Dodaj do ulubionych

Lech Kaczyński a stosunki z Rosją

26.03.05, 19:00
wiele wskazuje na to że ten pan ma szanse zostać w tym roku prezydentem
Polski(choć ja na przykład na niego nie zagłosuję).Nie od dziś wiadomo że pan
Kaczyński (podobnie jak jego partia) w sprawach stosunków z Rosją ma bardzo
zdecydowane poglądy, co pokazał niedawno w sprawie ronda Dudajewa w Warszawie.
Jeśli p. Kaczyński zostanie prezydentem, jak waszym zdaniem będą się rozwijać
stosunki polsko-rosyjskie?
Obserwuj wątek
    • zenta1 Re: Lech Kaczyński a stosunki z Rosją 29.03.05, 18:33
      ...po prostu - przestaną się rozwijać. Być może dojdzie do całkowitego
      zamrożenia kontaktów politycznych. Stosunki gospodarcze będa się jakoś tam
      toczyć - za nami cała potęga UE. Kontakty kulturalne - na jakimś tam minimalnym
      poziomie, na czele z chórem Aleksandrowa. Afronty, prztyczki, złosliwości -
      niestety - tak to widzę.
      • lortea Re: Lech Kaczyński a stosunki z Rosją 29.03.05, 19:06
        Chcialbym zwrócić uwagę że PIS przyklada wielką wagę do roli historii;niemniej
        spójrzcie jak pożytecznie PIS zadzialal na Ukrainie, bylo tam 11 tysięcy
        zagranicznych obserwatorów, z czego 1100 wyslanych przez PIS. Bylo to
        organizowane we wspólpracy z Ukrainśką Partią Ludową która jest dość prawicowa
        i też ma zdecydowane poglądy na historię. Mimo to wszystko się udalo, to nie
        postęppowa Unia wolności czy SLD wyslaly taką ogromną liczbę ludzi
        tylko "nacjonalistyczny" PIS. Tam gdzie jest wola do dogadania się PIs i
        Kaczyński mogą zrobić bardzo wiele w kontaktach międzynarodowych bo wbrew
        pozorom najistotniejszy jest dla PIS i Kaczyńskiego PRAGMATYZM. Jeśli jednak z
        drógiej strony lecą wciąż obelgi i prowokacje to żaden polski prezydent niczego
        nie zdziala. Prawda jest taka że jeśli chodzi o stosunki polsko-rosyjskie,
        wszelkie przeszkody leżą po stronie rosyjskiej a nie polskiej.
        • zenta1 Re: Lech Kaczyński a stosunki z Rosją 29.03.05, 23:01
          ...to prawda. Zasługi PiSu dla sprawy ukraińskiej w Polsce są ogromne. Unia
          Wolności - partia pozaparlamentarna - zrobiła dla Ukrainy o wiele więcej niż
          SLD. Dość wspomnieć śp Jacka Kuronia, Z. Bujaka, M. Czecha, B. Berdychowską i
          wielu innych.
          Co do pragmatyzmu PiSu. Za mało wiemy nt ich założen politycznych w sprawie
          Rosji.
          • stary.prochazka Re: Lech Kaczyński a stosunki z Rosją 30.03.05, 15:35
            mam pewne obawy. PiS wykazuje jak najbardziej sluszny kierunek w kwestii
            stosunkow z Rosja, ale to nie jest partia chetna do dialogu tylko do sporu a w
            tym momencie potrzebujemy przede wszystkim dialogu a nie konfliktow z Rosja; PiS
            jest po prostu dosc awanturniczy i bunczuczny, troche zbyt bunczuczny moim zdaniem.
            Mowiac krotko:wiedza co trzeba robic ale nie bardzo wiedza jak. Przynajmniej
            takie mam wrazenie obserwujac ich poczynania:/
            • lortea Re: Lech Kaczyński a stosunki z Rosją 30.03.05, 21:47
              POwtarzam, do dialogu trzeba dwojga. Problemem jest rosyjska zawziętość i
              dążenie do odbudowy imperium.
              • stary.prochazka Re: Lech Kaczyński a stosunki z Rosją 31.03.05, 09:53
                moim zdaniem ta zawziętość i dążenie do odbudowy imperium nie mogą być
                nazywane "rosyjskimi" bo nie stoją za tym wszyscy Rosjanie ale określona Grupa
                Trzymająca Władzę, że tak z polska powiem:)Wydaje mi się że Rosjan (tak jak
                większość zwykłych ludzi nie-polityków na całym świecie) bardziej zajmują
                kwestie materialne a nie polityczne.Demokracja w Rosji miała szanse rozwoju
                jeszcze za początków Putina, ale potem została stłamszona.
                Putin jest w mojej opinii takim rosyjskim Leszkiem Millerem, człowiekiem, który
                nie całkiem rozumie demokrację i nie potrafi pogodzić się z tym nie wszystko
                idzie po jego myśli; od Millera różnią go bardziej drastyczne środki, jakich
                uźywa.
    • kontrkultura Re: Lech Kaczyński a stosunki z Rosją 31.03.05, 18:03
      Z jednej strony patrząc na dzieje pana Kaczyńskiego myślę, że jeśli nie daj
      Boże ów arogancki (ostatnio Lepperyzujący, a nieraz Giertychujący) człowiek
      będzie kiedykolwiek prezydentem, wówczas będziemy mogli zobaczyć czym tak na
      prawde są złe stosunki, czy to z Rosją, czy krajami starej Unii. Nawet jeśli
      uwzględnimy fakt, że już od pomarańczowej rewolucji w Kijowie niektóre partie
      rozpoczęły kampanię wyborczą, nie wróży to dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka