Dodaj do ulubionych

darmowe szczepinki HIB

21.07.05, 19:15
Pisze o tym na Forum,gdyż o tym że rodziny wielodzietne moga bezpłatnie zaczszepić dziecko dowiedziałam się od zaprzyjaznionej pielęgniarki.
Mamy wielodzietne!-bez paperkologii i zaświadczeń przysługuje bezpłatny HIB - przynajmniej w mazowieckiej kasie chorych (chociaż niby nie ma juz podziału)
Obserwuj wątek
    • eury1 Re: darmowe szczepinki HIB 21.07.05, 19:53
      eury1 napisała:

> Pisze o tym na Forum,gdyż o tym że rodziny wielodzietne moga bezpłatnie zaczsze
      > pić dziecko dowiedziałam się od zaprzyjaznionej pielęgniarki.
      > Mamy wielodzietne!-bez paperkologii i zaświadczeń przysługuje bezpłatny HIB - p
      > rzynajmniej w mazowieckiej kasie chorych (chociaż niby nie ma juz podziału)
      >
      Wklejam urywek artykułu ze strony Opoki - serwisu informacyjnego.

"Szczepmy dzieci przeciwko Hib

Lekarze rodzinni proponują, aby wszystkie dzieci w Polsce objąć bezpłatnymi szczepieniami przeciwko Hib. Hib to groźna bakteria, która przenosi się drogą kropelkową: gdy maluch kaszle lub kicha, albo bierze do ust zabawki, którymi bawiły się inne dzieci. Na zakażenie Hib narożone są szczególnie dzieci ze żłobkow i przedszkoli.
      Krajowy konsultant do spraw epidemiologii profesor Andrzej Zieliński podkreśla, że Hib może wywoływać wiele groźnych chorób, między innymi zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie płuc, ucha, nagłośni i stawów.
      W Polsce obowiązkiem szczepień przeciw Hib objęte są tylko dzieci z Domów Dziecka i z rodzin wielodzietnych. Profesor Andrzej Zieliński przyznaje, że szczepienia te powinny być rozszerzone.
      Obecnie rodzice, którzy chcą zaszczepić dziecko przeciw Hib muszą sami kupić szczepionkę, która kosztuje około 30 złotych.

Copyright © by Informacyjna Agencja Radiowa"

Jak widać są wreszcie bezpłatne smile
      • eury1 Re: darmowe szczepinki HIB 21.07.05, 20:14
        W Polsce dopiero w bieżącym roku udało się wprowadzić bezpłatne szczepienie dzieci do 5. roku życia z grup ryzyka, tj. z rodzin wielodzietnych (dla 3. i kolejnych dzieci) oraz z zakładów opiekuńczych. Jest to tymczasowe rozwiązanie ograniczone budżetem, a w najbliższej przyszłości szczepieniem przeciwko Hib powinny zostać objęte wszystkie dzieci w wieku od 2. miesiąca do ukończenia 5. roku życia, podobnie jak to już jest od dawna w innych krajach, nawet mniej zamożnych od Polski.
        prof. dr hab. med. Zbigniew Rudkowski

Przepraszam ,że tak w liku postach,ale nie wiem jak wprowadzać poprawki smile)
        • marzek2 Re: darmowe szczepinki HIB 22.07.05, 10:18
          Hmmm... jak to zwykle w Polsce bywa, teoria sobie, a praktyka sobie, niestety sad
          Szczepiłam trzecie dziecko w przychodni, mówiłam wcześniej, że chciałabym też
          Hib-em, pani doktór, wiedziała, że to trzecie dziecko (pozostała dwójka jest pod
          jej opieką) i ani się nie zająknęła o bezpłatnych szczepieniach na Hib...
          Kupiłam sama, bo zależało mi na tej szczepionce. Szkoda, że nie wiedziałam
          wcześniej...
          • liliana22 Re: darmowe szczepinki HIB 22.07.05, 13:52
            Ja też nie wiedziałam wcześniej, niestety musiałam zapłacić, chociaż nasza pani
            doktór namawiała nas na to szczepienie właśnie ze względu na to, że Basia jest
            trzecia a chłopcy chodzą do przedszkola i nie wiadomo co mogą przywlec...
            • eury1 Re: darmowe szczepinki HIB 22.07.05, 18:12
              Dlatego napisałam o tym na Forum - ja też nie dowiedziałam się o tym od lekarza rodzinnego sad tylko od zaprzyjaznionej pielęgniarki z innej przychodni
              • milena1 Re: darmowe szczepinki HIB 22.07.05, 18:36
                Cześć,
                napiszcie kiedy się szczepi HIB-em maluszka. Mój synek ma 6 tygodni, dziś byłam
                z nim na szczepieniu ale na razie o hib nie wspominano.
                • eury1 Re: darmowe szczepinki HIB 22.07.05, 23:15
                  Od drugiego miesiąca.Całuski dla bobaska
                  • joanka741 Re: darmowe szczepinki HIB 23.07.05, 08:12
                    Eury ale to weszła dopiero niedawno bo ja jak sie z forum dowiedziałam to
                    zapytalam lekarza (bo mam jeszcze 4 dawke przypominajacą teraz)
                    Jednak mi powiedzial ze trzeba zacząć cykl szczepień i wtedy jest darmowa.(na a
                    ja juz koncze-4 dawka )
                    Wiecie coś na ten temat?? zapewne kupie sama bo kupuje taka łaczoną Di-Te -Per
                    + Polio + HIB.
                    Wszystko jest zabite i jest 1 wkłucie a płynu chyba 1 ml. Na pewno komfort dla
                    dziecka z tym ze kosztuje najtaniej ok 130 zl -160 zl.
                    Gdyby mi jednak przysługiwała ta darmowa to ją zabiore i zaszczepie
                    srodkowegosmile), tak sobie wymysliłam.
                    Co mam płacic jeszcze kolejne 30 zł!!!
                    jeżeli wiecie czy mi się należy jak przysłowiowa buda psusmile), to bardzo prosze
                    o informacje.
                    Dziekuje z góry bo wyjezdzam i mnie nie bedzie 3 tygodniesmile))
    • mamapa Re: darmowe szczepinki HIB 27.07.05, 21:01
      zrobiłam wywiad w mojej przychodni na ten temat i oto newsy
      szczepionka przysługuje dziecku urodzonemu w tym roku
      w zależności od wieku dziecka są 2 albo 3
      takie są normy wg sanepidu we wrocku, Kasia
      • natkare Re: darmowe szczepinki HIB 28.07.05, 13:09
        Jestem potrójną mamą.
        Maćka szczepiłam jedem raz, gdy miał roczek(była to nowość)- teraz ma 6 lat.
        Dominikę zaszczepiłam sama trzema szczepionkami, czwartą dostała za darmo-tzw.
        doszczepianie(ze wzgledu na to że urodził się już Mikołaj).
        Mikołaj jest szczepiony HIB za darmo.
        Ale kazały mi nie mówić o tym w przychodni, tak więc nie wiem na jakich
        zasadach to funkcjonuje.
        Jestem z Gdyni.
    • przeciwcialo Re: darmowe szczepinki HIB 18.09.05, 23:26
      Mojemu synowi nalezała sie darmowa szczepionka ale ja kupiłam mu Pentaxim- 5
      szczepień w jednym. Zmniejsze mu liczbe wkłuć. W zamian za to scedowali mi
      jedna szczepionke HIB na Szymka któremu wg ustawy sie nie nalezy.
    • apsik1 a mi odpisali że 19.09.05, 09:38
      należy się na trzecie dziecko tylko do ukończenia przez nie 2 lat. Mój zaraz
      skończy 3 .
      Jak pytałam się w zeszłym roku to odpowiadali że coś takiego nie istnieje.
    • aniaora Re: darmowe szczepinki HIB 19.09.05, 10:00
      A ja pytałam kilka dni temu i twierdzili że od czwartego dziecka. Wrocław
      • niespodziewanka Re: darmowe szczepinki HIB 19.09.05, 10:23
        Należy się od trzeciego, tylko nie pamiętam czy urodzonego po którymś tam marca,
        czy poktórymś tam maja 2003roku
        • aniaora Re: darmowe szczepinki HIB 19.09.05, 11:02
          Dla mnie i tak za późno bo szczepilam Wojtka w środę i to już było ostatnie
          szcezpienie. Zresztą tak mi powiedziała pielęgniarka i nawet nie wiedziałabym z
          kim dyskutować.
          • grzalka Re: darmowe szczepinki HIB 23.09.05, 11:19
            a gdzie to trzeba zadzwonic, zeby sie dowiedzieć, czy w naszym województwie też
            tak jest?
            • niespodziewanka Re: darmowe szczepinki HIB 23.09.05, 11:32
              Gdzie trzeba zadzwonić to ja nie wiem, ja poprostu spytałam będąc z dzieckiem na
              kontroli. Z tego co wiem jest szczepienie obowiązujące w całej polsce dla rodzin
              wielodzietnych( od 3 dziecka), a dziecko musi być poniżej 2 lat, bo później
              podobno już nie potrzeba tego szczepić.
              • przeciwcialo Re: darmowe szczepinki HIB 23.09.05, 11:46
                A ja zadzwoniłam do Sanepidu. Ale z darmowej zrezygnowałam bo kupiłam
                skojarzona. Nalezy sie od trzeciego dziecka w góre. Tzn trzeciemu tez sie
                nalezy. A jak drugie dziecko nie ma 2 lat to tez mu sie nalezy. Trzeba wymagac
                tego w przychodni bo oni troche tajniacza te szczepionki. A jak nie to postrasz
                sanepidem. Przychodnia ma obowiazek zaopatrzyc sie w te szczepionki w
                sanepidzie.
                • lula11 Re: darmowe szczepinki HIB 24.09.05, 08:18
                  Witam,
                  wlasnie jestesmy w trakcie korzystania z darmowych szczepien w tym przeciw hib,
                  ale TYLKO DLATEGO, ZE SIE O NIA UPOMNIAŁAM!!!!!!
                  Agata, mama trójeczki.
                  • lula11 Re: darmowe szczepinki HIB 24.09.05, 08:20
                    A było to tak, ze poszłam na pierwsze szczepienia z córeczka i poprosiłam o
                    refundowana szczepionke przeciw hib, pani dr az pobiegła do kierowniczki
                    przychodni, tak była tym zdziwiona, ale,...miałam racje i nic nie musze płacic.

Agata.
                    • grzalka dzwoniłam do sanepidu 25.09.05, 13:18
                      i oni powiedzieli, że nic o tym nie wiedzą sad((
                      Tzn. do naszego, Olsztyńskiego.

Z tego co piszecie należałoby mi się za darmo dla obu chłopców (obaj poniżej
                      dwóch lat) ale może to jednak nie jest w całej Polsce?
                      • grzalka ale jednak znalazłam 25.09.05, 13:37
                        że to w całej Polsce:
                        www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=&ms=&ml=pl&mi=&mx=0&mt=&my=0&ma=3958
                        tylko teraz pewnie czeka mnie walka i udowadnianie, dlaczego to wszystko musi
                        byc takie skomplikowane?
                        • grzalka Re: ale jednak znalazłam 10.11.05, 15:38
                          epilog: udało się, mam obiecane, że obaj (!!) chłopcy będa zaszczepieni bezpłatnie
                          • nastka_7 Re: ale jednak znalazłam 10.11.05, 16:24
                            ja tez szcepilam niedawno Nikodemka, konczy 2 latka w grudniu. I nie musialm
                            nawet sie upominac, pani doktor sama powiedziala mi o tym. Ale w mojej
                            przychodni nic o tym nie pisneli chociaz od wrzesnie byłam tam juz kilka razy,
                            bo szczepiłąm m.in. Starszaki. Nikosia szczepimy sie w Wojewódzkiej Poradni
                            Szczepien i to chyba tylko dlatego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka