i2h2 29.04.08, 13:41 Natchniona dyskusją w innym wątku otwieram spis książek z ojcem w roli innej niż statysta;-)I mam nadzieję, że wbrew pesymizmowi forumowemu znajdzie się takich pozycji liczba co najmniej dwucyfrowa. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 "Felix, Net i Nika..." 29.04.08, 13:45 Pierwsze, co mi przychodzi do głowy, a to dzięki brombowej recenzji mamy_kasi, która zauważyła w tym cyklu rzecz dość niezwykłą, mianowicie nakreśloną przez autora sylwetkę ojca Neta, który wspiera syna i jego przyjaciół, pomaga im, staje po ich stronie i w ogóle wierzy w rozsądek nastolatków. Rzadkość;-) Odpowiedz Link
mama_kasia Re: "Felix, Net i Nika..." 29.04.08, 14:39 I ubiegłaś mnie :) Oczywiście od razu pomyślałam o "Kosiku" :) Odpowiedz Link
abepe Re: Tata w książce 29.04.08, 13:45 Wzorce chyba nie do naśladowania: Pan Popper Tatuś Muminka tata Pippi Odpowiedz Link
zf71 Re: Tata w książce 29.04.08, 13:49 Tata Miś w "Gdzie jest Mikołaj" :) Tata Karusi (w Piaskowym Wilku) i Julków Odpowiedz Link
i2h2 Re: Tata w książce 29.04.08, 14:02 A ja się zastanawiam, czy Pippi byłaby tak odważna i bezkompromisowa, gdyby nie jej tata :-) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Tata w książce 29.04.08, 13:55 Ojciec Lukasa z "U nas w Ammerlo", który jednocześnie i odsuwa się od syna w chwili smutku, i próbuje go chronić, pisząc kartki od matki, która odeszła. Myślę, że postać warta "przemyślenia" dla nas, dorosłych. Odpowiedz Link
i2h2 "Rodzina Penderwicków" 29.04.08, 13:57 Ojciec zagubiony, roztargniony, ale czuły :-) Odpowiedz Link
mamapodziomka Re: Tata w książce 29.04.08, 13:57 Mateusz w Ani z Zielonego Wzgorza. Nie tata, ale jednak pelni jego role. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Tata w książce 29.04.08, 14:00 "Kawa dla kota" A.Tyszki i Artysta - ojczym, nie ojciec (tzn. ojciec też, ale niemowlaka), bardzo potrzebna moim zdaniem postać, pokazująca, że to nie musi być ktoś zły, obcy, a przeciwnie. Odpowiedz Link
kasiaczekg Ja, mój Tata i reszta świata (TATUSIADA) 29.04.08, 14:19 Beata Andrzejczuk; rysunki Justyna Kamykowska Link do opisu i przykładowy rysunek z książki: gloria24.pl/ksiazki.php?akcja=opis&iKatId=28&iProdId=8464454 Odpowiedz Link
agatta7 Re: Tata w książce 29.04.08, 14:19 "Rokko" B. Ciwoniuk. Ojciec przedstawiony jest jako dość trudny partner. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Tata w książce 29.04.08, 14:23 "Wszystkich was kocham najbardziej". Tata jako równorzędny partner mamy i ciepły opiekun swoim misiowych dzieci. Odpowiedz Link
roorza Re: Tata w książce 29.04.08, 14:34 Dla najmłodszych:Tato kocham cię Dagny Ślepowrońskiej. Tata w roli głównej! Odpowiedz Link
pa_yo 'Tata na miarę' 29.04.08, 14:47 jednak tak nie do konca o tacie jako takim, ale zawsze :) Odpowiedz Link
lucapuka Niestety nie po polsku 29.04.08, 14:53 Anthony Brown "My Dad" www.amazon.com/My-Dad-Anthony-Browne/dp/0374351015 Książka budująca w dziecku poczucie wartości ojca i jego ( nawet niewielkich) sukcesów. Potem na fali popularności "My Dad" w różnych krajach, powstała "My Mom" - ale już nie tak bardzo udana i wiadomo, nieco wtórna w stosunku do pierwowzoru :) Można ją zobaczyć na dole w propozycjach amazon. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Niestety nie po polsku 29.04.08, 14:59 Mam to, kupiłam w AmericanBookstore :-) Tekstu jest tak niewiele, że chyba każdy kto choć trochę zna angielski, przetłumaczy. Odpowiedz Link
mamapodziomka Re: Niestety nie po polsku 29.04.08, 15:37 Cala seria Gunilli Bergström. Po niemiecku chlopiec nazywa sie Willi Wiberg, w oryginale jest Alfons. Sa naprawde swietne, jedna z najukochanszych serii mojej corki, ktora jeszcze jakis czas na potowarzyszy, bo pierwsze sa dla 3-4 latkow, ale seria pozniej troche rosnie, i ostatnia o wojnie jest dla 6-8 latkow. Super cierpliwy i zaradny tata, opiekujacy sie chlopcem z duza wyobraznia ;) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Niestety nie po polsku 29.04.08, 15:43 Znalazłam stronę i widzę, że to jest na masę języków przetłumaczone, w tym na angielski, hiszpański, niderlandzki! Ciekawe, kiedy dotrze do nas. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Niestety nie po polsku 29.04.08, 20:55 He he - TO też zauważyłam, ale nie chciałam Cię za język ciągnąć ;-) Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Niestety nie po polsku 02.05.08, 11:09 My mamy zza oceanu dwie: -o praktycznym zastosowaniu tatusia: 33 Uses for a Dad www.amazon.com/33-Uses-Dad-Amanda-Haley/dp/1593540280/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1209718852&sr=1-1 - wersja nieco wzruszająca : www.amazon.com/Only-Dad-Alyssa-Satin-Capucilli/dp/0694525847/ref=sr_1_1? ie=UTF8&s=books&qid=1209719338&sr=1-1 Odpowiedz Link
lunatica :-) 29.04.08, 15:00 To ja dorzucę tę, która kupiłam z myślą o swoich domowych facetach, niestety też po angielsku, "When You Were Small" Sary O'Leary tiny.pl/nrsr Czekam na coś w tym stylu po polsku, a może na tłumaczenie... Odpowiedz Link
i2h2 Re: :-) 29.04.08, 15:06 Na kolejne spotkanie - nieważne czy w Warszawie czy w Krakowie, obowiązkowo z tym!!! ;-))) Odpowiedz Link
lucapuka Anthony Brown... 29.04.08, 15:27 ...jest wybitnym specjalistą od stosunków rodzinnych, również relacji ojcowsko - dziecięcych. Przedstawia je w swoich ksiązkach autorskich nie unikając trudnych tematów jak np. w książce "Gorilla", która jest właściwie imaginacją obietnic ojcowskich i marzeń o ojcu. www.amazon.com/Gorilla-Anthony-Browne/dp/0763618136 Odpowiedz Link
i2h2 Re: Anthony Brown... 29.04.08, 15:35 Czekam cały czas, kto u nas wyda "Piggybook" Browne'a :-) Ale mam wrażenie, ze jeszcze długo poczekam... Zresztą ta ksiażka też mieści się w temacie ojca oraz stosunków w rodzinie. Odpowiedz Link
lucapuka Re: Anthony Brown... 29.04.08, 15:54 Oczywiście :) jednak "number one" w tej książce nieoczekiwanie staje się ktoś inny... Odpowiedz Link
siostraheli Re: Tata w książce 29.04.08, 18:21 Wydaje mi sie, że ważną postacią jest ojciec Emila z Lönnebergi, ojciec władca. I poszukiwany ojciec wzorcowy z półki dla młodszych dzieci z "Taty na maiarę" Davide Cali. Odpowiedz Link
cacko33 Re: Tata w książce 29.04.08, 21:17 W Jasiu i Małgosi z serii Niebaśnie, w tekście Leszka Talki, tato przedstawiony jest jako ten, który 'ratuje całą sytuację', bowiem wkracza w ostanim momencie, dzwoni na policję ze zgłoszeniem kidnaperów, a nazajutrz robi na śniadanie wspaniałą jajecznicę. Jest zatem pokazany jako guru, ostoja rodziny, w przeciwieństwie do mamy, ktora jawi się lekkomyślną głupią 'pindą' marzącą o karierze własnej lub choćby swoich dzieci, a zestresowanej, bo bez sukcesu. Pomyślałam sobie, jak bardzo głęboko w narodzie tkwi stereotyp, że nawet najbardziej 'odjechane', współczesne pomysły literackie (w tym przypadku dość trefne - tak sądzę) MUSZĄ go w ten sposób odtwarzać i petryfikować... Odpowiedz Link
mika_p Re: Tata w książce 29.04.08, 23:54 Po pierwsze, Andrzej Wilmowski u Szklarskiego - ale tutaj mamy w ogóle nie ma. Po drugie, Ignacy Borejko - obok Mili. Po trzecie, Gepetto, ojciec Pinokia. Po czwarte, pan Chabrowski, ojciec Janeczki i Pawełka. Odpowiedz Link
domil Re: Tata w książce 30.04.08, 10:14 A pamiętacie tego, co to się ciągle w spodniach kąpał, a bez opieki córki to by chyba zginął? Odpowiedz Link
i2h2 Re: Tata w książce 30.04.08, 10:22 Właśnie sobie wczoraj pomyślałam przy okazji Penderwicków, że takich tatów, co by zginęli bez opieki reszty rodziny, to jest cała galeria, za to mamę tak pokazaną znam tylko jedną ("Tajemnica białego pokoju" M.Tomaszewskiej, jedna z moich ulubionych sewgo czasu książek). A jednocześnie tak jak mówi caca, ojciec jest nader często przedstawiany jako ta opoka i ostoja rozsądku i spokoju. A żeby nie być gołosłownym, to wystarczy wspomnieć zagubionego tatę z "Dziewczyny i chłopaka" Ożogowskiej. Odpowiedz Link
domil Re: Tata w książce 30.04.08, 11:09 Wobec ostatnich newsów z Austrii, przypomniał mi się jeszcze król z "Oślej skórki". Czy on przypadkiem nie chciał ożenić się z córką? Odpowiedz Link
i2h2 Re: Tata w książce 30.04.08, 11:41 Chciał. Swoją drogą ciekawe, czy można tę bajkę potraktować jako przestrogę przed kazirodczymi związkami. Bo z tego, co pamiętam, królewna płakała i błagała, a skoro to nic nie dało, uciekła. Jasno było powiedziane, że chęci króla są złe. Odpowiedz Link
anials Jeśli chodzi o baśnie 30.04.08, 12:07 to jest tam jeszcze ojciec-król, który wysyła swoich trzech synów w dalekie kraje, a potem ocenia przywiezione przez nich zdobycze (płótna, pierścienie, narzeczone itp.) Jest król-ojciec pilnujący swojej jedynaczki i albo utrudniający jej wyjście za mąż albo urządzający konkursy w tymże celu. A jeśli chodzi o Astrid Lindgren to i w Bullerbyn są weseli i pracowici tatusiowie. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Tata w książce 01.05.08, 10:49 A obok "Kacperiady" jeszcze L.Talko i jego "Dziecko dla..." oraz "Cześć, tato" J.Ratajczaka z ilustracjami B.Butenki. To jest samodzielna kategoria - z punktu widzenia ojca. Jeszcze "Bazylek"? I jeszcze coś wyszło podobnego do nich, ale w tej chwili nie pamiętam. Odpowiedz Link
mamalilki Mika, 01.05.08, 11:16 Jesli chodzi o Ignacego Borejke to zajrzyj na forum fanow Malgorzaty Musierowicz :-) Tam, stateczny ten ojciec i dziadek jest regularnie mieszany z blotem i obrzucany wirtualnymi pomidirami z powodu despotyzmu i obojetnosci na problemy corek, tudziez wtykania nosa w nie swoje sprawy :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=77955125 Odpowiedz Link
mamalilki Re: Mika, 01.05.08, 11:20 A z dobrych tatusiów, chociaż lekko zagubionych to jeszcze Ralf Crewe, Malej Ksiezniczki. Odpowiedz Link
sir.vimes Borka 04.05.08, 09:25 z "Ronji, córki zbójnika" i Mattis też właściwie. Chociaż Borka jest kompletnie nietoksyczny, nie piłuje pępowiny, nie stara się dominować na zasadzie "bo tak" nad dorastającym synem - nie popełnia wielu błędów Mattisa. I obaj akceptują, choć z trudem, "sprzeniewierzenie się" dzieci wyznawanym przez nich zasadom. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Borka 04.05.08, 11:20 Ojcowie i w ogóle rodzice u A.Lindgren to dla mnie szczególna kategoria. Gdzieś chyba zresztą pisałam, co na ten temat przeczytałam w opracowaniach - że rodzice w jej książkach są jakby z boku, nie wtrącają się w zabawy dzieci, a jednocześnie baczą, by dzieciom nie stało się nic złego. I przyznam się, że coś podobnego pamiętam ze swojego dzieciństwa... Odpowiedz Link