kociaszek 31.08.05, 22:09 so.pwn.pl/slowo.php?begin=a dla watpiacych! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yatzekalexander Re: ortografia 31.08.05, 22:32 no chyba zartujesz, byki robilam w Polsce, pewnie jest teraz gorzej tylko sie mniej przejmuje, ale uczyc sie tak samo jak sprzatac mi sie nie chce Odpowiedz Link
jennifer_e Re: ortografia 31.08.05, 23:05 kociaszek, no super sprawa, ale czy Ty nam tu coś sugerujesz? ))) nasze forum w porównaniu z innym to śmietanka intelektualno-ortograficzna! no! Odpowiedz Link
demonka7 Dzieki, ja z tych watpiacych... 31.08.05, 23:29 Bardzo mi sie przyda ta stronka! To zadziwiajace, zawsze bylam prymuska w ortografii i gramatyce, ale po kilku latach emigracji kiedy musze napisac bardziej oficjalny tekst po polsku... od czasu do czasu zerkam do slownika. Ortografie jeszcze jakos tak "na oko" jestem w stanie ocenic, ale spore problemy mam ze skladnia, wszystko mi "glupio brzmi", nie mowiac juz o natretnych kalkach z jezykow ktorych uzywam na codzien. Kiepska ze mnie tlumaczka, w sytuacjach kiedy musze cos symultanicznie przetworzyc robie sie bardzo nerwowa i natychmiast sie gubie i blokuje, po prostu nie pamietam "jak to sie mowi???!!!". Pocieszam sie tym, ze bardzo sie integruje z jezykiem w danej chwili dominujacym i czesto ludzie zaskoczeni sa faktem ze jestem "nie stad", ale mimo wszystko w glebi ducha troche sie wstydze za moje neologizmy i innego rodzaju wpadki lingwistyczne. Staram sie podchodzic do tego humorem, i do poki to innych bawi... A jak to u was bywa? Odpowiedz Link
kociaszek Re: Dzieki, ja z tych watpiacych... 31.08.05, 23:39 nic nie sugeruje!!! czasem widze jakies bledy, sama tez robie!!! mysle, ze taki link przyda sie kazdemu, najzwyczajniej!!! Odpowiedz Link
alltid_ung Re: Dzieki, ja z tych watpiacych... 31.08.05, 23:57 no tak....ale ten co robi bledy nie zawsze widzi je sam.....a to oczywiscie ciezko sprawdzic/poprawic.....ale ta strona sie faktycznie przydaje....uzywam jej czasami...)) Odpowiedz Link
iwo19 Re: ortografia 01.09.05, 00:59 Sugerujesz sugerujesz.Ale niech Ci bedzie.Serdeczne dzieki ,tego wlasnie mi brakowalo.Bede mogla zerkac.Moja ortografia zawsze byla makabryczna ,czytac lubie ale zastanawiac sie przy tym nad pisownia?Nie da rady.Nigdy wiec sie nie nauczylam poprawnej ortografii ,co zawsze zadziwialo moja polonistke ktora mnie wielce holubila ,za to czytanie wlasnie.Pisze na wyczucie ,ktore mnie niestety coraz czesciej zawodzi.Przyda sie ta stronka.Dzieki Odpowiedz Link
ponponka1 Dzieki 01.09.05, 07:15 mi tez sie przyda Najczesciej jak mam watpliwosci to wrzucam slowko do...google ;P Cmok (jaki smok?) Odpowiedz Link
triskell Re: Dzieki 01.09.05, 08:16 ponponka1 napisała: > mi tez sie przyda Najczesciej jak mam watpliwosci to wrzucam slowko > do...google ;P Hehe, a ja zastępuję innym Odpowiedz Link