owcarek_podhalanski 23.02.06, 16:08 No to zanim Redykołecek zrekonstruuje zagadkowy wątek, jo zadom syćkim p o d c h w y t l i w o m zagadke karpackom, a dokładniej - beskidzkom. Oto zagadka: cy na Babiej Górze stoł kiesik zamek? Hau? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dunajec1 Re: Zagadka babiogórsko 23.02.06, 21:49 Nic o tym nie wiem,a stal? Nie mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
owcarek_podhalanski Re: Zagadka babiogórsko 24.02.06, 12:48 Jako godołek - zagadka jest podchwytliwo. Odpowiedź brzmi: stoł, ale ... nie na tej Babiej Górze, ftóra jest najwyzsym wierchem Beskidów, ino na Babiej Górze koło Zabrzeża nad Dunajcem, na granicy Gorców i Beskidu Wyspowego. W średniowiecu był hań mały zamecek, a jesce wceśniej - łużycki gród. Teroz juz po zamku śladu nimo (po grodzie tym bardziej), reśtki rozebrano chyba jesce prze I wojnom światowom, ale archeolodzy som w stanie róznyk ciekawyk rzecy sie hań dokopać. Hau! Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Zagadka babiogórsko 25.02.06, 01:22 No mos,nie wiedziolef ze dziesi jest druga Babio Gora,ale ucyc sie trza. Odpowiedz Link Zgłoś
owcarek_podhalanski Re: Zagadka babiogórsko 25.02.06, 09:55 A jo zajrzołek do katalogu pona Marszałka i uwidziołek, ze jedno napisołek źle - osada łużycka na Babiej Górze prawdopodobnie nie była otocono zadnym murem (w kazdym rozie archeologi nie znalazły śladów fortyfikacji z tego okresu), a więc była otwartom osadom, nie grodem.* Za pomyłke syćkik Łużycan przeprasom. No ale ze w średniowiecu stoł hań zamecek, to juz sie zgadzo. Ino, Dunajecku, trafić na te Babiom Góre to skaranie boskie! Miołek trzy mapy, ale zadno nie była dokładno. Młodsi mieskańcy Zabrzeża w ogóle nie umieli pedzieć, ka jest ta Babio Góra. Starsi umieli, ale dyć głupio mi było pytać ik, coby mnie zaprowadzili na miejsce. W końcu znalozłek jakąś grape, ftórej wierch był kapecke przypłascony. I to zapewne była ta Babio Góra, ale pewności nimom. Hau! * Juliusz Marszałek, Katalog grodzisk i zamczysk w Karpatach. Warszawa 1993. Odpowiedz Link Zgłoś