Dodaj do ulubionych

Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi?

26.09.18, 11:03
Jak wrażenia - warto?
Ja na razie próbuję połapać się z zasadach, ale lekko nie jest. Najgorsze, że mam Kindle'a (a niewielki jest wybór na ten czytnik), komputer Mac (w ogóle nie można na nim czytać w Legimi) oraz iPhone - czytanie z telefonu to słaba sprawa, jeszcze aplikacja się zacina. Jest jeszcze w domu jakiś Pocketbook, mam nadzieję, że będzie spełniał ich wymogi.
Obserwuj wątek
    • aggala Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 27.09.18, 07:04
      Ja mam od kilku miesięcy. Kupiłam głównie ze względu na moją mamę, która pochłania książki w takim tempie, że nie nadążałam jej dostarczać nowych. Moja mama czyta głównie lekką literaturę, przede wszystkim kryminały itp. i tego jest duży wybór, sporo nowości. Mama ma czytnik w pełni kompatybilny z Legimi (w tej chwili nie pamiętam modelu, ale jakiś Pocketbook) i sprawdza się bardzo dobrze. Kupiłam pełny abonament, który ma nielimitowany dostęp do ebooków i audiobooków oraz możliwość korzystania z jednego czytnika pod Legimi, jednego Kindla, tabletu z Androidem i telefonu. Ja i dzieci czytamy naprzemiennie na tablecie, a dodatkowo korzystam z telefonu do odsłuchu audiobooków. Tablet zdecydowanie nie jest najwygodniejszą i najzdrowszą dla oczu opcją, mniej komfortowy niż e-papier, który preferuję, ale daje radę. Dla młodszego syna (9 lat) nie znalazłam tam bardzo dużo, ale już dla córki (11 lat) jest sporo książek i Legimi uratowało nas w czasie wyjazdów wakacyjnych, bo nie wieźliśmy tony książek, a na tyle dużo sobie wybrała, że nadal czyta te zgromadzone przy pierwszym przeglądzie katalogu. Jeśli chodzi szerzej o ofertę dla dorosłych, to wszystko zależy, czy masz bardzo sprecyzowane oczekiwania względem tytułów. Ja nie zawsze znajduję ten konkretny, którego szukam, ale raczej jestem otwarta i zawsze coś wybiorę. Traktuję Legimi trochę tak jak dobrze zaopatrzoną bibliotece. Nie narzekam, ale nie jest tak, że mając abonament mogę zapomnieć o kupowaniu książek z innych źródeł. Możesz wrzucić w ich wyszukiwarkę nazwy kilku ulubionych wydawnictw i zobaczysz, jakie tytuły są dostępne. Nie wypowiem się na temat oferty na Kindle, bo mój staruszek Classic nie obsługuje, ale mam wrażenie, że jest coraz więcej książek.
      Mając Legimi zaczęłam też słuchać audiobooki, które zwykle są dosyć drogie, a tu mam je w abonamencie. Bardzo sobie chwalę to, że jeśli książka ma wersję ebook i audiobook (nie zawsze tak jest), to mogę się między nimi przełączać z zachowaniem synchronizacji miejsca czytania.
      Teraz wady. Przede wszystkim - kiepsko zorganizowany katalog, trudno się zorientować, co jest ciekawego, ale to już sama zauważyłaś;). Oczywiście wyszukiwarka konkretnych tytułów działa. Denerwujący jest brak możliwości usunięcia z półki książki, którą raz się tam dodało. Zaczniesz czytać, po kilku stronach rezygnujesz, a książka zostaje na zawsze. Przy większej liczbie książek robi się bałagan, ale można utworzyć kolekcje, które trochę pozwalają nad tym zapanować. Mnie brakuje opcji abonamentu rodzinnego, która pozwalałaby podłączyć więcej niż jedno urządzenie danego typu pod ten sam abonament. Kupowanie dwóch lub więcej abonamentów jest już dla mnie nieopłacalne.
      Wiesz, że jest opcja darmowego okresu próbnego? Można przetestować, jak się sprawdza na Twoich urządzeniach i czy Ci ogólnie pasuje. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to pisz.
      • autumna Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 12.10.18, 18:49
        > Denerwujący jest brak możliwości usunięcia z półki książki, którą raz się tam dodało.

Jak to nie można? Ja na ekranie półek mam w lewym górnym rogu ikonkę o nazwie bodajże "edytuj" i po jej wciśnięciu przy każdej książce pojawia się krzyżyk pozwalający na skasowanie tytułu.
        • aggala Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 12.10.18, 20:45
          autumna napisała:

> > Denerwujący jest brak możliwości usunięcia z półki książki, którą raz się
          > tam dodało.
          >
          > Jak to nie można? Ja na ekranie półek mam w lewym górnym rogu ikonkę o nazwie b
          > odajże "edytuj" i po jej wciśnięciu przy każdej książce pojawia się krzyżyk poz
          > walający na skasowanie tytułu.
          >
          Możesz usunąć z półki w aplikacji na urządzeniu, na którym czytasz, ale na koncie pozostaje. Jak wejdziesz na swoją półkę widoczną na stronie www, cały czas tam jest.
        • aggala Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 12.10.18, 20:52
          Teraz widzę, że napisałam o kolekcjach, które można tworzyć w aplikacji. Wydawało mi się, że na półce na stronie www też, ale chyba jednak nie. Stąd nieporozumienie.
    • mama_kotula Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 28.09.18, 09:08
      Mam i korzystam od kilku lat.

Aplikację mają tragiczną - od 2 lat próbuję się doprosić o jedną malutką zmianę, konkretnie o zmianę kierunku sortowania książek na półce - zmiana dosłownie na 15 minut pracy programisty - ale bez odzewu. Funkcjonalnie jest słabe. Ale nie muszą być dobrzy, sa monopolistą na polskim rynku i ludzie i tak ich kupią, nawet mimo beznadziejnej aplikacji.

I tak uwielbiam, mam już 3 abonamenty (mój, córki i mamy).

Spróbowałabym z tym Pocketbookiem - nie wiem, czy na każdym pójdzie (na pewno sa takie, na których działa, bo sama mam), napisz do nich najlepiej przez Facebook, odpowiadają bardzo szybko i są dość pomocni technicznie.
    • quistista Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 28.09.18, 10:45
      W wakacje za posrednictwem groupona wyprobowalam przez miesiac gratis i nie zdecydowalismy sie przedluzyc. Dysponujemy dwoma kindle, jednym tabletem, 2 telefonami i komputerem. Na kindle- maly wybor, a telefonie czytac-lipa, corki sluchaly audiobookow (plusem legimi jest dosyc dobry syntezator mowy, nie musialam czytac ksiazeczek z serii Zaopiekuj sie mna:) ). Na tablecie czytac wygodniej niz na telefonie, ale nie na tyle, zeby za to placic dosyc duzy abonament, na komputerze tym bardziej. Tak wiec jak dla nas na nie ze wzgledow sprzetowych. Na minus jeszcze to, ze syn zaczal czytac ksiazke i jak byl w polowie aplikacja za kazdym razem sie wylaczala i nie dalo sie tak ksiazki wlaczyc.
    • bruy-ere Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 28.09.18, 12:28
      Dziękuję Wam bardzo za odzew i Wasze opinie.
      Okazało się, że nasz Pocketbook jest kompatybilny z Legimi (wręcz przez nich polecany) i zaczęłam darmowy tydzień bez limitu. Jednak sprawy techniczne to była droga przez mękę (a nie jestem zielona w tych tematach), ciągle coś nie działało, musiałam pisać do obsługi klienta. Teraz to samo - trochę książek ściągnęłam wczoraj, dziś już nie mogę żadnej, bo coś się posypało. Niemniej, kiedy zobaczyłam te kilkanaście tytułów w swoim czytniku, to poczułam tę fajną czytelniczą adrenalinkę ;-)
      Zgadzam się, że dla całej rodziny średnio się opłaca, bo nawet w najwyższych pakietach można podłączyć tylko 1-2 czytniki, a za dodatkowe trzeba płacić, więc wychodzą niemałe pieniądze.
      Ja myślę o pakiecie dla siebie z limitem stron - jestem realistką i wiem, że przy moim trybie życia (obowiązki rodzinne, praca i parę jeszcze innych rzeczy) nie przeczytam np. 10 książek miesięcznie. Ale 2-3 to już będzie dla mnie bardzo dużo, bo ostatnio stosunkowo mało czytałam "sobie" (za to rynek czytelniczy dla dzieci mam w małym paluszku ;-)).
      • bruy-ere Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 28.09.18, 20:23
        Mała aktualizacja: Legimi to rzecz dla ludzi o naprawdę mocnych nerwach. Nie tylko przestało mi działać ściąganie książek, ale 3 dni przed końcem darmowego tygodnia mam informację, że moje konto wygasło i muszę zapłacić za pakiet... A właśnie dziś dopiero mam czas na czytanie.
        Korzystanie z Legimi wymaga naprawdę ogromnej determinacji, podejrzewam, że sporo osób rezygnuje na starcie, gdy tylko zaczną piętrzyć się problemy.
        • aggala Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 28.09.18, 22:12
          To chyba ja miałam dużo szczęścia, bo technicznie działa mi bez zarzutu na wszystkich urządzeniach, które podpięłam pod abonament. Jedynie przy odświeżaniu pakietu zdarza się opóźnienie w uruchomieniu nowego i wtedy przez kilkadziesiąt minut nie mam dostępu, ale podobnie zdarza mi się przy odświeżaniu pakietu telefonicznego, więc nie wiem, czy to wina Legimi, czy systemu płatności. O ile mam kilka zastrzeżeń do funkcjonalności aplikacji i strony internetowej, to do tej pory (odpukać) techniczne problemy mnie ominęły. Też zaczynałam od darmowego okresu próbnego, który trwał tyle, ile powinien.
          • sylwina76 Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 30.09.18, 10:46
            w moim mieście/miastach każdy czytelnik biblioteki (posiadacz karty do kultury) dostaje kody do legimi za darmo. Kod jest ważny miesiąc po miesiącu wystarczy przyjść po nowy. Taka współpraca legimi z pocketbookami i bibliotekami od długiego czasu działa bez zarzutu. Miałam wrażenie, ze to ogólnopolska akcja :) a jedyny minus, że darmowy pakiet nie obejmuje audiobooków i części książek. Ale nowości są dostępne. O a drugi minus, ze faktycznie przy tej opcji trzeba wybrać pocketbooka, na kindlu darmowe legimi nie działa.
            • aggala Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 30.09.18, 20:42
              Niestety nie jest to powszechny system i tylko w nielicznych miastach działa we wszystkich bibliotekach, a do tego trudno znaleźć aktualną listę współpracujących placówek. Jedyny spis, jaki znalazłam, został opublikowany ponad rok temu: cyfranek.booklikes.com/post/1585615/legimi-w-bibliotece-za-darmo
            • bruy-ere Re: Czy ktoś korzysta z abonamentu w Legimi? 02.10.18, 13:02
              Ofertę miejscowych bibliotek sprawdziłam już wcześniej, w naszej jest tylko Ibuk Libra, ale chała straszna, bo więcej książek tam nie ma niż jest i czyta się z komputera. Z tego co widzę, biblioteczne Ligimi jest dostępne w paru tylko miastach Polski.
    • bruy-ere Zmiany w Legimi 14.06.19, 12:50
      Nastąpił cud - można usuwać książki z półki.
      • aggala Re: Zmiany w Legimi 14.06.19, 18:50
        Tak, w nowej odsłonie strony kilka rzeczy zmieniło się na lepsze. Poza usuwaniem książek z półki pojawiła się jeszcze możliwość tworzenia i edytowania kolekcji, co do tej pory było możliwe tylko w aplikacji. Teraz jest synchronizacja kolekcji między aplikacją a stroną www. Do tego od razu widać na półce, czy dana książka jest w formie ebooka czy audiobooka. I wreszcie nieco wygodniejszy katalog, bo to, co było wcześniej, do niczego się nie nadawało.
        • mama_kotula Re: Zmiany w Legimi 16.06.19, 16:07
          Nadal nie ma możliwości przejrzenia na stronie WSZYSTKICH książek z kategorii :/ Ale wyrzucenie tych straszliwych kafelków na plus.
          • aggala Re: Zmiany w Legimi 16.06.19, 16:23
            mama_kotula napisała:

> Nadal nie ma możliwości przejrzenia na stronie WSZYSTKICH książek z kategorii :
            > / Ale wyrzucenie tych straszliwych kafelków na plus.

Jest taka możliwość. Po lewej stronie masz dużymi literami "Bestsellery", a po prawej - małymi "Wszystkie".
            • aggala Re: Zmiany w Legimi 16.06.19, 16:26
              aggala napisała:

> mama_kotula napisała:
              >
              > > Nadal nie ma możliwości przejrzenia na stronie WSZYSTKICH książek z kateg
              > orii :
              > > / Ale wyrzucenie tych straszliwych kafelków na plus.
              >
              > Jest taka możliwość. Po lewej stronie masz dużymi literami "Bestsellery", a po
              > prawej - małymi "Wszystkie".

A nie, chyba masz rację, to pokazuje tylko "Wszystkie" Bestsellery albo inne "kolekcje". Nie zorientowałam się wcześniej. Ale to bez sensu :/
              • mama_kotula Re: Zmiany w Legimi 16.06.19, 17:19
                Na telefonie/tablecie da sie przejrzeć całą kategorię. Strona jest ok, jak się szuka konkretnej pozycji - i tylko do tego.
                Choć ja robie czasem taką zabawę, że wpisuję w wyszukiwarkę jakieś słowo. np. "droga", "zielony", "otchłań". I potem przeglądam wyniki i trafiam czasem na perełki totalne :D
                • aggala Re: Zmiany w Legimi 17.06.19, 19:11
                  Po bliższym przyjrzeniu, wydaje mi się, że kolekcje "Bestsellery" i "Nowości" zawierają jednak z dużym prawdopodobieństwem wszystkie książki z danej kategorii (mają po tyle samo stron i tych stron jest duuużo) , tylko inny jest domyślny sposób sortowania.
                  • mama_kotula Re: Zmiany w Legimi 17.06.19, 19:47
                    O, cenna uwaga. Pędzę sprawdzić!!! (taaak, bo mam za mało ksiązek na liście "do przeczytania" <wali głową w ścianę>).
                    • aggala Re: Zmiany w Legimi 25.06.19, 12:57
                      Przydałaby się jeszcze opcja powiadamiania o dostępności książki. Np. w formie prostego formularza, w którym wpisujesz tytuł i autora książki i klikasz "powiadom mnie, kiedy pojawi się w Legimi/ będzie dostępna w abonamencie". W wielu księgarniach internetowych jest analogiczna opcja, więc podejrzewam, że nie jest zbyt skomplikowana do wprowadzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka