trajlajlaj 23.03.08, 14:09 Pamiętacie w telewizji jego program? Jaki był tytuł? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cromwell1 Re: Adam Słodowy 23.03.08, 17:00 the_dzidka napisała: > "Zrób to sam" > (albo z samicą) albo ze szprycha rowerowa szprycha byla fundamentem wszelkich konstrukcji slodowego pzdr. Odpowiedz Link
trajlajlaj Re: Adam Słodowy 23.03.08, 18:40 Dziękuję.Pozdrowienia dla Lucka ode mnie i Olka. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Adam Słodowy 23.03.08, 19:40 To samo, zebrane razem, wyszło też jako książka: "Umiem majsterkować" (czy też: "Lubię majsterkować"?). Odpowiedz Link
tamsin Re: Adam Słodowy 25.03.08, 02:32 dzieki Slodowemu, moj ojciec zrobil mi miniaturowa wersalke dla lalek. Skladala sie i rozkladala jak taka prawdziwa. Nawet miala miejsce do schowania poscieli. Odpowiedz Link
mallard To był mój idol! :) 25.03.08, 13:34 A z tą szprychą to czysta prawda! Był jeszcze wentyl, który pan Adam twardo nazywał "gumką z zaworu dętki rowerowej". Drugim podstawowym "budulcem", była blacha z puszek po konserwach. Nie ma się jednak co śmiać, takie czasy były, że "z chleba gwóźdź" trza było nieraz robić, a dziś? Wszystko gotowe! Eeech! Odpowiedz Link
izabelski Re: To był mój idol! :) 26.03.08, 01:45 a mnie sie wydawalo,ze w prawie kazdym projekcie byla drewniana szpulka od nici :-) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: To był mój idol! :) 26.03.08, 11:39 tez jestem za drewniana szpulka!! a w sumie - od lat nie wiedzialam juz nici na takowej... Odpowiedz Link
cromwell1 Re: To był mój idol! :) 26.03.08, 20:42 szpulka to podstawa do zbloczy elektromagnesow wielokrazkow napedow ocynkowana blacha z konserw miala sprezystosc latwo sie ja lutowalo do laczenia elementow drewnianych sluzyl klej stolarski /brazowe granulki uprzednio wlane do wrzatku/ albo gwozdzie slodowy dysponowal mlotkiem wkretow praktycznie nie uzywal do dzisiaj wiekszosc wkretow to zwykly badziew duzo lepsze sa gwozdzie pzdr. Odpowiedz Link
luccio1 Re: To był mój idol! :) 26.03.08, 21:46 cromwell1 napisał: > slodowy dysponowal mlotkiem wkretow praktycznie nie uzywal > do dzisiaj wiekszosc wkretow to zwykly badziew > duzo lepsze sa gwozdzie Owszem. Tyle, że połączenie "na gwoździe" jest z natury jednorazowe; w przypadku wkrętów jest możliwy kilkakrotny demontaż i ponowny montaż. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Adam Słodowy 29.03.08, 14:05 We wczesnych latach 60. wyszła pozycja, wydana przez Wydawnictwa Naukowo-Techniczne: Jan Kazimierz Jankowski: Młody konstruktor, zbiór I, Warszawa ? zbiór II, Warszawa 1962. Zbiór II zaczyna się od "najprostszych modeli silników elektrycznych", kończy na szafce z puszek po kawie "marago". Odpowiedz Link
gwiezdna.matylda Re: Adam Słodowy 31.03.08, 15:52 Dziewczyny z kabaretu Szum zrobiły niezłą parodię tego kultowego programu :) pl.youtube.com/watch?v=JpivIwfd-nI&feature=related Odpowiedz Link