Dodaj do ulubionych

Dwa serca anioła

08.11.11, 12:50

Książka świeżynka , 3 dni temu na Targach miała swoją premierę
Bimim napisała
> Pierwszego wieczoru przeczytałam Dwa serca anioła, podoba mi się bardzo. Taka listopadowo skłaniająca do refleksji, jak odróżnić rzeczy ważne od nieważnych. Ale o tym chyba lepiej w nowym wątku. <
no to zakładam, bo jestem ciekawa Waszych opinii. Może zrobimy konkursik na najtrafniejszą recenzję. Ocenią autorzy, co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • uccello Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 12:53
      shop.mediarodzina.com.pl/catalogue/book/id/775/wojciech-widlak-pawel-pawlak-dwa-serca-anio%C5%82a
      jak dla mnie" Dwa serca anioła" to
      mądra książka o miłości
      • abepe Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 13:57
        Chciałam jeszcze dodać, że straszliwie mnie ucieszyły Pawlakowe ilustracje, bo od jakiegoś czasu odczuwam zapotrzebowanie na rysunki z linii:) A tu linii bardzo dużo. I oszczędność kolorów także bardzo mi pasuje (rozumiem - niebieski i czerwony jako symbole krwi żylnej i tętniczej?)
        (Pe_pawlak, złośliwie chyba, zrobił przepiękne przestrzenne, zupełnie nieliniowe ilustracje na wawelski konkurs, czym zmącił moje zachwyty nad liniami;)

Chętnie wezmę udział w konkursie - konkurs z Boną jako organizatorka odpuściłam i muszę oddać te wszystkie piękne, czekające u mnie książki w inne ręce;)
    • wojciech.widlak Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 14:12
      Bardzo dziękuję za ten pomysł. Jako 1/2 autorów zgłaszam gotowość do zasiadania w jury, choć nie wiem, czy słowo "najtrafniejsza" jest w odniesieniu do recenzji książkowej najbardziej adekwatne. Recenzje są subiektywne (i Bogu dzięki), więc i werdykt jury będzie najpewniej subiektywny.
      Tytułem króciutkiego autorskiego wstępu: ta książka jest dla mnie bardzo ważna. Pisałem ją trzy lata, a ukazuje się ponad dwa lata po napisaniu, jeśli mnie pamięć nie myli.
      Myślę, że czytelnik to dziecko co najmniej dziewięcioletnie, oczywiście przy całej umowności kryterium wiekowego. O czym (moim zdaniem) jest, nie napiszę, ale bardzo chętnie przeczytam wszelkie opinie, wrażenia, myśli.
      Z sercem
      WW
      • uccello Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 14:25
        wojciech.widlak napisał:
        > nie wiem, czy słowo "najtrafniejsza" jest w odniesieniu do recenzji książkowej najbardziej adekwatne. Recenzje są subiektywne (i Bogu dzięki), więc i werdykt jury będzie najpewniej subiektywny.<

No właśnie o to mi chodziło, czyj subiektyw będzie najlepiej trafiał w subiektyw autora. A czyj w ilustratora.
        • abepe Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 14:27
          uccello napisała:

> wojciech.widlak napisał:
          > > nie wiem, czy słowo "najtrafniejsza" jest w odniesieniu do recenzji książ
          > kowej najbardziej adekwatne. Recenzje są subiektywne (i Bogu dzięki), więc i we
          > rdykt jury będzie najpewniej subiektywny.<
          >
          > No właśnie o to mi chodziło, czyj subiektyw będzie najlepiej trafiał w subiekty
          > w autora. A czyj w ilustratora.

Oj, UccEllu, jak Ty coś wymyślisz!!!
          • uccello Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 14:32
            > > No właśnie o to mi chodziło, czyj subiektyw będzie najlepiej trafiał w su
            > biektyw autora. A czyj w ilustratora.
            >
            abepe napisała:> Oj, UccEllu, jak Ty coś wymyślisz!!!
            No co , co ( tonem walecznym)- dzięki temu się wyda, co UNY ( te Ałtory) o swojej książce myślą.
            • abepe Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 14:38
              uccello napisała:

> No co , co ( tonem walecznym)- dzięki temu się wyda, co UNY ( te Ałtory) o swoj
              > ej książce myślą.

Aj, przepraszam nie dodałam nawiasu - miało być:
              Oj, UccEllu (podziw), jak Ty coś wymyślisz!!!(zaduma nad własnym brakiem kreatywności).

A teraz, dzięki otwarciu forum, każdy (kto chce) może napisać: Ale z was smętne TWA (tonem walecznym tym razem ja).
              • uccello Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 14:42
                myślisz , że smętne...( powolny, łagodny opad ze stratosfery i zaduma)

No dobra, ale do rzeczy, kto już ma książkę?
                • poppy76 Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 14:43
                  My nie mamy. Sie zastanawiam, czy kupic juz, czy jeszcze poczekac, bo zanim moje dziecie dorosnie do niej... Na razie ma 2 lata:)
      • pe_pawlak Re: Dwa serca anioła 09.11.11, 08:33
        I dla mnie ta książka jest bardzo ważna, ale od razu zakrzyknąć muszę: "Wojtku, autor 'Dwóch serc' jest tylko jeden!"

Ja jestem wyłącznie szewcem, który szykuje buty dla Twojego tekstu. Żeby zaszedł daleko i żeby mu się stopy nie męczyły. A szewca praca, to przybić dobrze zelówki, znaleźć skórę miekka, ale wytrzymałą i dopasować ja do stopy. Sprawy przyziemne i techniczne: papier, druk, farby... Choć rzecz jasna wierzę, iż te na pierwszy rzut oka niezauważalne detale mają znaczenie, a po dłuższym marszu wyjdzie na jaw, czy buty zostały dobrze skrojone, czy nie :-)

Gdy pojawią się recenzje wizualnych aspektów "Dwóch serc", będę się odzywał...

PP

PS. @ tattarak - życie płata figle: ta podwójna zakładka bywa w wielu egzemplarzach "zamknięta" w efekcie pospiesznie wykonanego termicznego procesu ucinania. W intencji projektanta tasiemki mialy być zawsze wyraźnie DWIE.
        • tattarak Re: Dwa serca anioła 09.11.11, 10:37
          pe_pawlak napisał:
          PS. @ tattarak - życie płata figle: ta podwójna zakładka bywa w wielu egzemplar
          > zach "zamknięta" w efekcie pospiesznie wykonanego termicznego procesu ucinania.
          > W intencji projektanta tasiemki mialy być zawsze wyraźnie DWIE.

W takim razie przepraszam Szanownego Projektanta za nadinterpretację:) Choć, prawdę mówiąc, moja zakładkowa wersja bardzo mi się podoba. Jednocześnie trochę drażni, że jest tak krzywo sklejona;)
          • tattarak Re: Dwa serca anioła 09.11.11, 10:39
            tattarak napisała:
            > W takim razie przepraszam Szanownego Projektanta za nadinterpretację:)

Projektanta-Autora miało być.
            • uccello Dwie tasiemki anioła 09.11.11, 11:25
              Też mam sklejone na końcach tasiemki i też snułam interpretacyjne boje, myśląc przy okazji łaaał, ale dziś nasze edytorstwo stoi na wysokim poziomie. Takie rzeczy nie tylko w Erze.
              Nie to co w latach 70', kiedy Japończycy przyjeżdżali na Biennale Plakaktu do Warszawy i na widok nieostro wydrukowanego plakatu pytali jak udało się uzyskać ten niesamowity efekt, rozsunięcia płyt drukarskich...
              • tattarak Re: Dwie tasiemki anioła 09.11.11, 12:26
                uccello napisała:
                > Też mam sklejone na końcach tasiemki i też snułam interpretacyjne boje (...)

Uff... to się cieszę, że nie byłam jedyna;)
                • lunatica Re: Dwie tasiemki anioła 09.11.11, 15:02
                  Ha! Moje też są zgrzane :-D
          • pe_pawlak Re: Dwa serca anioła 09.11.11, 11:26
            tattarak napisała:
            > W takim razie przepraszam Szanownego Projektanta za nadinterpretację:)

Nie ma za co przepraszać! PS był dodany gwoli wyjaśnienia, a nie po to, by walczyć o jedyną oficjalną wykładnię zakładki :-)

Interpretacje odrywają się od intencji twórców, ale przez to świat znaczeń staje się bogaszy.
    • bimim Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 14:16
      Przeczytałam w sobotnią noc. Jak pisałam tytuł skłaniający do refleksji i rozmów.
      Muszę ściągnąć moich Dziadków w tym tygodniu na obiad i pobycie razem.
      Za bardzo zabiegana ostatnio jestem, a takie książki działają trochę jak czerwone światło. Zmuszają do zatrzymania

Mieszkanie pana Felicjana takie borejkowe („przy wszystkich czterech ścianach stały półki”).
      Podoba mi się stwierdzenie, że „ jedne anioły widać wyraźniej niż inne”….
      I też czasem mam wrażenie, że niektóre zdania wypowiedziane natychmiast rosną i to podwójnie.
      I jeszcze: „dziadków się dostaje od rodziców, tak jak dzieci, tylko w drugą stronę” :)
      Moja słabość do Autorów jakoś nie maleje…
      Bardzo dziękuję za tą książkę
    • lunatica Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 15:40
      uccello napisała:

>
      > Książka świeżynka , 3 dni temu na Targach miała swoją premierę
      > Bimim napisała
      > > Pierwszego wieczoru przeczytałam Dwa serca anioła, podoba mi się bardzo.
      > Taka listopadowo skłaniająca do refleksji, jak odróżnić rzeczy ważne od nieważn
      > ych. Ale o tym chyba lepiej w nowym wątku. <
      > no to zakładam, bo jestem ciekawa Waszych opinii. Może zrobimy konkursik na naj
      > trafniejszą recenzję. Ocenią autorzy, co Wy na to?

Też przeczytałam.
      • tattarak Re: Dwa serca anioła 08.11.11, 18:09
        lunatica napisała:
        > Też przeczytałam.

Ja też, wczoraj. Piękna książka i to pod każdym względem (również wszytej zamkniętej zakładki). Ale recenzja jeszcze nie teraz.
    • cipcipkurka Całkiem z innej beczki 09.11.11, 08:54
      Przepraszam, ja całkiem z innej beczki, ale właśnie natrafiłam na takie coś:
      aros.pl/ksiazka/samotny-jedrus
      (proszę zerknąć na cenę, może tak szybko nie zmienią)
      To się nazywa książka z górnej półki ;-)

I co na to Autor? :)
      • wojciech.widlak Re: Całkiem z innej beczki 09.11.11, 10:24
        To wyjątkowa! okazja. :-)
        Miło być do-cenionym.
        Dla nieświadomych cytuję:

"Samotny Jędruś"
        upust: -28%
        zwykła cena: 299,00
        Nowa cena: 217,99
        TANIEJ NIE ZNAJDZIESZ!

A tak serio, to zaraz dam znać, że się najprawdopodobniej przecinek komuś omsknął :-)
      • bimim Re: Całkiem z innej beczki 09.11.11, 17:48
        Może to rękopis był :)
        • bimim Re: Całkiem z innej beczki 09.11.11, 18:07
          ups, to też chyba nie (za mało zer)
          u mnie zakładka nie sklejona (dobry pomysł:)
    • mamalilki Re: Dwa serca anioła 09.11.11, 23:59
      Czytałam, śliczna książka a temat ważny i potrzebny.
      • uccello Re: Dwa serca anioła 02.12.11, 13:17
        W sumie można wpisać decyzję jury Pióra Fredry do konkursowych opinii na temat książki :)))

mądra historia dla młodych czytelników o trudnych chwilach w życiu, znakomicie zilustrowana przez Pawła Pawlaka.
        • mama_kasia Re: Dwa serca anioła 02.12.11, 16:46
          pięknie :)
          • abepe Dwa serca anioła jadą do Bolonii!!! 21.01.12, 21:06
            www.polskailustracjadladzieci.pl/2012/01/49-targi-ksiazki-dzieciecej-w-bolonii.html
            • mama_kasia Re: Dwa serca anioła jadą do Bolonii!!! 21.01.12, 21:46
              Świetnie! :)
    • kanga_i_roo Duży Dong dla Dwa serca anioła 08.05.12, 21:15
      Duży Dong dla Wojciecha Widłaka i Pawła Pawlaka -za spójność głębokiego i mądrego tekstu oraz szaty graficznej!
      Super! Gratulacje! Ogromnie się cieszę!
      • uccello Re: Duży Dong dla Dwa serca anioła 09.05.12, 09:57
        Gratulacje- bardzo się cieszę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka