Dodaj do ulubionych

oryginalny prezent na bierzmowanie?

22.04.07, 21:26
dla inteligentnego chrześniaka, religijny oczywiście, jako dodatek do kasy,
czyli np. propozycje fajnej książki religijnej, albumu, myślałam też o ikonie
patrona, srebrnym obrazie, może macie jakieś nietuzinkowe pomysły...
Obserwuj wątek
    • anies821 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 00:31
      A może ksiązki J. Eldredge? Zależy od człowieka, czy bardzo wierzący czy nie.
      Dla chłopaka "Dzikie serce" rodzinna.pl/dzikie-serce-tesknoty-meskiej-
      duszy-p-917.htmldla dziewczyny "Urzekająca".
      • ewik651 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 17:44
        anies821 napisała:

> A może ksiązki J. Eldredge? Zależy od człowieka, czy bardzo wierzący czy nie.
        > Dla chłopaka "Dzikie serce" rodzinna.pl/dzikie-serce-tesknoty-meskiej-
        > duszy-p-917.htmldla dziewczyny "Urzekająca".

Widzę że Urzekająca to dwie pozycje : Dziennik osobisty lub Odkrywanie
        tajemnicy. Która część jest bardziej godna polecenia, prosze o podpowiedź bo
        też szukam czegos podobnego na prezent bierzmowania.
        Pozdrawiam
        • anies821 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 18:06
          "Urzekająca, odkrywanie tajemnicy kobiecej duszy" to jest podstawa, dziennik
          osobisty to jakby ćwiczenia do podręcznika smile
          • agrescik_75 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 19:14
            Ja bym radziła uważać z zakupem takich książek. Akurat Eldridge wywołuje w
            ludziach dwa przeciwstawne uczucia: zachwyt albo zniechęcenie.
            Mnie jego ksiązki wybitnie nie przypadły do gustu i gdyby ktoś dał mi coś
            takiego w prezencie to z pewnością nie byłoby to miłą niespodzianką sad
            • ewik651 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 24.04.07, 11:54
              Możesz powiedzieć coś więcej o tym zniechęceniu. Czy dotyczy to wiary czy czego
              ś jeszcze. Książkę chciałam kupić córce, która interesuje się psychologią,
              pełna jest niesłusznych kompleksów a jednocześnie marzeń. Nie bardzo mam
              możliwość przeczytać tą książkę zanim bym jej ją dała.
              • agrescik_75 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 24.04.07, 12:11
                Nie, nie.... to nie dotyczy wiary smile Raczej stylu w jakim napisana jest
                książka ........... dla mnie ma ona formę typowego amerykanskiego poradnika
                jakich pełno w kioskach i supermarketach. Wiem, że do wielu ludzi takie cos
                trafia - do mnie kompletnie nie sad
                Nie mówię, że ksiązka jest zła (bo nie przyjmuje z góry że jak cos mnie nie
                odpowiada to musi takie być), ale po prostu w przypadku takich ksiązek
                wzbudzających w ludziach dośc skrajne uczucia trzeba sie zastanowic czy kupić
                ją komuś na prezent.
                Zaglądnij tutaj:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=36762867&v=2&s=0
            • magdalaena1977 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 24.04.07, 13:53
              Słyszałam o tych książkach z kilku źródeł, ale ostatecznie zniechęcił mnie
              ksiądz (najmniej inteligentny z obsady naszej parafii), który podczas kazania je
              entuzjastycznie streścił. Nie jestem feministką, ale co chwila miałam ochotę
              walnąć pięścią w stół na to męsko - szowinistyczne gadanie (na szczęście nie
              było stołu wink )
              • pszczolamaja Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 25.04.07, 23:12
                Jeśli ten ksiądz streszczając przywoływane pozycje mówił z pozycji
                szowinistycznych, to niestety, Twoja diagnoza co do stanu jego IQ może wydawać
                się słuszna wink
                Niekoniecznie dla wszystkich, ale dla zakompleksionej, a wierzącej dziewczyny
                "Urzekająca" to świetny prezent.
                Dużo do młodzieży pisze ks.Dziewiecki - może jakaś jego pozycja byłaby dobra na
                bierzmowanie?
    • paszczakowna1 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 20:08
      Ja bym proponowała coś nt. historii chrześcijaństwa (albo tylko Kościoła
      Katolickiego). Ostatnio wydawana jest seria przez Jedność, wyszło już 6 (?)
      tomów - ale czy to dobre, nie wiem. Może ktoś zna i się wypowie.
    • mader1 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 21:04
      może powinno to być coś związanego ze świętym, którego imię przybiera ? Jakaś
      książka o nim, coś co mogłoby go symbolizować, a jednocześnie się przydać.
      Ja kupiłam córce modlitewnik dla dorosłych i bardzo była z tego dumna.
      Mam wrażenie, że jezeli to będzie coś dla dorosłych, będzie dobrze przyjęte i
      jest szansa, że chłopak do tego sięgnie.
    • madzioreczek Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 25.04.07, 21:02
      Ja mojemu chrześniakowi kupiłam miesiąc temu ikonę z wizerunkiem Pana Jezusa,
      choć choć chciałam św. Trójcę, ale niestety nie udało mi się dostać i książkę
      C.S. Lewisa "Chrześcijaństwo po prostu".
      • pszczolamaja Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 26.04.07, 00:26
        Z tą ikoną fajny pomysł smile
        Natomiast z książek doradzałabym jeszcze coś Pawlukiewicza (np. Po co
        bierzmowanie? - warto wiedzieć) i dwa tomy Daniela Ange "Twoje ciało stworzone
        do miłości" i "Twoje ciało stworzone do życia". Obaj autorzy łapią kontakt z
        młodzieżą.
        • my-cha Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 26.04.07, 09:44
          Popieram w całej rozciągłości wink

Z ikoną naprawdę fajny pomysł
          Ania od swojego świadka na pamiątę dostała nagrane konferencje ks.
          Pawlukiewicza i była zachwycona
          • mader1 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 26.04.07, 10:01
            my-cha napisała:

> Ania od swojego świadka na pamiątę dostała nagrane konferencje ks.
            > Pawlukiewicza i była zachwycona

Moja nie dostała, ale od niejednej osoby słyszę o ks. Pawlukiewiczu pozytywnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka