Dodaj do ulubionych

tomografia

18.01.07, 20:52
Moja córeczka ma mieć niedługo tomografię główki. Mała ma pół roczku. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak wygląda to badanie u tak małego dziecka? Słyszałam, że podaje się narkozę. Proszę o info i pozdrawiam serdecznie wszystkie forumowiczki
Obserwuj wątek
    • ewelina1122 Re: tomografia 18.01.07, 21:50
      anestezjolog znieczula na krotko malucha ale przed zabiegiem 6 godzin nie
      podajesz juz jedzenia po zabiegu tak samo. Badanie trwa do 15 min. Moje
      dzieci mialy to badanie i zniosly je dobrze:)))
      przed samym podaniem znieczulenia jeszcze na oddziale
      aplikują Dormicum na wyciszenie, moze byc wesolo moje maluchy smialy sie do
      rozpuku, opowiadaly glupoty w zwolnionym tepie zamiast podsypiac :))
      pozdrawiam
      Ewelina mama Kacpra (7.8.02), Kornelii (12.6.2004) i Aniołka (13.10.2005*)
      • filipkafilipa Re: tomografia 21.01.07, 00:52
        marcelka miała 5razy robioną tomografię,pierwszym razem miała niecałe trzy
        miesiące. narkoza jaką sie podaje jest "leciutka" - chodzi o to by dzieciątko
        spalo i nie ruszalo sie w trakcie. najtrudniejszym moze okazac sie czas na
        czczo-6 godz bez jedzenia (i 3 bez picia?). czas podawany jest róznie-ogólnie
        mówi sie ze 6 godz, ale spotkałam sie z tymi dwiem wytycznymi. nie wiem od czego
        to zależy....
        pozdrawiam
        • agatahevelke Re: tomografia 21.01.07, 10:06
          chodzi o to , zeby miało pusty żoładek i nie zwymiotowało i się nie zachłystnęło
          po lekach
          • ewamonika1 Re: tomografia 21.01.07, 10:16
            przy planowych badaniach tomograficznych powinno się przestrzegać czasu bez
            jedzenia i picia.

W nagłych przypadkach niestety nie ma czasu, żeby czekać kilka godzin. Piotruś
            miał wstrząśnienie mózgu, był zbyt mały żeby spokojnie leżeć w trakcie badania,
            dlatego został uśpiony, mimo że był po kolacji i wymiotował.
            Na szczęście wszystko skończyło się dobrze.

pozdr.
            e.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka