kapitan_marchewa 07.08.12, 12:05 Dla mnie beret jako chłopak (lata 70-te). Dżinsy z Odry (koniec lat 70-tych). To na początek ;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Obciach dla nastolatka 07.08.12, 12:36 Berecików nie znosiłam, wolałam kapelusiki. Ale potem harcerski beret nosiło się, oj nosiło, z dumą. Obciachem były też dziecięce rękawiczki z jednym palcem i w dodatku na sznurku. Odpowiedz Link
tamsin Re: Obciach dla nastolatka 07.08.12, 18:58 obciachem bylo nosic tornister na plecach od ktores tam klasy podstawowej, tylko w rece i juz. Odpowiedz Link
aqua48 Re: Obciach dla nastolatka 07.08.12, 20:38 Obciachem były znienawidzone i koszmarnie brzydkie juniorki, a potem sławetne i równie brzydkie relaksy na zimę. A zamiast tornistra nosiło się przez pewien czas zgrzebny, jutowy worek z uchwytami ze sznurka. Wszystko inne było obciachem. Odpowiedz Link
a_weasley Co zamiast tornistra 28.08.12, 20:39 Tamsin napisała: > obciachem bylo nosic tornister na plecach od ktores tam klasy podstawowej, > tylko w rece i juz. Za moich czasów (od późnego Gierka do Epoki Trzech Pogrzebów) się w późnej podstawówce i liceum nosiło torby przez ramię. Ewentualnie plecak, ale wojskowy, tzw. kostkę. Odpowiedz Link
matylda1001 Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 00:45 Obciachem była tarcza przyszyta na stałe i noszenie czapki zimą. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 10:43 No i dla chłopaków kąpielówki z nogawkami, śmialismy się, ze taki ma ruskie gimnastiorki. A teraz ponoć obciachowe są slipki ;) Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 11:24 Jak niegdyś zobaczyłem w reklamie, że faceci NAPRAWDĘ noszą zamiast normalnych majtek tzw bokserki to wymiękłem. Stringi też noszą? Odpowiedz Link
aqua48 Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 16:03 Obciachem były ciepłe majtki w zimie, i rajtki wiosną, kiedy inne dziewczynki nosiły już podkolanówki... Odpowiedz Link
beata_ Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 16:04 kapitan_marchewa napisał: > [...] > Stringi też noszą? Nie wiem czy noszą, ale kupić mogą :-) www.google.pl/search?q=stringi+m%C4%99skie&hl=pl&gbv=2&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=C3EiUKbkPNHLswa-rYG4Bw&ved=0CAYQ_AUoAQ Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 18:12 To tylko pewnie moja opinia, ale jakoś ostatnimi czasy mężczyźni nam.. hmm.. zniewieścieli? Metroseksualni, emo i inni. Ostatnio tak było paręset lat temu - rajtuzy, pudry, peruki.. Historia koło zatacza? Odpowiedz Link
mister1 Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 22:56 zaden szanujacy sie uczen sredniej szkoly nie nosil poza szkola tarczy.Calkowity obciach. Odpowiedz Link
beata_ Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 03:09 mister1 napisał: > zaden szanujacy sie uczen sredniej szkoly nie nosil poza szkola tarczy.Calkowity > obciach. A mnie zawsze dziwiło, jaki jest sens noszenia tarczy W SZKOLE :-))) Nosiło się tarcze przyszyte do fartuszka, sweterka, czy czego tam jeszcze - po kiego pytam... Odpowiedz Link
letalin Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 15:50 Kalesony! "Kalesoniarze" mieli przechlapane. Odpowiedz Link
lidka449 Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 17:59 futerko ze sztucznego misia,podhalanki,spodnie z bistoru. Odpowiedz Link
balamuk Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 18:10 Spodnie z bistoru przecież kiedyś były modne? Na pewno ciepłe majtki i czapka w zimie. Dorzuciłabym jeszcze szalik. Odpowiedz Link
lidka449 Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 19:20 wchodziły już dżinsy , a te z bistoru to już nie był szpan ale kogo było stać na pewex ? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Obciach dla nastolatka 11.08.12, 07:38 Dżinsy były na topie wcześniej i wciąż, a spodnie - moze nie tylko z bistoru, ale i innych elastycznojakichśtam tkanin - były baaardzo trĘdy i glamÓr gdzieś tak koło 1975 roku. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Obciach dla nastolatka 12.08.12, 23:32 Noszenie płaszcza. Nosiło się kurtki, im krótsze, tym lepsze. Noszenie przykrótkich, wyrośniętych spodni - mówiło się, że delikwent ma wodę w piwnicy. Odpowiedz Link
kapitan_marchewa Re: Obciach dla nastolatka 13.08.12, 13:17 Kiedy przyjechałem byłem do metropolii Łódź w 1981 - wszystko było inne i nowe w porównaniu do mojego pipidówka. I dostałem od rodziców kożuch po ojcu, prawdziwy, ciepły, długi,z wielkim kołnierzem. I głupi nawet raz nie założyłem bo wstyd. Dyshonor jakiś. Marzłem w kurteczce byle jakiej, ale bardziej modnej. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Obciach dla nastolatka 13.08.12, 14:49 Po filmie Potop to kożuchy i do nich oficerki to był szczyt mody. Ale jak długo, to nie pamiętam. Odpowiedz Link
lustroo Re: Obciach dla nastolatka 18.08.12, 20:33 Kożucha to i ja nie chciałam nosić w 3 kl SP, nie podobał mi się, włos gruby od środka, a na zewnątrz zgniła zieleń, taki materiał jak prochowce, ale jak był mróz to mama mi kazała i nosiłam :) Relaxy też mi się nie podobały, mama mi kupiła z trudem w średniej szkole, a ja powiedziałam, że nie :) obrażona mama dała siostrze ciotecznej, a ja sobie wystałam kozaki :) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Obciach dla nastolatka 22.08.12, 14:05 Dzisiaj nad jeziorem usłyszałam mamuśkę chwalącą się, ze już załatwiła synusiowi zaczynającemu liceum korki z matmy, no bo ta matura... Rany, kiedyś korki były szczytem obciachu i degradowały człowieka ;) Odpowiedz Link
asdaa Re: Obciach dla nastolatka 22.08.12, 21:23 ewa9717 napisała: Rany, kiedyś korki były szczytem obciachu i degradowały człowieka ;) prawda? największe głąby brały korki by wyjść z 2 na 3=, dzisiaj w klasie córki (renomowany ogólniak) 98% uczniów chodzi na korki, niektórzy z ośmiu (!) przedmiotów... Odpowiedz Link
a_weasley Kalesony 28.08.12, 20:40 Jak danego dnia był WF, to poniektóry wcześniej się ich w klopie pozbywał i potem równie po kryjomu zakładał, byle koledzy nie zobaczyli, że nosi. Odpowiedz Link