nata76 31.07.09, 05:47 Co ostatnio przeczytałyscie i polecacie???POdawajcie w tytule moze autora,albo tytuł,albo gatunek literacki... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elgosia W. Cejrowski "Gringo wśród dzikich plemion" 31.07.09, 15:56 O przygodach przeżytych w Ameryce Pd i Środkowej - przeczytałam jednym tchem. Odpowiedz Link
donkaczka Re: W. Cejrowski "Gringo wśród dzikich plemion" 31.07.09, 19:56 rio anakonda tez sie czyta bosko stieg larsson - mezczyzni ktorzy nienawidza kobiet i Dziewczyna, Która Igrała z Ogniem -swietne grube kryminaly, super stulecie chirurgow - rewelka mannkell - w sumie jak leci marinina - rowniez akunin - seria o fandorinie krajewski - seria o breslau to kryminaly byly, to takie rozne: ksiegi cmentarne neil gaiman amerykanscy bogowie neil gaiman Kwietniowa czarownica. Majgull Axelsson Igrzyska śmierci Suzanne Collins Zupa z granatów Marsha Mehran wzielo mnie na czytanie ostatnio Odpowiedz Link
xxe-lka Re: jakie ksiazki polecacie? 06.08.09, 12:22 "Dziewiętnaście minut" Jodi Picoult Marinina - "Gra na cudzym boisku" "Miłość Peonii" Lisa See "Pokuta" Ian McEwan "Jedz módl się i kochaj" Elistabeth Gilbert Odpowiedz Link
nata76 Re: jakie ksiazki polecacie? 10.08.09, 13:19 a ja własnie wczoraj przeczytałam "Dom Augusty".....skonczyłam o 2 w nocy...nie mogłam spać po tej lekturze....płakałam troche...po czym po kolei wycałowałam we snie wszystkie moje dzieci, a zwłaszcza córki..... tez kocham kryminały. Mam "faze" na Agate Christie i po raz 123 magluje Piorora i pania MArple... Odpowiedz Link
mama.rozy Re: jakie ksiazki polecacie? 10.08.09, 21:57 to ja polecam też dobre kryminały (z dodatkiem historii)o sędzim Di Roberta von Gulika.najpierw czytał to mój mąż,a po roku czekania ja się przemogłam i wpadłam(bo tego kilka tomów).polecam. Odpowiedz Link
agablues Amy Tan 11.08.09, 09:02 Fajne babskie, w dodatku egzotyczne, bo o kulturze chińskiej. Szczególnie polecam "Córkę nastawiacza kości", "żonę kuchennego boga", "klub radości i szczęścia". Jakoś nie dałam rady ostatniej "Ratując ryby od utonięcia", chyba dlatego, ze zaczyna się od śmierci. Ale te poprzednie mnie urzekły i czytałam po kilka razy Odpowiedz Link
agablues Mistrzyni Przypraw 11.08.09, 09:11 Obecnie czytam. O emigrantce z Indii. Też kobieca, znalazłam cudne zdanie, które pięknie oddaje mój pogląd o macierzyństwie "...by pomóc matkom znieść ten ból, który zaczyna się wraz z porodem i trwa na zawsze, ból i zarazem rozkosz, splecione ciemne i niebieskie, jak pępowina wokół szyi noworodka". Dla mnie ten ból, to strach o dzieci. Ostatnio uświadomiłam sobie, ze jako matka zawsze będę martwiła się o swoje dzieci i jest to wpisane w moje macierzyńswo. Odpowiedz Link
nata76 Re: Mistrzyni Przypraw 11.08.09, 09:14 Aga,to co piszesz o bólu... i ten cytat....poczułam TO, te trwoge, to nowe dzikie a zarazem przesłodkie uczucie po urodzeniu PIerwszej Córki...Dziekuję Ci, Aga. Odpowiedz Link
agablues Re: Mistrzyni Przypraw 11.08.09, 20:01 Ale to nie dla mnie podziękowania Pozdrawiam, aga Odpowiedz Link
nata76 refleksyjne kryminały MArthy Grimes 11.08.09, 09:17 polecam serdecznie, zwłaszcza trylogie o Emmie Gharam. Sa niesamowite. Własciwie refleksyjna narracja, delektowanie sie codziennościa leniewie przelewa sie przez strony ksiązek i bardzo wciąga. A jakie wspaniałe cytaty-perełki!!!! Odpowiedz Link
monstermama kryminały Deaver'a plus dużo babskich 11.08.09, 14:18 Uwielbiam serię Deaver'a o sparaliżowanym detektywie Lincoln Rhyme'ie i pięknej pani detektyw Amelii Sachs (zekranizowano Kolekcjonera Kości z Angeliną Jolie i Dazelem Washingtonem, ale książka jest nawet lepsza od filmu). Poza tym w te wakacje duże wrażenie zrobiła na mnie Marianna i Róże, Piasek w butach - babskie, życiowe także o śmierci. do śmiechu doprowadziła mnie: Moja Szyja mi się nie podoba (scenarzystki Bezsenności w Seattle) i wstydzę się, ale baaaardzo lubię sobie poczytać przed snem takie szybkie czytadełka jak: Nianiek Mamzille Mamuśki gotowe na wszystko Królowa Żurawin Jeszcze sobie przypomnę, to napiszę Odpowiedz Link
monstermama Szklany Zamek 12.08.09, 13:14 o patologicznej rodzinie płakałam przy tej książce merlin.pl/Szklany-zamek_Jeannette-Walls/browse/product/1,488824.html Odpowiedz Link
sli-maczek Re: jakie ksiazki polecacie? 27.08.09, 12:04 A ja z inna ksiazka. tytul moze kontrowersyjny - 'Koszerny seks' - ale na prawde warta polecenia. Pisal ja rabin, wiec troche o zydowksim podejsciu do malzenstwa, jego wartosci, ktore w dzisiejszym swiecie troche sie pogubily...o seksie tez. Ale na pewno troche o tym jak dbac o nasze malzenstwa, jak starac sie zeby milosc wciaz byla swieza, mimo ze przybywa obowiazkow. Warto tez podsunac mezowi. Ksiazka jest nowa na rynku, ja jej w ksiegarni znalezc nie moglam, co mnie zdruzgotalo, szczegolnie ze przez to magiczne slowo 'seks' bylam jeszcze dziwnie obserwowana.A warto to przeczytac. Budujace.Proponuje zamowic sobie przez internet.Gosia Odpowiedz Link
agusia99 Re: jakie ksiazki polecacie? 30.08.09, 03:28 Polecam: Hanna Święcicka: Osiłek Łukaszka - ciepła książeczka o wychowaniu dzieci w rodzinie wielodzietnej. Evelyn Doyle: Evelyn - historia irlandzkiej rodziny z poł. XIX w., w której matka zakłada nową rodzinę, a ojciec musząc zarobić na swoją 6 dzieci oddaje je do domów dziecka. Trochę to nietendencyjne na tym forum, ale dla mnie przepiękna historia. Łza kręci się nie jeden raz. Powieść sfilmowano. M. Pałasz: Są takie domy, są takie dzieci - ciepłe opowiadania o dzieciach z domów dziecka napisane z perspektywy lekarki. Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napiszę. Aga Odpowiedz Link
agusia99 Re: jakie ksiazki polecacie? 30.08.09, 05:00 No to już mi się przypomniało Do pośmiania książki Stefana Wiecheckiego "Wiecha" Dla mnie rewelka. Jak chcecie, przeczytajcie kawałek: Nic tedy dziwnego, że niesłychaną sensację w znanej wśród smakoszów restauracji przy ul. Zamenhofa wywołał nieduży brunet w rogowych okularach, wypijając pięć kieliszków wódki do jednej gęsiej wątróbki. Ale to był dopiero początek; w chwilę później tajemniczy gość przesiadł się do największego stolika na środku sali i skinął na kelnerów. – Już pan podawa pipek z farfelkami, tudzież boczek z perliczki, oraz niezależnie golonkie od indyka z grochem piure! Się rozumie samo przez siebie, mnóstwo alkoholu czyli wódki, psia krew, wyborowej, cholera ciężka! Się bawię, się pragnę szaleć. Już pan skaka do kuchni tam i z powrotem, bo w tę chwilę pójdę rozbić lustro za sto dwadzieścia złotych z butelką szampana w małe drobnostki, że o skleić nie będzie mowy! Michał Fiedorowicz Szelechow się nazywam. Ja jestem sztabs praporszczyk lejb gwardii najcięższej artylerii. Największy ruski książę i petersburski kozak! Pan wisz, co ja mogę zrobić? Przestrzelić z rewolwerem bufet, tudzież bufetowej, to jest dla mnie możno powiedzieć drobna szczegóła, takie cóś nic. Gospodarz lokalu, pan Dawid Zimorodek, słuchał z przerażeniem wynurzeń niezwykłego gościa, ale widząc, że ten nie wprowadza swych pogróżek w czyn, postanowił obrócić wszystko w żart. – Wasza książęca jegomość tylko chce mi tak przestraszyć, żeby wszystko było korekt punktualno podane i rachunek niedrogi. Figielman kochany, zabawidamek szanowny, koszerny kozak! Tu właściciel restauracji tak się rozbawił, że dał gościowi lekką sójkę w bok. Nagle nastąpiło coś nieoczekiwanego. – Kogo pan poszłeś piknąć w klatkie piersiową?! Samego najpierwszego pogromszczyka! Z kim się pan odważasz żarcikować? Ja cię pokażę, gdzie trawa rośnie! Tu książę Szelechow dobył rewolweru i począł zeń łupić raz koło razu. Co było dalej, nie da się opisać. Dość powiedzieć, że lokal nagle opustoszał, a już w chwilę później został otoczony przez posterunkowego policji. Książę Szelechow po wylegitymowaniu okazał się panem Mońkiem Zalcem, statystą scen żydowskich. Tego wieczoru rzeczywiście wykonywał niemą rolę księcia Szelechowa w krwawym dramacie z dziejów carskiej Rosji pod tytułem „Der ruskij maładiec”. Tak się nią przejął, że zabrawszy z rekwizytorni pistolet ze ślepymi nabojami wystrzelał cały magazyn, narażając dyrekcję na stratę 2 złotych 50 groszy. Rzecz oczywista, stracił posadę, a w dodatku za awantury skazany został przez sąd starościński na trzy dni aresztu. *** "Dom Augusty" skończyłam czytać 3 dni temu i wciąż jeszcze o niej myślę. O tym bólu, cierpieniu, odrzuceniu i jego konsekwencjach. Oby w żadnej rodzinie nie było podobnych historii. Dla mnie ta książka była kolejną pomocą, by zobaczyć jak ważna jest atmosfera domu w wychowaniu dzieci. Jak ważne jest to, by było w nim dużo serdeczności, ciepła, radości i uśmiechu. Dziewczyny - gorące dzięki za polecenie tej książki!!! *** Nata 76 – proszę napisz jaki jest tytuł tej trylogii o Emmie gharam, bo nie mogłam jakoś doszukać się . Aga Odpowiedz Link
jojoe Re: jakie ksiazki polecacie? 09.09.09, 16:24 agusia99 Od wielu lat ksiazka(pozwole sobie poprawic)"Osiolek Lukaszka"lezala u mnie w bibliotece domowej i zawsze myslalam ze to ksiazka dla dzieciDzieki Tobie zobaczylam ze sa jeszcze wartosciowe ksiazki,a co najlepsze na wlasnej polceDzieki i polecam innym mamom... Odpowiedz Link
agusia99 Re: jakie ksiazki polecacie? 14.09.09, 02:57 dzięki za poprawkę, jojoe! Tak jakoś mi się posmerfiło )) Odpowiedz Link
agasobczak Re: jakie ksiazki polecacie? 15.09.09, 07:33 I ja dodam coś "Moje Drzewko pomarańczowe "- Vasconcelos José Mauro de Elizabeth Strout "Nie odstępuj ode mnie" "Listy z pudełka" jeśli ktoś lubi czasy wojenne.. Odpowiedz Link
chiyo28 Re: jakie ksiazki polecacie? 17.09.09, 08:56 "Historia białej Masajki" Corinee Hoffmann "Gosposia prawie do wszystkiego" Monika Szwaja "Dom nad rozlewiskiem" Małgorzata Kalicińska Odpowiedz Link
agusia99 Re: jakie ksiazki polecacie? 27.09.09, 17:52 Historia białej Masajki - rewelacyjna książka!!! Polecam. Dzięki chiyo za przypomnienie Aha i gorące podziękowania autorce tego wątku za zmotywowanie mnie do sięgnięcia po literaturę... Aga Odpowiedz Link
agusia99 Charles Martin - Kiedy płaczą świerszcze 30.10.09, 00:49 Listy z pudełka : sekret mojej mamy - Kirschner, Ann Złap mnie jeśli potrafisz - Abagnale, Frank W. Wszystkie odcienie pereł - Adams, Stacy Hawkins ale mnie zachęciłyście do czytania.... Odpowiedz Link
milorzab Re: Zabic drozda - Harper Lee 01.12.09, 18:59 Sagę Barbary Rybałtowskiej. Przeczytałam dwa pierwsze tomy i bardzo polecam, zwłaszcza pierwszy czyli Bez pożegnania. Książkę poleciła mi nauczycielka Tosi i naprawdę warto przeczytać. Wojna, Syberia, otem droga do Iranu oczami matki z małym dzieckiem. Niesamowita, kobieca perspektywa. Jakiś czas temu czytałam Filary Ziemi Kena Folletta. Dzieje się w średniowieczu, jest katedra i opactwo, czarownica i mnich. Taki mix dla każdego.I miłość i intryga. Bardzo wciągająca. Odpowiedz Link
ladyacid Re: jakie ksiazki polecacie? 01.12.09, 19:51 "Bogaty ojciec,Biedny ojciec" ,"Kwadrant przepływu pieniędzy" R.Kiyosaki Odpowiedz Link
nata76 dziekuje Wam i..merlin 03.12.09, 09:40 po prostu, koszyk mi sie nie zamyka w merlinie a w przechowalni mam ze 40 pozycji!!!!!!!!!!!!dziekuje Wam za te wszystkie tytuły!!! Odpowiedz Link
agusia99 Jodi Picoult "Dziewiętnaście minut" 10.01.10, 00:43 Wspaniała książka - o trudnym wydarzeniu - masakrze w jednej z amerykańskich szkół. Jak ktoś przeczyta, chętnie podyskutuję nt. głównego bohatera Petera i jego relacji w rodzinie. Zachęcam Odpowiedz Link
nata76 link do innego watku 10.01.10, 08:57 jest tutaj inny watek: forum.gazeta.pl/forum/w,16714,102247847,102247847,ksiazki.html moze umówmy sie,że tamtym podlinkowanym juz nie bedziemy pisac, ale własnie w tym,ok? Odpowiedz Link
bozena1971 Musso "Będziesz tam" 24.01.10, 20:15 A ja polecam książki Musso. Moim zdaniem najlepsza to: "Będziesz tam?". Każdy z nas chciałby czasem cofnąć czas... zmienić coś w przeszłości.. Uważamy, że ta zmiana spowodowałaby, że nasze aktualne życie byłoby lepsze, przyjemniejsze, bardziej wartościowe... Bohater tej książki może to zrobić. Życie bowiem daje mu poniekąd drugą szansę, ale czy drugą, znaczy lepszą, inną, czy taką samą? Zmieniając przeszłość, zmienia teraźniejszość. Nawet małe czyny i nic nieznaczące słowa potrafią odcisnąć swe piętno na tym, co teraz- tutaj POLECAM!! Z mojego otoczenia już 6 osób przeczytało tę książkę i byli zachwyceni. Pozdrawiam "Elliott, uznany chirurg, ma sześćdziesiąt lat i niedługo umrze. Śmiertelna choroba nie daje mu nadziei na przyszłość. Największą radością jego życia jest dorosła już córka, Angie, a największym pragnieniem, raz jeszcze ujrzeć ukochaną kobietę - zmarłą w tragicznych okolicznościach przed trzydziestoma laty Ilenę. Podczas jednej z misji humanitarnych w Kambodży, po operacji małego chłopca, Elliott otrzymuje od jego dziadka dziwny flakonik z dziesięcioma złotymi pigułkami, dzięki którym będzie ponoć mógł spełnić swoje największe marzenie. Gdy zażywa pierwszą z ampułek jego świat ulega całkowitej przemianie - może podróżować w czasie, po raz kolejny przeżywa swoją młodość... Czy uda mu się ocalić przed śmiercią ukochaną kobietę? Czy człowiek potrafi naprawiać, to co kiedyś zepsuł?" Odpowiedz Link
maly_ksiaze Re: jakie ksiazki polecacie? 28.01.10, 21:34 Trafiłem jakis czas temu na Kazimierza Nowaka "Rowerem przez Afrykę" - gość przejechał rowerem przez Afrykę z pn na pd i z powrotem w latach 1931-36!! TO jest reportaż, przed którym ś.p.Kapuściski chylił głowę. A pozatym wszystkie książki Moniki Szwai to tak na optymizm Odpowiedz Link
nata76 "rowerem przez Afryke" i Szwaja 29.01.10, 09:46 Słyszałam o tej ksiązce. Miałam ja kupic,ale teraz koniecznie MUSZE. A czytałam cos Moniki Szwai,ale pamietam,ze jakis mnie nie zachwyciło i juz nie siegałam, musze moze znów spróbowac. Odpowiedz Link
kifaru24 Re: jakie ksiazki polecacie? 05.02.10, 09:45 Znowu zeszlo na Afryke, to i ja sie dorzuce. Jedna z najlepszych ksiazek o Afryce to "Korzenie" Alexa Haleya. Stare, ale dobre.. Odpowiedz Link
nata76 Marzycielka z Ostendy" 09.03.10, 14:19 ...E-E. Schmitta (tego od "Oskara i Rózy" ). A to sobie lekture na Dzien Kobiet wybrałam. Przeczytąłam jednym tchem wieczorem. Kilka opowiadan o miłosci, o okbietach. Ale zadne tam Harlekiny. Miłosc, która zmniena zycie .Naprawde fajne opowiadania, z zaskakujacym finałem. Polecam. PS. Tytułowe opowiadanie niewskazane dla cierpiacych na notoryczny edwardocullenizm Odpowiedz Link