troll_bambol Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 12:48 Jeśli chodzi o zobaczenie w telewizji, to był ZX Spectrum w programie 5-10-15, a na żywo to był Atari 130 XE u siostry. Odpowiedz Link
serwal Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 12:55 Około 1987 roku: u kolegi - Atari 130XT, w klubie osiedlowym - Sinclair ZX Spectrum. A wtedy grało się w: "River Ride", "Bomb Jack", "Robin of the Wood"... Ech, to były czasy prostych gier, bez wyszukanej grafiki, często bez muzyki. A za monitory służyły zwykłe telewizory. Odpowiedz Link
sealion Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 13:22 Pierwsza połowa lat 80-tych ZX Spectrum popularny 'gumiaczek'. Potem przesiadka na Amstrad CPC6128. A w ogólniaku jeszcze w latach 90- tych na informatyce używano komputerów Unipolbrit 2086 Odpowiedz Link
mentorlevicy 1975 rok ODRA 1325 wersja wojskowa z Elwro 28.10.08, 13:37 pozdrawiam fachowców Odpowiedz Link
promykuss Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 13:58 Pierwszy to był ATARI, chyba w 1986 Odpowiedz Link
babe007 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 14:01 chyba '84 rok. Macintosh, taki smieszny, z ekranem (wielkości pocztówki) zintegrowanym z jednostką centralną. Miłam 15 lat. Odpowiedz Link
danek5 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 14:13 W 1983 tłumaczyłam z angielskiego instrukcję do pierwszych ZX Spectrum, zaraz go nabyłam i wypróbowałam. To była maszyna! Odpowiedz Link
pyza_uk Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 14:37 W drugiej polowie lat '80 w domu pojawil sie ATARI :0)) Odpowiedz Link
tuti Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 15:13 w szkole podstawowej w 1990 musielismy miec komputery, pamietam te wielkie dyskietki i lekcje informatyki, dir/ i takie tam. i jakos tez w domu AMIGE mielismy - Prince Of persia tylko pamietam! - niedlugo potem ? niedlugo przed 1990? A jakos w 6 brat za ciezkie pieniadze z niemiec przywiozl laptopa - rownowartosc malucha! ale wtedy to juz internet polecial.... Odpowiedz Link
meganonly Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 15:48 A internet?? kiedy pierwszy raz mieliscie z nim kontakt i jak go wspominacie? Odpowiedz Link
eu2 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 17:33 W 1987 r. PC u znajomych tłumaczy w Holandii. Odpowiedz Link
bolobolo3 Re: w 1965r, duzy byl 28.10.08, 18:14 W 1968r na zajęciach na Politechnice Wrocławskiej Odpowiedz Link
misiak_spasiony Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 19:13 W 1984 roku. ODRA 1305 u nas w pracy. W "składance" z drukarkami łańcuchowymi i bułgarskimi dyskami twardymi 20MB. I wszechobecny Fortran. Piorunujący widok. Natomiast pierwszy XT zakupiony w 1990 roku był poczatkiem końca kompów opartych na scalakach TTL. A prv sprowadzony w 1994 Macintosh LCIII do domku, z ówczesnym interface graficznym, był przedmiotem marzeń i nienawiści moich kolegów... Ech co za czasy.... 30kg temu.... Odpowiedz Link
no_one2 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 19:57 ZX Spectrum w szkole podstawowej na kolku komputerowym (wiadomo chodzilo o granie,pierwsza gra Saboteur) to byl chyba ZX Spectrum z 48 kb ,gumowa klawiatura ,rok chyba 1986. Pierwszy w domu ZX Spectrum + ,ten to juz byl wypas klawiatura plastikowa i nie trzeba bylo klawiszy wyciagac srubokretem jak sie folia przetarla :) Odpowiedz Link
tymon99 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 20:15 pod koniec lat 70. wygrałem w jakimś konkursie książkę "mój przyjaciel komputer". pod jej wpływem rozważałem budowę własnego komputera na bazie kalkulatora - system elektromagnesów sterowanych czytnikiem kart perforowanych miał naciskać klawisze w kalkulatorze. pierwszy prawdziwy komputer zobaczyłem w liceum i był to zx spectrum. pierwszy zhackowany to jugolski iskra-delta (bezlicencyjna kopia vaxa) z systemem operacyjnym vms, rok 1988. Odpowiedz Link
mujer82 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 22:14 Miałam chyba 5 lat.Odwiedziłam tatę w pracy,w zakładzie energetycznym.Weszłam do jakiegoś pokoju w którym wszystko huczało.Spytałam co to.Tato powiedział:komputer. Było to w owym czasie urządzenie o dużej mocy obliczeniowej zajmujące 2 ogromne pomieszczenia.Dziś ilekroć patrzę na mój laptop nie mogę uwierzyć jakie postępy w miniaturyzacji tych urządzeń zaszły za mojego krótkiego życia.Mam zaledwie 26 lat ;-) Cóż to jest z perspektywy historii cywilizacji czy wieku ziemi.A jaki postęp rozwoju technologiczne dane mi było w tym krótkim czasie obserwować,prawie jak science fiction.Gdzie te czasy gdy mądrzejsi ode mnie orzekali,że na całym świecie wystarczy ludziom do życia w zupełności 25 komputerów. Odpowiedz Link
phalaphael Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 21:23 Nie pamiętam dokładnie, ale to byłoby ok 1985. Kolega miał atari 800xl. Cały dzień u niego siedziałem a po powrocie do domu nie mogłemm zasnąć z wrażenia. :) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 22:13 W połowie lat siedemdziesiątych kumple z polibudy zabrali mnie na swoją laborkę, tam pokój komputerowy, czyli całe ściany tego kolosa. Może to i "Odra" była, a z języków majaczą mi wspomniany już fortran i cobol (chyba?). Odpowiedz Link
mesing Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 23:08 91 rok. Szkoła podstawowa. Mieliśmy na wyposażeniu polski wynalazek Meritum robiony przez firmę Mera Elzab - to chyba ci od kas fiskalnych :). W szkole średniej mieliśmy już 286 AT i XT. Odpowiedz Link
mesing Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 23:15 Acha do komputera Meritum jako nośnika danych wykorzystywaliśmy kasety magnetofonowe a jako streamer pracował nam start poczciwy magnetofon kasetowy UNITRA. Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 23:07 Rok akademicki 88/89, pisalam prace magisterska na dwoch IBM-compatible w programie WordStar. Jeden stal u mamy w pracy w PAN-ie, a drugi, pozyczony z pracy, u kolezanki, ktora juz pracowala - w firmie informatycznej. Norton Commander, monitory amber i green, duze dyskietki, ktore byly naprawde "floppy" i inne takie. Pozniej w domu mialam prawdziwego IBM z kolorowym monitorem(!)i z 10MB twardego dysku(!) i mial dwie stacje dyskietek - duzych i malych. Na tym juz chodzil Lotus125 i WordPerfect. Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 28.10.08, 23:08 Ups Lotus123 rzecz jasna. Odpowiedz Link
blq Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 00:55 pierwszym komputerem, który widziałem na żywo była... salonowa gra komputerowa. był rok 1986. zagrywałem się w Formułę 1, nie bardzo jeszcze rozumiejąc co to za sport. w TV zacząłem to oglądać dopiero jako nastolatek w latach 90' w latach 90' też miałem swój pierwszy PC. 170MB twardego dysku i takie tam. a przedtem oczywiście c64. to na przełomie 80-90. wcześniej u paru kolegów - commodore c64, c128 (to było ciekawe bo wyglądało jak pecet), atari. potem amiga (gały mi wyszły z orbit bo grafike to miało lepszą niż salonówki). no i właściwie całe życie zmieniało się kompa, żeby sobie dobrze pograć. i tak do dziś, do tej GF9600GT którą kupiłem z miesiąc temu. Odpowiedz Link
inzynier2 Mój pierwszy komputer 29.10.08, 02:48 Mój pierwszy własny komputer był Sinclair ZX80 z 2kB. Potem kupiłem ZX81, a potem ZX Spectrum, a potem IBM PCjr. Natomiast w pracy programowałem w Algolu na Odra 1204 w 1972, a potem w Fortranie na Odra 1305 w 1973. Pierwszy program w assemblerze czyli języku wewnętrznym napisałem na minikomputer Kongsberg produkcji norweskiej. Ciekaw jestem czy ktoś słyszał o tej firmie? Odpowiedz Link
mistrzu_2 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 03:11 W 1977 roku. Szkoła średnia w Warszawie. Klasa maturalna. Komputer produkcji sowieckiej, bez monitora tylko z drukarką. System operacyjny wczytywany na taśmie papierowej. Programowanie w języku BASIC. W tym samym roku używaliśmy też bardziej zaawansowanych komputerów w centrum informatycznym na Wawelskiej. Odpowiedz Link
mujer82 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 03:18 Komputer produkcji > sowieckiej, bez monitora tylko z drukarką. System operacyjny wczytywany na > taśmie papierowej. Programowanie w języku BASIC. Pamiętam takie maszyny.Były u mojej mamy w pracy,na chodzie jeszcze około 89 roku.Nie pamiętam dokładnie do czego ich używano ale były i nadal z nich korzystano. Odpowiedz Link
halibutt Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 04:11 Pierwszy musiała być jakaś Spektrumna, Quomodo-re albo inny Timex u kogoś na podwórku. Swój pierwszy pamiętam jak dziś, wiosna 1985 roku. Odebrany z przedszkola wsiadłem na tylne siedzenie babcinego malucha, a tam obok mnie wielgachny karton z wcale nie tak wielgachnym Atari 65 XE. Oczywiście podpinany do czarno białego telewizora i magnetofonu marki Grundig. Ale już w kilka miesięcy później stałem się szczęśliwym posiadaczem stacji dysków - bodaj pierwszej w okolicy. Gry wgrywały się na niej (z dużych, ale nie największych dyskietek; były przecież jeszcze ośmiocalówki) raptem w kilkanaście minut, a nie w kilkadziesiąt. Choć byli i tacy, co całą grę za każdym razem wklepywali na klawiaturze z Bajtka... Potem były ICL w pracy u mamy (bank) no i pierwsze IBM gdzieś tak w 1990 roku. Najpierw AT czy XT, potem już normalny pecet. Ech, byli czasy... Odpowiedz Link
sandwich1 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 06:54 1978 DIGITAL stalownia Huta Katowice 1984 ZX Spectrum 1986 Odra AGH 1987 Amstrad AGH a potem commodore, atari i PC Mój pierwszy w 1993 386SX 80MB 1MB VGA Odpowiedz Link
qrdebela Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 09:09 chyba ok 1978r. na wydz. ekonom-socjologicznym w Lodzi, to byla odra zajmowala prawie caly pokoj, moj pierwszy pc to 486 dx 125mb hd i 4mb ram w 1990r., prawie cala wiecznosc, gdzie te wszystkie lata?.... pozdrawiam Odpowiedz Link
mdzj K202 29.10.08, 10:11 Działający? Na żywo? Myślę, że była to K202 w instytucie u mojego ojca. ( pl.wikipedia.org/wiki/K202 ). Nie pamiętam dokładnej daty, ale szacuję, że był to rok mniej więcej 1975. Na faktyczną pracę na komputerze musiałem jednak poczekać do roku 1985 (Odra 1305). Potem już było z górki... * Własny ZX81 (a ściślej Timex1000 z 2KB RAM na pokładzie + 16KB w dostawce ;-)). * MERA 400 - na uczelni, * Amstrad CPC464 - na uczelni, * Amstrad 6128 - własny, * Oryginalny IBM PC. Jeszcze nie XT ale za to z Basicem w ROMie ładowanym w razie braku systemu na dyskietce. * Potem były następne uczelniane XT, AT, TurboAT... * Własna AT-ka 16MHz z koprocesorem IIT2C87-6. (Zgadza się.. 6MHz. Mój pierwszy overclocking działał bez zarzutu ;) * Kolejne 386, 486... ale już bezosobowe i anonimowe. Kto by tam sobie zwaracał nimi głowę. Odpowiedz Link
mr.statler Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 11:44 Fajny wątek Ja pierwszy raz widziałem w latach mniej więcej 78-80 na AE we Wrocku. Mieszkałem 50 metrów od AE więc jako dzieciaki łaziliśmy do pracowni komputerowej po taśmy perforowane do zabawy. Nie zdawałem sobie sprawy, co to jest komputer. Potem 83 , kumpel dostał Spectrum i wtedy pierwszy raz dotknąłem klawiatury :). Potem były PC, a w 93 będąc na PWr pisałem program do obliczania stopnia turbiny w Fortranie. Kolega mi pożyczył wtedy laptopa. Jak poszedłem na zajęcia z laptopem to doktoranci byli lekko zdziwieni takim sprzętem. Z ciekawostek - w 95 miałem załączone do pracy dyplomowej rysunki mechaniczne z Autocada w formacie A0 i A1 z kolorowego plotera. Pierwsze rysunki z Autocada na wydziale :). Sam widziałem jak mój promotor chwalił się tymi rysunkami kolegom. Obrona pracy składała się raczej z opisywania możliwości Cada komisji. Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 29.10.08, 14:37 W połowie lat 80-tych - mój Tato, elektronik z wykształcenia i wykładowca akademicki, pracował z tym jak tylko zaczęły się pojawiać w wojskowości. Pamietam Atari i Commodory - głównie z gierek. uwielbiałam Fruity Franka i Boulder Dasha ;-) Odpowiedz Link
katarzynadudek7 Atari 23.11.08, 20:02 Moja przyjaciółka była szczęśliwą posiadaczką kasetowego atari. Raz w tygodniu zapraszała nas "na komputer". Jej mama wszystko przygotowywała (ława przed telewizorem,dwie pufy, "dżojstiki" przyklejone do ławy). Dwie osoby grały,reszta czekała na swoją kolej. Często z tych gier nic nie wychodziło bo wystarczyło delikatne dotknięcie ławy i gra sie nie wgrywała. A dlaczego raz w tygodniu ? Bo mama przyjaciółki robiła cotygodniowe sprzątanie i nie miała czasu "okupować komputera" ;) Początkiem lat 90-tych w moim domu pojawił się commodore 64 - do dziś mamy zdjęcia na których widniejemy z zapakowanym jeszcze komputerem :) Odpowiedz Link
hajota Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 25.11.08, 01:19 Nie pamiętam dokładnie, kiedy zobaczyłam, ale pierwszy własny to był Amstrad PCW 8512 sprowadzony z Anglii wiosną 1989 r. Odpowiedz Link
weisefrau Re: Kiedy pierwszy raz w zyciu zobaczyliscie komp 25.12.08, 21:19 W 1983 na zajęciach z matematyki (wydział pedagogiczny UW) pisałyśmy program na Atari, żeby na ekranie narysować domek i fruwającego ptaszka, wszystkie funkcje trygonometryczne z przekształceniami się przydały, a do daszka spadzistego równania z dwiema niewiadomymi. Odpowiedz Link