Dodaj do ulubionych

troje dzieci

20.07.14, 13:34
Witam, mam znajomych, którzy mają 3 dzieci, gdy koleżanka była w ciąży z trzecim, słyszała niepochlebne uwagi od sąsiadów (szczególnie starszych!!!), w windzie itd., coś w stylu, że troje dzieci to już pod patologię podchodzi itd. Mało tego, znaleźli z mężem w skrzynce pocztowej prezerwatywę!
Czy słyszeliście o podobnych przypadkach?
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: troje dzieci 20.07.14, 15:33
      forum.gazeta.pl/forum/w,16714,144601238,144601238,Niekulturalne_i_bezczelne_komentarze_.html
    • listek_a Re: troje dzieci 24.07.14, 21:20
      A ja planując 3 dziecko, nastawialam się, że takie komentarze będą, a okazało się, że może kilku ludzi spojrzalo na mnie jak na szaleńca, ale wielu ludzi patrzy na mnie s szacunkiem a nawet podziwem smile
      • idalipcowa Re: troje dzieci 24.07.14, 21:48
        Moj maz na pytanie, czy cala piatka jego, odpowiada - mam nadzieje.
        • goscinnie_ino Re: troje dzieci 24.07.14, 22:22
          zdarza się, ale ja to zwalam bardziej na fakt, że u nas to poszło galopem (trójka w 3,5 roku). sama się śmieję, że do menopauzy jeszcze z 10 córek urodzę (na razie same kobitki), także mam dystans i się jakoś mocno nie przejmuję komentarzami. muszę też oddać sprawiedliwość moim 70+ sąsiadkom, bo żadna z nich nie zareagowała jakoś negatywnie. wręcz przeciwnie. częściej spotykałam się z głupimi komentarzami wśród znajomych w naszym wieku.
          • eva29 Re: troje dzieci 25.07.14, 09:40
            Ja sama sie smieje ze to prawie patologia ale ja spotkalam sie z pozytywnymi komentarzami a nawet staje sie modne posiadanie 3. Coraz wiecej ludzi ( w moim gronie znajomych ) mowia o tym ze 3 czemu nie.
    • expecting Re: troje dzieci 12.08.14, 22:15
      Tak, ja często słyszę,że trzecie to mamy z przypadku, bo pewnie jak wszyscy normalni (??) ludzie chcieliśmy mieć dwójkę.
      I że chyba na tgym poprzestaniemy i nie zamierzamy się dalej rozmnażać (słyszę to od różnych ludzi średnio 3 razy na tydzień, kjp!!!)
    • asbu Re: troje dzieci 12.08.14, 22:33
      Przede wszystkim witam serdecznie. smile Na razie mam 2 dzieci, więc tylko Was podczytuję, ale bardzo lubię to forum.
      Po 2 porodzie moja własna mama zaczęła od tekstu "ale tyle dzieci to już Ci chyba wystarczy?", a i inni nie mogą się powstrzymać od komentarza, że komplet już mam (mamy chłopca i dziewczynkę), w końcu "parka" to ideał. wink
      A na moje delikatne sugestie, że jeszcze 3 planuję słyszę "a po co?" i "co się taka mamuśkowata zrobiłam". Wrrr. Nie wiem czy uda się nam mieć kolejne dziecko, ale po co takie uwagi???
      • aka21 Re: troje dzieci 13.08.14, 12:03
        My na uwagę, że wszystkie dzieci w domu już macie (dziewczynka i chłopiec) zawsze odpowiadaliśmy, że w związku z tym trzecie będzie już bezstresowowink I tak byłosmile
        • przyszla_mama1 Re: troje dzieci 13.09.14, 15:43
          Jak bym czytala o Mojej Mamie crying ja was wszystkie podziwiam
    • hanti Re: troje dzieci 12.08.14, 22:33
      nie chcecie się zamienić wink .....hit ostatnich miesięcy, wakacje więc musiałam zabrać wszystkie dzieci jadąc z Karolą do specjalisty, po wizycie chciałam podjechać do męża do pracy żeby nas zabrał do domu i w autobusie słyszę "narobiła sobie i teraz miejsce zajmuje"....
      • hanti Re: troje dzieci 12.08.14, 22:36
        nadmienię tylko że bynajmniej nie o siedzące miejsca chodziło wink wszyscy grzecznie staliśmy.
        • goscinnie_ino Re: troje dzieci 12.08.14, 22:59
          tiaaaaaa, czasami nie wiadomo czy się śmiać czy płakać smile

dzisiaj szłam z moimi dziewczynami spacerkiem. mijamy faceta siedzącego na ławce i pijącego pifffko. i słyszę tekst: "święta, kochana, wspaniała! jedno drepcze za tobą, drugie masz przed sobą (młoda w wózku - przyp. tłumacza wink), a trzecie masz w sobie. pięknie, mąż to musi kochać się kochać!"
          no rozwalił mnie tym tekstem. a może seksiłam się w życiu 3 razy?! big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • mamapodziomka Re: troje dzieci 12.08.14, 23:38
      Tutaj (nie mieszkam w Polsce) trzecie zostalo przyjete bardzo pozytywnie. Ale jednak zmienilo podejscie ludzi, bo przy pierwszej dwojce nikt z przypadkowo spotkanych ludzi nie pytal ile jeszcze chcemy miec, ile mam i nie komentowal, ze moze jeszcze zmienie zdanie, etc. (nie chcemy juz wiecej, ekhm, chyba nie chcemy).

W Polsce komentarze juz byly czestsze, chociaz ogolnie nie specjalnie wkurzajace. Od westchnien "jakos sie wychowa" - to moje ulubione chyba, do "ma pani cierpliwosc do tych dzieci".

Ogolnie jakos zapomnialam, ze przy trzecim spoleczne postrzeganie sie zmienia i troche mnie to zaskoczylo, ale na szczescie nie jakos negatywnie, wiec ok smile Przy czwartym mysle, ze na zawal to zeszla by wylacznie rodzina wink
      • martach0 Re: troje dzieci 12.08.14, 23:47
        Czytam was dziewczyny i oczom nie wierze ze ludzie moga byc tacy beznadziejni. Ja nigdy nie spotkalam sie z komentarzami na temat liczby dzieci (mam tylko trojke). Znajomi mi gratulowali a w ciazy z trzecim to raczej ja mialam poczucie ze odstaje od "normy" a nie otoczenie smile
    • kleo881 Re: troje dzieci 14.08.14, 10:14
      Mieszkalam w bloku gdzie 3/4 ludzi to byli emeryci, i nigdy nie uslyszalam nic niepochlebnego na swoj temat, czy tez ilosci posiadanych dzieci.

- I & J -
    • 3-mamuska Re: troje dzieci 14.08.14, 18:31
      malvinnka napisała:

> Witam, mam znajomych, którzy mają 3 dzieci, gdy koleżanka była w ciąży z trzeci
      > m, słyszała niepochlebne uwagi od sąsiadów (szczególnie starszych!!!), w windzi
      > e itd., coś w stylu, że troje dzieci to już pod patologię podchodzi itd. Mało t
      > ego, znaleźli z mężem w skrzynce pocztowej prezerwatywę!
      > Czy słyszeliście o podobnych przypadkach?

Mi kiedyś kuzynka powiedziała ( ja byłam wtedy w ciąży z 3 dzieckiem)
      Ze gdyby ona zaszła z 3 zrobiłaby aborcje.

Jej corka ma 15-lat a ona ze swoim mężem od 7 lat stara sie o 2 dziecko.( 1 ma z kimś innym )
      6 inseminacji,1 in-vitro i nie udało jej sie zajść w ciąże.

Chyba po prostu karma powraca.

-----------------
      Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
      • awtorek Re: troje dzieci 19.08.14, 23:26
        Ja z kolei spotykam sie z samymi przyjemnymi komentarzami i to dość często. "Jaka ładna rodzinka", "Podziwiam, ma Pani co robić" (życzliwie), a raz nawet babka powiedziała do mnie "Dziękuje", po dłuższej chwili wpatrywania sie w nią (Ale o co chodzi?) wyjaśniła, ze dzięki mnie będzie miał kto pracować na nasze emeryturysmile))
        • andaba Re: troje dzieci 21.08.14, 20:10
          Szczerze mówiąc, to dopóki nie założyłam internetu, to nie miałam pojęcia o tym, że wielodzietne rodziny mogą być źle widziane.

A jak załozyłam, to juz i tak miałam czwórkę, więc było po ptokach tongue_out
    • katarzynka791 Re: troje dzieci 19.09.14, 19:08
      Jedna znajoma powiedziała mi wprost, gdy spotkała mnie pierwszy raz z wózkiem, gdy urodziłam 3 dziecko, że trójka dzieci to przesada. Nie widziałam co powiedzieć kobiecie niedawno rozwiedzionej, więc tylko się uśmiechnęłam i powiedziałam, że mogłabym mieć jeszcze więcej.

Robiłam kurs na prawo jazdy jak już miałam trójkę dzieci, instruktor oczarowany moją osobą bardziej niż moimi postępami w jazdach powiedział, gdy się coś wygadałam, że mam trójkę dzieci, że się nie dziwi mojemu mężowi, że tak bardzo mnie kocha.
      Ale cała trójka była planowana. smile
      • styczniowka82 Re: troje dzieci 20.09.14, 14:13
        Ja przy trójce to jakoś nie słyszałam komentarzy, może tylko to że trzech chłopców to jest co robić, a ja każdemu powtarzałam że chcieliśmy to mamy wink Kiedy ,,wyskoczyła" czwarta ciąża to pierwsze co mnie przeraziło to właśnie komentarze. Jeszcze za nim byłam w ciąży często teściowa w różnych rozmowach mówiła, że to już na pewno koniec z wnukami, a mój mąż raz tylko powiedział a skąd możesz wiedzieć no i wyszło jak wyszło i nie ukrywam że to właśnie ona była w największym szoku big_grin Na początku wkurzało mi kiedy każdy życzył nam dziewczynki, ja odpowiadałam że i tak wolimy chłopca (specjalnie na przekór) ale kiedy okazało się że jednak będzie dziewczynka to oczywiście do dnia dzisiejszego słyszę gratulację a za moment tekst ,,no to już chyba skończycie jak wam się udało". Ludzię się wszędzie za nami oglądają na zakupach, u lekarza a tym bardziej że zazwyczaj jestem sama z całą trójcą i wielkim brzuchem wink JA tam jestem dumna, mam wsparcie wśród znajomych, większość ma trójkę dzieci i od nich słyszę że zazdroszczą, że gdyby tylko mogli też by jeszcze mieli.
        • rise31 Re: troje dzieci 23.09.14, 18:56
          Gdy w pracy powiedziałem, że będę miał trzecie dziecko usłyszałem od szefa, że można na mnie już mówić dzieciorób. Trzy miesiące później okazało się, że syn szefa też będzie miał trzecie dziecko. smile
          Ogólnie troje dzieci to masa obowiązków i spore wydatki ale myślę, że damy radę.

• maaraw Re: troje dzieci 24.09.14, 12:02
      Oj ja też słyszałam mnóstwo niepochlebnych uwag typu " trudno jakoś się wychowa" o.O Strasznie to było przykre bo moje dziecko jest jak najbardziej planowane.
      A mój mąż usłyszał od swojej bratowej - ty dzieciorobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka