siostraheli Vladimir Gazovic 08.02.08, 10:55 Następny wielki ze szkoły bratysławskiej. Oczywiście oni też nie mają zwyczaju posiadania stron www. Genialne były jego ilustracje do "Przemian bogów" Owidiusza. http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.exlibris.sk/GAZOVIC-KOLOTOCY2K.jpg&imgrefurl=http://www.exlibris.sk/exl-gazovic.htm&h=300&w=304&sz=22&hl=pl&start=17&sig2=cpHRaWqqpNCf07DZ0jnoUQ&um=1&tbnid=ij3kQVc1qVmREM:&tbnh=114&tbnw=116&ei=gSWsR-SjOYPI0gTgpZm7Cw&prev=/images%3Fq%3DGAZOVIC%2Bvladimir%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26rls%3Dpl%26sa%3DN Odpowiedz Link
uccello Fiep Westendorp 09.02.08, 23:45 www.fiepwestendorp.nl/__english/newscalendar.php W Polsce wydano tylko "Julki". Na stronie dużo uroczych rozmaitości. Odpowiedz Link
lunatica Re: Fiep Westendorp 10.02.08, 00:24 uccello napisała: > www.fiepwestendorp.nl/__english/newscalendar.php > W Polsce wydano tylko "Julki". Ale w zapowiedziach jest Pluk! Którego tak BTW nie mogę się już doczekać :-) Odpowiedz Link
lunatica Jean-Jacques Sempé 10.02.08, 00:35 www.artnet.com/artist/649296/jean-jacques-sempe.html www.pbase.com/csw62/sempe www.comicsreporter.com/index.php/briefings/commentary/4093/ Odpowiedz Link
uccello Re: Jean-Jacques Sempé 10.02.08, 13:19 O tak! Sempe jest wielki. Polecam gorąco "Sempe i jego świat" wydany przez znak. www.znak.com.pl/book.php?id=1982 To na pewnio rodzaj książki, którą -póki co kupujemy dla siebie, licząc że z czasem dziecko do niej dorośnie. Zresztą myślę,że starszy przedszkolak zrozumie większość tych żartów. Uroczy i subtelny dowcip, ciepła pogoda w postrzeganiu ludzi, po prostu MNIAM! Odpowiedz Link
mama_leeloo Lauren Mills 10.02.08, 20:12 www.rmichelson.com/Artist_Pages/Mills/Mills-Gallery.htm zobaczyłam "Calineczkę" zilustrowaną i opowiedzianą przez panią Mills i oszalałam. nie mogę jednak znaleźć strony gdzie byłoby więcej ilustracji jej autorstwa. wśród Was jest zapewne wiele lepszych wyszukiwawczy- kto znajdzie, temu wdzięczna będę. Odpowiedz Link
siostraheli Dušan Kállay 10.02.08, 20:33 Jeszcze jeden z wielkich bratysławskich - grafik i ilustrator (choć i tak Borna nikt nie pobije). Oczywiście, jak w Polsce, nie ma zwyczaju posiadania własnych stron, więc chociaż ilustracje do basni Andersena. www.briopublishing.cz/showBookPages.php?idKnihy=16 www.briopublishing.cz/The-Complete-Illustrated-Stories-of-Hans-Christian-Andersen.html Odpowiedz Link
uccello Dušan Kállay w polskim wydaniu 19.06.10, 14:30 Dušan Kállay- wspomniany już wcześniej gigant słowackiej ilustracji. Na tej stronie można zobaczyć zbliżenia prac. Chirurgiczna zaiste precyzja: mashadutoit.wordpress.com/2009/08/22/decembers-travels-dusan-kallay-mischa-damjan/ w Polsce wydano właśnie pierwszy tom baśni Andersena z ilustracjami Dušana Kállaya i jego żony Kamili Štanclovej. Do trzech tomów powstało ponad siedemset ilustracji: martel-ksiazki.pl/index.php?route=product/product&path=37&product_id=299 No a do końca czerwca 2010 w katowickiej Galerii Rondo można zobaczyć jego wielką wystawę grafik, rysunków i ilustracji. Byłam i bardzo polecam. Odpowiedz Link
uccello Štěpán Zavřel: l'artista 20.06.10, 14:24 Prosty -ale wyrafinowany, pogodny- ale nie przesłodzony, syntetyzujący- ale bogaty, mistrzowski- ale bez tej żyły wysilenia na czole. www.bl.uk/onlinegallery/features/magicpencil/fanelli.html Jeden z najpiękniejszych pokłonów Trzech Króli jakie widziałam, a konkurencja w tym temacie jest- przyznacie, dość ostra: www.studioesseci.net/allegati/mostre/437/Mus-Zav-N-La%20Nativita.jpg static.blogo.it/bebeblog/stepan_zavrel.jpg Tu można zobaczyć najwięcej prac www.sarmedemostra.it/ita/zavrel.html www.sarmedemostra.it/ita/altremostre/il-magico-mondo-di-stepan-zavrel.html Odpowiedz Link
uccello Re: Štěpán Zavřel: l'artista 20.06.10, 15:58 Brakujący link do jednej z książek zilustrowanej przez Štěpána Zavřela: mashadutoit.wordpress.com/2009/08/20/drogman-by-stepan- zavrel/#comment-880 Odpowiedz Link
donkaczka Re: Dušan Kállay w polskim wydaniu 20.06.10, 14:26 bosko!!! bo ja sie juz lamalam, zeby to wydanie po niemiecku kupic Huuuurra i wielkie dzieki PS w niemczech 40 euro kosztuje, jednak ksiazki w Polsce sa wciaz w dobrych cenach :) Odpowiedz Link
uccello Magic Pencil 20.06.10, 15:39 Pozajączkowało mi się. Pierwszy link w poście Zavratela prowadzi do strony Magic Pencil, na ktróej można przeczytać życiorysy ilustratorów ( m.inn wspominanych w tym wątku Tonego Rossa, Sary Fanelli i Quentina Blake) i fragmenty wypowiedzi z różnych wywiadów www.bl.uk/onlinegallery/features/magicpencil/highlights.html Odpowiedz Link
bea-sjf childrenillustrators.com 15.02.08, 22:01 Prawda ,jaki prosty adres ,a tyle pięknych ( i mniej pięknych też ;) )ilustracji: www2.childrensillustrators.com/content.cgi/index Odpowiedz Link
bea-sjf Anna Wilson 15.02.08, 22:05 ten czerwony i mocno pomarańczowy specjalnie dla Abepe ;)))) www2.childrensillustrators.com/illustrator.cgi/awilson w amazonie można zajrzec do środka książek: www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw/104-7094682-5199111?url=search-alias%3Daps&field-keywords=anne+wilson+illustrator Odpowiedz Link
bea-sjf Geraldo Valerio 15.02.08, 22:45 takie ilustracje lubię :) : www2.childrensillustrators.com/illustrator.cgi/GeraldoValerio Odpowiedz Link
michzajac Re: Światowi ilustratorzy i ilustratorki 16.02.08, 17:08 Witam; Ja zawsze i przy każdej okazji będę promował gwiazde amerykańskiej ilustracji dzieciecej Davida Wiesnera. W Polsce chyba kompletnie nieznany , w USA dostaje wszystkie najważniejsze nagrody. Projektuje absolutnie niebywałe ksiązki obrazkowe, superrealistyczne, ale- paradoksalnie - na przesycone oniryczną fantastyką. W takich ksiązkach jak "Tuesday" czy "Three Pigs" czy "7 sector" a przede wszystkim "Flotsam" opowiada supemagiczne, oniryczne historie łączą na[prawdę ! po mistrzowsku obraz i tekst. (we Flotsam zresztą tekstu nie ma w ogóle!) Straszna szkoda, że nie wydają go u nas! Ciekawych szerszych relacji z "Tuesday" zapraszam : zajeczanora.blogspot.com/2007/10/czytam-sobie-david-wiesner- tuesday.html#links Michał Zając prawdopodobnie jeden z najlepszych blogów o literaturze dziecięcej : zajeczanora.blogspot.com/ Odpowiedz Link
michzajac David Wiesner !!!!! 16.02.08, 17:25 Coś ten autopromocyjny link źle się wgrał :-( Ale prosze sobie zobaczyc na youtube "film" promocyjny do Flotsam (to wogle superpomysł! Całkiem niedawno sie dowiedziałem o tej formie promocji ksiązek !): pl.youtube.com/watch?v=KC_O0QGrOKg Odpowiedz Link
lucapuka Re: David Wiesner !!!!! 16.02.08, 18:15 Film fajny jednak nasunęła mi się taka refleksja, że żadna animacja nie odda unikalnej bo indywidualnej animacji "wewnątrzgłowowej" :) czytelnika ( właściwie patrzelnika bo ta książka jest bez słów ), do jakiej prowokuje autor poprzez szkatułkową konstrukcję swojego dzieła. Flotsam jest bowiem dziełem będącym znakomitym przykładem na współtworzenie przez odbiorcę książki obrazkowej. Autor tylko wywołuje całość dzieła, którego dopełnienie odbywa się już w wyobraźni odbiorców. Piękna książka. A propos innej refleksji p. Zająca w innym wątku: czy możliwe jest, żeby autor obrazów do TAKIEJ książki zupełnie nie myślał o odbiorcach a tylko o sobie i swym artyźmie - jak sugerują to wielcy artyści z rodzimej ASP? Chyba wszyscy laureaci medalu Caldecotta przeczą temu twierdzeniu i chwała im za to :) Odpowiedz Link
tom_papioh Re: David Wiesner !!!!! 16.02.08, 18:18 Tu więcej Wiesnera: www.houghtonmifflinbooks.com/authors/wiesner/home.html Odpowiedz Link
lunatica Laura Vaccaro Seeger 16.02.08, 22:51 www.studiolvs.com/website_root/StudioLVS_Home/Home.html -- W głębi lasu, w mostka cieniu, potwór czai się w strumieniu. Troll cuchnący i szkaradny, cnót i zalet nie ma żadnych. Odpowiedz Link
lunatica Diana Cain Bluthenthal 16.02.08, 22:58 www.janefeder.com/html/bluthenthal.html Odpowiedz Link
lunatica Stephen Gammell 16.02.08, 23:05 www.childrensliteraturenetwork.org/aifolder/aipages/ai_g/gammell.html Odpowiedz Link