i liczyć na refleks księdza. Najsprawniej to wychodzi - przynajmniej u nas, gdy wierni klękają obok kapłana na stopniu ołtarza, a ten spokojnie podchodzi i udziela komunii. Potrzebna dobra wola z obu stron. Ale też jakoś brakuje mi takiego zwykłego dialogu z wiernymi. Przeciez kapłani te różne figury kucane widzą i powinno ich to przynajmniej zastanowić, bo jakoś to doniosłość tego momentu mocno zakłóca.
            • nati1011 Re: szafarki eucharystii 30.07.13, 16:27
              wiem że da się. I ostatnio tak się dzieje. Zwłaszcza, że część kapłanów zaczęła do tego ludzi zachęcać. Korzysta coraz więcej ludzi.

Ale na początku jak proboszcz kazał, to ludzie słuchali smile

I ogólnie to dobrze, że jest tez możliwość na stojąco - świetnie się sprawdza np. w tłumie czy u osób starszych. Ale ja zawsze ze wzruszeniem patrzę na te parafie, gdzie nadal wierni klękają przed ołtarzem, a ministranci przed komunią przykrywają balustrady obrusami... jakoś wydaje mi się ten sposób bardziej uroczysty i doniosły. smile
    • dominikjandomin Re: szafarki eucharystii 31.08.13, 11:15
      Uwaga co do tytułu:

Szafarki (i to nadzwyczajne) Komunii świętej. Nie Eucharystii. Kobieta nie może być szafarzem Eucharystii, bo nie może być kapłanem. Nie ma nadzwyczajnych szafarzy Eucharystii, a zwyczajnymi są tylko kapłani: prezbiterzy i biskupi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka