Dodaj do ulubionych

Broniewski

09.02.12, 11:17
10 lutego przypada 50 rocznica jego śmierci. Od kilku lat na nowo odkrywany, na nowo doceniany. Zysk wydał jego wiersze w dwóch odsłonach - "z Siemaszkową" oraz w nowej szacie ''z Butenką". Pozwolę sobie zalinkować tu. Teraz dwie biografie - ta z Iskier, czyli "Broniewski. Miłość, wódka, polityka" Mariusza Urbanka i ta z PIWu -> “W słowach jestem wszędzie…” Marioli Pryzwan
Czytacie Broniewskiego? Wybieracie się na spotkania rocznicowe?
Obserwuj wątek
    • violik Re: Broniewski 09.02.12, 11:38
      Przedwczoraj zobaczyłam wypożyczone wiersze Broniewskiego na półce mojej 12-letniej córki. Oniemiałam.
    • mika_p Re: Broniewski 09.02.12, 18:42
      Pojęcia nie mialam o wierszach dla dzieci!
      Choć z miasta poety jestem. U nas, jesli proponuje się dzieciom coś poza kanonem lekturowym, to wiersze o Płocku i Mazowszu.
      Na czele z "Z Tumskiej spoglądam góry na królewski las..."
      • abepe Re: Broniewski 09.02.12, 18:51
        mika_p napisała:

> Pojęcia nie mialam o wierszach dla dzieci!

A Twoje dzieci w przedszkolu nie śpiewały: Zajączki, zajączki, zajączki, skakały przez pola i łączki...?:)

• mika_p Re: Broniewski 09.02.12, 22:51
          To maluchowy tekst, prawda? No więc nie, nie śpiewały.
          Różne piosenki przywlekały, ale zajączków nie.
    • pepperann Re: Broniewski 09.02.12, 19:02
      Mam te wiersze z ilustracjami Butenki. I jeszcze stare wydanie, takie z fioletową okładką.

Wprawdzie najlepiej z całego tomu zapamiętałam (z dzieciństwa) "do fabryki poszedł tato, robił na mnie całe lato", ale można czytać :-) Broniewskiego "dla dorosłych" czytałam w szkole jeszcze, może powinnam się zainteresować, a już na pewno chciałabym przeczytać tę biografię Urbanka.
      • pszczolamaja Re: Broniewski 09.02.12, 23:42
        Jako licealistka kochałam Broniewskiego, zarówno jego życie, jak i wiersze zrobiły na mnie ogromne wrażenie; dla mnie to "poeta doskonały". Chciałabym przeczytać dwie nowe rzeczy o nim, ale jakoś się boję - z jednej strony tego, że mi go obrzydzą - nie "odbrązowią", bo wiem, że święty nie był; z drugiej - że będą tylko powtórką znanych faktów. Czytałyście? Jak wrażenia?
        • steffa Re: Broniewski 10.02.12, 00:55
          Dopiero dostałam biografię Urbanka. Czytałam "Moje maje i listopady" Janiny Broniewskiej - ciekawe ''życie z artystą", dodatkowe atrakcje dla Warszawiaków, a szczególnie mieszkańców ''ich'' okolicy, czyli Mokotowa.
          • abepe Broniewski multimedialny 11.02.12, 23:35
            www.broniewski2012.plocman.pl/
            • steffa Re: Broniewski multimedialny 12.02.12, 23:00
              Płockiem to Broniewski był raczej rozczarowany. ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka