Dodaj do ulubionych

fale srednie

13.09.04, 12:18
szukajac odpowiedniego dla siebie radie na Wyspach, przy calej mizerii UKF w
miescie, gdzie przebywam, trafilem na fale srednie. Z miejsca znalazlem cos
dla siebie (Capital Gold, 603 AM) i przy okazji zauwazylem, ze fale swietnie
wzbogacaja oferte, zwlaszcza o stacje z drugiej strony Kanalu i "news and
talk". Dlaczego u nas wobec tego w calosci zrezygnowano z fal srednich?
Przeciez moglyby je wykorzystywac np. TOK FM czy Maryja.
Obserwuj wątek
    • Gość: bryt Re: fale srednie IP: *.kentlib.co.uk 13.09.04, 13:18
      Sprobuj na 945 AM, bedziesz mial jeszcze lepszy odbior
      • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 18:54
        > Sprobuj na 945 AM, bedziesz mial jeszcze lepszy odbior

Pod warunkiem, ze mieszka w okolicy Bexhill
        • Gość: lukasz Re: fale srednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 11:26
          Rynek fal srednich w Polsce powoli sie rozwija. Mowa tu o projekcie spółki
          Polskie Fale Średnie, która buduje rozglosnie radiowe na falach srednich. W tej
          chwili są już lokalne rozgłośnie w Lipsku nad Wisłą, Cmolasie, Puławach,
          Radzyniu Podlaskim pod wspólnym projektem Twoje Radio. Więc przyszłość należy
          do fal średnich.
          • kicior99 Re: fale srednie 24.09.04, 13:19
            Gość portalu: lukasz napisał(a):
            > chwili są już lokalne rozgłośnie w Lipsku nad Wisłą, Cmolasie, Puławach,
            > Radzyniu Podlaskim pod wspólnym projektem Twoje Radio. Więc przyszłość należy
            > do fal średnich.

ktore nadaja 2 godziny na tydzien...
            • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 24.09.04, 14:50
              > ktore nadaja 2 godziny na tydzien...

Dziennie. Co nie zmienia faktu, że to mizeria.
              • kicior99 Re: fale srednie 25.09.04, 12:02
                o, juz dziennie, swietnie slyszec. Cudownie, jakby powiedzial Bugalski =) Nie
                maja zgody na szersza emisje?
        • Gość: bryt Re: fale srednie IP: *.kentlib.co.uk 16.09.04, 16:14
          Nie, zdecydowanie na poludniu 603.
          Dla tych ktorzy odbieraja BBC World Service na 648 AM: przez 3 tygodnie w
          zwiazku z pracami przy nadajniku ograniczona jest moc stacji.
          • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 20:54
            > Dla tych ktorzy odbieraja BBC World Service na 648 AM: przez 3 tygodnie w
            > zwiazku z pracami przy nadajniku ograniczona jest moc stacji.

O, nie wiedzialem. Ale słychać (Lublin). Może trochę gorzej ale poobserwuję
            przez jakiś czas, bo, jak to ze średnimi, jednego dnia (nocy) słychać lepiej,
            innego gorzej. Zwłaszcza przy tej odległości jak w moim przypadku

mk
    • poziomk Re: fale srednie 15.09.04, 14:36
      podobno za drogo
      swego czasu PR4 nadawal na srednich
      • viking73 Re: fale srednie 22.09.04, 15:47
        Na falach średnich ciągle mają się dobrze rozgłośnie np. z państw
        skandynawskich:

Na 1314 AM - Radio Norway - codziennie po północy audycje muzyczne. Muzyka raz
        gorsza, raz lepsza, ale dużo skandynawskich wynalazków i dlatego warto czasem
        posłuchać. Dobry odbiór głównie po zapadnięciu zmroku (dotyczy wszystkich
        rozgłośni na AM).

Na 1179 - Radio Sweden - tu głównie audycje słowne. Duży pożytek dla uczących
        się szwedzkiego. Niestety w ostatnim czasie na południu Polski częstotliwość
        ta jest zakłócana przez Radio Romania.

Są też stacje z innych rejonów Europy:

Na 1017 - MDR INFO - niemiecki kanał informacyjny (takie radiowe niemieckie
        TVN 24). Dla uczących się niemieckiego, a niemających możliwości słuchania
        rozgłośni niemieckich w necie czy oglądania telewizji niemieckich przez
        satelitę bardzo cenna rozgłośnia. Polecam.

Z innych zwróciłem też uwagę na Radio Rosja (999 AM ) czy np. rozgłośnię
        holenderską (bodaj 747 AM).
        • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 17:25
          viking73 napisał:

> Na 1179 - Radio Sweden - tu głównie audycje słowne. Duży pożytek dla uczących
          > się szwedzkiego. Niestety w ostatnim czasie na południu Polski częstotliwość
          > ta jest zakłócana przez Radio Romania.

Zawsze przeszkadzało

> Z innych zwróciłem też uwagę na (...) rozgłośnię
          > holenderską (bodaj 747 AM).

Zgadza się. Poza tym z holenderskich (muzycznych) polecam Arrow Rock Radio na
          675 i Radio Tin Gold na 1008 kHz. Te ostanie świetnie słychać nocą.

A w ogóle można wymieniać długo.

mk
          • kicior99 Re: fale srednie 24.09.04, 13:18
            jest to gdzies spisane w jednym miejscu?
            • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 24.09.04, 15:03
              kicior99 napisał:

> jest to gdzies spisane w jednym miejscu?

Spis stacji? Polecam go.to/emwg

mk
              • kicior99 Re: fale srednie 25.09.04, 11:45
                dzieki
                • kicior99 Re: fale srednie 25.09.04, 11:53
                  aczkolwiek informacje na tej stronie nie sa do konca aktualne.
                  • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 17:59
                    > aczkolwiek informacje na tej stronie nie sa do konca aktualne.

A konkretnie?

mk
                    • kicior99 Re: fale srednie 27.09.04, 11:22
                      np. odnosnie fal dlugich i czestot. 198 MHz. Tu masz np. pelny wykaz brytyjski
                      www.mediauk.com/directory/radio/?platform=AM
                      • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 27.09.04, 12:31
                        > np. odnosnie fal dlugich i czestot. 198 MHz. Tu masz np. pelny wykaz brytyjski
                        > www.mediauk.com/directory/radio/?platform=AM

Nie bardzo rozumiem. W linku, który podajesz są tylko stacje średniofalowe.
                        Jeśli chodzi o długofalowe, to spis jest tu:
                        www.mediauk.com/directory/radio/index.html?platform=LW
                        Nie chcę przez to powiedzieć, że absolutnie tam wszystko jest OK. Poza
                        nieistotnymi drobiazgami nie mogłem się do niczego przyczepić. Ale nie moglem
                        wszystkiego sprawdzic. Nie wszystko przecież odbieram w mojej okolicy.

Pozdrawiam

mk
                        • kicior99 Re: fale srednie 28.09.04, 11:03
                          ok, chodzilo mi o fale srednie =) Ale wykaz poza drobnymi usterkami jest OK.
                          Przydaje sie bo tu slychac cala mase dziwnych stacji =) ktorych nie uslyszysz w
                          Polsce.
                          • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 17:08
                            > Przydaje sie bo tu slychac cala mase dziwnych stacji =) ktorych nie uslyszysz
                            > w Polsce.

Szkoda! Uwielbiam wszelkie dziwne stacje :)
                            A tak co do solidności wykazu, o którym mówimy. Wczoraj na 1449 odbierałem ok.
                            22-giej jakąś stację arabską z silnym sygnałem. Nie udało mi się jej
                            zidentyfikować a nie przypuszczam, by to była Misurata z Libii na tej
                            częstotliwości z ledwie 20 kW nadajnikiem. Dziś rano w tym samym miejscu
                            odbierałem Włochów (co zrozumiałe) pół na pół z BBC World Service. A tego w
                            EMWG już nie ma. Chyba, że to było BBC Radio 4 (2 kW!) retransmitujące World
                            Service o 6 rano (5 am w UK).

mk
          • kicior99 Re: fale srednie 25.09.04, 12:01
            Wspomniane Radio Sweden swietnie slychac tu, w Bridgwater...
            • viking73 Re: fale srednie 27.09.04, 13:22
              W Krakowie od dwóch dni też bez zarzutu.
              • kicior99 Re: fale srednie 28.09.04, 11:04
                Sa jeszcze jakies inne stacje szwedzkie, jak je rozgeryze to dam cynk.
                • viking73 Re: fale srednie 29.09.04, 11:56
                  Wczoraj cały czas dobrze odbierało. Była ciekawa audycja związana z dziesiątą
                  rocznicą zatonięcia promu «Estonia». Jednak niektórzy Szwedzi to mają dobre
                  samopoczucie. Redaktor prowadzący wyjechał niczym rolnik z polnej drogi, że
                  do "katastrofy może by nie doszło gdyby załoga była innej narodowości [była
                  estońska]. My Szwedzi zwracamy bardzo dużą uwagę na bezpieczeństwo, ale w
                  takich krajach jak Rosja czy Polska katastrofy statków zdarzją się bardzo
                  często". Oczywiście nie podał ani jednego przykładu na te "bardzo częste
                  katastrofy statków w Polsce", ale co tam - w eterze dobrze zabrzmiało i naród
                  szwedzki znów został połechtany i podtrzymał dobre mniemanie o swojej
                  perfekcyjności.
                  • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 29.09.04, 15:16
                    > Oczywiście nie podał ani jednego przykładu na te "bardzo częste
                    > katastrofy statków w Polsce", ale co tam - w eterze dobrze zabrzmiało i naród
                    > szwedzki znów został połechtany i podtrzymał dobre mniemanie o swojej
                    > perfekcyjności.

No cóż... Pewnie miał w pamięci zatonięcie "Heweliusza".

Nawiasem mówiąc wczoraj ja też przez chwilę słuchałem tej stacji. Była to
                    audycja w języku niemieckim ale akurat o "Estonii" nie było mowy. Odbiór
                    znakomity. Jakoś Rumuni już nie zakłócają

mk
                    • viking73 Re: fale srednie 29.09.04, 15:27
                      Zgoda z "Heweliuszem" (zatonął w styczniu 1993), ale to jednak za mało, aby
                      mówić o "bardzo częstych katastrofach statków w Polsce";-) Równie dobrze na tej
                      zasadzie można mówić o "bardzo częstych katastrofach statków w Szwecji" bo w
                      1990 r. zatonął ich prom Seaways.
                      Audycje po niemiecku w Radio Sweden są rzeczywiście: o 18:30 (wtedy jeszcze
                      bardzo słabo słychać) i o 20:30. To wiadomości ze Szwecji po niemiecku. Są też
                      np. pasma po angielsku czy estońsku, ale i tak wieczorami najwięcej jest
                      audycji po szwedzku.
                      Odbiór na szczęście dobry - o zakłóceniach przez Radio Romania oczywiście ich
                      poinformowałem. Nie wiem czy akurat moje maile miały jakiś wpływ, ale tak czy
                      owak jakość odbioru od kilku dni zdecydowanie lepsza.
                      • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 17:46
                        > Zgoda z "Heweliuszem" (zatonął w styczniu 1993), ale to jednak za mało, aby
                        > mówić o "bardzo częstych katastrofach statków w Polsce";-) Równie dobrze na
                        tej
                        > zasadzie można mówić o "bardzo częstych katastrofach statków w Szwecji" bo w
                        > 1990 r. zatonął ich prom Seaways.

Czyli coś na zasadzie postrzegania źdźbła w oku sąsiada, gdy we własnym belka...

> Odbiór na szczęście dobry - o zakłóceniach przez Radio Romania oczywiście ich
                        > poinformowałem. Nie wiem czy akurat moje maile miały jakiś wpływ,

Informacja o mocy tego nadajnika wygląda w ten sposób: only 10 kW during
                        Sveriges Radio 1, generally 300 kW and only now and then 600 kW (ERP is 2000 kW
                        when at 600 kW) czyli dość skomplikowanie. Myślę, że zwykle nadają z mocą 300
                        kW i wtedy rumuński nadajnik (200 kW) na południu Polski ma prawo zakłócać.
                        Prawdopodobnie nadają teraz z mocą 600 kW, dlatego tak dobrze słychać.

mk
                        • viking73 Re: fale srednie 29.09.04, 21:04
                          I niech już zostanie taka moc:-) Z wieczornych wiadomości się dowiedziałem, że
                          w szpitalu w Sztokholmie zmarł dziś Krister Petterssson - człowiek, którego
                          skazano (czerwiec 1989) za zabójstwo premiera Szwecji Olofa Palme, ale później
                          (listopad 1989) uniewinniono. Rzeczywistego zabójcy nie znaleziono do dziś.
                          • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 09:23
                            > I niech już zostanie taka moc:-)

Niestety :((( albo Szwedzi zmniejszyli moc, albo Rumuni dali czadu. Od
                            1 października ja już nie mogę słuchać Radio Sweden. Rumuni całkowicie u mnie
                            tłumią.

Tu wspomnę, że lata temu w Radio Sweden nadawana była w języku angielskim The
                            Saturday Show, bardzo popularna audycja słuchana w sporej części Europy. Bodaj
                            od północy do 3:00. Zawartość szwedzki rock i dowcipy nadsyłane przez słuchaczy
                            z całego świata (pierwsze pół godziny nadawane były na falach krótkich).
                            Ale czy ktoś z zaglądających tu może to pamiętać?

mk
                            • viking73 Re: fale srednie 03.10.04, 16:24
                              Gość portalu: mk napisał:

- Niestety :((( albo Szwedzi zmniejszyli moc, albo Rumuni dali czadu. Od
                              1 października ja już nie mogę słuchać Radio Sweden. Rumuni całkowicie u mnie
                              tłumią.

U mnie niestety to samo:-(((

- Tu wspomnę, że lata temu w Radio Sweden nadawana była w języku angielskim The
                              Saturday Show, bardzo popularna audycja słuchana w sporej części Europy. Bodaj
                              od północy do 3:00. Zawartość szwedzki rock i dowcipy nadsyłane przez słuchaczy
                              z całego świata (pierwsze pół godziny nadawane były na falach krótkich). Ale
                              czy ktoś z zaglądających tu może to pamiętać?

- Ja niestety nie pamiętam, ale może kto inny?
                              • kicior99 Re: fale srednie 05.10.04, 19:03
                                W latach 80. podobna audycje mieli Holendrzy na krotkich (31 m.) bodajze w
                                niedziele o 13.00. Sluchalem tego nalogowo...
                                • Gość: mk Re: fale srednie IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 06.10.04, 08:33
                                  > W latach 80. podobna audycje mieli Holendrzy na krotkich (31 m.) bodajze w
                                  > niedziele o 13.00. Sluchalem tego nalogowo...

Ja też słuchałem. To była audycja Happy Station Show, prowadził ją Tom Meyer.
                                  Historia tej audycji to niemal historia radia holenderskiego. Zainteresowanych
                                  odsyłam na stronę www.rnw.nl/realradio/features/html/startz010315.html
                                  Dodam, że ja jeszcze pamiętam poprzednika Toma Meyera. Eddie Startz mu było...

mk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka