Dodaj do ulubionych

Zapowiedzi 2018:

31.01.18, 17:55
Kto by się spodziewał - wznowienie i jaki ładny tytuł ;) : Jaś i Janeczka: www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-jas_i_janeczka_1.html chociaż poprzedni chyba brzmiał lepiej a poza tym łatwiej spotkać Julkę i Julka niż Janeczkę.
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: Zapowiedzi 2018: 31.01.18, 19:45
      Niezłe zaskoczenie :-) I nowe tłumaczenie. W oryginale jest Jip i Janneke.
    • mama-ola Re: Zapowiedzi 2018: 01.02.18, 11:56
      Uwielbiałam rozdzialik, w którym lecieli samolotem (krzesła poukładane jedno za drugim) i miś im spadł, a może lalka, to znaczy córeczka wypadła z samolotu... Ich teksty były boskie :)
      Pomysł ze zmianą imion dziwny jak dla mnie.
      • abepe Re: Zapowiedzi 2018: 01.02.18, 13:37
        mama-ola napisała:

> Pomysł ze zmianą imion dziwny jak dla mnie.

Prawa do poprzedniego tłumaczenia, wraz z imionami zostały przy pierwszym wydawnictwie - Hokus-Pokus.
        • huculeczka Re: Zapowiedzi 2018: 02.02.18, 09:03
          Tylko szkoda, że Hokus-Pokus nie robi wznowień (ktoś wie dlaczego?)...
          • mama-ola Re: Zapowiedzi 2018: 02.02.18, 13:30
            Można się domyślać: licencja im wygasła, prawa kupił kto inny, więc teraz już nie będą mogli robić wznowień.
            • huculeczka Re: Zapowiedzi 2018: 02.02.18, 16:46
              Rozumiem, ale skoro prawa przy nich zostały to nie rozumiem ;) poza tym chyba nie wznowili żadnej książki, a np. Dwie Siostry ciągle wznawiają, więc też właśnie nie wiem czemu jedni mogą a inni nie...
              • abepe Re: Zapowiedzi 2018: 02.02.18, 21:54
                huculeczka napisała:

> Rozumiem, ale skoro prawa przy nich zostały to nie rozumiem ;)

Zostały prawa do starego tłumaczenia, z tytułem włącznie. Nie do wznowienia.
                Nowe wydanie w nowym wydawnictwie musiało mieć nowe tłumaczenie i tytuł. Nie wiem jak jest w tytułami, pewnie, gdy jest oczywisty - zostaje taki sam, gdy jest autorskim wymysłem tłumacza - może sobie zachować do niego prawo (ale tu gdybam).
          • aggala Re: Zapowiedzi 2018: 04.02.18, 19:21
            Też mnie zastanawia polityka wydawnicza Hokus-Pokus. Wydawali przynajmniej kilka bardzo poszukiwanych książek, których nakład dawno został wyczerpany, a ceny używanych egzemplarzy osiągają absurdalny poziom. Jedyne wytłumaczenie, jakie mi przychodzi do głowy, to jednak względy finansowe. Być może koszty praw do wznowienia są dla małego wydawnictwa nie do udźwignięcia albo potencjalny zysk ze sprzedaży jednak nie taki wysoki? Z drugiej strony czytałam dosyć emocjonalne wypowiedzi przedstawicieli Hokus-Pokus, kiedy pojawiły się pierwsze informacje o przejęciu praw do "Julka i Julki" przez Dwie Siostry. Z tych wypowiedzi przebijało rozżalenie, że DS wykupiły prawa do serii, łamiąc tym niepisaną umowę między wydawnictwami dziecięcymi, dotyczącą niepodkupowania sobie nawzajem autorów/tytułów. Nie wiem, czy H-P planowało wznowić "Julki", a DS im pokrzyżowały plany, czy DS wykupiły prawa, bo H-P nie było w tej chwili nimi zainteresowane. Jednak domyślam się, że w tej atmosferze trudno byłoby się dogadać w kwestii przejęcia praw do starego tytułu, niezależnie od koncepcji nowego tłumacza i nowego wydawcy. Tak przy okazji, ciekawe czy DS wykupiły/wykupią też prawa do "Pluka z wieżyczki".
            • huculeczka Re: Zapowiedzi 2018: 05.02.18, 08:49
              Problem w tym, że H-P nic nie wznawia ;) ja się od maja ubiegłego roku nawet nie mogę z nimi skontaktować. Mejle pozostają bez odp, a telefonów nie odbierają. Gdyby wznawiał, pewnie DS nie wydawałby Julka i Julki bo nie byłoby takiej potrzeby.
    • laemmchen79 Zamek Soria Moria MR 05.02.18, 20:39
      Będzie o zapowiedzi, ale innej aniżeli Jaś i Janeczka.

Poluję już od dłuższego czasu na baśnie norweskie MR (Zamek Soria Moria) z ilustracjami Marii Ekier.
      W zeszłym roku wydawnictwo informowało, że wznowienie będzie w pierwszym kwartale 2018, teraz przesunięto je na 2. połowę roku, ale w wydawnictwie uchowało się jeszcze kilka, tylko nieznacznie sfatygowanych, egzemplarzy wydania z trollem, więc jeżeli ktoś tak, jak ja, nie może już dłużej czekać....
    • agniechabelon Re: Zapowiedzi 2018: 08.02.18, 10:21
      Hokus-Pokus pisze tak: Drodzy Państwo, pytacie nas, czy będzie wznowienie "Julka i Julki", "Minu" oraz "Pluka z wieżyczki" Annie M.G. Schmidt z ilustracjami Fiep Westendorp.
      Niestety nie. Bardzo chcieliśmy przedłużyć licencje, ale mimo wielomiesięcznych starań nie udało się. Po ponad 10 latach wydawania tych tytułów przez nas, przejmuje to inne wydawnictwo. Przykro nam z tego powodu.
      "Julek i Julka" to pierwsza książka w naszym wydawnictwie, dlatego darzymy ją szczególnym sentymentem. Tytuł "Julek i Julka" nie jest dosłownym tłumaczeniem z niderlandzkiego. To nasza wariacja i pomysł na polską wersję. Tytuł przyjął się znakomicie i nawet dziś, kiedy nie ma już na rynku tej serii, jest i będzie naszą rozpoznawalną marką.
      Z drugiej strony cieszymy się, że w 2004 roku, będąc nieznanym wydawnictwem wprowadziliśmy te urokliwe książki do Polski. Dzięki nim poznaliśmy fantastycznych ludzi - Kasię Krzyżaniak - „mamę chrzestną”, Łukasza Żebrowskiego – rewelacyjnego tłumacza czterech części oraz Joannę Borycką-Zakrzwską - tłumaczkę piątej części, "Julka i Julki", "Pluka z wieżyczki" i "Minu". Ale też wielu czytelników, z którymi znamy się od lat. Niektóre z tych znajomości trwają do dziś i przeszły na grunt towarzyski. Wykonaliśmy pracę u podstaw, chodząc z plecakiem pełnym "Julków" od księgarni do księgarni, organizując wiele niezapomnianych spotkań. Tego nie zabierze nam nikt:) Idziemy swoją drogą, powoli i bez zachłanności.
      • bruy-ere Re: Zapowiedzi 2018: 08.02.18, 12:35
        Zapewne sprawdza się stara zasada, iż kiedy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Licencja okazała się za droga lub cena została przebita przez konkurencyjne wydawnictwo.
    • sylwina76 Re: Zapowiedzi 2018: 09.03.18, 22:28
      W końcu! Man zou czyli Chiny dla dociekliwych:www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-man_zou.html

I jeszcze: O tym można rozmawiać tylko z królikami:www.zakamarki.pl/index.php/o-tym-mozna-rozmawiac-tylko-z-krolikami.html?dir=asc&order=a.
      Książka przede wszystkim dla nastolatków zadających sobie pytania o to, kim są, miotających się pomiędzy poczuciem odrębności i wyobcowania a potrzebą przynależenia i bliskości.
      • puellae_2007 Re: Zapowiedzi 2018: 20.03.18, 08:16
        Czekam na Chiny dla dociekliwych już bardzo długo!Cieszę się, że premiera już tuż, tuż:)
    • lulilu Pan Kuleczka- tom 8 26.03.18, 11:10
      Właśnie wyłowiłam w necie 'przeciek' (z BARDZO wiarygodnego źródła), że w kwietniu lub maju będzie kolejny- VIII- tom "Pana Kuleczki" p.t. "Skarby"
      Kto czeka?
      Ja bardzo!
      • aggala Re: Pan Kuleczka- tom 8 26.03.18, 19:22
        Ja czekam! Też już wypatrzyłam i kupię sobie, nawet jeśli żadne z dzieci nie będzie chciało przeczytać. Kalendarz z Panem Kuleczką też w tym roku JA dostałam;)
      • tygryskowata Re: Pan Kuleczka- tom 8 08.04.18, 00:53
        I ja, ja czekam! Mąz mi mówił w okolicach Świąt, że gdzieś mu coś mignęło o nowym PK... Dzięki za potwierdzenie!!! I skrycie mam nadzieję, że moje Tygrysiątko (lat 8,5) też czeka, choć o nowej zapowiedzianej części jeszcze nie wie! Ale dowie się rano ;)
    • aggala Re: Zapowiedzi 2018: 04.06.18, 13:30
      Weszłam na stronę zapowiedzi Dwóch Sióstr i tam kolejne cuda. O "Drzewach" Sochy i Grajkowskiego już pewnie słyszałyście, ale poza tym: nowy tom z serii "8+2" ("8+2 i promenada babci") i nowa książka Marii Parr,autorki "Gofrowego serca" i "Tonji z Glimerdalen" - "Bramkarka i morze". Zapowiedź dla nastolatków "Sto godzin nocy" tez wygląda obiecująco. www.wydawnictwodwiesiostry.pl/zapowiedzi/
      Mam nadzieję, że zdążą wydać w czerwcu, przydałyby się na wakacje.
    • abepe Strrraszna historia - wznowienia 19.06.18, 10:37
      Widzę w bonito zapowiedź wznowienia książek z serii Strrraszna historia :-D
      • bruy-ere Re: Strrraszna historia - wznowienia 20.06.18, 07:55
        Ooo! A ja właśnie poluję na używane.
      • quistista Re: Strrraszna historia - wznowienia 23.06.18, 20:57
        Ciekawe czy wznowią też te o historii Polski..
    • aggala Re: Zapowiedzi 2018: 30.07.18, 21:53
      To już zupełnie nie nasz przedział wiekowy, ale kilka lat temu brałabym w ciemno: "Wszystkie psy Eli" z dawno nie rozbudowywanej serii Catariny Kruusval (Zakamarki). Do tej pory w tym formacie (większym) była wydana tylko "Jabłonka Eli".
    • belleb Re: Zapowiedzi 2018: 14.08.18, 22:11
      Wydawnictwo Mamika zapowiada dalsze bodajże 3 tomy o zającu Feliksie na późną jesień tego roku, czyli ciąg dalszy pozycji Listy od Feliksa. Super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka