Gość: Widzieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 21:08 i po co taki artykul? przeciez nikomu nie chodzi wtym sporze o sp milosza ale o dorazne rozgrywki polityczne ... wyborcza rznie glupa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hel Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.09.04, 21:11 Zarzuty "szanownego" autora to atak (watpliwy) na papierza i kosciol.Nie wiem co ma kosciol i jego poparcie lub odrzucenie dla zaslug dla ojczyzny.. Artykul tendencyjny i w swojej istocie podly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 22:07 Zażóty "szanofnego" ałtora to faktycznie atak (nie wontpliwy) na papierza i kosciuł. Jedyne czego oszczendzil to ortografia... Artykół tendencyjny i w sfojej istocie nie wontpliwie podły. Szczenście, rze czytelnicy inteligentni i zamiary ałtora pżejżeli... :) Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 najpierw chiena cmentarna Michnik zbezcześcił uroc 26.09.04, 11:00 uroczystość pochówku a teraz jego gównażeria bełkoce coś od rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: najpierw chiena cmentarna Michnik zbezcześcił IP: *.netinfo1.net.ubc.ca 26.09.04, 20:04 Brak wyczucia ironii i w ogole brak poczucia chumoru u niektorych ludzi po prostu mnie rozwala. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: york Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 19:10 a więkrzość z tych ludzi sikała do zlewu i puszczała bąki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paskuda-estetka Re: Czy rzeczywiście wielcy sikaja ? Po kryjomu? IP: *.galaxy / *.eastlink.ca 25.09.04, 21:37 Te, te York! Nie badz taki prawdziec, czyli bezwzgledis w obnazaniu istoty rzeczy, czyli natury...ludzkiej. Te i owe wstydliwosci maja takie pozostac, a polityka to czesc kultury, czyli procesu uszlachetnainia owego wstydliwgo dziedzictwa... Nie dosc, ze wielcy maja swoje zawirowania w mysleniu o roznych waznych sprawach kultury, to jeszcze chcesz chcesz wielkosc oslabic wypominaniem ich innej natury wstydliwosci ... Calkiem wiec juz zamieszanei wprowadzasz w rozumienieu tego czym jest "wielkosc". Ale jako ze gustuje w bezkompromisowych swawolnikach, po przeczytaniu wszystkich tu wypowiedzi wracam do Ciebie, dalej oczarowana, a moze i jeszcze bardziej. Bez obwijania w bawelne - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.cpc.uea.ac.uk 25.09.04, 20:30 Dlugosz ma co do Polakow calkowita racje, mentalnosc jaka byla szescset lat temu, taka pozostala i do dzis. Przykre to, ale prawdziwe. Nienadarmo mowi sie o "polskim piekle". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 26.09.04, 09:31 a prawda boli, co...??? Odpowiedz Link Zgłoś
ilirian Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? 24.09.04, 21:15 Niektórych boli, że pochówek na katolickim cmentarzu jest tak wysoko ceniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebeca Re: Autor świetnie udaje IP: *.MAN.atcom.net.pl 25.09.04, 00:56 idiotę. Ale ta postawa może mu pozostać na zawsze. Zwłaszcza że środowisko Gazety sprzyja zidioceniu (widać to np. w długotrwałych czytelnikach gazetki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glup przerznij mnie IP: *.bbtec.net 25.09.04, 03:37 No to Gazeta musi mnie rznac, bo ten artykul bardzo mi sie podoba. Nie wiem, o jakie rozgrywki polityczne chodzi obecnie (ciagle o Balcerowicza?), ale wydaje mi sie ze pogrzeb Milosza ma niewiele z tym wspolnego. Natomiast teraz bardzo dobrze widac, ze wielcy Polacy nie tylko gladzili pawia narodow i papuge po dziobku, ale tez w dziob dawali. Kochanego Kosciola Katolickiego nie oszczedzajac jak widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.man.bydgoszcz.pl 25.09.04, 08:28 Dobre! Oby wiecej takich NIEZASŁUZONYCH ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.04, 10:07 a czy Pan piszacy nie zauwazyl, ze Matejko nie jest pochowany w Krypcie, tylko na cmentarzu Rakowickim? a poza tym, ze Szymanowski pisal tak, jak pisal z jednej przyczyny? poniewaz byl zadeklarowanym gejem, nie kryjacym sie przed polskimi salonami? jak widac spoleczenstwo polskie bylo w latach 30.XX wieku, gdy Szymanowskiego chowano bardziej tolerancyjne, niz wspolczesnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.nwrk.east.verizon.net 25.09.04, 11:11 Jolopki moje drogie;-}. A nikt nie zauwazyl ze nasz wieszcz byl w swoim czasie zaprzysiezonym komuchem, ktoremu snila sie Polska jako 17 republika? Preferencje seksualne, czy kulinarne to przy tym nic nie znaczace szczegoly, o ktore nikt nie pyta, czy nie powinien sie nawet zastanawiac. Chyba ze.... no oczywiscie, Milosz od poczatku prowadzil szczwana, podwojna gre, jak szpieg jakis od urodzenia, zeby wkrasc sie w laski rezimu na tyle, zeby rezim obdarzyl go zaufaniem i wypuscil za granice, a zza granicy on od lat 5 mial zamiar z komuna i rezimem walczyc, by go na koniec obalic. Ze tego nie widzielem wczesniej, to takie oczywiste;-}. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 O Szymanowskim 25.09.04, 11:33 Tak, Szymanowski był gejem. Dla mnie był przede wszystkim genialnym kompozytorem, ale ponieważ sam jestem orientacji homo, to również ten aspekt jego życia mnie interesuje - oczywiście patrzę na niego inaczej niż nienawistna Bogu i ludziom horda radiomaryjców. Szymanowski pisał też utwory literackie i poezje, często o tematyce filozoficznej. Niekoniecznie trzeba się z nim zgodzić, ale warto zastanowić się nad jego koncepcją religijną, która dla ortodoksyjnego katolicyzmu jest zgrozą i bluźnierstwem. Otóż Szymanowski bezpośrednio porównuje Chrystusa do greckiego boga miłości, Erosa. Oto cytat z zachowanej fragmentarycznie powieści "Efebos" Szymanowskiego: Po raz pierwszy we Włoszech, w Brerze, ujrzałem i wreszcie odgadłem Jego Oblicze, (...) to prawdziwe Jego młodzieńcze Oblicze, które ujrzał Leonardo – w proroczym chyba śnie! – tak bardzo odbija się od innych, ten jedyny wierny wśród wizerunków Chrystusa. Dopiero wtedy, oglądając z drżeniem serca to ucieleśnione przez Leonarda da Vinci nadludzkie, bezkresne cierpienie, poczułem nagle, że nikt Go nie rozumiał! Zrozumiałem, jak w najbliższym, wąskim kręgu Uczniów i wiernych – prostych, nieokrzesanych, naiwnych ludzi – niewolniczo płasko i fałszywie tłumaczono Jego słowa! Dopiero wtedy pojąłem, kim był on w rzeczywistości – On – Chrystus – Eros! "Nim zapieje trzeci kur"... - jaka wstrząsająca, nieubłagana pewność własnej, nadludzkiej samotności. I wówczas On - Syn Boży - Chrystus-Eros, zjawiwszy się po raz ostatni na tej najsmutniejszej biesiadzie świata, poczuł nagle, że jest tu obcym i że będzie wydany pospólstwu! I to było jego najgłębszym cierpieniem, cierpieniem tego, który kochał Boga - nie Jehowę, nie groźnego Adonai, nieubłaganego Sędziego jego uczynków - lecz kochał miłością zrodzoną z bezgranicznej wolności, z nienasyconego, głębokiego pragnienia Wieczności." (Szymanowski, Pisma literackie t.2, str 166-167, PWM Warszawa 1989) Te słowa wybitnego kompozytora nie sprawiły, że wyrzucono by go z Krypty Zasłużonych. A krzykacze zamilkli - od 1936 (śmierć Szymanowskiego) minęło już sporo czasu a jego wielkość wciąż trwa. Dlaczego więc te warchoły tak wrzeszczą po pogrzebie Miłosza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jancys Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.04, 11:38 Jestes slepy czy tepy? Przeciez ten facet nie pisze powaznie. Boze, jak niektorych durniow latwo sprowokowac... Az milo :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fasolka Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 27.09.04, 15:30 Nareszcie ktos to wreszcie zauwazyl! Ciesze sie, ze znalazla sie chociaz jedna osoba! Artykul przewrotny, swietny. Ale zrozumienie niemal zerowe. No coz, smutne to, bo swiadczy o inteligencji czytelnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekz1 Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.devs.futuro.pl 25.09.04, 11:50 Takie coś to mógłby napisać byle gimnazjalista czy licealista (bez urazy;-) Trochę wypisków z literatury i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary klasyczny tekst z góry ustaloną tezą... IP: 212.122.214.* 25.09.04, 12:27 cytaciki okraszone podłymi komentarzami "uczonego"....żałość bierze..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Znakomite podsumowanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 12:35 Polskosc, religia, Kosciol, a gdzie czlowiek? Co ma piernik do wiatraka? Krypta to jeszcze jedno pelne patosu miejsce w ktorym My Polacy tak bardzo sie kochamy, poniewaz od wiekow mamy kompleks slowian prawie wschodnich a z Europa wiaze nas teraz Unia Europejska tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 ludzie, nie zgrywajcie się... 25.09.04, 12:47 Czy nie widzicie, że ten teks jest pisany według szablonu obowiązującego w szmatławcu "Nasz Dziennik" i gadzinowym Radyju Bez Ryja?! A po co? No, kto zgadnie, dzieciaczki? No po to, dzidziusie, żeby to gówniane Radyjo ośmieszyć!!! Sparodiować ich metody! Po co jest Dziennik Telewizyjny Fedorowicza? Po co są kabarety? Ale jest jednak pewna zasadnicza różnica. To co pisze Autor artykułu to czysta prawda. Może nie musiał się wysilić w pisaniu - wystarczyło zajrzeć do paru książek - ale argumenty są niezbite - w odróżnieniu od spiskowo-masońskich, antysemickich teoryj Radyja. Podobnie ja zajrzałem do książki i przepisałem żywcem fragment z Szymanowskiego. Czy ja uważam, żeby wyrzucić tak wielkiego mistrza z Krypty Zasłużonych na Skałce? No, jeszcze nie jestem w szpitalu wariatów... Artykuł o stosunku Zasłużonych ze Skałki do Polski i nauk Kościoła Katolickiego nie miał przekonywać do jakichkolwiek posunięć wobec owych nieboszczyków. Miał tyko pokazać - myślę, że tak sądzi też Autor - obłudę, hipokryzję i wybiórczość krzykaczy i radiomaryjnych warchołów, którzy nawet zmarłemu spokoju nie dadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Miałeś do przekazania jakąś informację IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 25.09.04, 17:01 ale musiałeś wyżyć się jeszcze w bluzganiu... Nie jestem ani dewotem, ani szczególnym miłośnikiem RM (po prostu nie słucham), ale powiem Ci, że tacy osobnicy jak Ty i tak przed śmiercią pokornie i po cichu posyłają po księdza, bo mimo wszystko nie chcą umierać jedynie jako kupa flaków. I to jest naprawdę żałosne w takich człowieczkach jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeT Ekstremistyczne metody w polityce IP: 5.5R* / *.ext.ti.com 25.09.04, 18:23 wuk4 napisał: > Czy nie widzicie, że ten teks jest pisany według szablonu obowiązującego w > szmatławcu "Nasz Dziennik" i gadzinowym Radyju Bez Ryja?! Dla mnie artykul przypomina czasy Mao - zlikwidowac wszystkie nieprawomyslne historyczne obiekty, groby do takich mozna zaliczyc. Oczywiscie chodzi mi o metode dzialania - katolickie i narodowe kryteria odzwierciedlaja aktualnie popularny nurt w Polsce. Podobnie w Stanach niektorzy dziennikarze mowia, ze komunisci opanowali Bialy Dom. Chodzi o metody stosowane przez ekipe Busha jr - arbitralne i jednostronne uzycie wojska i wojen w stosunkach miedzynarodowych, zasada "prawna" - kto ma najsilniejsza armie ten ma racje, tortury w Guantanamo i Aby Gharib skopiowane z moskiewskiego wiezienia w Lubiance. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Gryząca ironia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 13:24 Czy autor artykułu nie powinien zachować ostrożności? Jeszcze ktoś wpadnie na pomysł, żeby wykopać niesłuszne zwłoki pochowane w krypcie. Znając polską prawicę, to nie jest takie znowu nieprawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 25.09.04, 13:43 Dla mnie ten artykul rozmija sie z istota sprawy. Przeciez patriotyzm nie polega na tym, zeby zawsze mowic, ze wszystko jest cacy a brudy zamiatac pod dywan. Prawdziwy patriota musi Ojczyznie dac klapsa kiedy ona na to zasluguje. Jak czytam te kawalki z Dlugosza czy z Kraszewskiego, to nie moge sie nadziwic, ze tyle z tego wciaz jest aktualne. Jak juz leza w tej krypcie, to moze by ich tak od czasu do casu posluchac? Tak wiec odpowiadajac na pytanie Autora - jak najbardziej tak, a w kazdym razie wybrane fragmenty przeciw temu nie swiadcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posterunkowy śmiać się czy płakać nad autorem:) ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.04, 13:54 Czy to jest wypracowanie szóstoklasisty?:) Żaden z argumentów na antypolskość owych panów nie jest przekonujący. Wręcz przeciwnie - chwała im za to, że potrafili mówić również bolesną prawdę o naszym kraju, zamiast wyłącznie mizdrzyć się w patriotycznym geście (czy to właśnie Pan Autor oczekiwałby od "zasłużonych"?). Długosza, Szymanowskiego, Kraszewskiego, Wyspańskiego szczerze popieram za tę ich postawę i dziękuję, że o tym przypomniano - tym bardziej jestem przekonany, że ich prochy spoczywają we właściwym miejscu. A może Miłosz założył kiedyś radzieckie skarpety i chodził w nich dzień cały?:) Jeśli to nie jest żartobliwa prowokacja albo jakieś badanie socjologiczne, ale Pana poważne stanowisko, to ja się będę za pana modlił, panie "badaczu literatury":) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZYMON Czy rzeczywiscie tan pan wie o co mu chodzi? IP: *.studby.uio.no 25.09.04, 14:04 Boze! Czy ten kto to napisal to jakis aktywista LPR? Co do zdania na przyklad Dlugosza: A TO NIE PRAWDA? Co do budowania Polski Ludowej przez Solskiego: jesli LPR dojdzie do wladzy to powinienem zajac sie tluczeniem szyb i wysadzeaniem w powietrze pomnikow? Generalnie tan pan co to splodzil ma bardzo waski swaitopoglad. A do tego w dalszym ciagu nie moge sie w Polsce przyzwyczaic. Pozdrawiam, zyczac wiecej madrosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amur Bzdura IP: 82.160.12.* 25.09.04, 14:34 Autor artykułu chyba zazdrości Wielkim, bo sam jest miernotą. W tym co pisali ci wielcy nie ma nic złego. Jest to obraz widziany ich oczami i czasami (Długosz) wydaje się, że nie mija się z prawdą. Mieli wychwalać "cnoty" narodu których nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
morgoth Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? 25.09.04, 14:40 Jak czytam wypowiedzi niektorych osob na tym forum to widze jak ciemny mamy naród. Przeciez od razu widac jaki sens ma ten artykul. Jesli ktos uwaza ze autor rzeczywiscie mysli to co tam napisal to tylko wspolczuje. Ten artykul powinni przeczytac zwolennicy LPR Ryzdzyka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.04, 14:47 Natomiast powinni tam spoczac liderzy Samoobrony i LPR. Oni sa zasluzeni dla naszej wspanialej ojczyzny. Autor artykulu bylby usatysfakcjonowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanadyjczyk Oszołomstwo? IP: *.nb.aliant.net 25.09.04, 15:19 Zacytowane przykłady są w większości, i w sposób oczywisty, wyrazem troski tamtych ludzi o sprawy publiczne i narodowe, Autor próbuje pokazać "oszołomstwo" krytyków pomysłu ze Skałką. W jakiś dziwny sposób zabrakło jednak w artykule wypowiedzi samego Miłosza o które toczą się spory. Umożliwiłoby to przecież dobitne wykazanie zachodzącej tu równoważności z podanymi przykładami (co było celem Autora). Umieszczenie ich byłoby logicznym krokiem w tej argumentacji, Autor jednak tego nie uczynił. Mam pytanie: jak sądzą Państwo, dlaczego? Pytanie jest czysto retoryczne, i wystarczy te wypowiedzi poznać, aby się o tym przekonać: byłoby zupełnie oczywiste, że Miłosz zupełnie do tego towarzystwa nie pasuje, a niby-subtelna prowokacja Autora jest zwykłym, chamskim, faulem. Na pytanie w temacie należy zatem odpowiedzieć twierdząco: tak, oszołomstwo, i to głównie Autora tego artykułu. Do Autora: artykuł to oczywiście próba sprowadzenia dyskusji do "ad absurdum", i użycie znanej sztuczki erystycznej, związanej z podstawieniem kontekstu. Mimo wszystko jednak przydałoby się tu więcej polotu, zwłaszcza jeżeli z góry zakłada Pan grę na faul. Jeżeli faktycznie jest Pan naukowcem - nie dziwi mnie kiepski stan polskiej nauki: ta niby-prowokacja jest licealnej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Equis troche dystansu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 16:11 z moze by tak wpasc na to,ze artysci ci wyrazali prawde? albo moze by nie wyrywac zdan z kontekstu, chociazby...załużeni Polsce, to niekoniecznie ci, ktorzy ja opiewali pod niebiosa (w tym wypadku nawet Broniewskiego mozna by uznac za zaluzonego, tak powiem wychwalal ojczyzne lat 50...), ale ci rodacy, ktorzy wpisali sie w kanon narodowej literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.proxy.aol.com 25.09.04, 18:48 Moze jedna z zaslug tych zasluzonych byla odwaga krytykowania wlasnego spoleczenstwa? Czyzby Wyborcza wypinala sie na spoleczenstwo obywatelskie rownoczesnie wpierajac nam ze promuje demokracje a wiec odpowiedzialnosc obywateli - w tym zasluzonych - za wlasne panstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: 150.254.111.* 25.09.04, 18:50 poziom artykulu zenujacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YORK Re: Czy rzeczywiście Krypta Zasłużonych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 19:12 PAUL on był Walenrodem ty jełopie . Odpowiedz Link Zgłoś