Dodaj do ulubionych

Nierozumiem obliczania dni plodnych,,,

05.06.12, 15:40
Dziewczyny,tak obliczam sobie na kalkulatorze edziecko dni plodne,kazdy mowi ze sa one na 14 dzien od miesiaczki lub pare dni w ta lub ta strone,ale ja obliczam to mi wypadaja dni plodne na edziecku na 26dzien od dnia miesiaczki,ocokaman,ostatania mies 17 maj cykle co 32dni,,,
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 15:44
      Jeszcze się ktos bawi w liczenie?
      Myslałam, że to przeżytek.
      • mruwa9 Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 15:49
        a jak sie nazywaja ludzie stosujacy metode kalendarzykowa?

Rodzice.

Obliczanie dni plodnych to jak rosyjska ruletka.
        Jesli jestes zainteresowana (to do autorki) metodami naturalnymi, zajrzy tu: www.npr.pl/
        (ostrzegam, ze przejrzalam strone bardzo pobieznie i uduchowione teksty oraz encykliki mnie nie interesuja). NPR oparte o obserwacjemwlasnego organizmu, triady temperatura-sluz-szyjka, nie ma nic wspolnego z kalendarzykiem. I ta metoda pozwala zarowno uniknac nieplanowanej ciazy, jak i wstrzelic sie w okres plodny,gdy sie planuje dziecko
        • agasobczak Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 08.06.12, 07:47
          ??? w życiu bym się nie pokusiła na obliczanie czegoś co jest względne. Co innego obserwacja gdzie widze i wiem jaki jest dzień. Ale niczego nie obliczam
      • pstrabiedronka Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 15:49
        jaki kalkulator?????????
        pierwsze słyszę

jesli chcesz przyzwoicie to kreslac to musisz siebie obserwować - mierzyc temp. obserwowac śluz . a nie "liczyc".
        • mama.rozy Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 16:46
          to forum jest dobre
          forum.gazeta.pl/forum/f,14906,Naturalne_Planowanie_Rodziny.html
          każdy cykl jest inny-u każdej kobietysmile
          • moni4444 Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 16:56
            no tak ale ja mam okres 17go kazdego miesiaca jestem po porodzie pol roku i co miesiac jest to 17 wiec ktore dni sa plodne jest taki klaendarz na edziecku oblicznie dni plodnych,na nim obliczam,ale teraz zglupialam ze 26dc jest plodny wszyscy trabia ze 14 15 dzien,pozdrawiam,kiedys sie tu czesciej pokazywalam,bo jestem tez wielodzietna 5 corek,)
            • blizniaki14 Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 17:08
              Nigdy nie liczyłam więc nie pomogę, moje dzieci poczęły się wszystkie w pierwszy dzień po miesiączce, tyle wiem na pewno smile od zawsze stosujemy antykoncepcję, to dla mnie najlepsze, najpierw brałam pigułki, potem prezerwatywy używaliśmy, teraz mam od 3,5 roku spiralę bez hormonów. Miesiączki mam co 25-26 dni i mam wrażenie,że gdyby nie antykoncepcja, to cały czas jestem płodna wink
              nie myślałaś o antykoncepcji? no chyba,że to wbrew twoim przekonaniom.
              • magdak_1977 Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 17:22
                Bez obserwacji i to solidnej rzeczywiście trudno cokolwiek sensownego powiedzieć. Także to co piszę, traktuj wyłącznie informacyjnie, nie jako metodę antykoncepcji czy też planowania rodziny. Owulacja jest zawsze 11-16 dni przed miesiączka. Cykle o krótszej fazie lutealnej-od owu do okresu-są uważane za niepłodne. Długość okresu plodnego przedni owulacja zależy od jakości śluzu-zazwyczaj trwa 5-7 dni przed owu i do 3 dni po. Ten czas da się wyznaczyć precyzyjnie tylko przy wnikliwej obserwacji.
                Jeżeli miesiączkowania tak regularnie, to płodne dni wypadalyby od 10 do 20 dnia cyklu. Jednak przy tak znikomej wiedzy na temat npr nie traktowalabym tego absolutnie jako metody regulacji narodzin
                • magdak_1977 Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 17:28
                  sorry-nie doczytałam w pierwszym poście-przy cyklach 32 dni okres płodny od 10 do 22 dnia. Pamiętaj jednak, że każdy następny cykl.może być krótszy i wtedy płodny może być już 7 czy nawet 5 dzień. Dowiesz się o tym dopiero podczas kolejnej miesiączki/
                  • pola468 Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 18:09
                    www.iner.pl - polegaj na rzetelnej wiedzy moni4444, metoda objawowo - termiczna dr J. Röetzera jest naukowo udokumentowaną metodą regulacji poczęć.
                    Naturalna regulacja poczęć to nie antykoncepcja, proszę, a kalendarzyk, andabo, można traktować jedynie w kategoriach "podłoża" do obecnie stosowanych, udokumentowanych wieloletnimi badaniami, metod regulacji poczęć.
                    Ale taką wiedzę mają tylko ci, którzy nie odnoszą się do tematu na bazie kpiny i ironii.
                    Pzdr cię moni4444, w razie potrzeby szukaj instruktora, który nauczy cię analizy TWOICH cykli, z wszystkimi zależnościami, które są tylko TOBIE właściwe.
                    • andaba Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 05.06.12, 18:34
                      Mogę wiedzieć skąd ta osobista wycieczka?

Bo o ile widziałam w pierszym poście nie ma mowy o metodzie objawowo termicznej, tylko o wyliczaniu. A, przyznasz, sama ta metoda nie jest doskonała, no chyba, że chce sie wiedzieć, kiedy najlepiej począć, to ma dużą skuteczność.
                      • ewagorak do moni4444 05.06.12, 21:04
                        Zaglądnij tutaj: 28dni.pl/
                        • nata76 Re: do moni4444 07.06.12, 12:28
                          moni, ja sobie kupiłam ksiązke Rotzera o naturalnych metodach planowania rodziny. BArdzo mi się spodobała. Tylko wiedza rzetelna. Wchodze tez na podane juz w linku forum.

• agasobczak Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 09.06.12, 12:09
                  Cykle z krótszą fazą lutealna niż 10 dni nie są BEZOWULACYJNE ani nie cykle niepłodne ale owulacyjne tylko faza jest krótsza co oznacza, że istnieje ryzyko wczesnego poronienia. To tzw niedomaga lutealna. Cykle bezowoulacyjne - to bez owulacji. Zdarzają się.
                  • moni4444 Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 09.06.12, 12:32
                    dzieki,dziewczyny
    • zielonykrolik Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 18.06.12, 16:34
      Dni płodnych się nie oblicza. Metoda kalendarzowa nie jest skuteczna. Ja bym polecała w takim przypadku tester płodności ze śliny albo komputer cyklu. Ja np używam cyclotestu i zawsze wiem w jakiej fazie jestem.
    • gazeta_mi_placi Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 18.06.12, 19:29
      Polecam po prostu prezerwatywę i globulki plemnikobójcze lub jak mąż nie lubi prezerwatyw same globulki.
    • kamienna5 Re: Nierozumiem obliczania dni plodnych,,, 22.06.12, 13:24
      Tu też metody wiloobjawowe i pomoc nauczyciela:
      www.promama.pl/members/home
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka