Dodaj do ulubionych

Orchidea - porada potrzebna

10.09.06, 05:30
No wiec jak tytule...

Mam orchideę w doniczce i nawet sie dzielnie trzyma, bo ja jestem "plant
killer"! smile Ale ta roślinka to jest twardy zawodnik, więc jak juz wytrzymała
ze mną 2 miesiące (to bardzo długo jak na roślinę kwiatową!) to chciałabym
się dowiedzieć co się stanie jak kwiatki opadną. Czy te zielone gałązki to
mają tak sobie sterczeć? Czy jest to roślina jednoroczna?

Instrukcji obsługi po opadnięciu kwiatków poproszę.

Za porady z góry dziękuję.
Monia vel "plant killer"
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 Re: Orchidea - porada potrzebna 10.09.06, 07:56
      Orchidea to roslina wieloletnia smile

Tutaj poczytaj o co chodzi z pedem kwiatowym/pokwiatowym:
      www.storczyki.net/?storczyki,uprawa,przekwitanie.html

Pozdrawiam!
      wiedzma_zielona
    • babiana Re: Orchidea - porada potrzebna 14.09.06, 14:13
      Wszystko o hodowli storczykow
      www.storczyki.org.pl/index.php3
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23256&w=47376172&v=2&s=0
      • napolnoc Re: Orchidea - porada potrzebna 14.09.06, 18:43
        U mnie praktyka jest nastepujaca:po opadnieciu kwiatkow obcinam ped,na wysokosci co najmniej 2
        oczek liczac od dolu,na obciety koniec skapuje kilka kropli wosku (z swieczki),chroni to roslinke przed
        wirusami.Potem doniczka laduje w zapomnianym kacie,podlewana od czasu do czasu,taka
        hibernacja.Po kilku m-cach radosnie witana rosnie nowa lodyzka.Mam kilka orchidei i dzieki temu
        zawsze jakas kwitnie,reszta odpoczywa.
        • mon101 Re: Orchidea - porada potrzebna 14.09.06, 20:33
          Robie dokladnie tak samo. Kwitna "na okraglo". Nie podlewam tylko raz na
          dziesiec dni mocze w wiadrze w wodzie z nawozem do orchidei.
          • moni-bel Re: Orchidea - porada potrzebna 20.09.06, 13:05
            Dzisiaj kupilam dwie przepiekne orchideje i prosze o rade bom zielona w tej
            materii.Rosliny kupilam w plastikowych doniczkach,malo w nich ziemi za to duzo
            korzeni i innych pnaczy.I tutaj moje pytanie:mam je przesadzic do doniczek z
            ziemia czy poprostu te plastikowe wlozyc w jakies bardziej ozdobne bez
            przesadzania?

Monika
            • napolnoc Re: Orchidea - porada potrzebna 20.09.06, 14:55
              Zostaw w tych plastikach, wloz do ozdobnych.
              Czasem jak plastik jest przezroczysty, to mozna wlozyc kwiatka do wielkiego, szklanego wazonu, fajnie
              tak wyglada.
              A orchidee to takie dziwne kwiatki, ziemi nie potrzebuja smile
              • blue_jay Re: Orchidea - porada potrzebna 20.09.06, 16:50
                Kupilam kwiata 2 tyg temu, idac za Waszymi poradami orchidea moczyla sie w
                cieplawej wodzie z nawozem (cieplawa, bo na pudelku pisalo, ze kwiat moze sie
                zaszokowac przy zimnej)i... kwiat gubi kwiaty;-((, czyli niedlugo bedzie
                zupelnie lysy... kiedy znowu zakwitnie?
                • napolnoc Re: Orchidea - porada potrzebna 20.09.06, 17:45
                  Niestety, problem polega na tym, ze sprzedawca zadko jest na tyle uczciwy, by nie sprzedawac starej
                  orchidei.Mnie sie tez zdazalo, ze raptem tydzien po przyniesieniu ze sklepu kwiatki opadly, ale mialam
                  i kamikadze co wytrzymala nastepnych kilkanascie tygodni smile
                  Taraz musisz uzbroic sie w cierpliwosc, kwiatkow mozesz spodziewac sie za dwa tygodnie jak i za pol
                  roku.
                  • mon101 Re: Orchidea - porada potrzebna 20.09.06, 20:16
                    najwazniejsze zeby orchidei nie przemoczyc. Jesli moczy sie w wiadrze kilka
                    minut (ja zanurzam w zimnej wodzie, a wlasciwie w takiej o temperaturae
                    pokojowej) to potem musi postac w zlewozmywaku dosc dlugo zeby porzadnie
                    odciekla. Ja mocze orchidee nie czesciej niz raz na dziesiec albo czternascie
                    dni. Dobrze jest miec na dnie w oslonkach gruz, kamienie czu kulki "leca", bo
                    orchidea nigdy nie moze miec korzeni w wodzie. Przesadzam raz na poltora roku,
                    nigdy do ziemi tylko wlasnie w te specjalna kore/mech dp orchidei. Orchidee
                    czuja sie swietnie w przezroczystych doniczkach i szklanych oslonkach, bo w
                    naturze rosna na drzewach a nie w ziemi i ich "powietrzne korzenie" powinny
                    miec dostep do swiatla.
                    • napolnoc Re: Orchidea - porada potrzebna 21.09.06, 09:28
                      Ja swoje bardzo oszczednie podlewam, uzywam preparatu do odzywiania, dziala.
                      Obecnie wszystkie moje sa "lyse" ale po dokladnych ogledzinach widze, ze rosna mi dwa pedy, ktore
                      kwiatkami sie wkrotce obsypia.
                      Mam tylko jeden problem, te pedy nigdy nie sa tak proste, jak oryginalne ze sklepu.Mam patyczki i
                      druciki do podwiazywania, ale jakos domowa hodowla zygzagowatym pedem sie charakteryzuje.
                      Jak "zmusic" ped do prosciutkiego wzrostu?
                      Boje sie naciagac i mocniej obwiazywac, zas jak luz zostawiam, to ped sie wywija.
                      • blue_jay Re: Orchidea - porada potrzebna 21.09.06, 12:45
                        hmmm widze, ze trzeba bedzie sie uzbroic w cierpliwosc. Nie wiedzialam jak
                        dlugo ma stac w tej wodzie, ale stala tylko kila minut, potem stala dobre 15
                        minut w zlewie. Zdazylam juz skutecznie pozbawic zycia ze 4 orichidee, tej nie
                        dam.wink Jutro pojade szukac nowego szklanego "domku" dla kwiata.
    • thorgalla Re: Orchidea - porada potrzebna 21.09.06, 19:15
      Z nieba spadłyście mi z tym wątkiem.
      Juz od jakiegos czasu choruje na orchidee i zamierzam zakupic kilka do nowego
      domu.
      Dziękuje za linki.
      PS.Jakiego koloru najbardziej się Wam podobają bo mi ciemnorózowe?
      • thorgalla Re: Orchidea - porada potrzebna 21.09.06, 19:18
        I jak się właśnie dowiedziałam,moja ulubiona odmiana to Phalaenopsis.
        • napolnoc Re: Orchidea - porada potrzebna 21.09.06, 20:27
          To jest chyba najpopularniejsza orchidea domowa, a zarazem najlatwiejsza w obsludze smile

Najpiekniejsze orchiedee widzialam w Holandii w Keukenhof, gigantyczny ogrod pod Lisse, otwarty
          wiosna-lato.Jest tam budynek tylko z orchideami, tak pieknych, kolorowych i gigantycznych nigdzie
          indziej nie widzialam. Kwiaty wielkosci dloni o niemozliwych kolorach.Moim faworytem byla orchidea z
          kwiatami jak paszcza weza, cudo.nm.keukenhof.nl/prg/newsmaker?
          FIRM=KEUKENHOF&LNG=EN&DP=show&TXT_DIR=/EN/HOME/
          Dalam link, bo to naprawde wspaniale miejsce, godne odwiedzenia, szczegolnie dla tych co zachwycaja
          sie pieknem kwiatow.Szczerze polecam smile
          • napolnoc Re: Orchidea - porada potrzebna 21.09.06, 20:28
            Jeszcze raz bo nie wskoczyl:
            nm.keukenhof.nl/prg/newsmaker?FIRM=KEUKENHOF&LNG=EN&DP=show&TXT_DIR=/EN/HOME/
            • mon101 Re: Orchidea - porada potrzebna 21.09.06, 21:31
              Najpiekniejsze orchidee widzialam na Taiwanie na nocnym rynku iw naturze, na
              drzewach. Tam opatrzyly mi sie nieco te fioletowe, pokochalam natomiast
              malutkie, miniaturki. Bardzo lubie zolte i pasiaste.
        • moni-bel Re: Orchidea - porada potrzebna 21.09.06, 22:21
          Moje dwie, swiezo zakupione sa z tego samego gatunku co twojesmile)
          Mam nadzieje, ze przetrwaja u mnie jakis dluzszy czas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka