alistar1 06.02.09, 07:39 Toruń ma nowego bohatera. A dzisiaj okazja, by go poznać: www.qlturka.pl/aktualnosci,literatura,gapiszon_w_toruniu,568.html :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alistar1 Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 10:18 "Gapiszon i tajemnica pierniczków" od kilku dni w naszym domu:) Książka utrzymana jest w komiksowej stylistyce, narysowana charakterystyczną kreską pana Butenki i adresowana do młodszych dzieci, zwłaszcza wczesnych przedszkolaków. Autor w ciekawy, choć trzymający się dowolnie historycznych faktów sposób przywołuje w niej słynne toruńskie legendy i opowieści (w tym te najbardziej znane o toruńskich pierniczkach, wizycie krola, Flisaku i pladze żab), w które uwikłany jest nikt inny, jak sam Gapiszon:) Wyczytałam, że zamiarem twórców było ukazanie Torunia z dziecięcej perspektywy, jako miejsca, gdzie można przeżyć ciekawą przygodę. Po lekturze tej książki mogę tylko napisać, że zamiar ten udał się w pełni, a książka ma w sobie coś zachęcającego i przyjaznego dzieciom. Stąd najnowszy Gapiszon, oczywiście z katarzynkowym medalem na piersi, jest dla mnie pozycją obowiązkową do plecaka podczas odwiedzin kopernikańskiego grodu i na przykład świetnym uzupełnieniem piernikowych zajęć w Żywym Muzeum Piernika, czy po prostu zachętą do spaceru po toruńskich, brukowanych uliczkach i miejscach, które pan Butenko umieścił w swojej książce, a które można bez truddu odnaleźć w rzeczywistości. Jednym słowem - warto!!! Odpowiedz Link
mikoa Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 16:56 Bardzo się cieszę, czytając o tej książce.Pochodzę z Torunia, za parę dni wybieram się z dziećmi tam właśnie na ferie i fajnie byłoby mieć tą książeczkę na wyjazd.Alistar, jak ją zdobyłaś? Wybieram się z dzieciakami na przedstawienie do Baju Pomorskiego- może tam uda się ją kupić? Odpowiedz Link
alistar1 Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 17:16 Mikoa, Baj jest wydawcą książki i z tego co wiem nie można jej kupić w normalnym obiegu. Jeśli chcesz spróbuję jutro rozeznać, gdzie można ją dostać i dam Ci znać na gazetowy. PS. Czyżbyście szli w weekend na Nosorożca? Odpowiedz Link
mikoa Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 18:35 Wielkie dzięki! Idziemy na Nosorożca, ale w przyszły wtorek lub środę:) Odpowiedz Link
abepe Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 19:01 Alistar, można mieć do Ciebie interesik:)? Odpowiedz Link
alistar1 Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 21:29 Mikoa, Abepe :) Mam przyobiecane książki dla Was, jutro jeszcze potwierdzę w ciągu dnia. Agisek, dla Ciebie oczywiście też:) Z tego, co się wstępnie dowiedziałam, książki nie są jak na razie w normalnej sprzedaży, ale niewykluczone, że będą, wtedy dostęp do nich będzie pewnie łatwiejszy. Gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany, proszę spróbować kontaktować się bezpośrednio z wydawcą. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 21:51 Ja się obawiam ,że zniknie ta ksiązka ( jak taka jedna o smokach ekologach z Krakowa , co to dojścia do niej nawet autorzy nie mają ),ojej , mogłabym i ja liczyć na jeden egzemplarz .Proszęęęęęę ... Odpowiedz Link
alistar1 Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 22:22 Bea, na razie, niestety, nic więcej mogę obiecać, ale jeśli by coś miało się zmienić, jesteś na liście rezerwowej numerem pierwszym, ok? Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 22:39 Pasuje :) Jutro napiszę do Baj-a , jeśli by jednak zjawisko miało mieć wymiar jedynie lokalny , to i tak mamy w planach odwiedzić Toruń ( wszak mamy Międzynarodowy Rok Astronomii ) ,może zdybie tego Gapiszona na miejscu .Gdyby jednak się udało Tobie , to :-) Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Gapiszon w Toruniu 19.02.09, 09:15 alistar1 napisała: > Bea, czy Twój gazetowy mejl działa? Powinien ;) ,mam zajrzeć , rozumiem ? :) Odpowiedz Link
abepe Re: Gapiszon w Toruniu 18.02.09, 22:00 Super, dzięki. Właśnie dyskutowaliśmy o wakacjach i musi być park dinozaurów. Bardziej nam się podobało Rogowo niż Bałtów, więc rozważamy nocleg w okoliach Torunia, może znowu mały wypad?:)G. przepada za zwiedzaniem Gdańska ze swoim przewodnikiem dla dzieci, gdyby miał coś o Toruniu byłby w siódmym niebie:) Odpowiedz Link
alistar1 Re: Gapiszon w Toruniu 27.02.09, 12:05 Już ogólnie dostępny: www.badet.pl/go/_info/?id=40307&idc= Odpowiedz Link