Dodaj do ulubionych

Totalitaryzm

09.02.16, 13:21
Ostatnio, przy okazji omawiania tematu powstania ZSRR (historia w VI klasie podstawówki) okazało się, że mój syn nie zauważył wątku totalitaryzmu w "Harrym Potterze".
Postanowiłam więc ten temat w na podstawie tejże właśnie serii mu nieco przybliżyć (w szkole za bardzo się nie zagłębiają). Na razie muszę sama sobie ją odświeżyć.
Przeszukałam półki i wątki w poszukiwaniu innych odpowiednich lektur.

Na razie lista nie jest zbyt rozległa:

"Tybet" Sisa
"Folwark zwierzęcy" Orwella
"Wroniec" Dukaja
"Dzieci i ludzie" - komiks z tekstem Marzeny Sowy
"Wiatr z księżyca" Linklatera
"Złodziejka książek" Zusacka

Dodacie coś?

Obserwuj wątek
    • agnieszka_azj Re: Totalitaryzm 09.02.16, 13:54
      Rozumiem, że chodzi Ci o totalitaryzm w sensie praktycznym czyli widziany niejako od środka ? Przychodzi mi do głowy jeszcze "Chłopiec w pasiastej piżamie" choć ja mam do tej książki stosunek mocno niejednoznaczny. Może także "Aleja Słoneczna" Tomasza Brussiga - o dorastaniu w Berlinie wschodnim w cieniu muru ?
      Może "Tajemnica człowieka z blizną" Beręsewicza ? poczytajmi.blox.pl/2012/11/Tajemnica-czlowieka-z-blizna.html
      Swoją drogą - tak sobie pomyślałam, że mamy już sporo książek o dzieciństwie wojennym, a jakoś nikt się nie porwał na książkę dla dzieci o czasach stalinowskich i życiu wtedy.
      • abepe Re: Totalitaryzm 09.02.16, 14:15
        Chodzi mi o cokolwiek.
        "Chłopca w pasiastej piżamie" syn oglądał. Pamiętam dyskusję forumową na jego temat.
        Beręsewicza dorzucam do listy.
        • agnieszka_azj Re: Totalitaryzm 09.02.16, 15:01
          Jeszcze mi Musierowicz przyszła do głowy - "Opium w rosole" i "Brulion Bebe Be" w wersji bardziej zaowalowanej i "Kalamburka" już całkiem otwarcie.

"Opium" jest w tej chwili omawiane w gimnazjum, ale akurat klasa mojej Julki nie zdążyła i mieli tylko przeczytać ;-) Ciekawa jestem, czy jest to omawiane pod kątem rozmaitych zawartych w tekście aluzji, których współczesny czytelnik w ogóle nie ma szansy wyłapać ?

Jest tez trochę rzeczy o PRLu, tylko bardziej skupiających się na problemach życia codziennego i anegdotach, niż na kwestii totalitaryzmu państwa - np. Zielone pomarańcze czy "Denim blue" Katarzyny Ryrych, gdzie akcja osnuta jest wokół marzenia o dżinsach z Pewexu (tylko tam jest problem z realiami = tzn. trudno jest osadzić akcję w konkretnym czasie, bo realia PRLu wrzucone są do jednego wora i przemieszane tak, jakby cały ten czas było tak samo, a nie było).
          • abepe Re: Totalitaryzm 09.02.16, 15:05
            Nie, nie chodzi mi o zwykłe życie w PRL-u. O tym jest osobny wątek.
            Raczej o propagandę, ograniczenia wolności (nie dostępu do dóbr jednak).
            • agnieszka_azj Re: Totalitaryzm 09.02.16, 15:14
              Musierowicz jak najbardziej się łapie, choć nie wiem, czy "Kalamburkę" da się czytać bez reszty cyklu.
              Z filmów - "Cwał" Zanussiego znacie ? Że o "Dreszczach" nie wspomnę. "Człowiek z marmuru" tez już może być do łyknięcia dla dwunastolatka.
              • violik Re: Totalitaryzm 09.02.16, 17:06
                Dobry serial "Historia faszyzmu" - co i raz powtarzany na TVP Historia.
                Do obejrzenia na youtubie.

• agnieszka_azj Re: Totalitaryzm 10.02.16, 11:58
                  Nie dla dwunastolatka i niestety nie po polsku - bardzo żałuję, że nikt u nas tego nie wydał - książka Diane Swanson "The Baloon Sailors" cudownie zilustrowana przez Krystynę Lipkę - Sztarbałło. To baśń osnuta wokół historii muru berlińskiego i ucieczek jego drugą stronę.
                  49thshelf.com/Books/T/The-Balloon-Sailors
                  • abepe Re: Totalitaryzm 10.02.16, 12:34
                    Okładka wygląda ciekawie. Muszę zajrzeć.

Przy okazji przypomniało mi się "1989. Dziesięć opowiadań o burzeniu murów".

www.hokus-pokus.pl/ksiazka/51/index.html
                    • agnieszka_azj Re: Totalitaryzm 10.02.16, 16:02
                      Jest jeszcze książeczka "Mur" Rafala Witka w serii "Czytam sobie" - może być dobrym punktem wyjścia do rozmowy o tych sprawach, ale z dziećmi 6 - 7 letnimi
                      lubimyczytac.pl/ksiazka/233044/mur
    • ammbrozyjka Re: Totalitaryzm 10.02.16, 23:12
      Mój syn czytał, kiedy miał jakieś 12-13 lat lubimyczytac.pl/ksiazka/92171/miasto-zakazane i był pod wrażeniem. Sama nie mogę się wypowiedzieć na temat tej książki - na ile i jak traktuje temat totalitaryzmu, ale mogę sobie wyobrazić, że skoro mowa o tłumienie tych zamieszek studenckich na placu Tiananmen w 1989, widzianym oczami nastolatka z Zachodu, musi być mowa w książce o zamordyzmie władzy, praniu mózgów, itp...
      • abepe Re: Totalitaryzm 11.02.16, 10:46
        I jeszcze, na pewno, obie części Tobiego.
    • danaide Re: Totalitaryzm 17.02.16, 23:41
      "Władca much" Goldinga.
      • violik Re: Totalitaryzm 18.02.16, 09:38
        "Władca much" to lektura II klasy gimnazjum.
        • danaide Re: Totalitaryzm 19.02.16, 21:18
          Czyli w sam raz dla oczytanego sześcioklasisty?
    • margot_susane Re: Totalitaryzm 10.03.16, 22:10
      Napewno seria "Meto" Yvesa Greveta (wyd. Dwie Siostry)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka