Dodaj do ulubionych

Seriale dla nastolatek

18.02.18, 23:20
Drogie Panie. Nasza 14-letnia Maja wsiąkła w świat seriali. Nie zachwyca mnie ten fakt, zawarliśmy z nią rodzicielskie umowy w tej kwestii. Chciałam Was przy tej okazji zapytać, czy znacie jakieś seriale dla tego wieku, nieporażające głupotą, dobrze zrobione, a najchętniej też z wartościowym przekazem. U nas w domu pokolenia połączyła "Ania, nie Anna", Maja dlugo była pod wrażeniem "Czasu honoru", od dwóch miesięcy zwiedza Netflix - "Stranger Things", "Arrow", "Super Girl" - i tu już mam wątpliwości, czy to są rzeczy z sensem...Doradźcie coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: Seriale dla nastolatek 19.02.18, 00:34
      "Cudowne lata" - staroć, ale na pewno wartościowy i pozytywny serial. Z Netflixa może "The Crown" o brytyjskiej rodzinie królewskiej, sporo wiedzy historycznej, bardzo dobrze zrobiony, choć nie wiem, czy zainteresuje 14-latkę. A "Siedem życzeń" oglądała? :-) Ja tam też uwielbiałam "Domek na prerii", ale zdania są podzielone i nie wiem, czy obecnej młodzieży będzie się to podobać.
      • pszczolamaja Re: Seriale dla nastolatek 19.02.18, 22:56
        Te, o których piszesz - "Cudowne lata" i "Domek na prerii" zachwycą młodsze dzieci - "Siedem życzeń" u nich super chwyciło. Problem jest właśnie z ofertą nastolatkową, gdzie te wymienione już trochę za dziecinne (można oko zawiesić, ale zidentyfikować się z bohaterami już trudno), a te dorosłe to jednak sporo wątków takich już naprawdę dorosłych, czasem i dla mnie za dorosłych, mam wrażenie - bo moje życie to nie tylko seks i gadki o pierdołach ;-) To jest jakaś nisza. Bo zaraz po 12-latkach jest young adults, a to nieprawda :-(
        • abepe Re: Seriale dla nastolatek 19.02.18, 23:28
          Nie pomogę. Temat seriali u nas nie zaistniał.
          • pszczolamaja Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 11:13
            Jeszcze ;-)
        • bruy-ere Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 08:06
          Być może znacie już, ale takie typowo nastolatkowe seriale emitują telewizje, np. "Soy Luna" czy "Akademia tańca" ("The Next Step") - oba są niezłe, zwłaszcza ten drugi.
          PS. Ja to chyba dziwna jestem, bo "Domek na prerii" oglądałam jeszcze z wielką przyjemnością w wieku gdzieś 18 lat, ma masę odcinków, potem bohaterowie są już dorośli.
          • pszczolamaja Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 11:13
            Zawsze mówię moim dzieciom, że każdy jest trochę dziwny :-) Moja córka ma swoje ekscentryczne kawałki, swoje oryginalności różnej maści, ale w serialach chyba "chce być jak wszyscy". Ok, to jest jakaś równowaga ;-)
    • magdalenka79k Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 08:51
      A Glee oglądała? 6 sezonów to się tak szybko nie skończy ;)
    • magdalenka79k Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 09:13
      Być jak Erica, też może się spodobać. Moje tak zwane życie, Przystanek Alaska - nie wiem czy można to gdzieś znaleźć.
      • pszczolamaja Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 11:14
        Zanotowałam, będziemy badać, dzięki!
    • agnieszka_azj Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 12:05
      I jeszcze - w rozmowie gdzie indziej pt. co warto na Netflixie ktoś polecał do oglądania z nastolatkami serial "Dawno dawno temu".
    • zona_mi Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 19:30
      Tu jeszcze wątek z filmami, nie serialami, ale może się przyda:
      forum.gazeta.pl/forum/w,46,160172597,160172597,filmy_do_ogladania_z_nastolatkami.html?s=1#p163472985
    • zona_mi Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 19:36
      My chętnie razem oglądaliśmy na netflix:
      Merlin, Atypowy, 13 powodów (średnio zachwycający, irytująca główna bohaterka, ale bardzo dobry do dyskusji).
      • pszczolamaja Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 23:55
        Wasze typy też zbadam, o 13 powodach pisałam przed sekundą - zgadzam się z Tobą. Trochę mnie martwi zasięg tego filmu; nie każdy nastolatek ma o nim z kim rozmawiać, a zdecydowanie trzeba ten film opatrzyć refleksją.
        • pszczolamaja Re: Seriale dla nastolatek 21.02.18, 00:04
          No i szkoda mi bardzo, bo wygląda na to, że "Moje tak zwane życie" nie jest nigdzie dostępne, a wygląda na fajną rzecz :-(
          • bruy-ere Re: Seriale dla nastolatek 21.02.18, 08:56
            Zapewne jest dostępny w wersji angielskiej, wówczas można znaleźć gdzieś i dodać polskie napisy.
    • agnieszka_azj Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 20:27
      agnieszka_azj napisała:

> "Glee" uwielbialy moje córki.
      > Z Netflixa jeszcze ostrożnie - może "Czarne lustro" ? Ale uprzedzam - ja nie og
      > lądałam, a moja Julka, która w to wsiąkła ma juz 18 lat, więc trudno mi powiedz
      > ieć, czy jest odpowiedni dla czternastolatki.
      > Poza tym Julka uwielbia "Przyjaciół", a na Netflixie może oglądać po angielsku
      > z angielskimi napisami i wtedy to się zalicza do nauki języka ;-)

Po konsultacji z Julką - jednak "Czarne lustro" dla czternastolatki nie.
      Ona poleca "Sherlocka" (ale uwaga ! bo to prowadzi do ciężkich uzależnień ;-), "Riverdale", "13 powodów" oraz "Serię niefortunnych zdarzeń" (serial).
    • dwellajna Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 22:09
      Czarne lustro dla 14-latki????
      Obejrzyj może pierwszy odcinek pierwszego sezonu... Twoja 18-latka go widziała?
      • agnieszka_azj Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 22:29
        Tak, widziała i dziś mi go dokładnie streściła, zeby unaocznić, ze to jednak NIE JEST DLA CZTERNASTOLATKI. Niestety nie da się edytować postów juz umieszczonych na forum, ale powyżej juz się z tej propozycji wycofałam.
        • pszczolamaja Re: Seriale dla nastolatek 20.02.18, 23:52
          Bardzo dziękuję. Sherlock przerobiony, Seria niefortunnych... też, 13 powodów także - ten ostatni uważam zresztą za bardzo zdradliwy w przekazie i toczyliśmy o nim rodzinne dyskusje :-) Sprawdzę Riverdale i Dawno, dawno temu, no i Glee oczywiście. Aż żal, że się kończą długie, zimowe wieczory ;-)
        • abepe Re: Seriale dla nastolatek 22.02.18, 14:40
          agnieszka_azj napisała:

> Tak, widziała i dziś mi go dokładnie streściła, zeby unaocznić, ze to jednak NI
          > E JEST DLA CZTERNASTOLATKI. Niestety nie da się edytować postów juz umieszczony
          > ch na forum, ale powyżej juz się z tej propozycji wycofałam.
          >
          >
          Mogę skasować. ;-) I zedytować jako swój :-)
          • abepe Re: Seriale dla nastolatek 22.02.18, 14:42
            agnieszka_azj 20.02.18, 11:52
            EDYTOWANY:

"Glee" uwielbialy moje córki.

Poza tym Julka uwielbia "Przyjaciół", a na Netflixie może oglądać po angielsku z angielskimi napisami i wtedy to się zalicza do nauki języka ;-)
    • aniam123 Re: Seriale dla nastolatek 21.02.18, 08:59
      Obowiązkowo "Gilmore Girls", polski tytuł "Kochane kłopoty". Wszystkie sezony dostępne na Netflixie. "Glee" i "Przyjaciół" też polecam.
    • gopio1 Re: Seriale dla nastolatek 22.02.18, 13:42
      Hłe, hłe - u nas to samo. Serialowy świat dopadł i moje...
      Napiszę Ci co u nas było oglądane z wypiekami, bez rozgraniczeń na płeć - niektóre oglądali razem, inne tylko syn albo tylko córka.

- Misja 100 (jest książka, nawet fajna, czytałam)
      - Sherlock BBC (syn wciągnął w oglądanie całą familię, niektóre odcinki super, przy dwóch zasnęłam, ale dzieci bardzo wkręcone)
      - Riverdale
      - Stranger Things
      - The Good Doctor
      - 13 powodów (córka już po lekturze, ale serial jeszcze czeka w kolejce)

Czarne lustro - z tym serialem to sprawa bardziej skomplikowana. Najpierw zaczęłam oglądać ja. Ale szybko namówiłam na kilka odcinków męża i stwierdziłam, że niektóre odcinki KONIECZNIE muszą obejrzeć nasze dzieci. Nie wszystkie. Ten serial ma to do siebie, że odcinki w żadne sposób nie są ze sobą powiązane, to oddzielne opowieści - a każda jest inną wizją futurystycznego świata zdominowaną przez jakąś technologię, która dla nas już teraz nie jest sf.
      Osobiście bardzo polecam każdemu nastolatkowi (no powiedzmy 14+) te odcinki (i może nawet w takiej kolejności):
      - Nosedive
      - Shut Up and Dance
      - Hated in the Nation
      - Fifteen Million Merits
      - Crocodile
      - ArkAngel
      - USS Callister
      - White Bear

Syn (15,5) ostatnio ogląda kreskówki - Simpsonów i Rick and Morty. Na moje szczere zdziwienie i tekst, że chyba się uwstecznia stwierdził, że wręcz przeciwnie, szlifuje angielski, bo ogląda w oryginale. Nie wiem czy to dobra droga, może kiedyś z nim obejrzę i wyrobię sobie zdanie.

Z takich, która chętnie bym zobaczyła z córką są jeszcze te:
      - Ania, nie Anna
      - Dawno, dawno temu
      • pszczolamaja Re: Seriale dla nastolatek 22.02.18, 23:12
        Skrzętnie notuję :-) Dzielę się z córką Waszymi sugestiami i Maja triumfuje - "Widzisz mamo, ja też ci mówiłam, że to fajne! I o tym też ci wspominałam!" - czyli ma nosa, dziewczyna :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka