madaminka 05.12.06, 15:20 drodzy, naposzcie kto z was robiac doktorat dorobil sie patentu. a jesli tak to co z tego mieliscie. Czy byl to dla was duzy plus w jakaimkolwiek sensie. sorry za brak pytajnika ale mam problem z klawiatura Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr_lolo Re: doktorat a patent 05.12.06, 19:26 przede wszystkim nakrecil mnie do skonczenia doktoratu. odkrylem nowa technike, zglosilem w urzedzie patentowym, opublikowalem na konferencji miedzynarodowej i czekalem... po roku moj artykul zaczal byc cytowany na najwiekszych konferencjach w dziedzinie, a moj wklad do dziedziny doceniany. i to wlasnie nakrecilo mnie, zeby w koncu doktorat zakonczyc. oczywiscie musialem jeszcze dowalic kawal roboty - bo to co mialem to byl w zasadzie pomysl na risercz, ale majac dobry pomysl jest latwiej badac. pozniej zainteresowala sie moja dzialalnoscia duza zagraniczna instytucja badawcza i ufundowala mi pokazny grant, ktory mam szczescie (albo i nie) realizowac w Polsce. uwazam, ze bylo warto, mimo ze przygotowanie wniosku zajelo mi bardzo duzo czasu. nauczylo mnie jednak rozroznienia, co w danym pomysle jest tworcze, a co jest wtorna bzdura. Odpowiedz Link
mikrometr Re: doktorat a patent 13.12.06, 08:07 W punktacji Ministerstwa zdaje się patent liczy się na równi z publikacją w czasopiśmie z listy filadelfijskiej. Zgłosiłam i czekam. Odpowiedz Link
malgunia Re: doktorat a patent 13.12.06, 19:32 Mnie sie tez przytrafilo zgloszenie - nawet dwa. O ile sie orientuje, nie mozna patentowac czegos, co jest opublikowane:) Odpowiedz Link
dr_lolo Re: doktorat a patent 14.12.06, 17:38 > O ile sie orientuje, nie mozna patentowac czegos, co jest opublikowane:) nie mozna zglaszac do ochrony, czegos co zostalo upublicznione. ale jesli skladasz wniosek dzisiaj, jutro mozesz to wyglosic na konferencji. Odpowiedz Link
koliber123 Re: doktorat a patent 15.12.06, 14:58 Nam sie udalo zglosic do patentu male cos...niestety nie jest to w Polsce.... a wlasnie. jak sie w polsce patrzy i jak traktuje patenty zgloszone zagranica......... Odpowiedz Link