ampolion 15.06.09, 21:32 To dopiero czuło się jak globetrotter! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luccio1 Re: A ciuchcią jeździliście? 15.06.09, 21:54 Bieszczadzką - z Duszatyna do Cisnej - lipiec 1976. Wtedy jeszcze operowały parowozy. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: A ciuchcią jeździliście? 15.06.09, 22:04 Ba, nawet balkanem... Kto jeździł, wie, o czym mówię ;-))) Odpowiedz Link
zoarna Re: A ciuchcią jeździliście? 12.10.09, 18:32 Oj jeździło się i nawet na stopniach lub na dachu, niepowtarzalne przeżycie :) Odpowiedz Link
mister1 tabliczka 16.06.09, 10:52 "Uprasza sie o niezbieranie grzybow w czasie ruchu pociagu" - wisiala podobno tabliczka w ciuchci do Wilanowa Odpowiedz Link
horpyna4 Re: A ciuchcią jeździliście? 16.06.09, 12:10 Pewnie, że jeździłam. Głównie z warszawskiego Dworca Południowego. Ale też kolejką marecką, a na urlopie bieszczadzką. Podczas jednej z pieszych niedzielnych (wolnych sobót jeszcze nie było) wycieczek zobaczyłam też ciuchcię jadącą z Wyszogrodu do Sochaczewa. Cudo. Odpowiedz Link
kkokos Re: A ciuchcią jeździliście? 18.06.09, 16:06 Wąskotorowe cudo jeździło ze Sztutowa do prawego brzegu Wisły w sezonie wakacyjnym - jedna z większych atrakcji Mierzei Wiślanej. Ciuchcia nazywała się Ekspres Błękitna Strzała. Potem był kryzys lat 80. i parę lat nie jeździła, a w 2. poł. lat 80. pojawiła się znowu. Jakiś dowcipniś zmienił jej jednak nazwę: na Elbąskie Koleje Dojazdowe. Ze dwa lata temu kolejny debil z wielkoświatowymi ambicjami zmienił wagony z takich drewnianych bez szyb (fajnie się nimi jechało w deszczu :)) na w pełni zamknięte, z szybami, jak w normalnym pociągu. I całą atrakcję szlag trafił. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: A ciuchcią jeździliście? 18.06.09, 17:42 i tu sie przypomina Skaldów: są kolejarze wąskoto! Odpowiedz Link
ampolion Wciąz istnieją 18.06.09, 19:15 - tak przynajmniej twierdzą: www.wartozwiedzic.pl/atrakcje/trzesacz/-ciuchcia-retro---kolejka-waskotorowa-id-382.html Odpowiedz Link
ampolion Re: A ciuchcią jeździliście? 18.06.09, 19:26 Nie kazda kolejka wąskotorowa to ciuchcia. Zwłaszcza jeśli "parowóz" spalinowy. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: A ciuchcią jeździliście? 18.06.09, 20:21 No właśnie. Pamiętam, jak już nie kursowała kolejka z Dworca Południowego, a nawet chyba z Dąbrówki. Tylko z Piaseczna. Jeździła przeważnie do Grójca i miała już lokomotywy spalinowe. Ale jeden z kursów, popołudniowy do Nowego Miasta nad Pilicą był obsługiwany przez autentyczny parowozik. Do dziś pamiętam to cudo. Odpowiedz Link
woman-in-love Re: A ciuchcią jeździliście? 18.06.09, 22:21 na Szczęśliwickiej przed Technikum Kolejowym stoi sobie parowozik - za każdym razem się rozczulam Odpowiedz Link
horpyna4 Re: A ciuchcią jeździliście? 19.06.09, 20:02 Jak kręcono 'Alternatywy 4', to parowozik stał przez pewien czas pod jednym z budynków na Ursynowie. Wyobrażasz sobie moją minę, jak go zobaczyłam podczas spaceru? Nie wiedziałam jeszcze wtedy, co on tam robi, dopiero po jakimś czasie w 'Życiu Warszawy' pojawiło się jego zdjęcie i notatka o kręceniu serialu. Odpowiedz Link
happymom Wolsztyn 08.10.09, 14:24 Jeżdżą do dziś. Planowo, nie jako atrakcja muzealna. Odpowiedz Link
luccio1 Re: A ciuchcią jeździliście? 08.10.09, 18:44 Bieszczadzką - w r. 1976. Jeszcze były stare wagony z pomostami po obu końcach - i ciągnęły parowozy... Odpowiedz Link
anmar123 Re: A ciuchcią jeździliście? 09.10.09, 15:23 Tak. I jeszcze jeździ na Pałukach. tiny.pl/hq4hz . Kto wie, gdzie jest ten region? Odpowiedz Link
luccio1 Re: A ciuchcią jeździliście? 09.10.09, 16:34 Na granicy Poznańskiego, Kujaw i Pomorza Gdańskiego. Odpowiedz Link
funkenschlag Re: A ciuchcią jeździliście? 29.10.09, 16:03 Pamiętam jak ojciec odprowadzał mnie z mamą na stację Szczecinek Chyże, a potem jechał Dużym Fiatem na Główny, żeby nam znowu pomachać. Pamiętam tę lokomotywę. ;) Teraz jak jestem w Poznaniu, to jadę kolejką do ZOO - tak jak jeździłem mając 5 lat. :D Odpowiedz Link
trevistas Re: A ciuchcią jeździliście? 30.07.10, 00:23 Z Dworca Warszawa Poludnie w strone Piaseczna. Odpowiedz Link
asdaa Re: A ciuchcią jeździliście? 30.07.10, 19:44 EKD z Ełku do Kalinowa, obecnie tylko przewozy turystyczne Odpowiedz Link
asdaa Re: A ciuchcią jeździliście? 30.07.10, 19:45 za wcześnie się kliknęło; to było w latach 1971-74 Odpowiedz Link