Dodaj do ulubionych

biotechnologiczna sprawa

05.11.06, 19:24
Witam,
z koleżanką mamy zamiar zająć się izolacją wirusów występujących w żywności,
tak oto wyglada z grubsza metodyka + garść problemów na które się natknęliśmy:
1.I etap izolacji - pojawia sie tu polimer o nazwie Cat-Floc T, niestety niby
powinien istniec w ofercie firmy Calgon Corp., ale coś go tam znaleźć nie mogę
- czy ktoś z Państwa uzywal moze Cat-Floc'a w swoich pracach i moglby mi
wskazac dystrybutora lub producenta. Poki co czekam na odpowiedz firmy Calgon
2.II etap izolacji - za pomocą kita (niezgrabne spolszczenie) do izolacji
wirusów z żywności - jestem ciekaw czy znajdzie sie tu ktos kto uzywal
dobrego, taniego kita, ktory moze polecic
3.Reakcja RT-PCR z uzyciem zestawu "RevertAid.." . Oczywiście oparta o losowe
heksamery. Po etapie RT dodam polimerazy (czy cos jesczze musze dodawac zeby
ruszyl wlasciwy PCR?) i licze ze uzyskam probowke pelna kopii interesujacego
mnie RNA wirusowego i wszelkich innych nieinteresujacych mnie produktow
(oczywiscie w pstaci cDNA)
4.Reakcja PCR z uzyciem specyficznych primerów na 1 mikrolitrze matrycy
uzyskanym w wyniku RT-PCR - dzieki czemu jedna probke z RT bede mogl sprawdzic
na obecnosc wielu wirusow (zaoszczedze na kicie do RT, ktory jest drogi)

Bardzo prosze o opinie
Obserwuj wątek
    • koliber123 Re: biotechnologiczna sprawa 06.11.06, 08:54
      Niestety wydaje mi sie ze najpierw musisz solidnie przestudiowac swoja
      metodyke , zasady reakcji PCR, warunki jej optymalizacji itd. zanim zabierzesz
      sie do pracy...Czy naprawde uwazasz ze masz wystarczajce pojecie o tym co
      chcesz robic? Twoj post wydaje mi sie zlepkiem jakichs dziwnych informacji...a
      naprawde szkoda kasy i czasu jesli nie bardzo wiesz czym sie to je..

Nie izoluje nic z wirusow eic pierwszy etap twojej metodyki jest mi obcy. Ale
      za to zasady reakcji PCR sa z grubsza jednakowe dla kazdego ttpu reakcji wiec
      znalez cinformacje chocby w necie jak sie to robi nie jest trudno.

Do etapyu izolacji stosuje sie najczesciej kity roznych firm, np. Applied
      Biosystems, Sigma, Roche, itd itd....jest tego multum.....trzeba poszukac w
      ofercie.

Co do tego CO MASZ DODAC do polimerazy w reakcji PCR to jest oczywiste ze (o
      ile twoj kit tego nie zawiera, nie wiem..) musisz dodac primery, bufor, magnez,
      dNTP, itd..czyli to co w zwyklej reakcji PCR. Inaczej Ci nie ruszty reakcja.

Czy w zadnej publikacji nie ma przepisu na PCR ktory chcesz robic? Jezeli Ty
      dopiero opracowujesz metodyke, jako pierwsza osoba na swiecie to niestety
      musisz sie tym troche pobawic.....Po prostu zoptymalizowac technike dla swoich
      warunkow... I tyle.
      • advancer Re: biotechnologiczna sprawa 06.11.06, 23:03
        kit zawiera juz wszystko, wystarczy dodac plimeraze
        z procedura jest problem poniewaz badania maja dotyczyc wielu rodzajow wirusow -
        niestety pojedyncze prace dotycza przewaznie tylko jednego. Ponadto co autor to
        pomysl. Staram sie polaczyc kilka koncepcji w najbardziej wydajna, najszybsza i
        najtansza.
        wiecej informacji zamiescilem nieco nizej
        • koliber123 Re: biotechnologiczna sprawa 07.11.06, 14:50
          Sprawa jest prosta..jesli bedziesz miec juz cDNA to nawet w jednej probowce
          mozesz badac kilka sekwencji w reakcji PCR. Takie mozliwosc daja najnowsze
          urzadzenia do Real time PCR gdzie wykorzystujac odpowiednie sondy
          fluorescencyjne i odpowiednio zaprojektowane primery mozna badac ekspresje i
          jej poziom odnosnie kilku genow w czasie jednego PCR....wtedy odpadaja wszelkie
          prazki na zelu itp. choc w etapie optymalizowania metody wskazane jest
          sprawdzenie czy primery ktore posiadamy amplifikuja sekwencje o ktora nam
          chodzi, a to najlepiej sprawdzic wlasnie na zelu..i tu powrot do poczataku
          musisz wiedziec jaka sekwencje chcesz powielac!!

Co do zawartosci kitu do odwrotnej transkrypcji i PCR to zgadzam sie z Tlenkiem
          wegla ze przed przystapieniem do etapu PCR nalezaloby dokladnie sprawdzic
          zawartosc nukleotydow...wszak to substrat dla polimerazy.
    • tlenek_wegla Re: biotechnologiczna sprawa 06.11.06, 12:28
      Kilka uwag.

Piopieram to co powiedzial koliber. Najpier radze przeszukanie literatury pod
      katem wlasnych badan. Izolowanie wirusow z zywnosci to nie nowosc - istnieje
      cala masa literatury i manuali dotyczacych, zarowno samej izolacji wirusow, jak
      i PCR (zwlaszcza PCR)
      troche tutjaj:
      www.mcb.uct.ac.za/manual/pcr.htm
      ...i tutaj:
      www.protocol-online.org/
      Co do samego roblemu. Nie zabieralbym sie za kupowanie odczynnikow przed
      ukonczeniem projektowania calego eksperymentu. Strata pieniedzy. Najpierw
      przeanalizuj kilka podstawowych kwestii:
      - co chce uzyskac
      - jakim materialem dysponuje i w jakiej ilosci
      - co doradza literatura, osoby z doswiadczeniem (rodzaj procedury, odczynnikow
      itp)
      - jezeli material posiada jakies charakterystyczne cechy, to jak moze to
      wplynac na odczynniki, ktore poleca literatura lub osoby majace doswiadczenie
      (przeciwutleniacze, inne substancje konserwujace)
      - jak odczynniki z jednego etapu wplyna na kolejny etap - PCR
      - jakie sa moje ograniczenia finansowe ( to chyba dosyc istotne)

Ad 1
      Nie ma sensu upierac sie na zwiazek, ktory moze byc w Polsce niedostepny. Nie
      wiem jak to jest z Cat-Floc T, ale z tego co wyczytalem nie wszedzie to
      sprzedaja. Moze rozejrzysz sie na rynku za innym flokulantem (jezeli tak to
      brzmi po polsku). Szukasz czegos, co umozliwi agregacje czasteczek wirusow i
      przeniesie je do latwo izolowanej fazy. Warto poczytac na ten temat i
      dowiedziec sie co moze byc stosowane w zamian.

Ad 2
      Jezeli chcesz izolowac za pomoca gotowego zestawu, to po co Ci dodatkowe
      odczynniki do izolacji? Skoro jednostka zapewnia pieniadze na kit, to radze
      wybrac nie najtanszy, a taki ktory pozwoli zrealizowac cel. Moze byc drozszy
      ale zawierac wszystko co niezbedne do kompletnej izolacji. W takim wypadku
      zmniejsza sie tez ryzyko pomylki. Gotowa procedura i dobrane dobrze
      odczynniki...

Ad 3
      Radze wczytac sie w manual do ReverAid.
      www.fermentas.com/profiles/kits/pdf/revertaidhminus1631.pdf
      www.fermentas.com/profiles/kits/pdf/revertaidhminus1632.pdf
      Oczywiscie, ze losowe primery. Producent nie zapewnia innych. Warto sie
      zastanowic, czy losowe sa wystarczajaco dobre dla Ciebie. Moze bedzie trzeba
      zamowic wlasne - dostosowane do wirusa (jezeli szukasz konkretnego); Co jesli
      interesujacy Cie wirus jest RNA wirusem, co jesli integruje w postaci DNA, co
      jesli...radze wrocic do poczatku i poczytac o zagadnieniu wiecej...

Nie liczylbym na probowke pelna kopii RNA. prosze nie pisz takich bzdur. RT-PCR
      ma na celu przepisanie informacji z matrycy RNA na DNA i powielenie jej. Jezeli
      wiesz jaki kit chcesz stosowac, to to przynajmniej przeczytaj do czego on
      jest!! po prawidlowym rozpoczeciu reakcji uzyskujesz produkt w postaci cDNA
      (transkrypt mRNA).

Kolejne pytanie. co jesli to transkrypt RNA z zywnosci, nie wirusa?? Moze warto
      zastanowic sie nad bardziej specyficznymi primerami niz losowe sekwencje
      szescionukleotydowe. W ten sposob uzyskasz wieksza pewnosc, ze w probowcze jest
      wlasciwa sekwencja "cDNA" Powrot do poczatku - jakie wyniki chcesz uzyskac?
      Ineteresuja Cie wszystkie produkty RNA w probce?? Wtedy polecam CHIP-DNA i
      zabawe mikromacierzami. Troche kosztowne;

Ad 4
      Dodatkowo poczytaj o samym PCR; Warto poznac temat zanim zacznie sie cos na tym
      polu robic. PCR to nie tylko polimeraza.

Zanim zaczniesz eksperyment przeczytaj przynajmniej jedna ksiazke do biologii
      molekularnej!

Pozdrawiam.
      • tlenek_wegla Re: biotechnologiczna sprawa 06.11.06, 12:39

Chyba nie doczytalem. Wiesz, ze uzuskasz cDNA wirusa i mase innych produktow.
        Dlatego pozwole sobie jeszcze raz zapytac. Co z zastosowaniem specyficznych
        primerow. Skoro wiesz czego szukasz izoluj specyficznie. jak juz raz uzyskasz
        matryce nic nie stoi na przeszkodzie, zeby ja powielic n razy klasycznym PCR w
        miare potrzeb.
      • advancer Re: biotechnologiczna sprawa 06.11.06, 23:00
        dziekuje, niektore rady moga okazac sie pozyteczne
        niestey jak widze w wielu przypadkach zostalem zle zrozumiany, glownie ze
        wzgledu na moje niedopowiedzenia. Doskonale wiem co to PCR, dodatek samej
        polimerazy ma sens poniewaz w kicie uzywanym chwile wczesniej znajduja sie
        wszystkie niezbedne skladniki reakcji i po prostu taka procedure juz gdzies
        widzialem.
        Dodatkowe odczynniki do izolacji sa mi potrzebne poniewaz nie wymyslono jeszcze
        kitow, ktore wyizoluja mi wirusa z materialu nazwijmy to "trudnego" ..tak jak
        trafnie zostalo to zauwazone chce go w pierwszym etapie izolacji przeniesc do
        osrodka plynnego, wolnego od komorek, z ktorego to bede juz izolowal za pomoca kitu.
        dodatkowo wirusy beda izolowane z roznych miejsc i optymalizuje procedure pod
        kontem uniwersalizacji zastosowania + jak wiadomo, koszty
        o cDNA, specyficznych primerach napisalem - az takich dziur nie mam..
        moze pokarze na schemacie moj zamysl, bo nie bardzo wiem jak w kilku slowach
        strescic cos takiego:
        ogólne RNA -RT->ogólne cDNA-PCR->wiele kopii ogólnego cDNA-PCR i specyficzne
        primery->prazek na zelu->radosc - znalazlem norowirusa, rota, astro itp...
        dziekuje za przydatne adresy,kiedys tam zagladalem ale wyparowalo
        • tlenek_wegla Fakt trudno jest 06.11.06, 23:55

Rzeczywiscie chyba zbyt szybko przeskoczylem do krytyki.

Jezeli chodzi o dodanie polimerazy - moze sie udac, tylko pozostaje kilka ale.
          Samych dNTP musialbys dodac do pierwszej reakcji w nadmiarze tak, aby starczylo
          na klasyczny PCR. Nie wiem jak wplyneloby to na reakcje pierwotna.
          jezeli przewidujesz etap zastopowania reakcji i dodania polimerazy, moze warto
          w tym momencie uzupelnic nukleotydow. Reszta powiadasz jest w buforze do RT-PCR
          (lepiej sprawdzic dokladnie co w tym kicie zapewniaja)

Ale jesli chodzi o ogolna ekspresje - moze jednak mikromacierze?

Wszystko zalezy od ukladu doswiadczenia. To co opisujesz to prawdziwa
          pionierska zabawa, tylko teraz juz tak sie nie robi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka