Dodaj do ulubionych

Mąż odszedł

17.01.14, 15:50
Witajcie.
Chciałabym sie poradzic w pewnych sprawach i jezeli ktos umialby mi odpowiedziec bylalby szczesliwa.Moj maz po 13 latach malzenstwa sie wyprowadzil obiecal ze do konca trwania umowy na mieszkanie bedzie pokrywal koszty i rachunki ja robie wszystko aby znalesc prace bo do tej pory dorabialam tylko 2 razy w tygodniu i nie zarabiam duzo.Chodzi o to czy housing benefit dostane jesli bede miala 16 godzin tygodniowo pracy bez rozwodu czy musze sie rozwiesc.Na razie nie chce sie rozwodzic bo chcialabym poczekac no i rozwod tu nie nalezy do tanich a ja nie mam pieniedzy czy musze teraz zglosic ze maz sie wyprowadzil czy dopiero jak uplynie koniec umowy i bede zdana tylko na siebie.Przeraza mnie to wszystko czuje sie bezradna i przestraszona bo do tej pory to maz sie zajmowal takimi sprawami.Prosze nie piszcie ze moglam pracowac wiecej czy uniezaleznic sie od meza teraz to wiem ale zawsze musialam byc w domu dla niego i dzieci bo tak chcial a jesli mowilam o pracy to powtarzal ze owszem ale mam sie dostosowac do jego godzin pracy i byc na czas gdy trzeba odebrac dzieci ze szkoly.Pracowalam wiecej ale jak przyszly wakacje musialam zrezygnowac bo nie bylo komu zostac z dziecmi a nie mamy tu rodziny ani nikogo do pomocy a moje zarobki nie starczyly by na opiekunke wiec musialam zrezygnowac.Z gory dziekuje za wszelkie porady i cieple slowa.
Obserwuj wątek
    • coaracoara Re: Mąż odszedł 18.01.14, 02:32
      Przykro mi, że Twój mąż odszedł. Jeżeli chodzi o housing benefit to przyznają go na podstawie household income, więc jeżeli Twój mąż już z Tobą nie mieszka i nie płaci to z pewnością Ci przyznają razem z council tax benefit. Możesz też się starać o income support jeżeli pracujesz mało godzin w tygodniu. Powodzenia smile
    • bea-luz Re: Mąż odszedł 30.01.14, 00:11
      Jeżeli mąż się wyprowadził (przykro mi), to musisz to zgłosić w Councilu. W związku z Twoją dość skomplikowaną sytuacją będą Cię może jednak pytać (choć nie muszą, zależy na kogo trafisz) kto płaci Twój czynsz, bo u w gminie np jest takie pytanie. Generalnie, niezależnie od tego ile godzin pracujesz, tylko czy masz wszystkich oszczędności, nieruchomości itd wartych więcej niż 16 000 funtów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka