Dodaj do ulubionych

Kryminały a'la PRL

04.03.11, 17:20
Wątek sam się narzucił, o książkach było.
KRYMINAŁY, nie tylko książki, ale i filmy.
Książki - Srebrny Klucz albo Jamnik.. Bohaterski milicjant, czasem nie do końca doskonały, taki "swój" rozpracowuje gangi(walczącej z PRL prywatnej inicjatywy), albo przemytników(na zachód naszych dóbr kultury), albo seryjny zabójca..
Anna Kłodzińska i Zeydler-Zborowski rządzili.. Pamiętam taki kryminał, kiedy milicjant zamknął na końcu przestępcę w sejfie i ten się dusił, ktoś pamięta?
A filmy to inna bajka: "Kapitan Sowa na tropie", nie mówiąc o Borewiczu..
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Kryminały a'la PRL 04.03.11, 17:25
      Tak, a jak ktoś był elegancki i dobrze ubrany, to był przeważnie typem negatywnym (często szpiegiem). Słuszny milicjant (lub tajniak) miał tłuste włosy i łupież na kołnierzu...
      • ewa9717 Re: Kryminały a'la PRL 04.03.11, 17:26
        E, nie tylko, niektórzy byli i owszem, i wzięcie upań, nawet dewizowych mieli, np. taki Szczęsny czy Dowbor ;)
        • pajupaju Re: Kryminały a'la PRL 08.03.11, 08:58
          Downar ;) - major z powieści Zeydlera-Zborowskiego.
          • ewa9717 Re: Kryminały a'la PRL 08.03.11, 09:02
            pajupaju napisał:

> Downar ;) - major z powieści Zeydlera-Zborowskiego.
            O matko! No i jak tu nie wierzyć w ogłupiający wpływ TV i gazetek z programem? Biję sie w popiersie ;)
            • pajupaju Re: Kryminały a'la PRL 08.03.11, 09:10
              Fajna strona o kryminałach milicyjnych: www.klubmord.com
    • ewa9717 Re: Kryminały a'la PRL 04.03.11, 17:25
      jarkoni napisał:

mi
      > licjant zamknął na końcu przestępcę w sejfie i ten się dusił
      Udusił to się kasjer zamknięty przez zbrodzienia. Jakże mógłby milicjant o własciwym pochodzeniu i poglądach zamordować??? Nawet zbrodzienia????
      Zbrodzień przeżył, to ino taki chytra podpucha ze strony pana władzy ludowej była ;)
      • jarkoni Re: Kryminały a'la PRL 04.03.11, 18:27
        Ewa nie męcz mnie, co to był za kryminał?
        Bo bardzo go przeżyłem..
        • ewa9717 Jarkoniu ;) 04.03.11, 19:11
          "Czas zatrzymuje się dla umarłych" ): Autor: Artur Moreno, czyli Andrzej Wydrzyński.
          • jarkoni Re: Jarkoniu ;) 04.03.11, 19:25
            Taaak, dzięki Ewa..
            A czy Wydrzyński to nie była ten od Ciudad Truhilio?
            Tak mi się kojarzy, bo Ciudad czytałem z wypiekami na twarzy, nie kryminał, ale znakomita powieść sensacyjna..
            Aż dziw, że nikt na tej podstawie nie nakręcił filmu wartego Oscara..
            • jarkoni Re: Jarkoniu ;) 04.03.11, 19:29
              PS. Ewa, mam skojarzenie jednak, że to milicjant zbrodzieja trzymał w sejfie.. I to słabnący milicjant- chory, postrzelony?
              • ewa9717 Re: Jarkoniu ;) 04.03.11, 19:41
                Też mi tak w sklerozie majaczy (i nie wiem, czy to właśnie nie stróż prawa wyzionął ducha), ale dokładnie to już nie pamiętam, lata swietlne temu czytałam. Na podstawie tej książki nakręcono film. A co do szczegółów, na pewno na forum kryminalnym ktoś odpowie, jeśli z powodu niewiedzy nie będziesz mógł zasnąć ;)
                • jarkoni Re: Jarkoniu ;) 05.03.11, 10:55
                  Ewa, ten milicjant trzymał w sejfie przestępcę Marczuka, sprawdziłem :-)
                  • ewa9717 Re: Jarkoniu ;) 05.03.11, 11:25
                    Tak, wyraziłam się niejasno: coś mi majaczy, ze sam ledwie zipał (moze został ranny) i albo na końcu całkiem kipnął, albo tylko zemdlał.
            • ewa9717 Re: Jarkoniu ;) 04.03.11, 19:30
              Ten sam.
              A "Ciudad..." panie z biblioteki spod lady dawały ;)
              • jarkoni Re: Jarkoniu ;) 04.03.11, 19:40
                Nooo, to naprawdę powieść na film. Ogłupiały pilot lecący na Dominikanę z ładunkiem "co się nie rusza", cała atmosfera na Dominikanie..
                Zgadzasz się, że to temat na super film?
                • ewa9717 Re: Jarkoniu ;) 04.03.11, 19:46
                  Kiedyś na pewno.
          • pajupaju Re: Jarkoniu ;) 08.03.11, 09:00
            Powieść sfilmował Sylwester Chęciński - "Tylko umarły odpowie".
            • jarkoni Re: Jarkoniu ;) 09.03.11, 17:31
              pajupaju napisał:

> Powieść sfilmował Sylwester Chęciński - "Tylko umarły odpowie".

Dzięki..
              Fajnie jakby ktoś się wziął jeszcze za "Ciudad Truhillo"...
    • tamsin Re: Kryminały a'la PRL 04.03.11, 17:27
      Jedno bylo pewne z kryminalow PRLowskich - milicja ZAWSZE zlapie przestepce.
      • jarkoni Re: Kryminały a'la PRL 05.03.11, 11:11
        tamsin napisała:

> Jedno bylo pewne z kryminalow PRLowskich - milicja ZAWSZE zlapie przestepce.

No tak, i wokół tego budowano cały aparat i bezpieczeństwa i milicji.
        Bezpieczeństwa w rozumieniu SB.
        Albo mi się wydaje, albo kiedyś czuło się jakiś respekt przed MO, nawet będąc zatrzymanym do kontroli dokumentów w nocy przez dwóch starszych i grubych milicjantów..
        Jak milicjant krzyknął "stać" to stawałeś.
        A teraz młodzi ludzie żadnego respektu nie czują, CHWDP na murach(częściej HWDP, bo z polskiego są kiepscy), policja sobie nie radzi z młodocianymi bandytami..
        Biją policjantów, strzelają do nich, niczego się nie boją. Aż tak zdegenerowani są teraz młodzi ludzie, czy policja aż tak bezradna?
        To temat na inny wątek..
        • trevistas Re: Kryminały a'la PRL 07.03.11, 00:16
          Przez pewien czas to wydawalo mi sie../ blednie../, ze polskie kryminaly sa lepsze od zachodnich:(
    • mister1 Re: Kryminały a'la PRL 07.03.11, 10:45
      " Szary cien" Macieja Slomczynskiego.Czytalem w wieku 10 czy 11 lat,wtedy to byla bomba,naprawde pewno slabsza ksiazka Slomczynskiego,bo nigdy nie wznawiana.
      Czytal ktos?
      • jarkoni Re: Kryminały a'la PRL 08.03.11, 18:22
        Nooo, Joe Alex, a jakże..:-) Była cała seria taka w kształcie prostokąta.
        Ale Mister tego nie pamiętam..
    • czekolada72 Re: Kryminały a'la PRL 09.03.11, 08:02
      Były komiksy z kapitanem Żbikiem :)
      i pisane na biezaco kryminały Chmielewskiej
      Jerzy Edigey i Jerzy Głowacki
      wspomniane serie - z jamnikiem i srebrny kluczyk
      oczywiscie ZZZ
      • ewa9717 Re: Kryminały a'la PRL 09.03.11, 08:50
        I błękitne Ewa wzywa O7 czy jakoś tak ;)
        • jarkoni Re: Kryminały a'la PRL 09.03.11, 17:44
          A filmy?
          Jeden mi się skojarzył, kryminalno-gangsterski z przymrużeniem oka:-)
          "Gangsterzy i filantropi"
          • czekolada72 Re: Kryminały a'la PRL 10.03.11, 08:52
            "Lekarstwo na miłosc" na podstawie "Klina" Chmielewskiej, z Kalina J. w roli glownej.
            • ewa9717 Re: Kryminały a'la PRL 10.03.11, 09:00
              To chyba temat na osobny watek, bo filmów kryminalnych (najczęściej takich sobie) było jednak calkiem sporo.
              • horpyna4 Re: Kryminały a'la PRL 10.03.11, 09:32
                Było, było... teraz zresztą różne stacje puszczają je znowu. Ostatnio mignął mi się "Gdzie jest trzeci król?", był też "Kryptonim Nektar", czy "Zbrodniarz i panna" będący ekranizacją kryminału drukowanego w odcinkach w "Ekspresie Wieczornym".
      • horpyna4 Re: Kryminały a'la PRL 10.03.11, 20:03
        A wiecie, że Jerzy Edigey był polskim Tatarem? Jego prawdziwe nazwisko to Korycki; pochodził ze znanej rodziny szlacheckiej pochodzenia tatarskiego. Zresztą jego pseudonim to imię jakiegoś praprzodka (Edygej).
        Jest pochowany w Warszawie na Cmentarzu Tatarskim.

Z jego kryminałów najbardziej podobał mi się komediowy "Mister MacAreck i jego business".
        • ewa9717 Re: Kryminały a'la PRL 10.03.11, 20:18
          O, pamiętam, zamerykanizowany (chyba) pan Makarek niczym Dolas robił w konia przedstawicieli wszystkich nacji, a naciął się na rodaku ;)
          • horpyna4 Re: Kryminały a'la PRL 10.03.11, 20:48
            Konkretnie na rodaczce. Feministki byłyby zachwycone.

Niewiele zresztą pamietam tych jego przekrętów, ale najbardziej podobał mi się wątek dotyczący kupowania dębowych beczek w niewymienionym z nazwy kraju, z którego wywóz dębiny był jakoś reglamentowany, czy wręcz niemożliwy... taki numer, jak nie przymierzając u Barei.
            • monia.i Re: Kryminały a'la PRL 10.03.11, 23:10
              Był jeszcze wątek o łososiu w puszce bodaj. "Nasz łosoś jest najlepszy bo nigdy nie czerwienieje" czy jakoś tak..I wątek o fałszerstwie jakiegoś dzieła.
              Żesz..aż mi się zachciało przeczytać. Musze poszukać, bo Makarek gdzieś w domu jest.
    • czekolada72 Re: Kryminały a'la PRL 13.07.11, 19:36
      07 zglos sie...
      forum.gazeta.pl/forum/w,14722,126835733,126835733,Nowe_kryminaly.html
      • jarkoni Re: Kryminały a'la PRL 13.07.11, 19:47
        Dzięki Czekolado...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka