Dodaj do ulubionych

platne studia :(

28.08.05, 11:15
W tajemnicy przed studentami
27.08.2005 09:31

Ekipa Marka Belki upiera się przy płatnych studiach - pisze "Trybuna".
Dziennik dowiedział się, że w miniony wtorek rząd wrócił do tego tematu.

Rezygnacji z poparcia dla czesnego domagali się ministrowie SLD-owscy.
Wsparła ich tylko wicepremier Izabela Jaruga-Nowacka. Pozostali, w tym
również wywodzący się z lewicy Marek Balicki, ponownie opowiedzieli się za
wprowadzeniem opłat dla wszystkich studentów.

Stało się tak mimo ostrej krytyki tego pomysłu ze strony samych studentów i
ludzi lewicy. Ten sprzeciw nie zrobił na ministrach żadnego wrażenia -
pisze "Trybuna". Od opinii młodzieży ważniejsze okazało się zdanie wywodzącej
się z Unii Wolności wiceminister edukacji Anny Radziwiłł, czy kandydatki na
prezydenta demokratów.pl Henryki Bochniarz, że studia muszą być dla
wszystkich płatne.

Takie decyzje zapadły na miesiąc przed rozpoczęciem roku akademickiego. W
dodatku rząd ponownie zajął się sprawą bez przeprowadzenia jakichkolwiek
konsultacji społecznych - pisze "Trybuna" i w redakcyjnym komentarzu dodaje,
że to kolejna decyzja podjęta ponad głowami ludzi. Podobnie było, gdy rząd
blokował demokratycznie uchwalone ustawy: płacę minimalną, emerytury
górnicze, Kartę Nauczyciela.

Ekipa Belki nie przejmuje się tym, że nie ma społecznego mandatu do
rządzenia - twierdzi gazeta. W tej chwili reprezentuje już tylko Partię
Demokratyczną-demokraci.pl - pozaparlamentarną i z nikłymi szansami dostania
się do Sejmu. Demokrata Belka co krok pokazuje, że za nic ma demokrację -
konkluduje "Trybuna".
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: platne studia :( 28.08.05, 14:25
      Tak, jestem za, a nawet przeciw, a poza tym polecam dyskusyjny artykuł
      w tygodniku "Wprost" pt.:" Profesorzyce matysikują" gdzie pięknie autor
      tłumaczy, jak to wszyscy nieudacznicy walczą pod sztandarem socjalnej
      równośći "realsocu" o bezpłatne studia na państwowych uczeniach. ( autor:
      Jan Winiecki) . Wyliczono, że osetek dzieci chłopskik jest większy na
      uczelniach prywatnych niż państwowych( na prywatnych sięga on 40% a na
      państwowych 2-3 %) A ja dodam, że na niektórych( a może na wszystkich
      państwowych, dzieci pracownikow naukowych korzystały ze zwalniania z opłat

miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,2884224.html
      co udowodnił NIK. Patologia i to gdzie? Wśród najmądrzejszych?!

Studia powinny na wszystkich państwowych uczelniach płatne, wprowadzić
      zwolnienie z opłat, czy też stypendia na opłacenie nauki dla młodzieży
      rzeczywiście źle sytuowanej. A kto będzie finsował? Ta bogatsza część
      społeczeństwa i podatnicy. Rozwarstwienie już jest takie, że gołym okiem
      widać sakramenckiego dziada w Urzędzie Skarbowym i bogatego. Każdy biedny
      wybiera prywatną uczelnię w miejscu zamieszkania, albo blisko niego, nie
      stać młodzieży i ich rodziców na opłacenie nawet darmowej państwowej
      uczelni na wysokim poziomie odległej np 300-500 km. a może i więcej.

A najdziwniejsze jest, że to dziecko szewca, mechanika, rolnika płacąć
      za prywatną uczelnie, utrzymuje dziecko warszawskiego adwokata,
      biznesmena, i naprawdę nie potrzebującego już pomocy materialnej członka
      społeczeństwa. Paranoja i tu. I niech przestanie wydziwiać każdy, kto ma
      rozum do rozumu w głowicce nad płatnym kształceniem. Ono musi być
      płatne. W świadomości młodego człowieka ma powstać mechanizm zdrowego
      odruchu, nic nie ma za darmo!!! Pracujesz to masz!
      Przestańcie się ośmieszać lewicujący dyskutanci!!! Wystarczy, że nasze
      pokolenie miało studiując pod óorkę a teraz "z górki" i po czterech
      literach dostajemy za to. Wykształcenie to inwestycja w młodego człowieka,
      wreszcie jego awans i winien prowadzić do majętności, a nie do "dziadowania."
      i wyciągania znów ręki: "daj mi"

Jako podatnik , też przychylam się do tego, aby podatki płacone przeze mnie
      nie wspierały tych, których wspierać nie powinny. Przestańcie przed
      wyborami manipulować świadomością ludzką i to w niewłaściwym kierunku, a fe!
      Precki z komunom!
      Telo. Slus!
      • ciupazka Re: platne studia :( 28.08.05, 15:59
        A jesce... tyn durnowaty artykuł z Trybuny Ludu mocie tu:

www.trybuna.com.pl/index.php?id=main
        • dupekzoledny Re: platne studia :( 28.08.05, 19:14
          ciupazko, na początku zaznacz jakie pieniądze ty sama czy twoi rodzice płącili
          za twoje studia.bede wiedział od cego zacząc jakąkolwiek rozmowe w tym temaciku.
          • ciupazka Re: płatne studia my tyz ponosiyli koszty! 29.08.05, 12:47
            I to jakie! Płacili my tyz, pomimo że rodzina licyła 12 osób(10-cioro
            gowiedzi) A jo nojstarso - prasło ponad 500km do skół juz od 14 roku
            zywobycio. Trza było płacić stancje, za papu, za pociąg, rok 1953. Owsem
            miałak stypendium juz w skole,( skromne były), na studiak tyz, bo mi sie
            chyba nolezało i tak kozde z rodzyństwa pokońcyło studia, w Krakowie,
            Lublinie(3 osoby) dalyko od chałupy, hale koszty ojcowie ponosiyli, jako
            uwozos, he? Wte barz ciynko było i to syćkim, hale my sie tyz i ucyli,
            bez dwój, cyrwone dyplomy były i zodnyj repety, haj! Jesce nodgrody nom
            dawali.

Nei teroz tyz, tym co sie ucom barz dobrze, jo i kozdy z nos zafunduje
            stypendium i nodgrode z kieseni obywatela , emeryckiyj, kiepskiyj, hale
            dziadom sakramenckim i tym, co sie im nie nolezy okradać emeryta i inksego
            nawet dobrze zarobiającego godzi sie, he? WARA! Cas to zrozumieć.
            A kie przed wojnom ujyk sie ucył we Śwajcaryji na dochtora ginekologa , ba
            tam robiył doktorat, to dziadki kawoł pola przedały, coby go wyucyć, nie
            załowały, choć w chałupie było 13 dzieci, tak, tak czyżuniu, a jesce se on
            dorobioł sportym(zapasy) , był to rok 1918 i za dudki zarobione wybudowoł pote
            piykne sanatorium ginekologiczne w Stanisławowie, ul. Kamińskiego 17. ( teroz
            tam urzędy, nie wiym, muse sie tam kie wybrać, jesce za zycio). Przysła wojna
            i nifto do sanatorium nie jeździył , a jego oficera, zamordowano, jak
            i inksyk. Piyknie mi to ześ spomnioł... przy okazyji. Jego córka ( juz
            dobrze starso pani siedzi do dzisiok we Warsiawie. Telo. Mom swoje zdanie,
            moze temu, zek juz swoje troje dzieci bez pomycy wykształciyła
            ( wykształcenie wyższe)i culimy to, nobarzyj cułak, kie ostatnie
            dziecisko, jako wdowa i bez pomocy socjalnej syn końcył ekonomie, a
            podyplomowe studia jedno kostowało 5 tys.PLN, drugie 4tys.PLN i nifto mi
            nic nie doł. Zakiela naloz robote a sukol jyj prawie półtora roku.
            I nifto sie nade mnom nie litowoł. Tyrałak jak wół, coby sprostać swoim
            obowiązkom rodzica w pojedynke. Teroz, kie pracuje, dokształcanie majom ze
            środków unijnyk , i musi sie ucyć. Dzięki Bogu, bo jo przesłak w stan
            spocynku. i s nowa oni niek sie teroz grzmocom, o wlośnyk siyłak. I tak
            mo być.
            • dupekzoledny Re: płatne studia my tyz ponosiyli koszty! 29.08.05, 18:19
              jak zwykle nie opdowiadasz na pytanie. konkretnie-jakie studia-jaka uczelnia i
              jakie pieniądze.
              nie pytałem o papu,o stancje,o pociąg.wybacz ale mateńka komuna nie byłą aż tak
              bogata zeby płacić za miche, spanko i pociagi.
              nie pytałem o szwajcarię. to odpowiedz jeśli łaska.
              • dupekzoledny Re: płatne studia my tyz ponosiyli koszty! 29.08.05, 19:53
                wiadomości tv.informacja o zbliżającej się inauguracji roku szkolnego.
                miło.
                ceny podręczników dla szk.podst,coś ok.700 pln-ów.wrócę do tych pgr-ów/upadłych
                zresztą/.te dzieci na pewno będą miały szanse się załapać na studia.no i to
                płacenioe zastudia zdecydowanie wyrówna ich szanse edukacyjne.

chyba ze najjasniejsza rz-plita zrealizuje szczytne założenia kapitalyzma-
                5% ma wszystko
                20% ma dużo-ale to ci co tyrają na te 5%
                75 % smieci-potrzebni wezmiemy-nie to spadać na bezrobocie.
                • Gość: Ciupazka Re: płatne studia my tyz ponosiyli koszty! IP: *.it-net.pl 30.08.05, 09:30
                  Przestań jojczeć, bo poza jojczeniem nic nie wnosisz! Ciekawa jestem
                  ileś Ty dzieci miał i jak je wykształciłeś? Nie widzisz , że przybyło
                  nas od czasów powojennych ok. 20 milionów, warunki nie te, mój Boże w
                  jakich warunkach nasze studia się odbywały w latach powojennychm przecież
                  nie ma porównania do dziesiejszych czasów. Brak pomieszczeń, brak
                  książek, brak aparatury, bibliotek. Nie można porównywać, bo sie nie
                  da... A dzisiaj oprzyrządowanie nawet nowych szkół nadal szwankuje, tworzy
                  się nowe kierunki studiów, nowe uczelnie po grajdołach, które powstają
                  jak grzyby po deszczu wymagają aparatury, ( czemu jestem przeciwna)
                  Pseudonauka. To kosztuje. A jaki procent z budżetu idzie na naukę i
                  szkolnictwo od wielu lat? Śmiech na sali. Uczelnie, żeby nie padły,
                  muszą być odpłatne. Nie tylko uczelnie. Niech student, uczeń bierze kredyt
                  i sam sobie funduje lenistwo. Za b. dobrą naukę będzie zwolnioniy z
                  jego spłacania w przyszłości. Będzie to motywacją, czy nie, jak myślisz
                  czyżuniu. Mam prawo sie Ciebie spytać jaka inwestycja powstanie bez
                  kredytu? Inna sprawa, ze przeciętny zjadacz chleba ma prawo być
                  przerażony propozycją odpłatności za naukę, kiedy Polska jest jednym
                  z krajów o najniższej płacy minimalnej, tu też przydałoby się porządek
                  wreszcie zrobić, choć stopniowo widać poprawę i tu, gwoli sprawiedliwości:

wiadomosci.onet.pl/1155632,10,item.html

Wszystko jest nadal chore! Ale sam piszesz, że 5% ma wszystko, 20% ma
                  dużo, to ja się pytam, czyż im należy fundować naukę z kieszeni
                  podatników??? Podatek liniowy - nie, zaraz krzyk, nauka darmo,
                  wszystkie przywileje jak dawniej, to wej tótó, wte jest dobrze.

Hale, hale widzem, że mój przykład Cie wyprowadziył z równowagi. Przecie
                  w Polsce juz przed wojnom początki kapitalizmu budowaliśmy w oparciu o
                  ekonomie. Po wojnie Komuna miała swojom ekonomie politycznom socjalizmu i we
                  łbach niom miysała nom bez 50 rocków i nieźle nieftorym namiysała, hehe...
                  Do dzisiok nic nie rozumiejom, haj! Jedno co dobrze widać, ze nie
                  górolom, ftorzy wypiyni rzyć na komune i robiyli swoje, nie cekajecy i nie
                  licęcy na nikogo, ino na sie! Lic na sie!!! I dobrze na tym wyńdzies.

A tak między Bogiym a prowdom to poza wolnościom słowa, poza możliwościami
                  wyjazdow za granice , pytpm sie co sie zmiyniyło? Prywatyzacja z
                  przekretami idzie jak krew z nosa, reforma ? Nie widać prawie nika, a
                  cemu, bo władze moglibyście stracić, kadzić ino umiycie i podejmować
                  uchwały, podpisywać ustawy, ftore bijom w kiesonke podatnika, ale broń
                  Boze, nie tyk 25 %... społeceństwa , ftorzy majom juz syćko. Haj!
    • yacuza Re: platne studia :( 29.08.05, 20:21
      Jestem studentem studiów dziennych, państwowych i również jestem za
      wporwadzeniem studiów płatnych, z tym że na konkretnych zasadach. Niech
      najpierw ktoś przedstawi społeczeństwu konkretny projekt, nikt przecież nie
      będzie wybierał kota w worku. Mi poodoba sięsystem w Stanach. Jesteś dobry w
      nauce i chce Ci się uczyć, studiujesz za darmo. Traktujesz studia jak zabawe i
      zabicie czasu, płacisz. Proste jak dla mnie. Dlatego popieram panią Bochniarz,
      z tego co czytałem tylko ta pani ma konktretny pomysł w tej sprawie.
      • qwint Re: platne studia :( 29.08.05, 20:28
        POPIERAM !!
        niema co dodac jesli bedzie tak jak piszesz to jestem za ;)
      • dupekzoledny Re: platne studia :( 29.08.05, 20:28
        jakuzo.tu nie ma mowy dobry czy nie dobry. msz becelować i już.
        w usa system wypracował stypendia i kredyty,tak ze w sumie 85% studiuje nie
        płacąc za to a w najjasniejszej rz-plitej-śmiech na sali.
        • ciupazka Re: platne studia :( 30.08.05, 16:06
          A jak sie ma takie apetyty w zakrsie rozwoju i kształcenia na poziomie
          światowym, np. na UJ, to jak myślisz, że na to kasy nie trzeba?
          Nowoczesne kształcenie pociąga za sobą koszty, nie ważne czy kształcenie
          medyczne, czy techniczne absolwenta, który sprosta wyzwaniom:

miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2886318.html
          • dupekzoledny Re: platne studia :( 30.08.05, 21:07
            jakoś tak jest na tym swiecie że faktycznie dziedziczenie nędzy należy się tym
            bidnym jak psu micha.a tak pięknie pieprzyli o tej SOLIDARNOŚCI
            międzyludzkiej,a wont biedoto na śmietnik.mozesz być nie wiem jak zdolny aler
            kaski nie masz -WONT.OLBRZYMIE PIENIĄDZE przeciekaja przez palce,a zaa naukę
            płać biedaku.a na cholere mi takie państwo.
            • ciupazka Re: platne studia :( 31.08.05, 09:21
              Państwo to my czyżuniu, a "na cholere" to nom tacy obywatele
              roszczeniowi jako TY!!!. He?
              TY nie wies co to biyda i nigdy nie bees wiedzioł i nie bluźnij
              prociw Bogu i "Solidarności"
              Telo.Pozdr.
              • dupekzoledny Re: platne studia :( 01.09.05, 08:55
                przeciw bogu-raczej zajmuję stanowisko obojętne.
                a o jakiej solidarności ty pioszesz. solidarności bogatego z biednym?bogaty
                biednemu-w ramach tej SOLIDARNOŚCI MOŻE RZUCIC JAKIŚ OCHŁAP.I TY NAZYWASZ TO
                SOLIDARNOŚCIĄ.??? chyba znamy inny język polski.
                • ciupazka Re: platne studia :( 01.09.05, 09:06
                  Bez odpowiedzi!
                  • dupekzoledny Re: platne studia :( 01.09.05, 09:13
                    trudno-przeżyję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka