tutam2 Re: Książki o kotach 17.04.17, 09:50 Znalazłam jeszcze kilka "kocich" książek: "Chiński kot" Mika Waltari wyd. Bona, "Kici kici miau" docenianego na tym forum Józefa Wilkonia, no i cała seria o kocie Findusie. Jeszcze "Kotek, który merdał ogonkiem" z ilustracjami Pawła Pawlaka i "Kocie sprawki" Bożeny Kaniewskiej-Pakuły. Odpowiedz Link
0mirka2 Re: Książki o kotach 19.04.17, 08:21 Nie zauważyłam tego postu i też dodałam Findusa i Kota, który merdał ogonem. :) Przepraszam. Odpowiedz Link
0mirka2 Re: Książki o kotach 19.04.17, 08:18 Korzystając z okazji, że temat na górze, dorzucę kilka tytułów: "Kotek, który merdał ogonem" książka Gerarda Moncomble'a, zilustrowana przez Pawła Pawlaka, "Kotek Splotek" Rob Scotton, "Oto Kot" Paulina Wierzba, ilust. Marianna Sztyma, "Kotostrofy, czyli o kotach strofy" Agnieszka Frączek, "Hans i Matylda" Yokococo, "Mruk. Opowiadania o kotkach, kotach i kociskach” Renata Piątkowska, no i kot Findus z cyklu "Petson i Findus" Nordqvista. Odpowiedz Link
oliv2 Re: Książki o kotach 31.05.17, 21:37 A ktore z tych wymienionych tu ksiazek sie dzieciom podobaly? Szukam dla 4-latki, wielbicielki kotow. Odpowiedz Link
aggala Re: Książki o kotach 02.06.17, 06:31 U nas na pierwszym miejscu w tym wieku zdecydowanie "Przepraszam, czy jesteś czarownicą" (cudna!), poza tym "Kotek, który merdał ogonem", obie Pawła Pawlaka i seria o Pettsonie i Findusie, która okazała się inwestycją na lata. Mój syn (8 lat) ciągle do niej wraca w przerwie między poważniejszymi lekturami, starsza córka (10 lat) też nie pogardzi raz na jakiś czas, a zaczynaliśmy czytać właśnie w wieku około 4 lat. Na początek polecam "Kiedy mały Findus się zgubił". Jest jeszcze z tej serii kartonowa dla najmłodszych, ale tej nie miałam w ręku, więc nie wiem, czy dla czterolatki jeszcze warto. Odpowiedz Link
trzeci.rozdzial Re: Książki o kotach 25.01.21, 17:27 "Kaspar, książę kotów". A co jeszcze do samodzielnego czytania przez 9-latka? Właśnie wchłonął "Przygody Filonka Bezogonka" oraz pierwszy tom Ulicy Pazurkowej. Odpowiedz Link
aggala Re: Książki o kotach 25.01.21, 21:58 U nas dużym powodzeniem cieszyła się seria "Szkoła kotów" z Kwiatów Orientu, ale po polsku zostały wydane tylko trzy tomy z przynajmniej pięciu i raczej chyba nie ma szansy na kolejne. Akcja urywa się w środku i nie wiem, czy mając tę świadomość, warto zaczynać, a szkoda, bo wciąga. A wspomniane wcześniej "Kotolotki" znacie? Teoretycznie dla nieco młodszych, niezbyt długa, ale jeśli nie czytaliście, to może w tym wieku jeszcze się spodobać, zależy od dziecka. Podobnie staroć: "Ryży Placek i trzynastu zbójców". U nas tylko w formie audiobooka, ale byliśmy nim zamęczani w czasie każdej dłuższej podróży samochodem. Jeszcze przychodzi mi do głowy "Kot na medal" Małgorzaty Kur, opowiadania raczej przeciętne, ale oparte na prawdziwych historiach kotów. Odpowiedz Link
trzeci.rozdzial Re: Książki o kotach 16.02.21, 08:49 "Kot na medal" jest w domu i bardzo lubiany, szczególnie za rosyjską historię. Tymczasem okazało się właśnie, że najbardziej potrzebne są opowiadania, nie powieści, czyli, cytuję: "tak żeby każda historia była o innym kocie". W czytaniu jest "Mruk" Piątkowskiej, w bibliotece rezerwacja na to: bonito.pl/k-184396092-opowiesci-o-kotach-ktore-rzadzily-swiatem-30-kocich-bohaterow-ktorzy-dokonali-niezwyklych-rzeczy?gclid=Cj0KCQiA1KiBBhCcARIsAPWqoSoZsF0-HEiO6wYibmTv7rIt-2VXLmDl7InrEgZGeuy2Ev6WBTu8YLIaAjOCEALw_wcB A co jeszcze? Pomyślałam, że właśnie kocia "literatura faktu" powinna być u mojego syna w cenie, oprócz "Kota na medal" uwielbia lubimyczytac.pl/ksiazka/307923/kot-ktory-zgubil-dom Odpowiedz Link
aggala Re: Książki o kotach 17.02.21, 08:18 Nie opowiadania i nie literatura kocich faktów, ale w kilku miejscach wpadły mi w oczy opisy kociej nowości z Wilgi: "Moje kocie życie": www.strefapsotnika.pl/moje-kocie-zycie-opowiesc-o-tym-jak-wazna-jest-rodzina/?fbclid=IwAR1dYRSstWnhf9CsweeJ61a7ROOyq4qFk-0IZmfsqUrVwSL8VmLYRmOquy0 bajkochlonka.pl/2021/02/10/moje-kocie-zycie-recenzja/ Odpowiedz Link
elephant69 Re: Książki o kotach 23.02.21, 13:41 Jeśli szukacie ciekawej książki dla 8-12 latka o kocie, to 14 kwietnia odbędzie się premiera książki "Pan Barnaba i zagadkowa hipoteza". Tytułowy Pan Barnaba to oczywiście kot. A już niedługo będzie miała premierę strona internetowa Pana Barnaby - panbarnaba.pl, gdzie dzieciaki będa mogły znaleźć różne gry i ciekawostki. Bądą tez konkursy. Zapraszam Odpowiedz Link
elephant69 Re: Książki o kotach 23.02.21, 13:42 www.czarnaowca.pl/kategorie/dla-dzieci/pan-barnaba-i-zagadkowa-hipoteza,p373038081 Odpowiedz Link