bomaki 22.04.07, 21:26 dla inteligentnego chrześniaka, religijny oczywiście, jako dodatek do kasy, czyli np. propozycje fajnej książki religijnej, albumu, myślałam też o ikonie patrona, srebrnym obrazie, może macie jakieś nietuzinkowe pomysły... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anies821 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 00:31 A może ksiązki J. Eldredge? Zależy od człowieka, czy bardzo wierzący czy nie. Dla chłopaka "Dzikie serce" rodzinna.pl/dzikie-serce-tesknoty-meskiej- duszy-p-917.htmldla dziewczyny "Urzekająca". Odpowiedz Link
ewik651 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 17:44 anies821 napisała: > A może ksiązki J. Eldredge? Zależy od człowieka, czy bardzo wierzący czy nie. > Dla chłopaka "Dzikie serce" rodzinna.pl/dzikie-serce-tesknoty-meskiej- > duszy-p-917.htmldla dziewczyny "Urzekająca". Widzę że Urzekająca to dwie pozycje : Dziennik osobisty lub Odkrywanie tajemnicy. Która część jest bardziej godna polecenia, prosze o podpowiedź bo też szukam czegos podobnego na prezent bierzmowania. Pozdrawiam Odpowiedz Link
anies821 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 18:06 "Urzekająca, odkrywanie tajemnicy kobiecej duszy" to jest podstawa, dziennik osobisty to jakby ćwiczenia do podręcznika Odpowiedz Link
agrescik_75 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 19:14 Ja bym radziła uważać z zakupem takich książek. Akurat Eldridge wywołuje w ludziach dwa przeciwstawne uczucia: zachwyt albo zniechęcenie. Mnie jego ksiązki wybitnie nie przypadły do gustu i gdyby ktoś dał mi coś takiego w prezencie to z pewnością nie byłoby to miłą niespodzianką Odpowiedz Link
ewik651 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 24.04.07, 11:54 Możesz powiedzieć coś więcej o tym zniechęceniu. Czy dotyczy to wiary czy czego ś jeszcze. Książkę chciałam kupić córce, która interesuje się psychologią, pełna jest niesłusznych kompleksów a jednocześnie marzeń. Nie bardzo mam możliwość przeczytać tą książkę zanim bym jej ją dała. Odpowiedz Link
agrescik_75 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 24.04.07, 12:11 Nie, nie.... to nie dotyczy wiary Raczej stylu w jakim napisana jest książka ........... dla mnie ma ona formę typowego amerykanskiego poradnika jakich pełno w kioskach i supermarketach. Wiem, że do wielu ludzi takie cos trafia - do mnie kompletnie nie Nie mówię, że ksiązka jest zła (bo nie przyjmuje z góry że jak cos mnie nie odpowiada to musi takie być), ale po prostu w przypadku takich ksiązek wzbudzających w ludziach dośc skrajne uczucia trzeba sie zastanowic czy kupić ją komuś na prezent. Zaglądnij tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=36762867&v=2&s=0 Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 24.04.07, 13:53 Słyszałam o tych książkach z kilku źródeł, ale ostatecznie zniechęcił mnie ksiądz (najmniej inteligentny z obsady naszej parafii), który podczas kazania je entuzjastycznie streścił. Nie jestem feministką, ale co chwila miałam ochotę walnąć pięścią w stół na to męsko - szowinistyczne gadanie (na szczęście nie było stołu ) Odpowiedz Link
pszczolamaja Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 25.04.07, 23:12 Jeśli ten ksiądz streszczając przywoływane pozycje mówił z pozycji szowinistycznych, to niestety, Twoja diagnoza co do stanu jego IQ może wydawać się słuszna Niekoniecznie dla wszystkich, ale dla zakompleksionej, a wierzącej dziewczyny "Urzekająca" to świetny prezent. Dużo do młodzieży pisze ks.Dziewiecki - może jakaś jego pozycja byłaby dobra na bierzmowanie? Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 20:08 Ja bym proponowała coś nt. historii chrześcijaństwa (albo tylko Kościoła Katolickiego). Ostatnio wydawana jest seria przez Jedność, wyszło już 6 (?) tomów - ale czy to dobre, nie wiem. Może ktoś zna i się wypowie. Odpowiedz Link
mader1 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 23.04.07, 21:04 może powinno to być coś związanego ze świętym, którego imię przybiera ? Jakaś książka o nim, coś co mogłoby go symbolizować, a jednocześnie się przydać. Ja kupiłam córce modlitewnik dla dorosłych i bardzo była z tego dumna. Mam wrażenie, że jezeli to będzie coś dla dorosłych, będzie dobrze przyjęte i jest szansa, że chłopak do tego sięgnie. Odpowiedz Link
madzioreczek Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 25.04.07, 21:02 Ja mojemu chrześniakowi kupiłam miesiąc temu ikonę z wizerunkiem Pana Jezusa, choć choć chciałam św. Trójcę, ale niestety nie udało mi się dostać i książkę C.S. Lewisa "Chrześcijaństwo po prostu". Odpowiedz Link
pszczolamaja Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 26.04.07, 00:26 Z tą ikoną fajny pomysł Natomiast z książek doradzałabym jeszcze coś Pawlukiewicza (np. Po co bierzmowanie? - warto wiedzieć) i dwa tomy Daniela Ange "Twoje ciało stworzone do miłości" i "Twoje ciało stworzone do życia". Obaj autorzy łapią kontakt z młodzieżą. Odpowiedz Link
my-cha Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 26.04.07, 09:44 Popieram w całej rozciągłości Z ikoną naprawdę fajny pomysł Ania od swojego świadka na pamiątę dostała nagrane konferencje ks. Pawlukiewicza i była zachwycona Odpowiedz Link
mader1 Re: oryginalny prezent na bierzmowanie? 26.04.07, 10:01 my-cha napisała: > Ania od swojego świadka na pamiątę dostała nagrane konferencje ks. > Pawlukiewicza i była zachwycona Moja nie dostała, ale od niejednej osoby słyszę o ks. Pawlukiewiczu pozytywnie. Odpowiedz Link