Dodaj do ulubionych

XV Targi Książki w Krakowie

05.10.11, 18:29
Wybieracie się na Targi Książki do Krakowa?
Jeszcze miesiąc, ale jest na co czekać…
Jest już program, wydrukowałam sobotę – najdogodniejszy dzień, no i poza spotkaniami na stoiskach, wernisaż ilustracji Pawła Pawlakami i Ewy Kozyry-Pawlak :)
Obserwuj wątek
    • abepe Re: XV Targi Książki w Krakowie 05.10.11, 19:56
      Niestety, ode mnie to obecnie 14 godzin jazdy. Niech żyje PKP!
    • rzezucha.ma Re: XV Targi Książki w Krakowie 06.10.11, 10:36
      Oczywiście, że tak, na szczęście nie musimy specjalnie "się wybierać".
      Ale raczej w czwartek/piątek, bo w zeszłym roku w sobotę z minuty na minutę robiło się coraz tłoczniej, mimo, że wydawało się, że już bardziej nie może. Z dziećmi to nie za bardzo, więc zwalniamy tatę z pracy, Staśka z pkola i pójdziemy na książkowe wagary :D
      Co mi przypomniało, że skoro to już za miesiąc, to należałoby do tego czasu zacisnąć pasa i pohamować się z innymi książkowymi zakupami, żeby móc z czystym sumieniem pohulać :D
      (No i teraz rozterki - czy będzie rzeczywiście taniej niż w ulubionych księgarniach...czy warto czekać... w zeszłym roku było z tym bardzo różnie, jak nic, trzeba będzie zabrać znów ściągę).
    • abepe Re: XV Targi Książki w Krakowie 08.10.11, 08:04
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ed/va/b7bl/bx5arvE0eTJhLsachB.jpg

Ewa Kozyra-Pawlak i Paweł Pawlak oficjalnie nas zapraszają!
      • abepe Re: XV Targi Książki w Krakowie 27.10.11, 12:47
        Kopiuję posta anials z wątku zakamarkowego:

A przy okazji - będzie jakieś przytargowe spotkanie forumowe?
        Pochłania mnie tysiąc innych spraw, zagladam tu raz na miesiąc (zgroza!!!), ale na targi chyba jednak sie wyrwę.
        Miło byłoby spotkać kogoś znajomego :-)
        • abepe Re: XV Targi Książki w Krakowie 27.10.11, 12:49
          W kilku wątkach z nowościami wydawniczymi wrzuciłam informacje o spotkaniach targowych. Zerknijcie.
          Ale następne chyba lepiej wrzucać tu:
          • rzezucha.ma Re: XV Targi Książki w Krakowie 27.10.11, 13:16
            Może tez info, że od 4.11 na Wawelu będzie wystawa konkursowa ilustratorów?
            Bo jak już ktoś się na Targi wybierze do KRK, to może by skorzystał z okazji przy okazji?
            www.wawel.krakow.pl/pl/index.php?op=85
        • anials Re: XV Targi Książki w Krakowie 27.10.11, 13:25
          Dzięki Abepe :-)
          • abepe Re: XV Targi Książki w Krakowie 27.10.11, 13:39
            anials napisała:

> Dzięki Abepe :-)

Proszę bardzo. Mam nadzieję, że uda Wam się spotkać. I proszę wysiorbać coś za moje zdrowie:)
    • aniam123 Re: XV Targi Książki w Krakowie 29.10.11, 13:41
      od kilku lat miałam ochotę pojechać na krakowskie Targi Książki... i w tym roku chyba mi się uda :-). Baaardzo chętnie przybędę na jakieś spotkanie...
      Pamiętam, że w ubiegłych latach dziewczyny drukowały sobie specjalne plakietki, żeby się móc w targowym tłumie rozpoznać. Macie gdzieś link, bo nijak nie potrafię znaleźć?
    • aniam123 Re: XV Targi Książki w Krakowie 29.10.11, 20:25
      znalazłam :-)
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2161440,2,2,skanuj0006.html
    • aniam123 Re: XV Targi Książki w Krakowie 29.10.11, 20:26
      Znalazłam! Mam nadzieję, że kanga_i_roo się nie obrażą ;-)
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2161440,2,2,skanuj0006.html
      • anials Re: XV Targi Książki w Krakowie 31.10.11, 10:32
        Jednego razu znakiem rozpoznawczym były chusty ;-) Ale mogą być i plakietki, a może coś z Pana Kuleczki?
        Na pewno odwiedzę targi w niedzielę i najbardziej kontaktowa bedę dopiero w okolicach kącika dziecięcego. Jak ktoś przejdzie i zamacha plakietką albo kalendarzem z Katastrofą to z radością odmachnę i będzie można siąść spokojnie na kawkę (dwa lata temu mieli tam pyszne ciasteczka).
        Chustę też mogę mieć na wszelki wypadek, taka czarną z maziajami ;-)
        • uccello spotkanie sobota 19 Cafe Szafe 31.10.11, 12:30
          Myślę ,że najfajniej było by się spotkać w Szafie na wernisażu Ewy i Pawła Pawlaków. Będzie można zobaczyć na żywca i nacmokać się, nawzdychać m.innymi nad tymi pracami
          www.zsplast.gdynia.pl/www/str/debiut/2011_www_pawlak/www_pawlak.html
        • abepe spotkania z autorami 31.10.11, 12:49
          Macie jakieś informacje? Wrzucajcie!

• abepe Spotkania z autorami: Akapit-press 31.10.11, 12:49
            TARGI KRAKÓW, ul. Centralna 11

STOISKO B-64

ZAPRASZAMY NA SPOTKANIA

Z AUTORAMI

3. 11. 2011 - czwartek

Lidia Długołęcka-Pinkwart, Podróże z Fantazją. Bajka muzyczna, godz. 12.00 -14.00

4. 11. 2011 - piątek

Ida Pierelotkin, Dwie połówki pomidora, 10 minut rowerem, godz. 11.00 -12.00

Andrzej Żak, Gwiazda Zero, godz. 12.00 - 13.00

Romek Pawlak, Czapka Holmesa, Przeskoczyć przez ogień, Lena w chmurach, godz. 13.00 - 14.00

Zofia Beszczyńska,Jajko księżyca, godz. 15.00 -16.00

5.11.2011 - sobota

Marianne Malone, 68 Pokojów, Złodziejka czarów. Przygoda w 68 pokojach, godz. 11.00 - 12.30

Izabela Sowa, Smak świeżych malin, Blagierka, godz. 12.30 - 13.30

Marta Fox, Iza Anoreczka, Iza buntowniczka, godz. 13.30 - 14.00

Barbara Gwaryluk, Moje Bullerbyn, Kolczyki Selmy, godz. 14.00 - 15.00

Marta Fox, Iza Anoreczka, Iza buntowniczka, godz. 15.00 - 16.00

6. 11. 2011 - niedziela

Anna Czerwińska-Rydel, Tajemnicze dźwięki, godz. 10.00 - 11.30

Krystyna Nepomucka, Serafina i kochankowie, godz. 11.30 - 14.00

• abepe Re: Spotkania z autorami: Zakamarki 31.10.11, 13:09
              ZAKAMARKI zapraszają na spotkania przy stoisku B 90:

CZWARTEK

10:00-17:00
              ŁAMIGŁÓWKI I KOLOROWANKI
              Łamigłówki i kolorowanki z Mamą Mu, Pippi Pończoszanką,
              Lassem i Mają oraz księżniczkami i smokami

PIĄTEK

10:00-12:00
              PODCHODY Z TSATSIKIM
              Podchody z Tsatsikim - minigra targowa inspirowana trzema
              tomami jego przygód "Tsatsiki i Mamuśka",
              "Tsatsiki i Tata Poławiacz Ośmiornic" oraz "Tylko Tsatsiki"

10:00-18:00
              ŁAMIGŁÓWKI I KOLOROWANKI

SOBOTA

13:00-15:00
              PODCHODY Z TSATSIKIM
              Podchody z Tsatsikim - wielka gra targowa Kraków-Sztokholm-Grecja,
              szukamy ośmiornic, podejrzanych parasoli i Elvisa

15:00-16:00
              TYLKO TSATSIKI - NOWOŚĆ
              Tłumaczka Barbara Gawryluk podpisuje najnowszy tom Tsatsikiego
              "Tylko Tsatsiki". Fragmenty książki czyta Tomasz Schimscheiner

10:00-18:00
              ŁAMIGŁÓWKI I KOLOROWANKI

NIEDZIELA

11:00-13:00
              GRA DETEKTYWISTYCZNA Z LASSEM I MAJĄ
              Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai - gra detektywistyczna
              na terenie hali targowej - pomóż Lassemu i Mai rozwiązać tajemnicę targów

13:00-14:00
              TAJEMNICA SZAFRANU I TAJEMNICA BIBLIOTEKI - PREMIERA
              Tłumaczka Barbara Gawryluk podpisuje najnowsze tomy
              Biura Detektywistycznego Lassego i Mai:
              "Tajemnicę szafranu" i "Tajemnicę biblioteki".
              Fragmenty książek czyta Tomasz Schimscheiner

10:00-16:00
              ŁAMIGŁÓWKI I KOLOROWANKI

Książki w targowych cenach, a dodatkowo,
              za PIĘĆ kupionych książek SZÓSTA GRATIS!

Bierzemy udział w akcji KSIĄŻKA ZA KSIĄŻKĘ.

Za każdy kupon oferujemy dodatkowy rabat 1 zł od cen targowych.
              Przy zakupie jednej książki można wykorzystać jeden kupon.

• abepe Re: Spotkania z autorami: Eneduerabe 02.11.11, 09:16
                Zapraszamy na 15 Targi Książki do Krakowa!
                Prosto na Targi, 3 listopada, przyjedzie ciepła jeszcze, długo wyczekiwana „Książka o Mimbli, Muminku i Małej Mi – Co było potem?” - będzie ją można kupić na stoisku B3 już od czwartku! Tak zaczniemy.

I będziemy z niecierpliwością czekać na niedzielę, kiedy o godzinie 13.30 Ewa Kozyra-Pawlak będzie składała autografy w książce Tove Jansson, którą przetłumaczyła i której tekst wykaligrafowała.

A o 11.00, także w niedzielę, niezwykła okazja do spotkania i rozmowy z Michałem Rusinkiem - tłumaczem "Jak dwie krople wody".

Do zobaczenia przy STOISKU B3!
                Kraków, ul.Centralna 41a
                Godziny otwarcia Targów:

03.11.2011 r. godz. 10.00-17.00
                04.11.2011 r. godz. 10.00-18.00
                05.11.2011 r. godz. 10.00-18.00
                06.11.2011 r. godz. 10.00-16.00 - niedziela
                11.00 - spotkanie z Michałem Rusinkiem i ksiązką "Jak dwie krople wody."
                13.30 - spotkanie z Ewą Kozyrą-Pawlak i "Książką o Mimbli,Muminku i Małej Mi - Co było potem?"
                • abepe Re: Spotkania z autorami: Media Rodzina 02.11.11, 15:43
                  Wydawnictwo Media Rodzina – stoisko A1 – zaprasza na 15. Targi Książki w Krakowie, które odbywają się w dniach 3-6 listopada 2011 roku.

Na stoisku zaprezentujemy nasze nowości:
                  Pinokia, Dziadka do orzechów..., Pamiętnik Blumki, Uwaga, budowa!, Dwa serca anioła!

Program spotkań targowych:

3.11, czwartek

18.30 – Kto się boi braci Grimm? – dyskusja inspirowana nowym przekładem Baśni braci Grimm.

https://www.mediarodzina.com.pl/nowa/images/Image/abcd/kto_sie_boi_braci_grimm_krakow_2011b.jpg

5.11, sobota

11.30 – Wojciech Widłak, autor Wesołego Ryjka
                  12.00 – Wojciech Widłak, Elżbieta Wasiuczyńska – autorzy Pana Kuleczki
                  13.30 – Jarosław Mikołajewski – tłumacz nowego wydania Pinokia
                  14.30 – Aleksandra Kucharska-Cybuch – ilustratorka nowego przekładu Dziadka do orzechów i Króla Myszy
                  16.00 – Agnieszka Podolecka – autorka Żaru Sahelu (Poradnia K.)
                  17.00 – Katarzyna Cichopek – autorka książki Sexy Mama (Wydawnictwo Rodzinne)

6.11, niedziela

12.00 – Paweł Pawlak – ilustrator Dwóch serc anioła,
                  Ewa Pawlak – ilustratorka Księżniczki na ziarnku grochu
                  13.30 – Iwona Chmielewska – autorka i ilustratorka Pamiętnika Blumki

• abepe Bona 02.11.11, 21:45
                    WYDAWNICTWO BONA | Newsletter #12 | 2 listopada 2011

Witamy,

dni coraz krótsze, czas, który pozostał do krakowskich Targów Książki, kurczy się nieubłaganie. Dla nas to świetna wiadomość, ponieważ po raz pierwszy wystąpimy w tym roku w roli wystawców. Brzmi dumnie! W związku z tym chcielibyśmy zaprosić wszystkich na nasze stoisko: podążajcie Państwo w kierunku oznaczenia C18. Na stoisku będzie można wyposażyć się w nasze książki - to nie lada okazja, bo na czas targów ścinamy ceny o 20 do 30%! Co więcej, już w piątek goście targów będą mieli okazję sprawdzić, co nowego słychać u Pana Brumma i Tatusia Różyczko - krótkie opisy ich zimowych przygód poniżej, a przedsprzedaż - NA TARGACH!

Do zobaczenia przy ul. Centralnej, czekamy na Państwa od czwartku do niedzieli.

• kanga_i_roo Re: XV Targi Książki w Krakowie 04.11.11, 17:00
        aniam123 napisała:

> Znalazłam! Mam nadzieję, że kanga_i_roo się nie obrażą ;-)
        > fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2161440,2,2,skanuj0006.html

Oczywiście, że się nie obrażą. :))))))))
    • lunatica Spotkania z ilustratorami 31.10.11, 14:19
      Gdyby kogoś interesowały to znajdzie je tu >> www.polskailustracjadladzieci.pl/2011/10/krakowskim-targiem-spotkania-z.html
      • lunatica A spotkanie forumowe... 31.10.11, 14:22
        ...myślę, że Uccello ma rację - najlepiej się spotkać na wernisażu wystawy Państwa Pawlaków w Cafe Szafe >> www.polskailustracjadladzieci.pl/2011/10/dziecinnie-proste-wystawa-ilustracji.html - jest gdzie usiąść, można (spróbować) spokojnie porozmawiać :-) lub ewentualnie na Wawelu >> www.polskailustracjadladzieci.pl/2011/10/legendy-wawelskie-wystawa-i-warsztaty.html - ale tam może być trudniej, bo to przyjazny, ale jeszcze nie do końca oswojony teren :-) Kto za? :-)))
        • pe_pawlak Re: A spotkanie forumowe... 31.10.11, 18:27
          lunatica napisała:

> Kto za? :-)))

Ja za!

Ja za-praszam do CafeSzafe, w imieniu Ewy i swoim :-)

Zapraszam gorąco, choć ilustracje będą tam trochę inne, niż te w linku przywołanym przez Uccello, będzie ich też nieco mniej niż było wiosną w Gdyni (bo przestrzeni na Felicjanek nie ma znowu aż tak dużo)...

Do zobaczenia,
          PP
          • abepe Re: A spotkanie forumowe... 31.10.11, 18:36
            pe_pawlak napisał:

> lunatica napisała:
            >
            > > Kto za? :-)))
            >
            > Ja za!
            >
            > Ja za-praszam do CafeSzafe, w imieniu Ewy i swoim :-)
            >
            > Zapraszam gorąco, choć ilustracje będą tam trochę inne, niż te w linku przywoła
            > nym przez Uccello, będzie ich też nieco mniej niż było wiosną w Gdyni (bo przes
            > trzeni na Felicjanek nie ma znowu aż tak dużo)...
            >
            > Do zobaczenia,
            > PP

No to cieszę się, że do Gdyni mam bliżej niż do Krakowa:))
            Miłego spotkania!!!
          • uccello Pe_Pawlaku 31.10.11, 20:37
            > Zapraszam gorąco, choć ilustracje będą tam trochę inne, niż te w linku przywoła
            > nym przez Uccello, będzie ich też nieco mniej niż było wiosną w Gdyni

Napisz proszę dla pobudzenia ślinianek, z których książek/ będziecie pokazywać prace?
            • pe_pawlak Re: Pe_Pawlaku 01.11.11, 09:15
              uccello napisała:

> Napisz proszę dla pobudzenia ślinianek, z których książek/ będziecie pokazywać
              > prace?

Melduję, że Ewa pokaże obrazki z „Księżniczki na ziarnku grochu” i ilustracje do rożnych tekstów (w większości własnych i cudzych wierszy) z "Misia", "Świerszczyka" i podręcznikowych wydawnictw "Nowej Ery". Z mojej strony najwięcej będzie plansz z "Nocnego Maćka" i "Les lapins du papier paint", oraz pojedyncze z "Le vieux loup de la foret", „Chodzi, chodzi baj po ścianie”, „Z górki na pazurki" i cmentarny rodzynek z „Dzikich łabędzi”.
              • uccello Re: Pe_Pawlaku 02.11.11, 09:47
                pe_pawlak napisał:

Melduję, że Ewa pokaże obrazki z „Księżniczki na ziarnku grochu” i
                > ilustracje do rożnych tekstów (w większości własnych i cudzych wierszy) z "Misi
                > a", "Świerszczyka" i podręcznikowych wydawnictw "Nowej Ery". Z mojej strony naj
                > więcej będzie plansz z "Nocnego Maćka" i "Les lapins du papier paint", oraz poj
                > edyncze z "Le vieux loup de la foret", „Chodzi, chodzi baj po ścianieR
                > 21;, „Z górki na pazurki" i cmentarny rodzynek z „Dzikich łabędzi

To ja powiem tylko mniam- mniam
                • uccello Kto się boi Braci Grimm 02.11.11, 15:39

W Instytucie Goethego ( Rynek 20) we czwartek o 18:30 spotkanie pod tym właśnie tytułem. Szczegóły w linku
                  www.mediarodzina.com.pl/index.html
        • anials Re: A spotkanie forumowe... 03.11.11, 09:53
          Mogę tylko tęsknie powzdychać, bo w sobotę wieczór niestety nie mogę.
          Jakby mimo wszystko ktoś z forum był na targach w niedzielę, to może uda się nam rozpoznać, uśmiechnąć, ucieszyć.
    • aniam123 Re: XV Targi Książki w Krakowie 02.11.11, 22:22
      Chyba jeszcze nie było, a moje dziecko (nastoletnie) wygrzebało na blogu Rafała Kosika... i teraz odlicza godziny do wyjazdu na targi ;-)

Krakowska prapremiera Felix, Net i Nika oraz Świat Zero oraz Obywatel, który się zawiesił
      Zapraszam na moje spotkanie na 15. Międzynarodowych Targach Książki w Krakowie, które odbędzie się w sobotę, 5 listopada o godz. 13.00 na stoisku A43 Firmy Księgarskiej Olesiejuk. Będę przedpremierowo podpisywał najnowszy tom “Felixa, Neta i Niki”, pierwszy tom moich opowiadań dla dorosłych czytelników - Obywatel, który się zawiesił oraz wydane już opowiadanie Telefon z antologii Głos Lema. No i oczywiście wszystkie inne wcześniejsze książki i opowiadania.
      • mama_kasia Re: XV Targi Książki w Krakowie 03.11.11, 13:03
        Też czekam na tę książkę :)
    • rzezucha.ma JUŻ JUTRO 03.11.11, 23:34
      ...akcja-defraudacja! :D
      Nosz, podekscytowana jestem ;)
      • rzezucha.ma Re: JUŻ JUTRO 04.11.11, 22:53
        Byłam, nakupiłam, teraz siedzę i mruczę z zadowolenia ;)
        • anna_mrozi Re: JUŻ JUTRO 05.11.11, 15:34
          Cha, ja też byłam :) Zdobyłam cudny wpis do książki Joanny Consejo (chwalę się u siebie:);
          i dużo książek (innych) - pomocna męska dłoń pakując moją walizkę pytała "kogo tam mam..." (poćwiartowanego?! ;)
          Cudne Muminki EneDueRabe, intrygujące "Wszystko gra" Wytwórni, nowa Nusia; nowa ekologiczna seria Muchomora, upolowałam "Wielkie pytanie" dla zaprzyjaźnionych dorastających! I dużo jeszcze... Potrzebuję czasu, żeby ochłonąć :)
          • anna_mrozi łowy i dobra nowina 05.11.11, 17:48
            Rozpakowuję walizkę: Pinokio!!! jak mogłam zapomnieć.
            Bajki Ezopa z il. Martina, Jak tata się z nami bawił... to z nowości.
            Są jeszcze "Zaszłości" :)

A przede wszystkim - dobra nowina: Polska ilustracja dla dzieci wyróżniona w konkursie "Papierowy ekran"!!! Gratulacje :)
            • joanna05 Po wernisażu - uprasza się o relację 05.11.11, 23:46
              Miejcie litość nad krakowianką z urodzenia, ale od lat na warszawskim wygnaniu i podzielcie się wrażeniami z wernisażu w Cafe Szafe. No nie udało mi się dotrzeć, choć planowałam i się wybierałam i paluchy gryzę z zazdrości, myśląc o tych, co byli.
            • anndelumester Łowy cd. 06.11.11, 14:21
              Pinokio to moje wielkie wow.
              BTW w Mediach też Dwa serca anioła !!!! znanego duetu wiadomych panów.
              Postaram się nimi nacieszyć wkrótce, bo na razie cieszymy się zbiorowo Zakamarkami i trzecim Tzatzikiem (ja czytam, dziecko słucha, mąż podsłuchuje) i kolejnymi detektywami.

Co było potem - zachwycające! Ale jak tu nie zachwycać się EKP?

Ezop - ilustracje zwalające z nóg (przynajmniej mnie - Matka Założycielka, przy której spłynęłam, wie o co chodzi ;)

Z Dwóch Sióstr ksiązka o Łazienkach z kolei zachwyciła moje dziecko.

No i wreszcie Dym - poruszający i wzruszający, dławiący w gardle, wspaniały.

Pewnie jeszcze dopisze jak dojdę do siebie.
              Acha - na uwagę zasługuję Bona - Nowy Jork niezły :) , no i Skrzaty. Będę obserwować, bo miejsce i wydawnictwo ma potencjał. Ciekawe jak się rozwinie.

W Cafe miły tłum.
              Ilustracje - sami wiecie, powodują brzydkie myśli, którą i jak zwinąć po cichu do domu (chciałam co najmniej trzy, ale koleżanki uświadomiły, że to jednak nie wypada :p )
              Dziecko zadowolone, bo Profesor Kurzawka i Adiunkt Kwas byli na miejscu i złożyli stosowne podpisy na stronicach Najbardziej Inspirujących Lektur Nieszkolnych.
              • anndelumester Re: Łowy cd. 06.11.11, 14:24
                p.s.
                Do poduszki chyba jakiś podręcznik gramatyki języka polskiego by mi się przydał, zwłaszcza rozdziały o dopełnieniach dalszych i bliższych.
                Prostuję więc - cieszyć się będę oczywista książkami :D
        • rzezucha.ma Re: JUŻ JUTRO 06.11.11, 22:51
          Hmmm, rzutem na taśmę zrobiłam dziś dogrywkę :D
          I tak, jak w piątek chodziłam wg planu, z mapą w ręku od stoiska do stoiska załatwiając różne "musty" (chyba tylko jeden skok w bok zrobiłam od zamierzonej listy), tak dziś sama i samowolna, zupełnie bez planu, swobodnie mogłam pooglądać, posnuć się i ...znów obkupić :D:D
          A, jedynie nowy Różyczko był planowy (nie było jeszcze w pt), a tak to same niespodzianki :D
          O, i udało mi się tym razem zakupić też jakieś książki "dla dorosłych" :D I gry!

I myślę, że to dobry plan na następne lata - jedno wyjście jakieś rodzinne, a drugie samodzielne. W pt byłam w towarzystwie, miłym bardzo, z Młodszym dzieciem na plecach (więc model jeszcze nie absorbujący, raczej śpiąco-chrupkowy ;)) Starszaka w tym roku nie wzięłam, bo tłum, bo nuda, a z drugiej strony jeszcze nie ten wiek, żeby go spotkania z autorami kręciły, a na zabawy "z obcymi" też ostatnio na ogół nie miewa ochoty, skończyłoby się na siedzeniu z tatą w jakimś kącie i rysowaniu :D

Żałuje trochę niebycia na wernisażu, ale pogoda wygnała nas za KRK. Na Wawel zdążymy pójść (mam nadzieję!), a za to w czwartek wybyłam sobie na miłą pogadankę o Braciach Grimm.
          Forumowych spotkań nie miałam, ale też nie okleilam się odpowiednio żadnym znakiem forumowym ;) Następnym razem będę śmielsza :D
    • sinceramente Re: XV Targi Książki w Krakowie 06.11.11, 10:56
      Byłyśmy (ja i Troll) na Targach i w Cafe'.
      Na wernisażu wspaniała atmosfera, wyśmienici goście i .... tłok ogromny. Dlatego więc niestety szybko musiałyśmy się ulotnić, bo młodsza po całym dniu targowym była zmęczona, a czekał nas jeszcze powrót pociągiem.
      Udało mi się jedynie zaczepić Kasię tatarak, której dziękuję za miłą rozmowę i mam nadzieję na kolejne spotkanie!

Co do targów. W tym roku się "poświęciłam" i zabrałam Trolla na targi, bo bardzo chciałam pokazać jej ten fenomen :) Sama więc niewiele skorzystałam, bo najczęściej musiałam skupić się na zapewnianiu atrakcji marudzie.

Dziękuję tu uccello, która tak cudnie zagadała mojego Trolla, że ta wcześniej onieśmielona spotkaniem z autorami później już pytała o kolejne. Dziś rano pokazała tacie autograf i opowiadała jak to pani Ela mieszkała w Krakowie, a pan Wojciech w Warszawie i się nie znali, a pani Ela narysowała Pana Kuleczkę z muszką :)

Fantastyczny pomysł Zakamarków na targowe podchody dla dzieci. Moim zdaniem najlepsza zabawa i życzę zwycięstwa w konkursie (my już zagłosowałyśmy).

A teraz znikam, bo Troll żąda mojego udziału z zapoznawaniu się z wczorajszymi zakupami.
      • tattarak Re: XV Targi Książki w Krakowie 06.11.11, 21:41
        sinceramente napisała:
        > Byłyśmy (ja i Troll) na Targach i w Cafe'.
        > Na wernisażu wspaniała atmosfera, wyśmienici goście i .... tłok ogromny.

Tak, na wernisażu panowało delikatne stłoczenie, choć było przemiło. Też się cieszę ze spotkania - początek rozmowy rozpoznawczej wyglądał zabawnie:) Przyznaję, byłam pod dużym wrażeniem, jak dzielnie się trzymałyście:)

A z relacji ogólnej - obie wystawy były świetne. Z wawelskiej by się przydała bardzo dokładna fotorelacja w necie. W Cafe Szafe, podobnie jak inni, próbowałam zdecydować, którą pracę niepostrzeżenie zdjąć ze ściany. Były tam np. takie ładniutkie szare stworko-zające mikroskopijnej wielkości, a sześciolatek cieszył się z urodzaju wyszywanych kotów.

Na Targach wiedziałam co chcę zobaczyć, więc z planem w ręku załatwiłam wszystko dość szybko. Umówiłam się z Tako, że na wrocławskie targi zabiorą te piekielnie drogie hiszpańskie cudeńka, które muszę sobie wszystkie dokładniej przekartkować (jak dobiłam na stoisko, niestety były tylko resztki). Zakupy zrobiłam bardzo niewielkie, ale tak też zaplanowałam. Odbiję sobie za miesiąc na kolejnej imprezie.

Książki książkami, ale nie ukrywam, że najbardziej podobały mi się spotkania z Szanownym Forumem oraz zderzenie mojego niewyrobionego targowo sześciolatka z autorami:)
      • marta_zakamarki Re: XV Targi Książki w Krakowie 18.11.11, 12:16
        Dziękujemy za miłe słowo i oddany głos.
        Zabawa dla nas też była przednia, więc tym bardziej
        fajnie, że i dla Was.
        I wielkie podziękowanie dla innych
        wydawnictw za zgodę na bycie punktem kontrolnym:
        Format, EneDueRabe, Czerwony Konik, Kojro, Bona,
        Buka i portal CzasDzieci.pl
        :)
    • bimim Re: XV Targi Książki w Krakowie 06.11.11, 21:10
      Optymizmem napawa ilość odwiedzających i dużo radości daje widok tylu książek w jednym miejscu … tyle jeszcze do przeczytania :)
      Najbardziej cieszą mnie Dwa serca Anioła tak długo oczekiwane. Przeczytaliśmy dziś „Jak tata sią z nami bawił”, wszyscy chichrali, od początku wiadomo na co się zanosi.
      Ciekawa jestem książki Niebo istnieje naprawdę wyd.Rafael i grubego Bolka i Lolka. Na stoisku Papilonu dostępny był przewodnik po Polsce, którego brakowało w wakacje. Spodobało mi się też kilka innych książek z tej serii (Centrum Edukacji Dziecięcej). Jeszcze smakowity Mikołajek …..i wiele innych.
      Pierwszy raz miałam w rękach Pana Bruma, chyba spodoba się Zosi.
      Marysię najbardziej ucieszyła Nusia, kuleczkowy kalendarz z Pypciem w dniu urodzin. A jak pytam to mówi że wszystko było fajne, jeszcze robienie babeczek z panią Krzyżanek. Ciekawe zajęcia były z panem Maleszką, chwilę podejrzeliśmy.
      Nadrobiłam też trochę zaległości: Zwierzaki cudaki, Gęś, śmierć…
      Cztery cienkie Cecylki były za 29zł, Biblijne przygody za 15 miałam po nie wrócić i… przypomniałam sobie dzisiaj :(
      Nie widziałam wydawnictwa MAM ?
      Cieszą spotkania z Autorami, jakoś tak inaczej patrzy się potem na książkę…

Po pewnym czasie tłum i brak powietrza były już zbyt męczące, nie zobaczyliśmy wszystkiego, nie mieliśmy już sił, choć dziś żałuję…
      Wniosek – w przyszłym roku wyjazd na dwa dni. Jeden bardziej związany z pracą drugi na radosne odkrywanie osób i książek z dziećmi.

Jeszcze wernisaż, nie byliśmy długo, ale udało się zajrzeć.
      Dużo ludzi, których niestety nie znałam (przydałyby się nazwiska na plecach :). Bardzo podobały nam się ilustracje. Części książek nie widziałam wcześniej, ale wszystkie zachwycają, dużo w nich pracy i serca. Marysia dłużej zatrzymała się przy ilustracjach z Księżniczki, bo to jedna z jej ulubionych książek (mają tyle warstw..z czego ta korona..).
      Jak pisał ktoś wcześniej, oj zabrałabym coś do domu…
      Dziękuję Barbro5 za chwilę rozmowy (pozdrawiają rodzice bullerbynowej Marysi :)
      I Uccello, Marysia chyba najbardziej czekała na spotkanie z Nią, choć radości na buzi nie było bardzo widać (zmęczenie i onieśmielenie), dziś rozczula się nad rysunkiem, wpisami w książkach i innymi zdobyczami.
      Dziękujemy za wszystkie autografy, podzielimy się z innymi :)
      • mama_kasia Re: XV Targi Książki w Krakowie 06.11.11, 23:06
        > Ciekawa jestem książki Niebo istnieje naprawdę wyd.Rafael

Zaintrygowałaś mnie. Już zerknęłam w sieć, co to jest.
        Rozumiem, że masz i opowiesz, tak?
        • uccello wernisaż Pawlaków w Cafe Szafe 07.11.11, 13:27
          To było spotkanie równych szans.
          Wszyscy ( łącznie z bohaterami wieczoru, którzy tego dnia prowadzili warsztaty plastyczne z dziećmi na Wawelu) byli tak zmęczeni, skołowani, sTargani można powiedzieć , że można było wyczuć leciutką woń amoku. I słonych (od potu) paluszków.
          Wybieram się na wystawę raz jeszcze, bo w tłoku niewiele udało mi się zobaczyć.
          Cmentarny Rodzynek Pawła P. też był wielokrotnie brany pod uwagę jako łup złodziejski.
          • rzezucha.ma Re: wernisaż Pawlaków w Cafe Szafe 07.11.11, 13:30
            A do kiedy można oglądać wystawę?
            • pe_pawlak Re: wernisaż Pawlaków w Cafe Szafe 07.11.11, 17:28
              rzezucha.ma napisała:
              > A do kiedy można oglądać wystawę?

Jeżeli nie zdarzy się nic nieprzewidywanego, to ilustracje powinny wisieć w CafeSzafe do 26. listopada.

Chciałbym podziękować gorąco wszystkim, którzy na otwarciu naszej wystawy byli zarówno ciałem, jak i duchem :-) . Było nam niezmiernie miło...

Nie mogę też przy tej okazji nie pochylić czoła przed "lunaticą", od której wyszedł pomysł naszej prezentacji w CSz, jak i przed "ucello", która temu pomysłowi nadała impetu.

"Lunatice" należą się też słowa podzięki za... wymyślenie tytułu naszej wystawy. Dziękujemy i w tym miejscu przyłączamy się do gratulacji za wyróżnienie w konkursie "Papierowy Ekran". Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy :-)

PP
            • pe_pawlak Re: wernisaż Pawlaków w Cafe Szafe 18.11.11, 10:45
              If you want to make God laugh, tell him about your plans mówił Woody Allen.

Przywołuję te słowa w związku z informacją o terminie zakończenia naszej wystawy w CafeSzafe, którą podałem w tym miejscu jakiś czas temu.

Dzisiaj muszę powiedzieć, że własnie z powodu nieprzewidzianych okoliczności ekspozycja w CafeSzafe została przez oragnizatorów (w uzgodnieniu z autorami) przedterminowo zamknięta.

Przepraszam wszystkich, którzy chcieli obejrzeć wystawę, a jeszcze tego nie zrobili.

PP
          • aggie_16 Wernisaż Pawlaków w Cafe Szafe - zdjęcia 07.11.11, 14:26
            Mnie również nie udało się dotrzeć do Krakowa więc z wielką przyjemnością obejrzałam zdjęcia:

Zdjęcia z Wernisażu

A tłok rzeczywiście był :)

• uccello Re: Wernisaż Pawlaków w Cafe Szafe - zdjęcia 07.11.11, 15:41
              Jeszcze jedna relacja targowo- wernisażowa tu:
              zomisia.pl/strona/aktualnosci/krotka-relacja-z-krakowskich-targow
              a na poprzednim (fejzbuczkowum) linku, kwiat doprawdy pisarstwa i ilustratorstwa polskiego!!!:)
              Doliczyłam się
              pisarzy sztuk 10
              tyleż samo ilustratorów
              i ze trzy szychy około książkowe.
              • bimim Re: Wernisaż Pawlaków w Cafe Szafe - zdjęcia 08.11.11, 11:04
                Bardzo żałuję, że nie wzięliśmy aparatu na halę, mamy kilka zdjęć zrobionych komórką (jak te pierwsze dwa) ale rozmazane:( Jedno z uccello, wojciechem.widlakiem i kasiną myszą Wiszą.

Byłam w sobotę, dziś wtorek, a jakoś nie umiem się skupić na pracy, tak bym te książki czytała, przeglądała…czytała… Pierwszego wieczoru przeczytałam Dwa serca anioła, podoba mi się bardzo. Taka listopadowo skłaniająca do refleksji, jak odróżnić rzeczy ważne od nieważnych. Ale o tym chyba lepiej w nowym wątku.
                Książka, o którą pytała mama_kasia chyba bardziej dla dorosłych. Szukałam czegoś o śmierci dla dzieci na stoiskach katolickich, ale nie znalazłam. W tej książce ojciec (pastor) opisuje zmaganie z chorobą syna i kilka kolejnych miesięcy w czasie, których chłopczyk co jakiś czas wspomina o niebie (odwiedził je w czasie operacji). Mały mówi o tym spokojnie i rzeczowo. W telegraficznym skrócie; rozmawiał z Jezusem, który mówił min. że bardzo kocha dzieci. Było tam kolorow i były zwierzęta, spotkał dziadka (wyglądał jak w młodości, wskazał go potem na zdjęciu) i siostrę (mama poroniła o czym nie wiedział) i był kuzyn Pana Jezusa… Było bezpiecznie i pięknie…. No i chłopczyk zupełnie nie boi się śmierci. Książka oswaja trochę tematykę śmierci, ale mnie chyba nie zachwyca (może wrócę do niej za jakiś czas).
                Dziewczyny zaśmiewały się przy „Jak tata się z nami bawił”.
                A na ilustracje z Pinokia powinno się dać jakoś wejść.
                I odkryłam na nowo Calineczkę pani Kucharskiej-Cybuch .
                Widziałyście szydełkowe muminki przy Eneduerabe :)
                Jeszcze przepisy Mikołajka- fajnie połączone z obrazkami, cytatami i miejsce na notatki…
                Kłania się kuleczkowy kalendarz „ byłoby prościej gdyby każdy miał bankomat w domu” :)…
      • anials Re: XV Targi Książki w Krakowie 08.11.11, 13:05
        Na wernisażu niestety nie byłam, ale cieszę się że pięknie się udało. Oglądniemy sobie wszystko spokojnie w najblizszym czasie.
        Na Targi wybrałam się w niedzielę dość późno, jeszcze na kilku autorów się "załapałam" (m.in. na Elżbietę Dzikowską), a najprzyjemniejsze były liczne przeceny "z okazji" końca Targów i pakowania stoisk. Wynik był taki, że kupiłam więcej niż chciałam i wydałam więcej niż miałam zamiar ;-D
        Leżą teraz na biurku i mrugają do nas zachęcająco Lasse i Maja, kolorowanki-zagadki z Kangura, zbiór doświadczeń i ekperymentów do wykonania we własnej kuchni lub piwnicy (wolałabym) "Jak zrobić skamieniałość z chomika", no i parę książek dla rodziców.
        Pięknie było, tłumnie, wesoło, młodszy wyspał się przy czytaniu Doroty Segdy i głośnej kapeli jazzowej, wyrysował na stoisku Cafe Szafe i z prawdziwym, latającym balonikiem wróciliśmy wszyscy zmęczeni do domu.
        • woda.lekko.gazowana Re: XV Targi Książki w Krakowie 08.11.11, 13:28
          My zaliczyliśmy Targi w piątek, a po spotkaniu na Wawelu (dzieci wspominają czekoladki i pewne pomarańczowe korale ;) ruszylismy w dłuuugą drogę powrotną :)
          wypchane torby nie do końca jeszcze rozpakowane, ale przyznam, że piątkowa atmosfera nie jest tak "nakręcająca" jak sobotnio-niedzielna, co pomaga opanować chucie zakupowe ;)

ogromny minus dla Targów za brak bankomatu na terenie!
          (najblizszy czynny w piatek był w M1, dwa po drodze niestety zepsute, ale czego się nie robi dla krzewienia czytelnictwa ;))
          • uccello Re: XV Targi Książki w Krakowie 08.11.11, 13:39

> ogromny minus dla Targów za brak bankomatu na terenie!

w zeszłych latach był bankomat ,głównie dla ozdoby, pusty już od soboty. To jak w pociagu intercity- oburzenie konduktora , którego upalnym latem pytałam o to dlaczego nie ma klimatyzacji-
            JAK NIE MA?! JEST! OCZYWIŚCIE , ŻE JEST!!! Tylko nie działa.

Część zakupów i prezentów książkowych mąż schował na moją prośbę- i ma nie oddać póki nie skończę pilnej roboty, na żadne błagania, prośby i podstępy. Mamy to już przetrenowane.
          • bimim Re: XV Targi Książki w Krakowie 08.11.11, 13:58
            drugi za brak powietrza... (ale może tu też klimatyzacja była)
            uccello- dobry pomysł, chyba powinniśmy wziąć z Was przykład
            Dzieciom wydzielam, a sama....
            • uccello relacje 09.11.11, 12:52
              O targowicy i imprezach towarzyszących można przeczytać też na miniformach:
              miniformy.blox.pl/html
            • blankaz Re: XV Targi Książki w Krakowie 09.11.11, 13:43
              Oj tak, organizatorom dwa minusy - za ciasnotę (choć to nie do końca ich wina) i brak bankomatu. Dodatkowo za słabą informację o busie spod M1, nie wiedziałam, że będzie miał przystanek w okolicach Praktikera i na targi pojechałam po prostu tramwajem.
              Poza tym było super!
              A brak bankomatu miał jedną zaletę - nie wydałam więcej kasy :)
              • uccello Legendy Wawelskie 14.11.11, 21:14
                Wystawę ilustracji do Legend Wawelskich można oglądać do końca roku. Można też zajrzeć na
                www.legendywawelskie.blogspot.com/
    • aniam123 Re: XV Targi Książki w Krakowie 20.11.11, 22:37
      Długo zbierałam się na osobistą relację z Targów. Usiadłam dzisiaj, napisałam sporo.... w międzyczasie chciałam sprawdzić pocztę i nieopatrznie zamknęłam sobie stronę wrrrrrr!!!
      No cóż...
      Największym przeżyciem Targi były dla mojej 12-letniej córki. Była zaskoczona, że z tyloma ludźmi, których książki dobrze zna, mogła się spotkać tak bezpośrednio i NAWET porozmawiać. I..., że wszyscy byli tacy NORMALNI i BAAARDZO SYMPATYCZNI ;-)). Zachwyty, ochy i achy słyszałam jeszcze przez tydzień ;-)).
      Z R. Kosikiem (na dzisiaj ulubiony autor) wymienili nawet uwagi na temat noszonych modeli Martensów ;-)) (Nika też ma takie buty).
      Nasza Ucello serdecznie zapraszała nas na wernisaż Państwa Pawlaków - niestety nie doatrłyśmy bo pozostawiony z tatą 15-miesięczniak już bardzo tęsknił do pewnej części mojego ciała ;-)). Z Joanną Krzyżanek porozmawiałyśmy o Cecylce, a z autorkai Basi o dalszych planach... Pani Joasia Olech do dedykacji dodała świetnego, własnoręcznie narysowanego Pompona ;-)).
      Najbardziej ujął moją córkę (mnie również) Pan Wojciech Widłak i to jak opowiadał nam o swojej książce "Dwa Serca Anioła".
      "Widać, że ten Pan kocha to, co robi.... i bardzo lubi swoich czytelników" - powiedziała córka.
      Przez kolejkę do R. Kosika i P. Baccalario (Ulysses Moore) przegapiłam "wizytę" u Iwony Chmielewskiej - czego ciągle baaardzo żałuję.
      Przykro mi się zrobiło też na stoisku TAKO, bo w szale zakupów zapomniałam o zostawieniu funduszy na Dym, a na stosisku cichutko siedział sobie pani Joanna Concejo.
      Kupiłyśmy duużo i całe szczęście, że na targach nie było bankomatu...
      Wróciłyśmy zmęczone, ale pełne pozytywnych wrażeń i z przekonaniem, że już "zawsze" tam będziemy ;-))
      • anna_mrozi Re: XV Targi Książki w Krakowie 21.11.11, 05:39
        Ja ciągle dziwię się, jak Wy, w ciągu kilkugodzinnej wizyty, zdążycie odwiedzić tyle stoisk ;)
        Ja przez dwa dni nie dałam rady znaleźć (!) kilku wydawnictw... Taka ilość książek przesłania mi "jasność widzenia" ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka