judytak
26.10.10, 11:16
szukam książki tak właściwie dla siebie ;o)
i dla dzieci też, bo mieszkamy teraz na Węgrzech, więc na szkołę w temacie mogę liczyć jeszcze mniej, niż ile liczyłam, kiedy mieszkaliśmy w PL
a uważam, że historię trzeba znać, żeby rozumieć świat, w którym się żyje
ja ogólnie się ciekawię, dużo rzeczy wiem, dużo czytałam
dzieci się też ciekawią, jedno skończyło w PL gimnazjum, inne większą część podstawówki, więc też nie są kompletnie zielone w temacie
ale brakuje mi usystematyzowanej, wszechstronnej, nowoczesnej wiedzy
szukam więc książki, serii książek, w ostateczności kilka pozycji, z których da się złożyć całość
czyli historii Polski i Polaków
od prehistorii do teraz (przynajmniej do 1989)
obejmującą nie tylko historii politycznej, ale też kwestie gospodarcze, społeczne, ideowe, kulturowe - no, wszystko to, co miało wpływ na "co się działo dalej"
o objetości wystarczającej do tego, żeby nie musiała być zbyt skrótowa (min. jakieś 1000 stron, ale nie więcej niż 5000)
napisaną tak, żeby zwykły śmiertelnik mógł czytać z przyjemnością, ale żeby jednak była to nauka, a nie zbiór anegdotek (wiem, że z tym nie tak łatwo, ale chociaż mniej-więcej...)
odzwierciedlająca "aktualny stan wiedzy naukowej" (nazwijmy to tak umownie)
napisane z uczciwością naukowca (który swoje poglądy ma, ale oddziela ich od faktów, i referuje też dane czy hipotezy, które nie pasują do jego poglądów)
chciałabym, żeby mi mąz kupił takie coś na urodziny
więc proszę o jak najdokładniejsze dane (autorzy, tytuł(y), wydawnictwo(a), gdzie to kupić w Wwie...)
pozdrawiam
Judyta