Dodaj do ulubionych

Obciach dla nastolatka

07.08.12, 12:05
Dla mnie beret jako chłopak (lata 70-te).
Dżinsy z Odry (koniec lat 70-tych).
To na początek ;-)
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Obciach dla nastolatka 07.08.12, 12:36
      Berecików nie znosiłam, wolałam kapelusiki. Ale potem harcerski beret nosiło się, oj nosiło, z dumą. Obciachem były też dziecięce rękawiczki z jednym palcem i w dodatku na sznurku.
    • tamsin Re: Obciach dla nastolatka 07.08.12, 18:58
      obciachem bylo nosic tornister na plecach od ktores tam klasy podstawowej, tylko w rece i juz.
      • aqua48 Re: Obciach dla nastolatka 07.08.12, 20:38
        Obciachem były znienawidzone i koszmarnie brzydkie juniorki, a potem sławetne i równie brzydkie relaksy na zimę.
        A zamiast tornistra nosiło się przez pewien czas zgrzebny, jutowy worek z uchwytami ze sznurka. Wszystko inne było obciachem.
      • a_weasley Co zamiast tornistra 28.08.12, 20:39
        Tamsin napisała:

> obciachem bylo nosic tornister na plecach od ktores tam klasy podstawowej,
        > tylko w rece i juz.

Za moich czasów (od późnego Gierka do Epoki Trzech Pogrzebów) się w późnej podstawówce i liceum nosiło torby przez ramię. Ewentualnie plecak, ale wojskowy, tzw. kostkę.
    • matylda1001 Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 00:45
      Obciachem była tarcza przyszyta na stałe i noszenie czapki zimą.
      • ewa9717 Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 10:43
        No i dla chłopaków kąpielówki z nogawkami, śmialismy się, ze taki ma ruskie gimnastiorki. A teraz ponoć obciachowe są slipki ;)
        • kapitan_marchewa Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 11:24
          Jak niegdyś zobaczyłem w reklamie, że faceci NAPRAWDĘ noszą zamiast normalnych majtek tzw bokserki to wymiękłem.
          Stringi też noszą?
          • aqua48 Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 16:03
            Obciachem były ciepłe majtki w zimie, i rajtki wiosną, kiedy inne dziewczynki nosiły już podkolanówki...
          • beata_ Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 16:04
            kapitan_marchewa napisał:

> [...]
            > Stringi też noszą?

Nie wiem czy noszą, ale kupić mogą :-)

www.google.pl/search?q=stringi+m%C4%99skie&hl=pl&gbv=2&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=C3EiUKbkPNHLswa-rYG4Bw&ved=0CAYQ_AUoAQ
            • kapitan_marchewa Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 18:12
              To tylko pewnie moja opinia, ale jakoś ostatnimi czasy mężczyźni nam.. hmm.. zniewieścieli?
              Metroseksualni, emo i inni.
              Ostatnio tak było paręset lat temu - rajtuzy, pudry, peruki..
              Historia koło zatacza?
    • mister1 Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 22:55
      fryzura "na szlachcica"
    • mister1 Re: Obciach dla nastolatka 08.08.12, 22:56
      zaden szanujacy sie uczen sredniej szkoly nie nosil poza szkola tarczy.Calkowity obciach.
      • beata_ Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 03:09
        mister1 napisał:

> zaden szanujacy sie uczen sredniej szkoly nie nosil poza szkola tarczy.Calkowity
        > obciach.

A mnie zawsze dziwiło, jaki jest sens noszenia tarczy W SZKOLE :-)))
        Nosiło się tarcze przyszyte do fartuszka, sweterka, czy czego tam jeszcze - po kiego pytam...
        • letalin Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 15:50
          Kalesony! "Kalesoniarze" mieli przechlapane.

• lidka449 Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 17:59
      futerko ze sztucznego misia,podhalanki,spodnie z bistoru.
      • balamuk Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 18:10
        Spodnie z bistoru przecież kiedyś były modne?
        Na pewno ciepłe majtki i czapka w zimie. Dorzuciłabym jeszcze szalik.
        • lidka449 Re: Obciach dla nastolatka 09.08.12, 19:20
          wchodziły już dżinsy , a te z bistoru to już nie był szpan
          ale kogo było stać na pewex ?
          • ewa9717 Re: Obciach dla nastolatka 11.08.12, 07:38
            Dżinsy były na topie wcześniej i wciąż, a spodnie - moze nie tylko z bistoru, ale i innych elastycznojakichśtam tkanin - były baaardzo trĘdy i glamÓr gdzieś tak koło 1975 roku.
    • minerwamcg Re: Obciach dla nastolatka 12.08.12, 23:32
      Noszenie płaszcza. Nosiło się kurtki, im krótsze, tym lepsze. Noszenie przykrótkich, wyrośniętych spodni - mówiło się, że delikwent ma wodę w piwnicy.
      • kapitan_marchewa Re: Obciach dla nastolatka 13.08.12, 13:17
        Kiedy przyjechałem byłem do metropolii Łódź w 1981 - wszystko było inne i nowe w porównaniu do mojego pipidówka.
        I dostałem od rodziców kożuch po ojcu, prawdziwy, ciepły, długi,z wielkim kołnierzem.
        I głupi nawet raz nie założyłem bo wstyd.
        Dyshonor jakiś. Marzłem w kurteczce byle jakiej, ale bardziej modnej.
        • g0p0s Re: Obciach dla nastolatka 13.08.12, 14:49
          Po filmie Potop to kożuchy i do nich oficerki to był szczyt mody. Ale jak długo, to nie pamiętam.
          • lustroo Re: Obciach dla nastolatka 18.08.12, 20:33
            Kożucha to i ja nie chciałam nosić w 3 kl SP, nie podobał mi się, włos gruby od środka, a na zewnątrz zgniła zieleń, taki materiał jak prochowce, ale jak był mróz to mama mi kazała i nosiłam :) Relaxy też mi się nie podobały, mama mi kupiła z trudem w średniej szkole, a ja powiedziałam, że nie :) obrażona mama dała siostrze ciotecznej, a ja sobie wystałam kozaki :)
            • ewa9717 Re: Obciach dla nastolatka 22.08.12, 14:05
              Dzisiaj nad jeziorem usłyszałam mamuśkę chwalącą się, ze już załatwiła synusiowi zaczynającemu liceum korki z matmy, no bo ta matura...
              Rany, kiedyś korki były szczytem obciachu i degradowały człowieka ;)
              • asdaa Re: Obciach dla nastolatka 22.08.12, 21:23
                ewa9717 napisała:

Rany, kiedyś korki były szczytem obciachu i degradowały człowieka ;)

prawda?
                największe głąby brały korki by wyjść z 2 na 3=, dzisiaj w klasie córki (renomowany ogólniak) 98% uczniów chodzi na korki, niektórzy z ośmiu (!) przedmiotów...
    • a_weasley Kalesony 28.08.12, 20:40
      Jak danego dnia był WF, to poniektóry wcześniej się ich w klopie pozbywał i potem równie po kryjomu zakładał, byle koledzy nie zobaczyli, że nosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka