Dodaj do ulubionych

Kalendarze adwentowe 2010

09.11.10, 14:12
Na razie cisza w tym temacie...Wątek o pierniczkach już jest, o kalendarzach na przyszły rok też, więc cobyśmy nie zaspały wspomnę o adwentowych kalendarzach ;)
Jak u Was w tym roku? Kupujecie gotowe czy tworzycie? U mnie w trakcie tworzenia, jak będzie gotowy to pochwalę się :)
Obserwuj wątek
    • gosiablo Re: Kalendarze adwentowe 2010 09.11.10, 14:26
      Ja już zrobiłam. W sierpniu :) Wieczorem zrobię fotkę i pochwalę się...
    • gkacha Re: Kalendarze adwentowe 2010 09.11.10, 18:33
      W KDC pojawiły się fajne kalendarze z łosiem (widziałam na żywo: baaaardzo sympatyczny ;)
      www.kdc.pl/szukaj.html?query=adwentowy&ftrActive=1&p=1&cat_id=&srtField=&productsPerPage=&search=1&ftrCategory1=&x=25&y=15
      Musiałam szybko wyjść ze sklepu, żeby go nie kupić. U nas jak co roku kalendarz będzie domowej roboty (za zaoszczędzone pieniążki można przecież kupić dodatkowe pozycje książkowe na Mikołajki ;)
      W Iysku też widziałam ładny:
      www.jysk.pl/210/504/506/6008900/a/catalog
      Może kogoś zainteresuje :)
    • lunatica Będzie też w Tchibo 09.11.10, 18:40
      www.tchibo.pl/Kalendarz-adwentowy-p200021358.html
      • hanulka.0 Re: Będzie też w Tchibo 09.11.10, 19:53
        Widziałam, macałam i wydaje się bardzo ok :) W tym roku pokusimy się chyba właśnie na ten.
      • toris_a Re: Będzie też w Tchibo 10.11.10, 10:39
        Mi tez chyba najbardziej sie wlasnie ten podoba - mam ambitny plan, by zrobic go samodzielnie (czesc skarpet zrobie wieksze, by zmiescily sie tam male gabarytowo ksiazki :)

Przy okazji prywata: Lunatica - odezwij sie prosze na maila z numerem Twojego konta - bardzo chcialabym Ci oddac pienadzie za pawlakowa "Wierzbowa 13"!!!
    • sinceramente Re: Kalendarze adwentowe 2010 10.11.10, 12:19
      W ubiegłym roku tytuł najpiękniejszego forumowego kalendarza zdobył chyba ten zrobiony przez aniam123 forum.gazeta.pl/forum/w,16375,101852314,103758930,Re_Kalendarze_adwentowe.html

Chciałabym umieć zrobić takie cudo, ale i czasu i zdolności brak. Jednak zainspirowana formą postanowiłam wykorzystać nasze ubiegłoroczne filcowe kieszonki i umocować je na jakimś zielonym podłożu (jeszcze dokładnie nie wiem co to będzie), które będzie przycięte na kształt dużej choinki (ok. 1.2x1,7 m). Całość ma być przymocowana na ścianie w pokoju trolla.

Dziś właściwie zamknęłam kwestię zawartości kieszonek:
      - na pewno w kilku kieszonkach będzie rozparcelowane memo Janoschowe (dzięki uprzejmości kolorko, której długo jeszcze będę dziękować)
      - w internecie zamówiłam też trochę drobnych zabawek typu jojo, magnesy, piłki, gwizdki, ozdoby do samodzielnego malowania, figurki itp. (na szczęście wszystko udało mi się znaleźć w jednym sklepie)
      - w Ikei muszę jeszcze dokupić foremki do pierników, one też zapełnią kieszonki
      - do tego będą zadania związane z dekorowaniem, pieczeniem, sprzątaniem itp.
      - część książek świątecznych już mam
      - rano udało mi się też zarezerwować bilety do teatru na mikołajkowe przedstawienie dla dzieci ("Kot w butach")

I to chyba tyle - sporo tego jest, a jeśli jakaś kieszonka będzie zagrożona pustką, to zawsze mogę wrzucić coś ze słodyczy lub jakiś "babski wytrych", tj. spinki lub drobna biżuteria.

Teraz pozostaje mi zdecydować się na "zielone podłoże" i zmotywować męża do wycinania, bo podejrzewam, że sama się ze wszystkim nie wyrobię.
      • kulki Re: Kalendarze adwentowe 2010 11.11.10, 15:03
        > W internecie zamówiłam też trochę drobnych zabawek typu jojo, magnesy, piłki,
        > gwizdki, ozdoby do samodzielnego malowania, figurki itp. (na szczęście wszystk
        > o udało mi się znaleźć w jednym sklepie)
        a możesz powiedzieć gdzie?
        • sinceramente Re: Kalendarze adwentowe 2010 11.11.10, 15:48
          Tu www.zabawkowy-swiat.pl
          Z pełnym wyrachowaniem w wyszukiwarce tego sklepu wrzuciłam ograniczenie cenowe do 10zł i przeglądałam, co ciekawego można znaleźć. Trochę się tego nazbierało, więc opłacało mi się złożyć zamówienie :)

Jak na razie z obsługi jestem zadowolona, bo złożyłam zamówienie przed południem, a wieczorem dostałam wiadomość, że zamówienie skompletowane i wysłane. Z resztą opinii poczekam, aż przesyłka dojdzie.
          • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 11.11.10, 20:19
            W Zabawkowym Świecie (oraz u tej samej sprzedawczyni na allegro) zamawiałam zabawki do domu i do pracy wielokrotnie. Mogę polecić z czystym sumieniem.
          • aniam123 Re: Kalendarze adwentowe 2010 11.11.10, 21:54
            sinceramente, jak mi miło, że ktoś jeszcze o nim pamięta ;-).
            Chcę go w tym roku wystawić w świątecznym konkursie Krainy Filcu, muszę tylko lepszą fotę zrobić. Zagłosujecie???
            Nieskromnie wrzucę link do zdjęć
            picasaweb.google.com/Adwentkal/AdventCalendar#
            • alistar1 Re: Kalendarze adwentowe 2010 11.11.10, 22:06
              Tak, to był najpiękniejszy kalendarz ubiegłego roku. I chętnie na niego zagłosuję.
              • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 11.11.10, 22:31
                Chciałabym w tym roku uszyć filcowe woreczki, filc to taki ciepły, świąteczny materiał, muszę poszukać. Na takie cuda jak Ania ni będę się porywać, nawet gdybym miała takie zdolności - oczy odmówiłyby mi posłuszeństwa:))
            • tattarak Re: Kalendarze adwentowe 2010 11.11.10, 22:35
              aniam123 napisała:
              > jak mi miło, że ktoś jeszcze o nim pamięta ;-)

Piękny kalendarz. Ja też z przyjemnością na niego zagłosuję :)

• eszulczewska Pytania do aniam :) 19.11.10, 21:21
              Się zawziełam i chcę coś podobnego do Twojego cuda zrobić. Ale że maszyny do szycia nie mam, w zasadzie recznie wszystko będę robić. A że mnie żadna krawcowa bedzie pewnie cieżko, ale czego sie nie robi dla dzieci :)

Kupilam sobie troche kolorowego filcu na kieszonki i ozdóbki, ale szukam czegos duzego na te choinke - gdzie dostalas taki duzy filc? A moze to inny material? Ja sie totralnie nie znam.
              I jeszcze mam pytanka
              - na czyms sztywniejszym jest to przymocowane ze sie nie "zwija"? Bo te kawalki filcu co mam sa dosc cienkie.
              - ta srebrna nitka to mulina?

Za wszelkie podpowiedzi bede wdzieczna.

• sinceramente Re: Pytania do aniam :) 22.11.10, 10:36
                Nie do mnie pytanie, ale filc na metry jest tutaj:
                allegro.pl/filc-zielony-na-metry-100x160cm-1-5-mm-i1328885340.html
                Jeśli dobrze pamiętam, to Ania pisała w ubiegłym roku, że filc kupowała też w sklepie dla plastyków.

A u tego sprzedawcy, którego zalinkowałam sama kupowałam filc w ubiegłym roku, bo miał tanio taki grubszy.
    • alistar1 Re: Kalendarze adwentowe 2010 10.11.10, 13:13
      Na razie mam duży karton po dziecięcych kozakach i rozmyślam właśnie jak go zagospodarować:)
    • gosiablo Re: Kalendarze adwentowe 2010 14.11.10, 18:09
      Nasz kalendarz
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2508424,2,1,kalendarz-adwentowy.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2508425,2,2,kalendarz-adwentowy.html
      • tattarak Re: Kalendarze adwentowe 2010 15.11.10, 12:28
        gosiablo napisała:
        > Nasz kalendarz

Bardzo pracochłonne te forumowe kalendarze. I bardzo ładne :)
    • alistar1 Re: Kalendarze adwentowe 2010 15.11.10, 10:52
      Kalendarz adwentowy również w grach Lego. Linkuję trochę z przymróżeniem oka, chociaż te świąteczne klocki wydają się nawet fajne.
      merlin.pl/City-Lego-Kalendarz-Adwentowy_Lego/browse/product/206,812625.html
    • bladyroz a do kalendarza bilet do kina 15.11.10, 12:24
      na "Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu" - premiera z tego, co wyczytałam 25 grudnia, ale symbolicznie bilet można chyba umieścić w jednej z kieszonek ;)

Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu

• sinceramente Re: Kalendarze adwentowe 2010 18.11.10, 17:31
      Dostałam nowy katalog KDC jest ładna szopka za 39 zł, figurek jest 9, więc mogą zapełnić trochę kieszonek w kalendarzu

https://www.kdc.pl/pub/mm/multimedia/image/jpeg/10903888_0.jpg
      • steffa Re: Kalendarze adwentowe 2010 19.11.10, 00:27
        Świetna szopka.
        My kalendarz popełniliśmy wczoraj. Nie nazwę go 'adwentowym', bo pociągnęliśmy do nowego roku. ;) Jak pojawi się światło, zrobię mu zdjęcie. Mam nadzieję, że rozjaśni się przed nowym rokiem... W każdym razie: karton pomalowany przez dzieci, a na nim 31 pudełek po zapałkach. Pudełka oklejone kolorowym papierem samoprzylepnym, cyfry pisał syn. Daszek z pudełka tekturowego. Wieczorem dokleiłam kilka fajnych naklejek i rano (6:30) obudził mnie syk - > "Kto przykleił tu te ryby!? To nie jest oczko wodne, tylko zaspa." ;-)
    • annafox Re: Kalendarze adwentowe 2010 19.11.10, 00:28
      Zzieleniałam z zazdrości. Zawsze chciałam mieć taki kalendarz, żeby miał niespodziankę w każdym okienku, najlepiej czekoladową.
      A teraz widzę, że ze mnie żadna super matka, tylko takie byle-co-matka … kurcza.
      Chyba się wezmę, wyjścia nie ma... i będę coś montować by niespodziankę zrobić ale…. obawiam się że się nie uda w tym roku.
      Ja mam taką teraz myśl na myśli - Takie dwie moje ulubione artystki ilustratorki szyjące - one jak by taki kalendarz wydziergały …. Oooo to by było oj było...

U mnie się pewnie zakończy na schabowym … :) Haba wypuściła w tym roku taki aniołkowy różowy.
      Ma patent na torebki :)
      www.cudanakiju.pl/Kalendarz_adwentowy_-_Aniolek_t5499.htmlał
    • gopio1 Re: Kalendarze adwentowe 2010 19.11.10, 17:36
      Podrzucam jeszcze parę pomysłów do samodzielnego wykonania - okazuje się, że nawet wykończony papier toaletowy może być niezłą inspiracją ;-)
      www.inspirander.pl/inspiracje/kalendarz-adwentowy-z-rolek-po-papierze-toaletowym
      www.inspirander.pl/inspiracje/kalendarz-adwentowy-z-papierowych-kubeczkow
      www.inspirander.pl/inspiracje/kalendarz-adwentowy-z-filcu
      www.inspirander.pl/inspiracje/pomysly-na-kalendarz-adwentowy
      • uccello Re: Kalendarze adwentowe 2010 22.11.10, 15:20
        gopio1 napisała:
        > Podrzucam jeszcze parę pomysłów do samodzielnego wykonania - okazuje się, że na
        > wet wykończony papier toaletowy może być niezłą inspiracją ;-)

może zrobimy odnóżkę wątku w stronę twórczego zastosowania rolek po papierze toaletowym:
        pikaland.com/2010/11/18/things-organized-neatly
      • rzezucha.ma Kalendarze adwentowe 2011 16.11.11, 13:02
        Hop, hop?
        Jakie w tym roku?
        Ja postanowiłam po raz pierwszy wprowadzić u nas taką tradycję i póki co zakupiłam materiały :D Czyli klamerki i woreczki...
        Jestem ciekawa, czy Wy robicie z dziećmi kalendarze, czy same, w tajemnicy?

A z gotowców to ciekawie wygląda taki książeczkowy w Badecie... chętnie bym go obejrzała na żywo...
    • kamienna5 Re: Kalendarze adwentowe 2010 19.11.10, 20:14
      My mamy wyhaftowany:)

https://images37.fotosik.pl/30/3b8f72729eb0917f.jpg
      • gosiablo Re: Kalendarze adwentowe 2010 19.11.10, 20:49
        kamienna5 napisała:

> My mamy wyhaftowany:)
        >
        > https://images37.fotosik.pl/30/3b8f72729eb0917f.jpg
        Piękny, a cały możesz pokazać ? Może na przyszły rok wyhaftujemy...
        • kamienna5 Re: Kalendarze adwentowe 2010 22.11.10, 12:32
          Postaram się cyknąć fotkę całości. Ale nie wiem, kiedy znajdę czas.
    • aniam123 Re: Kalendarze adwentowe 2010 22.11.10, 18:08

eszulczewska - duży filc, na metry, kupowałam w Krainnie Filcu, ale ten podlinkowany przez sinceramente chyba rzeczywiście bardziej się opłaca no i piszą, że wełniany, chociaż trudno mi w to uwierzyć (w tej cenie). Aby całość była sztywna kupiłam w pasmanterii grubą flizelinę i przyprasowałam na całości. Przy robieniu kieszonek korzystałam z trochę cieńszej. Polecam ten sposób, bo fajnie się wtedy tnie ten filc i łatwiej coś narysować, czy odbić z pomocą kalki. Ha, teraz sobie przypomniałam, że zwykła fioletowa kalka jest teraz trudna do zdobycia. Srebrna nitka to nie mulina, tylko zwykła srebrna nitka z pasmanterii (mulina wychodzi drożęj). Mam gdzieś na dysku trochę wzorów wygrzebanych w sieci (część użyłam na moje kieszonki), jeśli chcesz mogę przesłać na maila.
      • uccello Szycie 22.11.10, 21:09
        Do szycia polecam też polar. Tnie się jak papier, nie trzeba obrębiać, jest bardziej miękki niż filc, co ma znaczenie przy drobnych elementach, które trzeba wypchać, no i ma bardzo bogatą gamę kolorów. I jest o połowę od filcu tańszy, w sklepie można kupić i 10cm z metra bieżącego. Uszyte rzeczy można prać w pralce.
        • eszulczewska Re: Szycie 22.11.10, 22:15
          Oj tam, uwielbiam szyc polar :) Tym bardziej, ze ja nie mam maszyny do szycia, wiec wszystko idzie ręcznie.

Czy filc trzeba obrębiać?

Przepraszam, że w takie tematy robótek ręcznych przeszliśmy :)
      • eszulczewska Re: Kalendarze adwentowe 2010 22.11.10, 22:10
        Bardzo chetnie skorzystam z tych wzorków :) Poproszę na gazetowego.
        Czy dobrze zrozumiałam, że kieszonki też są podklejone fizeliną?

Pozdrawiam,
        Ewa
    • aniam123 Re: Kalendarze adwentowe 2010 22.11.10, 22:20
      o dzięki wielkie ucello za tę informację o polarze. Kiedyś, przy alfabecie, zastanawiałam się czy to polar, czy jednak filc. Wiem, że gdy książka powstawała było coś na ten temat na forum, ale nie umiałam znaleźć. Obrazki z polaru wyglądają na bardziej miękkie i przytulaśne. Bardzo mnie ciągnie do tych aplikacji i chciałabym w tym roku mojej trójce zrobić niespodziankę w postaci koszulek ze świątecznymi motywami i cały czas zastanawiałam się jak zachowa się filc po praniu. Właśnie problem mi się rozwiązał :-). Ale mam jeszcze (może głupi) dylemat, czy mogę tak po prostu wejść do sklepu i poprosić o 10cm materiału w danym kolorze? Nie popukają mi w głowę? Zresztą popukać mogą, ale czy sprzedadzą?
      • eszulczewska Re: Kalendarze adwentowe 2010 22.11.10, 23:46
        Nie popukają i sprzedzadzą :) Przetestowałam jak szyłam rok temu strój diabełka na jasełka :D

I dziękuję za informacje 'filcowe".
        • uccello nie popukają i sprzedadzą 23.11.10, 10:31
          Kiedyś, ot tak, z radości życia szyłam zabawki. Oczy robiłam z różnych materiałów, jednak najcześciej używałam czarnych wypukłych guzików na stopce. Wcale nie było łatwo dostać takich o odpowiednim lśnieniu , wypukłości, i co ważne o metalowej, a nie plastikowej stopce. Wchodzę do pasmanterii produkuję się: określam kolor, wymiar, kształt, materiał... na co Pani Pasmanterzystka z niedbałą miną- na oczy Pani potrzebuje?
      • tattarak Re: Kalendarze adwentowe 2010 25.11.10, 08:18
        aniam123 napisała:
        >i cały czas zastanawiałam się jak zachowa się filc po praniu.

Kiedyś naszyłam filcowe aplikacje na przedszkolnych ręcznikach dziecka. Miałam wrażenie, że po każdym praniu filc znikał. Wyszyte zwierzaki były coraz chudsze. Filc nie nadaje się do prania.

Ja również dziękuję za polarowe podpowiedzi, Uccello. Bardzo chętnie posłucham o robótkowych mykach, gdyby Ci się jeszcze coś przypomniało :)
        • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 28.11.10, 16:13
          I jak? Ruszyliście z kalendarzami adwentowymi? Ja się nie wyrobiłam. Kalendarz liturgiczny mnie trochę zaskoczył:((
          • sinceramente Re: Kalendarze adwentowe 2010 28.11.10, 16:32
            Zupełnie nie byłam przygotowana na to, że to już dziś.
            Nawet dziecię było informowane, że zaczynamy od środy. Z resztą kieszonek mamy tylko 24.

P.S. Skutki uboczne, chodzenia na mszę do innej parafii niż własna - właśnie się dowiedziałam, że "wizytę duszpasterską" mamy w tym roku 11 grudnia (trudno to "kolędą" nazwać). Nigdy tak wcześnie nie było. I tak dobrze, że nie zaczęli od naszej ulicy, bo pierwsze wizyty były wczoraj!
            • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 28.11.10, 17:05
              Ja byłam przekonana, że to w następną niedzielę. Raczej nie adwentujemy od 1.12:) Starszy prawie się rozpłakał na wieść, że nie będzie kalendarza i powiedział, że może zaczekać do pojutrza. U nas będą woreczki przypięte do tablicy korkowej. Cóż, nie zdążę uszyć jak chciałam, więc będzie, jak w zeszłym roku ze świątecznego papieru pakunkowego:)
              Wieniec zaraz zrobimy z masy solnej!!!

Z ciekawostek - kolędnicy pojawili się u nas 1,5 tygodnia temu:)
              • gkacha Re: Kalendarze adwentowe 2010 28.11.10, 17:28
                My ruszamy z kalendarzem 1 grudnia, mamy tylko 24 szufladki :((( Kiedy zorientowałam się, że nie dopasowaliśmy się do kalendarza liturgicznego było już za późno na przeróbki.....

http://images37.fotosik.pl/398/94fe9e36ca3886cfm.jpg
              • sinceramente Re: Kalendarze adwentowe 2010 28.11.10, 17:45
                > Ja byłam przekonana, że to w następną niedzielę. Raczej nie adwentujemy od 1.12

Ja się tak zafiksowałam na tych kieszonkach, to mimo tego, że planowałam zrobienie wieńca, jakoś nie przedarła się do mej mózgownicy myśl, że adwent zaczyna się w "pierwszą niedzielę adwentu".
                • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 28.11.10, 18:38
                  Uffff, bez kalendarza, ale domowy klimat uratowany - wieniec się suszy w piekarniku (pierwszy raz robimy z masy solnej, ciekawe, co z tego wyjdzie:) Wyciągnęłam "Święta w moim domu. Boże Narodzenie" - przeczytaliśmy kilka pierwszych stron na co starszy popędził do półki z książkami bożonarodzeniowymi i wyciągnął te o najdłuższej tradycji w naszym domu "Puk, puk. Kto tam?" i "Opowieść wigilijną" Wildsmitha.
                  • gosiablo Re: Kalendarze adwentowe 2010 28.11.10, 23:59
                    Też się zastanawiałam jak fakt że Adwent zaczął się już dziś połączyć z tym że kalendarz ma 24 kieszonki. I stwierdziłam że nie będę już mącić. Kalendarz rusza od środy, dziecko moje starsze pojęło że przed Wigilią są cztery niedziele Adwentu i stąd mogą być te dodatkowe "adwentowe" dni. Moja babcia miała na tę okoliczność takie powiedzenie "Święta Katarzyna Adwent zaczyna".
          • mama_kasia Re: Kalendarze adwentowe 2010 29.11.10, 09:28
            > I jak? Ruszyliście z kalendarzami adwentowymi?

Mamy, mamy kalendarz :) I wieniec :)
            ...Tylko wciąż nie mamy ciasta na pierniki :(

Nasz kalendarz oprócz woreczków z zawartością słodką i tekstową ma ilustrację ;-)
            z kratkami do naklejania małych obrazków-zagadek. O, tak to wygląda po dwóch dniach
            budysie.republika.pl/image/adwent2010/gotowe_www2.jpg
            Rysunki dla naszych córek przygotował syn pod moje dyktando ;-)
            Dziewczyny mają zgadywać, kto lub co jest na obrazku, a następnego dnia jest
            w woreczku odpowiedź z odpowiednim cytatem biblijnym.
            • mama_kasia szopka 29.11.10, 09:45
              To jeszcze Wam pokażę pewną szopkę ;-)
              budysie.republika.pl/image/adwent2010/szopka.jpg

I to koniec pokazywania ;-)
              • alistar1 Re: szopka 29.11.10, 09:59
                Szopka jest nie-sa-mo-wi-ta!! :)))
              • zf71 Re: szopka 29.11.10, 10:04
                Prześliczna !!!!!
              • tattarak Re: szopka 29.11.10, 10:44
                mama_kasia napisała:
                > To jeszcze Wam pokażę pewną szopkę ;-)

Przepiękna. Gratuluję zdolnych łapek :)
                • abepe Re: szopka 29.11.10, 12:07
                  Zdziwiłabym się, Kasiu, gdyby szopka była u Was inna. Czy młodsze pokolenie już się wdraża do robótek? (rozumiesz, moja feministyczna dusza nie pozwala zapytać, czy dziewczynki już się wdrażają;)
                  • mama_kasia Re: szopka 29.11.10, 12:24
                    > Zdziwiłabym się, Kasiu, gdyby szopka była u Was inna. Czy młodsze pokolenie już
                    > się wdraża do robótek? (rozumiesz, moja feministyczna dusza nie pozwala zapyta
                    > ć, czy dziewczynki już się wdrażają;)

To się zdziw, bo... szewc bez butów chodzi :)) Tę szopkę zrobiłam dla przyjaciółki.
                    Za to mamy liczne ozoby szydełkowe na choinkę - chociaż leciutkie, to choinka aż się
                    pod nimi ugina ;-)

Młodsze pokolenie wciąż się domaga, a matka... czasu nie ma, ale muszę to zmienić,
                    muszę koniecznie! Na razie coraz zgrabniej robią szydełkowe łańcuszki :)
              • pa_yo Re: szopka 30.11.10, 14:05
                a jak sie takie cos robi?
                moja Mama ma zdolności szydełkowe pewnie by zrobiła tylko ona musi mieć rozpiske, co i jak...
            • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 29.11.10, 09:47
              W związku z tym, że wylądowałam na zwolnieniu lekarskim z młodszym - jak tylko starszy pomaszeruje do szkoły - zrobię dziś kalendarz metodą z zeszłego roku, czyli woreczki z papieru świątecznego przypięte do tablicy korkowej. Cukierki kupiliśmy, wypiszę karteczki na pierwszy tydzień i gotowe. Mam w pudełeczku zeszłoroczne numerki i tasiemki:) I zapisane pomysły na zadania.
              Ciasta na pierniczki też nie mamy, bo nikt nie był w stanie dotrzeć do pszczelarza, a nie lubimy miodu z marketu. Może dziś?
            • bea-sjf Re: Kalendarze adwentowe 2010 29.11.10, 10:20
              Kasiu, dziękuję za podzielenie się kalendarzem- będziemy z Wami rozwiązywać zagadki rysunkowe:) (obrazki świetne!). A szopka- śliczności:)
          • beti_1975 Re: Kalendarze adwentowe 2010 29.11.10, 16:11
            Nie mam takich talentów, ale ponieważ w tym roku po raz pierwszy, pociągnięta forumowym przykładem zrobiłam dla dzieci kalendarz adwentowy to się pochwalę:
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/603d5594e1341b33.html
            W woreczkach sa drobiazgi na słodko, wskazane "miejsce" (ksiązka, strona) opowiadania o tematyce "okołoświatecznej" do przeczytania z rodzicami (dzieci w wieku wczesno - przedszkolnym) i zadanie do wykonania (też "okołoświateczne :-) ). Zadanie na dziś to pomoc tacie w wykonaniu szopki - od jutra w woreczkach będą też figurki do szopki do dokładania tam (po jednej na każdy dzień).
            • mama_kasia Re: Kalendarze adwentowe 2010 29.11.10, 17:27
              Pięknie :)
              I o to chodzi :)
    • aniam123 Re: Kalendarze adwentowe 2010 22.11.10, 22:28
      Ewa, ja wszystko robiłam na flizelinie. Na pocżątku "projektu" wzięłam żelazko i przykleiłam usztywnienie do arkuszy filcu.
      Też nie miałam maszyny i szyłam ręcznie, a filcu nie trzeba obrębiać.
    • alistar1 Re: Kalendarze adwentowe 2010 29.11.10, 21:25
      Mamy kalendarz i zaraz wypełnię go karteczkami z zadaniami. Jak co roku przygotowanie sprawiło nam dużo przyjemności:) Zobaczymy, jak pójdzie realizacja zadań. Za oknem sypie śnieg, czuje się nadchodzące święta:)
      • dragonia Re: Kalendarze adwentowe 2010 30.11.10, 16:29
        U mnie w rodzinie, ani u mojego męża zwyczaj wieszania kalendarza adwentowego nie był praktykowany, ale w tym roku kalendarz adwentowy zaistniał u nas poraz pierwszy w następującej postaci - dużych talentów "ręcznych" nie mam, więc z dużych serwetek stołowych z Ikei zrobiłam ruloniki, takie rożki z tyłu pospinałam to na zszywki. Wypisałam kolorowymi mazakami liczby na rożkach, narysowałam gwiazdki i przykleiłam taśmą na lodówce, do ruloników powkładałam zadania - czytamy Biblię dla dzieci lub cos robimy np. narysuj dla dziadka choinkę - no i jakies drobiazgi - mamba, cukierek, balonik, naklejka, kauczukowa piłeczka itp.). Nie jest olśniewający jak prace niektórych dziewczyn, ale rolę swoją chyba spełni i to taka wersja dla zapracowanych mam - mozna to wszystko zrobić w 45 minut. :)
    • sinceramente Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 12:09
      U nas w końcu zeszłoroczne kieszonki w nowej odsłonie

https://img222.imageshack.us/img222/4960/choinkae.jpg

Mąż odrzucił chyba wszystkie moje propozycje w temacie zielonego podłoża, więc jest bez :) Kieszonki zawieszone na drążkach połączonych zieloną tasiemką.

Na szczęście Troll rozpoznał, że to choinka i się cieszy.
      • steffa Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 14:04
        Bardzo fajny pomysł.
        I poprzedniejsze szydełkowe wytwory także rzuciły mnie na kolana.
        A tak na marginesie kalendarzy adwentowych: dzieci w ich tworzeniu udział mają niewielki?
        • alistar1 Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 14:11

steffa napisała:
          > A tak na marginesie kalendarzy adwentowych: dzieci w ich tworzeniu udział mają
          > niewielki?

A nie, my robiliśmy razem. Razem kupiliśmy materiały budowlane, kleiliśmy i przyozdabialiśmy. Sama schowałam tylko karteczki z zadaniami (które są niespodzianką).
        • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 14:12
          Moje nie biorą udziału w tworzeniu (ja robię prościutki - torebeczki papierowe z papieru pakunkowego przypinam do korkowej tablicy.
          To jest prezent dla nich, mają robotę przy zadaniach:) Dzisiaj robimy żłóbek na sianko za dobre uczynki:)
        • sinceramente Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 14:21
          > Bardzo fajny pomysł.
          > I poprzedniejsze szydełkowe wytwory także rzuciły mnie na kolana.

A dziękuję.
          Ja to nie mam szans z takimi gigantami robótek ręcznych. Można w kompleksy wpaść w tym wątku, że wszyscy mają nie dość, że talent, to jeszcze i ochotę na takie dłubanie ;)

> A tak na marginesie kalendarzy adwentowych: dzieci w ich tworzeniu udział mają
          > niewielki?
          No u nas też forma kalendarza jest prezentem i niespodzianką. Kieszonki powstały w ubiegłym roku Troll miał 2,5 roku, więc bardziej by przeszkadzała niż pomagała. W tym roku tylko wspierała tatę przy wierceniu dziury w ścianie, żeby było na czym choinkę powiesić. Resztę robiliśmy, gdy zasnęła i po omacku zawiesiliśmy na miejscu.
          Za rok, kto wie?
          Wyżywać artystycznie młoda będzie się przy realizowaniu zadań: malowaniu ozdób, wycinaniu pierników itp.
        • tattarak Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 14:45
          steffa napisała:
          > niewielki?

Dziecko udziału nie ma, bo to niespodzianka. Ale zrobiło swój, z zadaniami dla mnie. Kalendarz jest na 8 dni i jak go zobaczyłam, z lekka mnie ścięło. Musimy dziś zrobić sobie pogawędkę o tradycjach, bo chyba nie do końca wszystko jest jasne :)
          • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 14:52
            tattarak napisała:
            >
            > Dziecko udziału nie ma, bo to niespodzianka. Ale zrobiło swój, z zadaniami dla
            > mnie. Kalendarz jest na 8 dni i jak go zobaczyłam, z lekka mnie ścięło. Musimy
            > dziś zrobić sobie pogawędkę o tradycjach, bo chyba nie do końca wszystko jest j
            > asne :)

Zdradzisz jakieś szczegóły?
            Nasz starszy co jakiś czas robi nam zadania -rebusy, gry itd., ale o kalendarzu nie pomyślał:)
            • uccello Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 15:40
              pokazujcie ( linkujcie) foty plis...
              • uccello Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 15:58
                Wykopałam z netu jeden...
                miniformy.blox.pl/2010/12/KALENDARZ.html#ListaKomentarzy
                • tattarak Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 17:14
                  uccello napisała:
                  > Wykopałam z netu jeden...

Dziękuję :) Wrzuciłam jeszcze kalendarz dziecka, ten jest z zadaniami dla mnie:
                  miniformy.blox.pl/2010/12/Kalendarz-2.html
                  • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 17:42
                    Moje dzieci jakoś w tym roku nie biorą się za zadania adwentowe. Pierwsze - wybieranie wszystkich książek świątecznych, robienie i malowanie wieńca - zrobiły chętnie, ale teraz już drugi dzień - bez zapału.
                    Młodszy chyba jeszcze nie rozumie, starszy jest opętany przez swoje idee (kaligrafia) i ciężko mu się oderwać:) Nie stresuję się. Ale zaraz się przypomnę. Bo po cukierku zjedli:)
                    • gkacha Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 21:14
                      Dzisiaj u mnie też dzieciaki wyszukiwały (każdy u siebie na półkach) książek zimowych i świątecznych. Słyszałam z góry pokrzykiwania syna, że kto znajdzie więcej ten wygrywa (nie wziął pod uwagę, że u niego w pokoju jest więcej miejsca i dlatego więcej książek tam się znajduje :) W tym roku oprócz zadań do wykonania i przeczytanie (przez mamę oczywiście) jest też słodkie conieco. Rozpuściłam naszą ulubioną czekoladę mleczną Goplany i zrobiłam czekoladkowe kształty na każdy dzień (wykorzystałam formę ze starego czekoladkowego kalendarza adwentowego).
                      • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2010 01.12.10, 21:31
                        Moi w końcu zrobili w końcu z kartonu żłóbek, do którego włożyli po ździebełku sianka na dobry uczynek. Teraz zastanawiam się, czy sprzątanie swojego pokoju należy uznać za dobry uczynek, skoro to właściwie ich obowiązek:) Muszę przemyśleć sprawę.
                        • uccello Kalendarze adwentowe 2011 16.11.11, 13:38
                          Parę fotek z netu
                          pinterest.com/pin/192067383/
                          pinterest.com/pin/171142781/
                          pinterest.com/pin/190792558/
                          pinterest.com/pin/186720369/
                          pinterest.com/pin/172634117/
                          pinterest.com/pin/178192954/
                          pinterest.com/pin/333151626/
                          pinterest.com/pin/399099713/
                          • mama_kasia Re: Kalendarze adwentowe 2011 16.11.11, 15:13
                            Forma to nie problem, ja się głowię, czym w tym roku wypełnić, aby
                            oczekiwanie było owocne ;-)
                          • atama Re: Kalendarze adwentowe 2011 16.11.11, 16:46
                            Jesteście NIEZAWODNE! :)))
                            Zaczynam główkować nad kalendarzem i myślę, że dobrze byłoby poprzetykać go trochę książkami. Wchodzę na forum, a tu proszę - temat już odświeżony!
                            Może kandydat do IBBY? Czy ktoś już miał w rękach tę książkę?
                            • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2011 16.11.11, 16:53
                              atama napisała:

> Jesteście NIEZAWODNE! :)))
                              > Zaczynam główkować nad kalendarzem i myślę, że dobrze byłoby poprzetykać go tro
                              > chę książkami. Wchodzę na forum, a tu proszę - temat już odświeżony!
                              > Może k
                              > andydat
                              do IBBY? Czy ktoś już miał w rękach tę książkę?

Jeżeli wpiszesz tytuł - napiszę Ci, że miałam:)
                              • habibi_sun Re: Kalendarze adwentowe 2011 17.11.11, 12:06
                                piękne te wasze kalendarze...
                                ja poszłam na łatwizne i kupiłam taki:
                                https://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/20/57/14/1920571458

teraz szukam inspiracji czym woreczki napełnić
                                • abepe Re: Kalendarze adwentowe 2011 17.11.11, 22:33
                                  Za chwilę zaproszę Was do konkursu, dzięki któremu będzie już można zacząć myśleć o treści woreczków z adwentowego kalendarza!
                              • uccello W każdym z nas są drzwi do nieba 17.11.11, 12:08
                                Widziałam tę książkę i na pewno kupię.
                                Oszczędna i szlachetna w formie, słowa też tylko te potrzebne:)

PeeS
                                abepe napisała:
                                > Jeżeli wpiszesz tytuł - napiszę Ci, że miałam:)

Prośba o wpisywanie tytułu obok linka, albo w tytle postu, bierze się stąd, że ułatwi to znalezienie informacji o książce innym. Wyszukiwarka to świetna rzecz!
                              • atama W każdym z nas są drzwi do nieba 18.11.11, 07:10
                                abepe napisała:
                                > Jeżeli wpiszesz tytuł - napiszę Ci, że miałam:)

:)))

Najmocniej przepraszam. Dopiero teraz zobaczyłam, że na koniec zabrakło tytułu. A tytuł piękny: "W każdym z nas są drzwi do nieba".
                                Kandydowali, ale ostatecznie nominacji nie dostali...
                                • habibi_sun Re: W każdym z nas są drzwi do nieba 18.11.11, 12:13
                                  ze strony nie tylkod zieciaki - kalendarz zrobiony na podobrazie:
                                  https://www.nietylkodzieciaki.pl/wp-content/uploads/2011/11/kalendarz-adwentowy.jpg
                                  • uccello Zrób to sam 29.11.11, 10:33
                                    I jeszcze jeden projekt kalendarza rozczulająco prosty,a emocjonujący. Zwłaszcza dla rodzica, którego pomysłowość niespodziankową ogranicza format
                                    pinterest.com/pin/160442359/
                                    No ale zawsze w takiej szufladce można zmieścić mapę do poszukiwania większego skarbu.
                                    • abepe 2011 29.11.11, 20:11
                                      Wychodzi na to, że w tym roku także daliśmy się zaskoczyć adwentowi. Przez różne zajęcia, weekend na kursie, do którego musiałam się przygotować przeoczyłam pierwszą niedzielę.
                                      Wydawało mi się, że Kasia nie wywiesiła kalendarza. A on jest!!!

Cóż, chyba zaczniemy od 1. grudnia!
                                      • tattarak Re: 2011 29.11.11, 23:30
                                        abepe napisała:
                                        > Cóż, chyba zaczniemy od 1. grudnia!

Ja mam wątpliwości czy nasz nawet na 1 grudnia będzie gotowy;) Miałam dziś go składać, ale produkuję właśnie ciasteczka do szkoły...
                                        • abepe Re: 2011 29.11.11, 23:35
                                          tattarak napisała:

> abepe napisała:
                                          > > Cóż, chyba zaczniemy od 1. grudnia!
                                          >
                                          > Ja mam wątpliwości czy nasz nawet na 1 grudnia będzie gotowy;) Miałam dziś go s
                                          > kładać, ale produkuję właśnie ciasteczka do szkoły...

Spoko, naszego jeszcze nie ma, bo skusiłam się na kupny. Idzie, ale kiedy dotrze? Na wszelki wypadek rozmyślam o małym zastępstwie na 2-3 dni. Obojętnie jak wygląda, ważne co nakazuje robić:)) Mam zamiar zresztą wspomóc się kasiowym, który linkowałam. Mama_kasia ma w tym roku dobry pomysł na zadania.
                                          • alistar1 Re: 2011 30.11.11, 07:35
                                            Wczoraj zrobiłysmy kalendarz, a dziś mam zamiar wypełnić go zadaniami. Pomysł na rysunki i modlitwy- super, pozwolę sobie wykorzystać przy którymś okienku.
                                          • mama_kasia Re: 2011 30.11.11, 12:23
                                            Tak mnie natchnęło ;-)
                                            ...Przede wszystkim prosty jest, a i skuteczny. Dziewczyny nawrzeszczały na siebie
                                            w sprawie mrówki - która z nich bardziej jest leniwa ;-)
                                            • abepe Re: 2011 30.11.11, 13:15
                                              mama_kasia napisała:

> Tak mnie natchnęło ;-)
                                              > ...Przede wszystkim prosty jest, a i skuteczny. Dziewczyny nawrzeszczały na sie
                                              > bie
                                              > w sprawie mrówki - która z nich bardziej jest leniwa ;-)

Nie ma jak porządna adwentowa kłótnia.
                                              U nas była tragedia, bo wichura porwała wiatraczek starszego a oszczędziła młodszego. Starszy czuje się pokrzywdzony!!! Ale to dla mnie sygnał, że być może więcej w jego życiu nierównowagi. Młodszy, wiadomo, jest młodszy i ma fory już z tego powodu, do tego jest wrzaskliwszy i dla świętego spokoju mu się odpuszcza. Nawet starszy mu odpuszcza.I nawet wichura go potraktowała lepiej niż starszego;) Czas popracować nad tym problemem. Kalendarz adwentowy świetnie się do tego nadaje.
                                              Przed wyjściem do pracy zostawiłam chłopcom list z zadaniami dla OBU!!!
                                      • mamapodziomka Re: 2011 - nasz kalendarz gotowy! 30.11.11, 15:40
                                        Nasz kalendarz juz czeka na wypelnienie (beda slodycze, male ksiazeczki, talony na wieczor gier planszowych, wizyte w Legolandzie, etc.)

https://picasaweb.google.com/lh/photo/oeRfYkKdiGSy-PzOIm9CPdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
                                        • sliceoflife Re: 2011 - nasz kalendarz gotowy! 01.12.11, 15:29
                                          Niektóre pomysły na kalendarz są naprawdę świetne!
                                          Ja nie pomyślałam wcześniej o tym, żeby taki zrobić i tego szukam inspiracji na coś naprawdę prostego i szybkiego :) Wiem, że najłatwiej kupić, ale mimo wszystko chcę zrobić sama.
                                          Znalazłam tu kilka pomysłów, są ciekawe, ale wydają mi się zbyt skomplikowane :P
                                          lifeandanythingelse.blogspot.com/search/label/dom
                                          Macie inne pomysły?
                                          • sinceramente Re: 2011 - nasz kalendarz gotowy! 01.12.11, 17:00
                                            Moje "szybkie i proste" to 24 pudełka po zapałkach (do tego kawałek świątecznego papieru do pakowania, farby - mogą być plakatówki, kawałek wstążki i brokat, który nie jest niezbędny). Co ważne koszt całości już zawartością mieści się poniżej 10 zł :)

https://img215.imageshack.us/img215/4157/pudeka2.jpg

W pudełkach zmieszczą się czekoladki (ja kupiłam czekoladę w kostkach - Schogetten się bodajże nazywa), cukierki, żelki, gumy do żucia i oczywiście karteczki z zadaniami). Jeśli potrzebujesz miejsca na coś większego, to wtedy można te przedmioty chować w jakimś miejscu w domu, a na karteczkach wypisywać podpowiedzi-zagadki, mapy itp.
                                        • rzezucha.ma Re: 2011 - nasz kalendarz gotowy! 02.12.11, 14:57
                                          Nasz też, już trochę użyty nawet (ale dopiero ze zdjęciami doszłam).
                                          Może mało ambitny, ale nasz pierwszy w życiu :D
                                          https://lh4.googleusercontent.com/-iRJtIsjavm4/TtjYBlgtFyI/AAAAAAAAMbk/4GdVtdAv4kU/s640/gg.jpg
                                          https://lh6.googleusercontent.com/-6q1mHIpgQHA/TtjX_vA7B_I/AAAAAAAAMbo/E-O5pOa0l-o/s640/image002.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka