oryginal23 07.02.10, 09:46 Taka gazetka z Tytusem na ostatniej stronie, wychodziła chyba trzy razy w tygodniu. Jaką prasę wtedy czytaliście? 23. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asdaa Re: Świat młodych. 07.02.10, 18:20 Zaczęłam od "Misia", potem kolejno: "Świerszczyk", "Płomyczek", "Płomyk", "Młody Technik", w czasach studenckich "Świat Młodych", "Polityka", rzadziej "Radar", "Sztandar Młodych", od zawsze "Przekrój" (rodzice prenumerowali), "Fantastykę" od pierwszego numeru (miałam kupiony osobiście!), potem "Nową F.", sporadycznie inne tytuły. Nigdy nie byłam fanką Tytusa, ten komiks pojawił się, gdy byłam już w wieku hm..., potytusowym (wiem, wiem, Tytusem można fascynować się w każdym wieku). Komiksy to nie moja "działka", chociaż Thorgala przerobiłam w całości i często wracam do niego. Odpowiedz Link
oryginal23 Re: Świat młodych. 07.02.10, 19:08 Świerszczyk wspominam niezwykle ciepło. 23. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Świat młodych. 07.02.10, 19:33 Jak ja go zaczynałam czytać, to nazywał się "Świerszczyk - Iskierki". Odpowiedz Link
asdaa Re: Świat młodych. 08.02.10, 21:10 ach, jeszcze "Kobieta i Życie" również od zawsze prenumerowana przez rodziców. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Świat młodych. 08.02.10, 01:11 Zacząłem od "Misia". Potem był "Śweirszczyk", "Płomyczek", "Horyzonty Techniki dla Dzieci", "Młody Technik", "Poznaj Świat"... Potem przerzuciłem się na książki. Począwszy od wyższych klas liceum czytałem "Tygodnik Powszechny" którzy prenumerowali Rodzice. I teraz zaglądam do jego wersji elektronicznej. Odpowiedz Link
a_weasley Re: Świat młodych. 08.02.10, 14:46 Oryginal23 napisał: > Taka gazetka z Tytusem na ostatniej stronie, Niekoniecznie z Tytusem, tam różne komiksy były, Jonka, Jonek i Kleks, Skąd się bierze woda sodowa, Piekielny Kubuś i wiele różnych innych, a nade wszystko Kajko i Kokosz. > wychodziła chyba trzy > razy w tygodniu. Za Gomułki dwa, początkowo czarno-biała, potem raz w tygodniu kolorowa, a raz cz-b, a za Gierka i później trzy razy i zawsze kolorowa. > Jaką prasę wtedy czytaliście? ŚM własnie (od II kl. SP do gdzieś II LO), Żołnierza Polski (gdzieś do VII klasy, potem mi przeszło, to znaczy fascynacja militariami nie przeszła, ale przestałem trawić politycznie), Młodego Technika (podstawówka, liceum), pod koniec Razem i Na przełaj. W domu była "Polityka" i "Życie Warszawy", potem za późnej komuny jeszcze Przegląd Tygodniowy. Odpowiedz Link
kkokos Re: Świat młodych. 12.02.10, 21:36 > Niekoniecznie z Tytusem, tam różne komiksy były, Jonka, Jonek i Kleks, Skąd się > bierze woda sodowa, Piekielny Kubuś i wiele różnych innych, a nade wszystko > Kajko i Kokosz. no nie, nade wszystko właśnie profesorek nerwosolek w kilku odsłonach:) wycinałam, naklejałam i robiłam z tego książki :) za to piekielnego kubusia w ogóle nie pamiętam. jonkę i jonka też bardzo lubiłam, a gdy po raz pierwszy w życiu zobaczyłam asteriksa, to byłam zaskoczona, że jacyś francuzi tak po chamsku ściągają z charlotty pawel :) >>>>za Gierka i później trzy razy i zawsze kolorowa. wtorki, czwartki, soboty wtorki były niebieskie, czwartki chyba zielone przez pewien czas we wtorki na ostatniej stronie (zamiast komiksu???) była jakaś papuga z chmurką "dzisiaj wtorrek, atrakcji worrek!" i łamigłówki. na przedostatniej stronie były porady językowe, kiedyś do nich napisałam i wydrukowali mój list. okropnie się ucieszyłam, gdy to zobaczyłam. ale jak przeczytałam, to się okazało, że pytając o błąd a, zrobiłam błąd b, więc mi go wytknięto. wcale się nie dziwię, że wydrukowali, mieli dwa tematy w jednym :) no i były jeszcze powieści w odcinkach - tak trafiłam na idę sierpniową. Odpowiedz Link
zwierze_futerkowe Re: Świat młodych. 08.02.10, 21:26 Zaczęło się oczywiście od Misia. :) Potem Świerszczyk, Płomyczek, wreszcie Świat Młodych. Mama kupowała Kobietę i Życie, którą zawsze łapałam pierwsza i czytałam "Satyrę w krótkich majteczkach". ;) Dla plakatów z zespołami kupowałam Zarzewie i jeszcze jedną gazetę, ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć tytułu. Dziennik Ludowy, czy jakoś tak? W każdym razie plakaty były w niej w sobotę. Odpowiedz Link
oryginal23 Re: Świat młodych. 08.02.10, 22:38 Satyrę w krótkich majteczkach też mi czytano. 23. Odpowiedz Link
letalin Re: Świat młodych. 12.02.10, 13:59 Ja czytałem wszystko! Nawet etykiety na słoikach w czasie śniadania. W "Misiu" były czasem drukowane proste wycinanki i czasem zmuszałem matkę, żeby mi wycięła coś i posklejała z moją pomocą. Jakiś most, samochód... Potem "Świerszczyk" , pamiętam jedną okładkę z maja 1971 roku. Właściwie nie wiem czy pamiętam, czy to tylko złudzenie pamięci, ale do dzisiaj mi się wydaje dziwne, że jako 4 latem mógłbym przeczytac datę...Traktuję to jako dowód na reinkarnację:) Wspomnienie łączy się z takim zdziwieniem, że jest taka data... Jako starszy dzieciak czytałem to co kupowali rodzice, Widnokręgi, Panorama, Motor. Jak nie starczało, to w piwnicy przeglądałem archiwalne numery. Później również dla zdjęc "gołych bab", które w ITD, Panoramie, Razem i Osobno były drukowane. Sam kupowałem Skrzydlatą Polskę i Modelarza. Odpowiedz Link
kkokos Re: Świat młodych. 12.02.10, 21:28 . Dziennik Ludowy, czy jakoś tak? W > każdym razie plakaty były w niej w sobotę. o tak, dziennik ludowy. normalna gazeta na gazetowym papierze, czarno-biała z zielonym logo, a sobotka wkładka była na innym papierze, grubszym, miała 4 strony, 2 środkowe były czarno-białe (a w zasadzie szare, bo taka to była jakość), a zewnętrzne kolorowe i były tam zdjęcia zespołów. tragicznej, powtórzmy, tragicznej jakości, druk rozmazany, często całość za ciemna i niewyraźna, ale na bezrybiu i rak ryba. do dziś gdzieś mam zeszyty z powklejanymi zdjęciami gwiazd, m.in. stamtąd powycinamymi Odpowiedz Link
oryginal23 Re: Świat młodych. 12.02.10, 21:39 I te słowa piosenek na ostatniej stronie Radaru. 23. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Świat młodych. 20.01.11, 10:19 U mnie było podobnie - Miś, potem Świerszczyk, Płomyczek, wreszcie Świat Młodych i Płomyk. Pozniej Filipinka i Jestem. Domowe kobitki kupowała Kobietę i Życie, Przyjaciółkę, Sezam (kwartalnik), Działkowiec, Urodę, potem Poradnik Domowy, a byłam juz calkiem prawie dorosła gdy pojawiła Claudia, prawie ze zupełnie "zachodnia". Wczesniej jeszcze tez dla plakatów kupowałam Zarzewie, a brat - Żołnierza Polski - ja wyrywałam mu go dla artykułów o sztukach walki, bo praktycznie zadnych innych opracowań nt nie było. Dziennik Ludowy chyba tez kojarzę :) Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Świat młodych. 20.01.11, 11:14 W tamtych czasach, chyba prawie wszyscy czytaliśmy te gazety. Odpowiedz Link
szafabiurowej Re: Świat młodych. 12.02.10, 21:56 Uwielbiłam "Jestem", później (po transformacji ustrojowej ;) też się ukazywała, ale to już nie było to samo. I czasami "Filipinkę". "Miś" i "Świerszczyk" też, ale niewiele już pamiętam... Odpowiedz Link
lustroo Re: Świat młodych. 14.02.10, 16:10 We czwartki w Świecie Młodych zawsze były dowcipy :) Wycinałam co lepsze i zbierałam :) Były też opisy różnych dziwnych owoców z ich fotografiami, pamiętam owoc drzewa chlebowego i durian :) Miś, Świerszczyk, Płomyczek, Płomyk, ABC Techniki, Jestem a nawet Żołnierz Polski, bo tam ciekawe porady były :) Jestem i Filipinka. Odpowiedz Link
tymon99 Re: Świat młodych. 20.01.11, 13:51 oryginal23 napisał: > Taka gazetka z Tytusem na ostatniej stronie, wychodziła chyba trzy > razy w tygodniu. wtorek, czwartek, sobota. winieta odpowiednio niebieska, zielona, czerwona. Odpowiedz Link