czyzunia 03.03.05, 21:35 jakoś tak w latach 60 znajdowaliśmy go na wszystkich łączkach. ostatnio jakoś nie widze . może to że z wysoka patrze,bo urosłem od tamtych lat, a może jako dzieciaki inaczej patrzyliśmy popd nogi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laband Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 03.03.05, 22:00 jo to tysz pamiyntom, to bouo pod ochronom, pra? u nos kole Laband na jednyj piaskowni(tam kaj kedys piosek wydobywali) tysz to rosuo Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 03.03.05, 22:08 wtedo tropchę zrywaliśmy go "na pamiątkę".może dlatego go nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 03.03.05, 22:15 Wszystko sie zmienia,nawet przyroda,a moze dziewiecsil{dziewieciosil?}nie lubi teraz,co? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 03.03.05, 22:17 Dziewięćsił bezłodygowy (Carlina acaulis), Compositae ( nazwa - od starego bacy), zwany casami przez góroli niesłuśnie dziewięciornikiym, abo dziewięciornicom, abo ostem, bo mo podobne do ostu piykne kolcaste liście. Pośrodku wyrosto kwiotecek, a tak po naukowemu kwiatostan w ksztołcie dysku, otoconego dookoła skórzastymi, błyscącymi śrybelnie abo rózowato listeckami, casami jaze jasnoburockowatym kolorze. Rosnom na wapiyniu, hale nie ino w Tatrach, bo mozno go spotkać między Bukowiną a Głodówką, w Poroninie na Galicowej Grapie tyz rośnie. Dziewięćsił jest roślinom chronioną na terenie całej Polski, nazwa pochodzi od czarodziejskik dziewięciu sieł starego bacy, ftorymi sie baca kwolył, jakie ta roślina mu dała. Lit.Z. Mirek: Dziewięćsił "Podtatrze".1988, nr 32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:26 Takie jak opisałaś Ciupazko osty były w lipcu ubiegłego roku, i to w dużej ilości w Dolinie Jaworzynki, a na Hali Stoły najprawdziwsze szarotki! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 03.03.05, 22:36 Cęsto stanowi motyw zdobniczy w rzeźbie, w haftak na gorsetach stroju goralskiego i tu go nazywajom dziewięciornikami Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 08:58 biega mi o to że nigdzie nie widzę. może w casach które wspominam był"wysyp" dziewięćsiła. to chyba w 60 w białym dunajcu było co nie mioara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 09:10 A może 30 lat temu wzrok miałeś lepszy?? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 10:27 jo juz sam sie tak na tym forum potraciou ize nic niy kapuje - jessyk to ona a czyzunia to on? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 10:36 laband napisał: > jo juz sam sie tak na tym forum potraciou ize nic niy kapuje - jessyk to ona a > czyzunia to on? Zaś nie zacnij sie mi zalycać do czyżuni, bo stracis to , ze nie bees u mnie w zocy! Hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 14:30 Z Tobom to co inkszego, my juz som jak jo ze mojom 20 lot po slubie, pra? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 10:35 Jak Ty jeździsz w okresie kiedy jest skryty w trawie, nie ma jeszcze kwiatostamu, to nie dziwota, że go nie widzisz. W Tatrach iu podnóża Tatr, kwitnie przez sierpień i wrzesień, czasami wcześniej, gdy ciepłe lato, rośnie w widnych lasach, lub na ich obrzeżach, na suchych łąkach, murawach i na pastwiskach. Naprawdę trudno go nie zobaczyć, bo żadne zwierzę poza człowiek się go nie ima!!!Rośnie również w Karpatach i Sudetach, a nawet na rozproszonych stanowiskach na niżu. Jest to roślina lecznicza, stąd ją wytrzebili, zawiera garbniki i olejek eteryczny, stąd działanie lecznicze, wzmacniające, dezynfekcyjne, dające 9 sił witalnych , zwłaszcza starym bacom. Czyżunia , to Ty wytrzebiłeś u nas dziewięćsił? Beskurcyjo jedna, hehe... i godocie, ze turysta nom nie szkodzi, jesce jak!!! Telo! Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 15:10 dlatego pisałem że b.możliwe że to moja wina. w temacie że popdhale tak samo szkodzi turystom jak turyści zakopanemu,to już w innym temaciku. a ksywki sa tak rózne. miałem kolesia 2m,130 kg, no szafa ,a ksywka -lalunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:04 Kto chłop, kto baba ?? Mnie się na początku bywania na FZ , nie wiem zresztą dlaczego, wydawało się że Ciupażka to facet..., aż do czasu kiedy przy okazji sławnego trzęsienia ziemi w Tatrach, napisała coś o swoim biuście...DDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 16:14 Nie ino, nie ino , dawałak znaki jesce inkse Juz tu sie nie jedna baba do mnie zalycała, hehe, wartko prostowałak... Czyżunia - facet ujawnio swoje "dziewięćsił" juz od dość downa! Hehe.. A Ty niepilcu , chłopce , fajnie sie tu prezentujys... Cosik duuuuzo tyk chłopecków ku mnie lgnie, hehe... Nie uwopzos, hehe... Same dziewięćsieły!!! Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:20 A Ty Ciupażko masz pewność, że ja jestem chłopiec????DDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 16:31 Mom, hehe tak jak i ni mom... Racyj chłop, choć ześ nie "upierdliwy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:37 Pożyjemy dłużej razem (mam nadzieję) na FZ to się może okaże czy ja chłopaczek mało upierdliwy czy dziewuszka... ale jaka?? DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 16:43 A co? Mos mi zamiar jesce i Ty dokucać, to wartko godoj! Ciupazke se wybruse tyz! Zawcasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepiok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:49 Nigdy w życiu Ciupażko!! Dlaczego mnie tak brzydko posądzasz? A poza tym czy płeć ważna - liczy się uczucie;)) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 16:52 Wystarcy, kie bees tolerowoł bez wniosłyk ucuć jaze z W-wy! Hehe. Moze mi sie odefce tu być, jakoz myślis, he? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:56 Napisz po ceprowsku pierwsze zdanie o tych "wnisłych uczuciach", bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Mam nadzieję, że Ci się nie odechce tu bywać, bo wtedy FZ padnie, czego próbkę mieliśmy parę tygodni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 17:06 Już możesz mi nie tłumaczyć na "ceprowski" - wiem o co chodzi.:)) Ach ta góralska gwara... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:52 Tylko nie pomyśl sobie, że ja jestem jakieś "homoniewiadomo". Płeć i preferencje seksusalne mam jak najbardziej w porządku.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 17:06 To jo mom być tom starom szkapom , ftoro jesce fure uciągnie, hehe, dobre, a Wom sie nie fce? Łatwiyj opieprzać? Ba wydać ozkoz: "spieprzaj dziadu"! P.s. Tam miało być: "wzniosłyk ucuć" - literówka! Teroz jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 17:14 Dlaczego zaraz szkapa i do tego stara? A, że sama ten wózek ciągniesz to racja! A ci co opieprzają i im się nie podoba to jak sama widzisz, wpadają tu jak halny i jeszcze szybciej wypadają. Zrobią trochę zamętu i tyle... A forum jest fajne i Twoja w tym zasługa. Żal by chyba było to zostawić? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 17:52 Jo tyz chyba mom te dziewięć sił, ze tu i teroz jesce siedze. Ciekawość, cy sie Wom nońdzie drugo tako głupio jako but i jesce z Podhola , co bee juz kwała PonBóckowi bez trzy roki na forum skowycała, hehe... To tyz zjawisko nie z tyj ziymecki. Cłek jednak głupi jest i juz. Jedyn hasynt, to tótó, ze cosi zwykow i gwary naskiyj syćka przymusowo pojmiycie, he? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 18:57 Ciupazka,naprowde myslis ze troche gwary i zwycajow cepry sie naucom? ne moze. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 19:09 Dunajyc1! Ty wies, ze my som jest uparciuchy i nie popuścimy i nie puścimy z byle cym. Nie widzis, kieli ruch? Nawet gwara go nie ogranico, hehe.. Trza jakiyj herbatki z dziewięćsiłu popić, bo juz samo piwko to za mało. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceper_niepilok Re: DZIEWIĘĆSIŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 21:28 No tak, ceper jak to ceper z natury tępy jest... No ale przecież i papugę można gadać nauczyć i szympansy sztuczki cyrkowe wykonywać, to może jak się Ciupażka zaprze to i ceprów czego nauczy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 05.03.05, 21:40 Tu nic ni mo do rzecy natura tępa, hehe... my tyz momy tępoków z maturom góralskom, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 24.05.05, 01:08 A nie wiym , cy wiecie, ze juz w Średniowiecu korzeń dziewięsiła był wykorzystywany w medycynie ludowyj jako środek napotny, mocopędny i przy zaburzeniak trowiennyk, robiyło sie odwar abo nolywke. Nieftorzy godali, ze mo wływ zbawiynny na impotencje, a zewnętrznie stosowali go na grzybice. W "Dykcjonarzu roślinnym" Krzysztofa Kluka mozecie taki opis wycytać: " Korzeń rdzawy, dziurawy, ma mocny zapach, smak ostry, gorzki i nieco korzenny. Skutki tego są poty i robaki pędzące. W potrzebach macicy ma także mieć wielką skuteczność. Nieostrożne jego zażywanie czyni womity i gwałtowniejsze laxowanie. Wchodzi w lekarstwa końskie. Wodą z korzeni gotowaną wymywać rany i wrzody, pięknie się goją. Koniowi zdrożonemu dając korzeni w obroku, powiadają, że go prędko znowu poprawić można" Cudne te stare opisy...i język. To nie syćko. Mięsiste dno kwiatowe nasycone mlycnym sokiym casami jedzono jako jarzynę. Po uwarzyniu smak miała podobny do karczochów i nazywali to "myśliwskim chlebym" W lycnictwie uzywany jest korzyń zbiyrany jesieniom i wysusony w przewiewnym miyjscu. W skład surowca zielarskiego wchodzą: 1-2% olejku o silnym działaniu bakteriobójczym, garbniki, inulina. Wyciąg z surowca hamuje wzrost bakterii gram dodatnich, duru i paraduru oraz gronkowca złocistego. Stosowany tyz w zaburzniak worecka żółciowego, biegunkak bakteryjnyk. Wchodzi w skład Ziół Szwedzkich. Dziewięćsił uwozany jest jako higrometr - w piykny, słonecny dziyń kosycek otocony promieniście listkami otwiyro sie, a kie sie ino zachmurzy i zbiyro na dysc, a nawet zblizo sie chłód wiecorowy, promieniste listki stulajom sie kopulasto i osłaniajom kwiotki. Dziewięćsił uznany jest jako godło botaników polskich. Jego podobizna zdobi pieczęć Polskiego Towarzystwa Botanicznego i okładki naukowego czasopisma Acta Societatis Botanicorum Poloniae". Ha! Skąd to wiym? Bok końcyłak farmacyje nei tu i teroz sie Wom przyznom, hehe... I temu juz syćko wiycie, cemu jest on pod ochronom gatunkowom, wyrywali go z korzyniami na lycynie.Momy juz o nim syćko? Telo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSI (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - 24.05.05, 09:29 Przypasowało Ci, he? Nie dziwota, kie się dziewięćsiełowi przypisuje carownom moc dziewięciu sieł, dziewięciu tajemnyk mocy, ftore dajom to, ze jego lycnice działanie i magicne włosnośći som jest dziewięć razy więkse od choćjakiygo inksego ziela. p.s. A wies jako na dole nazywajom dziewięćsił w nieftoryk miyjscak? - k ą ś l i n a Carlina - nazwa pochodzi od Karola Wielkiygo (Karola V), a drugi cłon nazwy - kaulos z grec. - "bez łodygi" . Syćko sie zgodzo, bo łodygi ni mo i juz syćko o nim wiymy, hale trza sie troske nasukać, hehe, glupiygo sie zawse robota trzymie, nie inacyj. A syćko bez tom czyżunie, hehe... Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DZIEWIĘĆSI (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - IP: *.it-net.pl 12.06.05, 13:23 Potrzebuje dziewięćsiełu? Mo fto? Trza ratować ciupazke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c_n Re: DZIEWIĘĆSI (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 17:10 Ba, kiedy na dolegliwosci remontowe to i dziewiecsil nie pomoze. Wiem cos o tym;)) Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: DZIEWIĘĆSIŁ (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - 12.06.05, 21:25 Dziewięćsił... Hmmm... Kiedyś dziewki ofiarowywały go Niji - pani miłosnej... A na remont? Kasa przede wszystkim, cierpliwośc własna i cierpliwość wyrozumiałość dla majstrów których coraz to susy hehhehe, no i krzepkie krziże na porządki po tychże w/w! A na to to raczej albo waleriana w różnych modernych wariantach albo klin! A`propos? C_N kedy parapetówa wtórna? Bo ja na największy burdel (u mnie też prace remontowo -"kosmetyczne" hehehe) wynoszę się do Polski i parapetówkę - mam nadzieję połączyć z moim honornym powrotem na rodziny łono... Z wyrazami współczucia - R. ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c_n Re: DZIEWIĘĆSIŁ (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 08:55 O fachowacach i remontach to ja bym mógł wspomnienia napisać. Trafiali się oczywiści prawdziwi fachowcy, solidni i rzetelni, prawdziwe złote rączki. Ale oczywiście byli i tacy jakby żywcem z TVN-owskiej "Usterki" wzięci. Na takich to ani dziewięćsił, ani klin nie pomoże;)) Na szczęście dla mnie na razie żadne remonty mi chyba nie grożą:) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - 13.06.05, 09:12 Coz sie telo o mnie tropicie, daje znak, ze jesce ocyskami przewracom...i bez dziewięćsiełu. A końca roboty ...nie widać. Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c_n Re: DZIEWIĘĆSIŁ (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 09:22 Tropimy się o Ciebie i trochę nam głupio, że my tu na forum się byczymy, a Ty tam po remoncie sprzątasz i ręce sobie do łokci urabiasz. Chętnie byśmy Ci pomogli, ale wirtualnie to się nie da. Ale myślimy o Tobie i duchem Cię wspieramy - może by się tak pomodlić do św. Tadeusz Judy bo on przecie patron od spraw trudnych i beznadziejnych, a sprzątanie po remoncie to jak najbardziej sprawa beznadziejna:)) Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: DZIEWIĘĆSIŁ (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - 13.06.05, 12:13 No tak! Jedyne co tu teraz możemy to moralnie wesprzeć Ciupazkę. Nie mogłaś z tym poczekać do sierpnia? Wtedy by była jedna dodatkowa para rąk do pomocy, może nawet dwie i uwinęlibyśmy się w try miga... A tak? Zjadę ale będzie już po ptokach :o( Ide szykować przedpokój bo jutro z rana przyjdą majstry od parkietu. Znów będzie bałagan ale na wieczór zapraszam na wirtualny kielusek, bo inaczej parkiet szybko diabli wezmą. R. ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - 13.06.05, 12:23 Nie wizicie , ze siadłak na rzyci i odpocywom przy kompie, hehe... Sprzątacka nie ucieknie, to nie zając. NIek se i ona dychnie, hehe...Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - 28.08.05, 17:11 Dziewięćsił(Carlina acautis) po nasemu kąślina Sukojcie go teroz w górak! Ciekawe cyjest tu: www.atlas-roslin.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - 28.08.05, 17:16 ciupazka napisała: > Dziewięćsił(Carlina acautis) po nasemu kąślina Sukojcie go teroz w górak! > Ciekawe cyjest tu: > > > www.atlas-roslin.pl/index.html www.atlas-roslin.pl/gatunki/Carlina_acaulis.htm Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: DZIEWIĘĆSIŁ (Carlina acaulis) - KĄŚLINA - 28.08.05, 22:31 www.atlas-roslin.pl/gatunki/Carlina_acaulis.htm Dokładnie taki widziałam i fotografowałam na łąkach w Czorsztynie....jakiś tydzień temu.To przepiękna roślina ,miałam straszną ochotę zerwać i zabrać do domu ale się opamiętałam..Zrobiłam jednak foto, aby mieć w kolekcji ciekawostek z podróży w góry..dziewięćsiłu tam było sporo,,mniejsze i większe ,,cudowne.. Odpowiedz Link Zgłoś
maxi18 Re: DZIEWIĘĆSIŁ. 31.08.05, 18:50 czyzunia napisał: > jakoś tak w latach 60 znajdowaliśmy go na wszystkich łączkach. ostatnio jakoś > nie widze . może to że z wysoka patrze,bo urosłem od tamtych lat, a może jako > dzieciaki inaczej patrzyliśmy popd nogi? Niespodzianka Czyżuniu,odbierz e-maila!Pozdr.Maxi. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. - oset górski 01.09.05, 13:37 Tak też go nazywają turyści. "Górski oset" Na szczycie górski oset, ta rycerska róża, Jak polip srebrną piersią objął ciepłe wzgórza Promieniami wrósł w ziemię. Wichry go nie wytną To wizerunek słońca I order na szczytność. Autor: Maria Pawlikowska-Jasnorzewska. w:"Poezje" Odpowiedz Link Zgłoś
maxi18 Re: DZIEWIĘĆSIŁ. - oset górski 01.09.05, 17:08 ciupazka napisała: > Tak też go nazywają turyści. > > "Górski oset" > > Na szczycie górski oset, ta rycerska róża, > Jak polip srebrną piersią objął ciepłe wzgórza > Promieniami wrósł w ziemię. > Wichry go nie wytną > To wizerunek słońca > I order na szczytność. > > Autor: Maria Pawlikowska-Jasnorzewska. w:"Poezje" > ****bardzo piękny wiersz!dzięki.A tu mam też ładny wierszyk Jej aut.: Z wielu powodów i dla smutków wielu Odpowiedz Link Zgłoś
maxi18 Re: DZIEWIĘĆSIŁ. - oset górski 01.09.05, 17:16 maxi18 napisała: > ciupazka napisała: > > > Tak też go nazywają turyści. > > > > "Górski oset" > > > > Na szczycie górski oset, ta rycerska róża, > > Jak polip srebrną piersią objął ciepłe wzgórza > > Promieniami wrósł w ziemię. > > Wichry go nie wytną > > To wizerunek słońca > > I order na szczytność. > > > > Autor: Maria Pawlikowska-Jasnorzewska. w:"Poezje" > > > ****bardzo piękny wiersz!dzięki.A tu mam też ładny wierszyk Jej > aut.: nie dokonczylam,bo mi się coś przestawiło > ****Zapach tych lekkich,siwozłotych szyszek > Sprowadza mocny sen,zjednywa ciszę.." Co prawda nie o oscie górskim,ale o chmielu,może być? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. - oset górski 21.10.05, 23:10 Przydoł by sie dziewięćsił coby dodoł syćkim sił! Telo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: DZIEWIĘĆSIŁ. - oset górski 21.10.05, 23:33 ja tam se nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zośka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. - oset górski IP: *.chello.pl 22.10.05, 17:05 Czytam to i bardzo chcę w góry. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: DZIEWIĘĆSIŁ. - oset górski 22.10.05, 19:51 Jo tyz, bieremy sie? Piykno pogoda , do cudu...I osty górskie na nos cekajom...Eh... Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: DZIEWIĘĆSIŁ. - oset górski 23.10.05, 09:18 ja to chiba dopiero w grudniu-stycznie się wybiore. a może już kupie jakąś chałupkę.w zeszłym roku miałem do kupienia małą gazdówkę w groniu- ale jakoś się rozeszło po kościach. Odpowiedz Link Zgłoś