Gość: Cypis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 18:42 Przemyski budżet a.d. 2011 - radio.rzeszow.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tadek Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 19:29 a gdzie można obejrzeć jakieś dane na tematprojektowanego aquaparku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta joj Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.przemysl.hypnet.pl 04.02.11, 09:31 biznes.onet.pl/rzad-wlozy-kaganiec-lokalnym-wladzom,18554,4164243,1,prasa-detal I bardzo dobrze że włożą kaganiec lokalnym politykom.W ostatnim "Życiu Podkarpackim" pani skarbnik miasta wypowiada się w temacie budżetu na rok 2011.Pani skarbnik jest fachowcem ale niestety musi spełniac oczekiwania polityków. I tak twierdzi że dług w wysokości 134 mln stanowi w stosunku do dochodów 35%. I to prawda licząc do kwoty tegorocznego budżetu.Licząc dług na koniec ubiegłego roku w stosunku do dochodów w roku ubiegłym /261mln/ stanowi już 52%.Jeśli do długu 134 mln dodamy kredyt pokrywający tegoroczny deficyt tj 44mln to otrzymamy w sumie178 mln długu na koniec bieżącego roku.Jeśli taka sama tendencja czy potrzeba zadłużenia bedzie w roku następnym to dług wzrośnie do 222mln. No i teraz wyobraźmy sobie rok 2013 w którym zakonczy sie inwestycja związana z tzw obwodnicą, wysokość budżetu będzie opiewać na podobną kwotę jak w roku 2010/oby/ no bo już nie będzie środków unijnych w takiej wysokości/124mln/ jak obecnie. Z wyliczenia wynika że wskażnik zadłużenia na początek roku 2014 może wynosić 85%. Ostatnie pieniądze zadlużenia miasto ma spłacić w 2038 roku. Od 2014 do do 2038 jest 24 lata,średnia roczna spłata wyniesie 9,25mln-damy rade? I pod warunkiem że od 2014 nie zaciągniemy złotówki kredytu. Nie jestem ekonomistą,jesli sie mylę to prosze o sprostowanie ludzkim jezykiem ,bez wirtualnej ekonomi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 10:03 TO co podaje się w sprawozdaniu to księgowość jak w Enronie .Bo jeżeli odjąć środki unijne to jesteśmy bankrutem .a środków tych za chwile nie będzie a dług pozostanie.I dzięki szalonej twórczości naszych polityków czytaj(wysokiej klasy fachowców od inwestycji i ekonomi) nie kierujących się żadnym rachunkiem ekonomicznym ale bieżącą polityką za parę lat obudzimy się z już w innej rzeczywistości.Ale ich już nie będzie zostanie tylko dług i brak środków na remonty dróg wyciągów i innych nie prywatnych a miejskich inwestycji.Całe szczęście że nasi Rajcy i Prezesi spółek to wykształceni ekonomiści i Menadżerowie a nie jacyś nauczyciele WF ,Specjaliści rolni itp jak w innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 10:04 HA HA HA PRIMA APRILIS Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Przemyski budżet a.d. 2011 04.02.11, 10:19 Gwarantuję ci natomiast, że mimo braku kasy to kościół katolicki w Przemyślu i tak dostanie swoje: hektary, pomniki, kasa na kościoły, opłatki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cypis Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 11:25 "Punkt krytyczny: 2013 rok Uchwała budżetowa zawiera też prognozę długoterminową. Zwykle rzeczywistość mocno tego rodzaju wróżby weryfikuje, niemniej jednak warto i tam zajrzeć. I tak, jeżeli nie zajdzie żadna okoliczność, wskutek której miasto niespodziewanie się wzbogaci lub zbiednieje, wskaźnik zadłużenia będzie rósł i w 2013 roku osiągnie poziom podprogowy – 59 procent (przy dopuszczalnych 60 procentach). Potem ma maleć, by w 2019 roku wynieść 19 procent (dotąd sięga prognoza). Jest też wiadomość dobra: rzadko kiedy miasta osiągają planowany wskaźnik zadłużenia, tzn. zwykle na koniec roku budżetowego ów niebezpieczny procent jest niższy niż zakładano. Przykład: w kończącym się roku Przemyśl miał mieć zadłużenie sięgające 49 procent, podczas gdy na dziś wynosi ono około 35 procent. Bierze się to choćby stąd, że rzadko którą planowaną inwestycję udaje się zamknąć w terminie, a opóźnienie powoduje przesunięcie wydatku na kolejne lata – stąd tymczasowa oszczędność (tj. kasa w kasie). Bywa, że wydatek w ogóle nie jest wydawany – bo na przykład nie udało się zdobyć dofinansowania na dany projekt, skutkiem czego w kasie pozostał zarezerwowany na ten cel tzw. wkład własny. Słowem, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło." Deficyt: 59,5 miliona - zycie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Przemyski budżet a.d. 2011 04.02.11, 11:59 Nie mozna też zapominać o twórczej ksiegowości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ta joj Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.przemysl.hypnet.pl 04.02.11, 12:33 Dla mnie sprawa wygląda tak ,podano zadłużenie na dzień zatwierdzenia budżetu a moze na 1.01.2011 które wynosi 134 mln,budżet na rok2010 wynosił 261mln tak więc wskażnik zadłużenia na 1.01.2011 r przekracza 51%. Wszystko pozostałe jest "twórczą , kreatywną" księgowością. Czy w Przemyślu nie ma ludzi znających się na ekonomii i potrafiących napisać parę sensownych słów tytułem wyjaśnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 14:10 W takim razie prosiłbym aby ktoś z tych, którym na sercu leży przede wszystkim poziom zadłużenia miasta napisali, z jakich wydatków należałoby zrezygnować, jakie inwestycje zawiesić albo przesunąć, z jakich całkiem zrezygnować, aby zauważalnie zmniejszyć deficyt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta joj Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.przemysl.hypnet.pl 04.02.11, 15:21 Zapłać mi Zenek 12 tys.brutto to będę podpowiadał.Ci ludzie biorą od lat ciężkie pieniądze,m.in. z moich podatków.Nikt do polityki nie zmusza.Jako obywatel miasta i podatnik mam prawo do informacji a w tych co podano jest zawarte kłamstwo.A za te kłamstwa zapłacimy my wszyscy.Jeśli jestem w błędzie to znowu proszę o sprostowanie ale merytorycznie.Potrafię się przyznac do błędu i jesli ktoś mnie przekona że nie mam racji to przeproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: 195.114.161.* 04.02.11, 18:43 Ależ ja przecież nie mówię że podane przez Ciebie liczby są nieprawdziwe czy nieścisłe, bo możliwe że tak jest jak piszesz. Masz też oczywiście jak każdy wypowiadać swoje sądy i opinie a to czy ktoś sie z nimi zgadza czy tez nie to już osobny problem. Zakładając że wszystkie podane przez Ciebie liczby są prawdziwe pytam się, które z planowanych inwestycji w związku z tym należałoby wstrzymać, aby nie powiększać deficytu, które przesunąć a których zaniechać? To kwestia wyboru i decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta joj Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.przemysl.hypnet.pl 04.02.11, 19:23 Przypomnij mi Zenku na jakie inwestycje poszło te 134mln długu,może jakis link z wyliczeniami co ile kosztowało i w jakiej wysokości miasto pokryło zaciagnietym kredytem daną inwestycję.Ja nie neguję potrzeby inwestowania w mieście, mam nawet żal czy pretensje do władzy że tak mało zrobiono. Natomiast neguję kłamstwo i "radosną twórczość"polityków.Prezydent nauczył juz chyba wielu że jest w stanie obiecać dla utrzymania stołka wszystko.Ja na niego nie głosowałem.Ale jestem zaskoczony np że partia PO w poprzedniej kadencji nie udzieliła absolutorium budżetowego prezydentowi a teraz poparła budżet,tym samym firmuje kłamstwa związane z długiem.Tak działają politycy.Zostawiam to,chodzi tylko żeby nie kłamano w "żywe oczy",żeby politycy jednak zrozumieli że ich kłamstwa są widoczne.Tym razem nie chodzi o niespełniona obietnicę wyborczą a o celową manipulacje danymi liczbowymi.Jeśli ktoś uważa że się mylę to ponownie proszę o wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta joj Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.02.11, 13:42 Zenek raczej nie napisze gdzie zainwestowano te 134 mln długu.Od obozu prezydenckiego nie oczekuję odpowiedzi ,natomiast oczekuję tejże od przemyskiej PO na którą głosowałem.Skoro PO postanowiła firmować ten dług i manipulacje budżetowe to poproszę o wyjaśnienie dlaczego? Nie odpowiecie panowie Tomański,Rząsa Krużel,Bartmiński - to nie liczcie na mój głos. Wychodząc z założenia: co tam jeden głos; możecie się przeliczyć w kolejnych wyborach. "zbudowaliśmy sto kilometrów dróg,galerię zbudujemy multikino,agvapark, posadzimy na rynku wierzby na której będą rosły gruszki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: 195.114.161.* 05.02.11, 15:44 Bzdura. Tutaj są przecież sprawozdania z wykonania budżetu i inne dotyczące finansów miasta www.przemysl.pl/bip/finanse_i_majatek/sprawozdania_finansowe/ to przecież nie jest żadna tajemnica i każdy kto wykażę odrobinę dobrej woli i chęci dotrze do tych dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta joj Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.02.11, 16:47 Co jest bzdurą Zenku? Czy uważasz że te 134 mln zostały zainwestowane w całości?Czy część pieniędzy poszła na tzw działalność bieżącą.Czy wszystkie inwestycje były trafione? Ja napewno daleki jestem od krytykowania remontów dróg czy ocieplania szkół.Uważam że w tym zakresie zrobiono za mało.Prosiłem o wyjaśnienie dlaczego już istniejący dług 134 mln porównano do dochodów wskazanych w tegorocznym budżecie a nie z ubiegłego roku.Przecież ten dług juz fizycznie jest i nie powstał w tym roku. Nie ma dla Ciebie różnicy czy jest to wskaźnik zadłużenia na poziomie 35% a może 52 %.Dla mnie ma ,bowiem zapłacę za działalność polityków w formie zwiększonych podatków, w cenie za wodę i ścieki ,w cenie za wywóz śmieci , w cenie za dostarczane ciepło z MPEC-u ,bilety kumunikacyjne itd. Czy obywatele mają prawo do stawiania pytań?Czy jak się na jesień okaże że dochody miasta spadły i trzeba będzie zamykać przedszkola,szkoły czy inne istytucje też bedziesz miał takie zaufanie do zarządzających miastem? A kredytu na działalność bieżącą już nie dostaniemy i chwała za tą mądrą decyzję . Co jest bzdurą Zenku? Ponawiam pytanie dla przemyskich działaczy PO,dlaczego w ubiegłym roku głosowaliście za nie udzieleniem absolutorium w sprawie budżetu a teraz poparliliscie budżet z conajmniej kontrowersyjnymi zapisami?Panie Rząsa co się wydarzyło od czasu jak w sali WSPiA w czasie debaty wyborczej mówił pan że sytuacja finansowa miasta jest zła?Nie zależy panu na moim głosie w zbliżających się wyborach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: 195.114.161.* 05.02.11, 23:13 Zdaje się że Ta joj nadinterpretowujesz moje wypowiedzi albo przypisujesz mi intencje których po prostu nie mam i nie miałem. Przecież te pieniądze nie są "znaczone" i nie wiem czy akuratnie TE pieniądze (kredyty, pożyczki itd.) zainwestowano i to zainwestowano trafnie. Nie zamierzam tego bronić ani nikogo przekonywać że tak właśnie sie stało. Zadajesz pytanie sugerujące, że nie wszystkie inwestycje były trafione. Możliwe, ale byłbym wdzięczny za wskazanie tych, które Twoim zdaniem trafionymi nie były. Nie twierdziłem też nigdy i nigdzie że nie ma dla mnie znaczenia poziom zadłużenia miasta, jakkolwiek byśmy go nie liczyli, chociaż dla mnie są ważniejsze bezwzględne miliony tego zadłużenia niż odniesienia procentowe. Nigdzie też nie piszę o moim zaufaniu lub jego braku do włodarzy naszym nadsańskim grodem. To osobny temat. Ale jeśli ktoś mówi, że zadłużamy sie za dużo, to ja się pytam po raz kolejny, z których inwestycji zrezygnować, aby sie nie zadłużać. Konkretnie. Np nie będziemy remontować ulicy Słowackiego. Albo, wstrzymujemy budowę obwodnicy. Albo nie wykonamy kanalizacji tam gdzie ma być wykonana. Te zadania są przecież w projekcie budżetu i nietrudno znaleźć te informaje i powiedzieć, z których należałoby zrezygnować. Łatwiej uprawiać filozofię i operować na abstrakcji niż konkrecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta joj Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.02.11, 11:33 www.przemysl.pl/zalaczniki/13618.pdf Poczytaj Zenku co pisze RIO o długu.Wysokość długu w latach kolejnych rosnie piorunująco,równie wysokość spłat,obciązenie w przedziale 25-35mln rocznie przez najbliższe lata na pewno wpłynie na jakość życia mieszkancow miasta. Jak zaznaczyłem na poczatku nie jestem ekonomistą.RIO bada zgodność budżetu ze stanem prawnym,robi to kilka osób i przez dłuższy czas mając do dyspozycji wszelkie potrzebne materiały. Ty chcesz abym ja mający śladowe pojecie o ekonomii,mając dane które być może znajdę w internecie zajmował stanowisko .Wychodzę z takiego założenia; tzw ekonomii domowej,mam okreslony dochód i wydaję tyle na ile mnie stać,jak odłoże to robię zakup jakiegoś dobra,ewentualnie zakupuję na raty,pod warunkiem że mam tyle aby ratę comiesięczną zapłacić bez uszczerbku dla jakości życia.Jak spłacę to mogę zrobić nastepny zakup.Taka jest filizofia ekonomii domowej;żyję na okreslonym poziomie i w miarę mozliwości odnawiam i powiększam swój stan posiadania.Chciałbym aby włodarze miasta wykorzystywali te uniwersalne sposoby zarządzania finansami.W dodatku maja całe sztaby ludzi z wiedzą ekonomiczna ,prawną i inna przydatną w rządzeniu. Dalej ,ja piszę że moim zdaniem władza przez ostatnie 8 lat za mało zrobiła inwestycji drogowych a Ty nalegasz abym wybierał z czego nalezy rezygnować /Słowackiego czy z obwodnicy?!/ Pisząc o pieniądzach "znaczonych" z kredytów/myslę ze doskonale wiesz o co mi chodzi i posuwasz się do demagogi/ chciałbym abyś pomogł mi znaleźć odpowiedź na takie pytanie: czy ilośc pięniędzy z zaciagniętych kredytów stanowiących dług miasta równa sie ilości pieniędzy zainwestowanych.Jeśli nie to jaka jest różnica i na jakie cele została wydana. Nie piszemy tutaj o kredycie który zostanie zaciągnięty na budowę obwodnicy czy remont ul Słowackiego.Mnie interesuje w co ,gdzie i kiedy został zainwestowany już teraz istniejący dług miasta. Niemniej,aby wykazać ze nie jest moim celem wyłącznie krytykowanie 8 lat rządzenia Prezydenta Przemysla zmuszę się do prześledzenia inwestycji w latach ubiegłych mając jednocześnie na uwadze że w internecie nie znajdę wszystkiego co mnie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: 195.114.161.* 06.02.11, 12:41 Albo ja nie potrafię czytać dokumentów i tabelek, albo po prostu piszesz nieprawdę. W roku 2011 dług wynosi 133 mln w 2012 - 181 zaś w 2013 spada do 158 (na okrągło). Obserwacja kwot stanowiących spłatę zobowiązań w perspektywie finansowej 2014-2038 również pokazuje, że o ile w roku 2014 jest to 23 mln, w 2015 26,5 mln to od roku 2016 systematycznie spada i to dosyć znacznie. Gdzie więc tu ten piorunujący wzrost długu o którym raczyłeś wspomnieć? Bo ja tego jakoś nie potrafię wyczytać. Ale oczywiście mogę sie mylić, bo również nie jestem ekonomistą. Czy te dwadzieścia kilka mln kosztów spłaty długu to dużo czy mało? Pewnie dużo, tyle tylko, że bez tego zadłużenia nie byłoby obwodnicy Przemyśla. Po prostu. Czy wpłynie to jak sądzisz na strukturę i wysokość wydatków budżetu miasta w latach przyszłych i pogorszenie jakości życia mieszkańców? Całkiem możliwe że tak będzie, bo trzeba będzie ograniczyć inne wydatki miasta. Ale nie bierzesz pod uwagę, że budowa obwodnicy i uzbrojenie strefy może sprowadzić do miasta (chociaz wcale nie musi) inwestorów, co poprzez wzrost wpływów podatkowych od firm i zatrudnionych w nich ludzi, zrekompensuje w jakimś przynajmniej stopniu ubytek w budżecie wynikający ze spłaty zobowiązań. Demagogia jest mi naprawdę zupełnie obca i preferuję podobny do Twojego sposób podejścia do finansów. I masz rację pisząc, że kupujesz to na co Cię stać i odkładasz na zakup następnego dobra. Wszystko fajnie. Jak Ci sie psuje lodówka, to kupujesz lodówkę i jak już to spłacisz, to odkładasz na pralkę. Ale co robisz, gdy równocześnie psuje Ci sie pralka, lodówka i telewizor a jeszcze masz bieżące rachunki do zapłacenia? Wbrew temu co piszesz, tu nie potrzeba specjalistycznego wykształcenia ani obszernej wiedzy aby dokonać wyboru o którym piszę. Tak samo jak nie potrzeba takiej wiedzy aby wybrać, czy kupić pralkę, lodówkę, telewizor czy też pospłacać bieżące zobowiązania. To kwestia wyboru i decyzji, podobnie jak z miejskimi inwestycjami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta joj Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.02.11, 14:04 Dobrze czytasz Zenku a ja tez nie kłamię, w br do spłaty jest przeszło 26mln,dalej kolejno ponad 35mln,31mln,23mln,25mln. Tylko w trzech latach blisko 94mln do spłaty,olbrzymie obciążenie dla miasta ,zobaczymy jak władza sobie poradzi i jakimi kosztami obciąży nas miszkańców.No bo przecież to my bedziemy spłacać te pieniądze. Nie dokończyłeś Zenku myśli ;jak Ci się zepsuje lodówka ,pralka i telewizor i masz bieżące obciążenia to co robisz.Zaciągasz na wszytko kredyt,może kolejny? Bo tak zachowują się władze miasta. Ja zastanowiłbym się z czego muszę zrezygnować aby kupić np nową lodówkęlub pralkę,jeśli miałbym za mało pieniędzy uzyskanych z tego z czego zrezygnowałem/np wakacji/ to kupiłbym jedno nowe na raty a drugie używane .Z telewizora rezygnuję, da się żyć bez niego a jak ktoś nie może to używany za dwieście zł. Nie ma takiego myślenia u włodarza miasta.Jest natomiast radosna twórczość kupowania na kredyt,może jakos to będzie.Brak racjonalnego myślenia za który zapłacą mieszkancy miasta. Po prostu chciałbym mądrego rządzenia Przemyślem. Przede wszystkim myślenia,zastanowienia się ,oceny co jest ,co być musi,co mogę zrobić i czy mam na ten cel pieniądze. Dla przykładu; uzbrojeniem strefy nalezało sie zająć zaraz po jej powstaniu,podobnie z obwodnicą o której ja wiem conajmniej od kilkudziesięciu lat.Gdyby te inwestycje przyniosły dochód to wówczas mógłby on byc zainwestowany np w stok czy kopiec tatarski.Dla mnie odwrotność działania w tych przypadkach byłaby oczywista.Myślenie nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:00 co do spłaty prawie 100 mln długu, moge sie założyć o sporą flaszkę że nie będzie z czego spłacić, i po prostu wezmą nowy kredyt. Rozczula mnie takie myślenie życzeniowe, teraz pożyczamy, coraz więcej co roku ale za to za 8 lat będziemy spłacać bo tacy bogaci bedziemy. To są plany, taka forma wróżenia z fusów, i uspokajania naiwnych że jakoś to będzie Finanse są bardzo proste, wbrew temu co niektórzy próbują udowodnić, jak się pożycza to trzeba będzie oddać, a wcześniej jeszcze zapłacić procent. To są koszty i to sie przełoży na finanse miasta. Dramatem Przemyśla jest to że wiekszość pożal się Boże elit ma minimalną wiedze ekonomiczną, latają po rynku w płaszczykach, pusza się na sesjach, a do podręczników ekonomii nie było czasu zajrzeć. Teraz planują aquapark, inwestycję kilka razy większą niż wyciąg. Mam nadzieje że to tylko wyborcza kiełbasa, bo jak ta ekipa nieudaczników się za to weźmie to będzie taka porażka jak wyciąg. Jest istnieje, super sprawa, tylko dlaczego na horyzoncie nie widać złotówki dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ta joj Re: Przemyski budżet a.d. 2011 IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.02.11, 21:32 Problem w tym że weszły przepisy uniemożliwiające branie kredytów na cele inne niż inwestycyjne,czyli nie można juz brać kredytu aby spłacic wczesniej zaciągniety kredyt.Nie wiem jak jest z obligacjami które miasto może wypuścić,no i ewentualnie zostaja zyski z prywatyzacji,tylko co tu sprzedać. Niestety moze nas czekac ostre cięcie wydatków np w postaci lkwidacji nieobligatoryjnych jednostek miasta.Jednym słowem może być nie ciekawie,chyba że ja widzę przyszłość za bardzo w ciemnych barwach. Co do aquaparku to podejrzewam że ten temat przejdzie na następną kampanię wyborczą,może w najlepszym przypadku coś sie zacznie robić w przededniu kampani.Nie do konca zgadzam się z tym co piszesz o braku elit z wiedzą ekonomiczną. A wiceprezydenci?Problem w tym że polityka bierze góre nad ekonomią. Odpowiedz Link Zgłoś