rykam 06.09.12, 10:38 Zwiastun kinowy Premiera: 28 września Filmweb Zarchiwizowany wcześniejszy wątek na ten temat :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rykam Re: Felix, Net i Nika - film 11.09.12, 14:43 Felixobus info: Qlturka Informacja w Rymsie Odpowiedz Link
i2h2 Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:05 Byliśmy, widzieliśmy. Starsze dziecko (trochę za stare na ten film, ale poszedł, bo wielbi twórczość Rafała Kosika) niezadowolony, bo mu wszystkie najlepsze wątki wycięli. Sam sobie tłumaczył, że się nie da całości pokazać, bo by wyszedł serial, a nie film kinowy, półtoragodzinny ;-) Jednocześnie żarciki słowne i sytuacyjne, bardzo w stylu Autora cyklu, wspominał i magazynował. Oraz analizował efekty specjalne. Młodsza zachwycona bez wyjątków. Najstarsza, niżej podpisana: też bym chciała więcej i dłużej, ale nic mi o tym nie wiadomo, żeby dało się takie filmy robić za darmo. Młodzi aktorzy bardzo dobrzy, z czego odtwórcę Neta mam nadzieję nie raz podziwiać na różnej wielkości ekranach i deskach teatrów - ma chłopak talent i wdzięk! Zupełnie niezależna od treści, a dotycząca raczej formy opinia: poszłam na pokaz z bólem głowy i nie uciekłam (muzyka i efekty dźwiękowe nie zmiatały na ścianę, efekty specjalne też nie waliły po oczach zmaltretowanych nadchodzącą migreną). Ciekawe, czy i jak wzrośnie ilość czytelników. Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:24 i2h2 napisała: > Ciekawe, czy i jak wzrośnie ilość czytelników. Na pewno wzrośnie. Równolegle ruszyła promocja w Biedronce, gdzie dwie pierwsze części cyklu można kupić po 19,99pln. Razem z Teoretycznie Możliwym Notesem. Odpowiedz Link
abepe Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:26 My jeszcze nie jesteśmy na tym etapie. Dać dziewięciolatkowi książkę? Odpowiedz Link
i2h2 Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:32 Dziesięcioipółlatka rok temu zaczęła, czyli w podobnym wieku, ale audiobooka pierwszej części. Młody miał chyba też z 10, jak pierwszą przeczytał. Sama spróbuj - ja lubię te książki, smaczki dla dorosłych (ale nie typu przymrużamy oczko, jak w filmach animowanych) i język - bez jakiegoś niesamowitego slangu młodzieżowego, a jednak świeży. Odpowiedz Link
abepe Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:42 Ok, to ruszam do Biedronki;) Hmm, ale film jest w kinach teraz. Czy jest sens oglądać przed przeczytaniem? Odpowiedz Link
i2h2 Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:46 Mam wrażenie, że jak się najpierw obejrzy film, a potem przeczyta książkę, to będzie większy zachwyt książką (film to tylko fragment). Ale może Ty masz inny egzemplarz i będzie Ci dla odmiany psioczyć, że w książce jest za dużo w porównaniu do filmu ;-) Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:44 abepe napisała: > My jeszcze nie jesteśmy na tym etapie. Dać dziewięciolatkowi książkę? Pisałam ci już na facebooku, że tak i że najlepiej zacznij od krótszych opowiadań pana Kosika, dostępnych na jego blogu do ściągnięcia za darmo. Naprawdę polecam :) Odpowiedz Link
abepe Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:46 mama_kotula napisała: > Pisałam ci już na facebooku, że tak i że najlepiej zacznij od krótszych opowiad > ań pana Kosika, dostępnych na jego blogu do ściągnięcia za darmo. Naprawdę pole > cam :) Tak, Kotulko, pamiętam. Ale nie lubimy czytać z monitora a nie mamy czytnika. Ani drukarki! Ok, wydrukuję gdzieś przy okazji. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:51 Czy pozwolisz, że Ci prześlę dwa tomiki? Leżały i czekały jak widać na tę okazję :-) Tylko się przypomnij, bo robię trzy rzeczy naraz, w dodatku wkładając buty, i pewnie zapomnę do wieczora... Odpowiedz Link
abepe Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:53 i2h2 napisała: > Czy pozwolisz, że Ci prześlę dwa tomiki? Leżały i czekały jak widać na tę okazj > ę :-) > Tylko się przypomnij, bo robię trzy rzeczy naraz, w dodatku wkładając buty, i p > ewnie zapomnę do wieczora... Mnie? A nie wybierasz się w nasze strony za 3 tygodnie? Odpowiedz Link
abepe Re: Felix, Net i Nika - film 27.09.12, 19:44 Ja. Z powodu chronicznego gubienia przyborów szkolnych nie dostał kieszonkowego za wrzesień;) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:29 SzanPani ze mnie sobie żarty stroisz? ;-) W Biedronce to ja ostatnio ino afrykańskie sosy w słoikach kupowałam, ale wysługując się dzieciem (zresztą sam doniósł o owych, bo rok czy dwa temu spróbowaliśmy i od tamtej pory usiłuję tę nutkę dekadencji za pomocą orzeszków ziemnych osiągnąć ;-P). O wkładzie sklepów w czytelnictwo nic nie wiem ;-) Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Felix, Net i Nika - film 26.09.12, 09:46 i2h2 napisała: > SzanPani ze mnie sobie żarty stroisz? ;-) Absolutnie. Sama nabyłam te książki. rafalkosik.com/teoretycznie-mozliwy-notes-juz-dostepny#more-909 Odpowiedz Link
mama_kotula Pomyłka 26.09.12, 09:48 W tym linku jest o notesie. Poszukam zaraz właściwego linku. Z tego co pamiętam, pan Kosik o tym też na facebooku pisał. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Pomyłka 26.09.12, 09:50 Ne szukaj - Biedronkę mam po drodze na przystanek :-) Odpowiedz Link
mama_kasia Re: Felix, Net i Nika - film 27.09.12, 20:33 Wiesz, że ja jestem wielbicielką Kosika ;-) ...Filmu się boję, ale obejrzę. A Net z zajawki w ogóle nam (o sobie i synu mówię - też się w międzyczasie zestarzał ;-) nie pasuje. A tak z przekonaniem piszesz, że Net w porządku jest, czy jako wielbicielka? ;-) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Felix, Net i Nika - film 27.09.12, 20:58 Pierwszy pokaz fragmentów filmu, połączony ze spotkaniem z aktorami, miał miejsce mniej więcej rok temu. Najpierw była rozmowa, kilka pytań, potem pokazali fragment. I o ile najpierw myślałam, że Net wcale tak nie wygląda, to już po tym fragmencie mi się odmieniło. Ma chłopak talent aktorski, pewnie też silną osobowość, pełna metamorfoza :-) Dodam jeszcze, że w filmie "zagrał" prawdziwy Caban :-D Odpowiedz Link
zo_79 Re: Felix, Net i Nika - film 28.09.12, 08:38 Oczywiście idziemy na film. Z mojego doświadczenia książka spokojnie nadaje się dla młodszych dzieci niż wskazuje wiek jej bohaterów i podoba się. Moja obecna 10-latka czyta Felixa od 7 roku życia. Pierwszą część wypożyczyłam dla siebie, ale szybko została mi odebrana i przeczytana jednym tchem. Odtąd Net jest ideałem chłopaka, a martensy to najlepsze buty i chodziłaby w nich najchętniej okrągły rok :). Odpowiedz Link
nchyb Re: Felix, Net i Nika - film 28.09.12, 12:59 moje starsze, kiedyś miłośnik Felixa..., iść nie chce, twierdzi, że to nie dla 18-latka, młodsze 12-letnie nigdy się nie wciągnęło, idzie za to dziś z kolegami na Jesteś Bogiem. Wypada iść samej?... Odpowiedz Link
pszczolamaja Re: Felix, Net i Nika - film 29.09.12, 14:38 I jak 12-latek (-latka?) po "Jesteś Bogiem"? Chciałam iść z synem, ale jakoś mi przeszło, bo nie byłam pewna, czy warto. Odpowiedz Link
nchyb Re: Felix, Net i Nika - film 30.09.12, 09:33 poszedł z kolegami z klasy, mówi, ze byli najmłodsi. Im się podobało, twierdzi, ze warto było iść, ale oni chyba zwolennicy muzyki hiphopowe, rapowej itp, a jeden z ulubionych zespołów mego 12-latka to Trzeci wymiar. Więc to też może mieć wpływ na ocenę :) Ja nie byłam i jakoś nie mam chęci ... Odpowiedz Link
steffa Re: Felix, Net i Nika - film 26.10.12, 14:15 Recenzja (niepochlebna) Nie byłam, ale ciekawam opiniii, tu w wątku nie było jeszcze krytyki filmowej. Odpowiedz Link
abepe Re: Felix, Net i Nika - film 26.10.12, 19:10 Byłam z dziewięciolatkiem na filmie w poprzednią sobotę. Nie napisałam nic, cały czas się zbieram. Wolałabym jednak znać książkę, nie wiem co wynika z niedostatków/zalet książki a co jest widzimy dzięki reżyserowi. Ale nie znam i mogę zapomnieć jakie wrażenie wywarł na mnie film zanim przeczytam. W każdym razie w porównaniu z "Magicznym drzewem" "Felix, Net i Nika" wypada gorzej. Akcja dość dynamiczna z niewielką ilością dylematów moralnych czy refleksji. Raczej z naciskiem na przygodę, ale chyba dużo skrótów, bo nie wszystko było dla nas jasne - dlaczego jednemu z Niemców udało się przenieść do teraźniejszości i żyć w niej jako Rybak? Gra młodych aktorów była trochę nierówna, ale widać, że mają potencjał. Dorośli - w większości drętwi albo przesadni. Efekty specjalne moim zdaniem przyzwoite, wyglądają wiarygodnie. Na moim synu film zrobił dobre wrażenie. Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Felix, Net i Nika - film 27.10.12, 11:07 Mojemu dziewięciolatkowi film bardzo się podobał. Ja nie widziałam - syn poszedł z kolegą i jego rodzicami. Wcześniej Felixa....znał z audiobooka. W każdym razie poleca :) Odpowiedz Link
zo_79 Re: Felix, Net i Nika - film 27.10.12, 22:18 Przyznam, że mam problem z tym filmem. Z jednej strony w pewnych miejscach wyraźnie czuję rękę Kosika, za to w innych boleśnie mi jej brakuje. Przede wszystkim dialogom brak lekkości i dowcipu, którym książka aż się skrzy. Zdecydowanie rozczarowała mnie Nika. Kto i dlaczego dał tej bystrej intelektualistce do ręki "Bravo" i zrobił z niej głupiutką pannę, która nie ma nic ciekawego do powiedzenia? Efekty specjalne robią przyjemne wrażenie. Może nie rosiczka, ale wunrung jest naprawdę przekonujący. Drażni mnie głos Pazury jako Manfreda, ale może przesadzam. Zabrakło też scen z PRL-u i przyszłości, chociaż rozumiem, że w 1,5-godzinnym filmie ciężko zmieścić wszystko. No i dlaczego tata Felixa jeździ jeepem? Przecież podobno "lepiej jest pchać landrovera, niż jeździć jeepem". Ogólnie rzecz biorąc miło jest obejrzeć ulubionych bohaterów na ekranie, ale płyty z filmem chyba jednak nie kupimy. Odpowiedz Link
abepe Re: Felix, Net i Nika - film 27.10.12, 23:12 Zo_79 - dziękuję za wyjaśnienie, że to jednak nie Kosik. Bo to Bravo mnie lekko zdziwiło. I te, co jakiś czas, drętwe teksty. Odpowiedz Link
rykam Re: Felix, Net i Nika - film 06.11.12, 18:35 Z recenzji: „Drugi raz bym już nie chciała oglądać, ale chcę przeczytać książkę". :) Odpowiedz Link
gopio1 Re: Felix, Net i Nika - film 20.11.12, 22:51 To był pierwszy film, na który mój syn (10-latek) wybrał się sam z kolegami. Czyli ja nie widziałam, więc się nie wypowiem. Ale zacytuję jego: "Jestem bardzo rozczarowany! Połowę wątków powycinali! No i w ogóle zupełnie inaczej to wszystko sobie wyobrażałem." Odpowiedz Link