billy.the.kid 16.07.06, 20:11 no dwóch kandydatów. i nie wiem który bardziej pasuje. chyba że że u J. za ubicę może robic kot. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciupazka Re: ubu król 16.07.06, 21:27 Mnie nie barz pasuje to porównanie bo w bojce było tak: Ubu w krwawy sposób przejmuje władzę w państwie pod hasłami walki o wolność i demokrację. Jego głupie i okrutne rządy podporządkowane są tylko jednemu celowi - nabiciu własnej kiesy. Obalony nie traci animuszu, wie, że tacy jak on zawsze będą potrzebni. Chyba ze mos na myśli nos syćkik, razem ze sobom... tyn istny cyrk, niekońcący sie seans clownady, niewybredne dowcipy, dzikie pląsy partyjek (PO, LPR, SA, SLD, PSL),wrzaski, bójki słowne, podjazdy opozycji, itp.itd. Nie dziwota , ze nawet król Ubu se poradzić ni moze puppet.man.bialystok.pl/ubu.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ubu król 16.07.06, 21:37 "Ubu: No i co rotmistrzu, jakże obiadek? Bardior: Wyborny, wyborny, z wyjątkiem grówna. Ubu: Ech, grówienko nie było złe. Ubica: Rzecz gustu". www.czytanki.and.pl/ubu.html Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ubu król 16.07.06, 21:41 nie biegało mi tak przeważnie o sposób zdobycia władzy,motywy ale przedewszystkim o cóś takiego że rzecz się dzieje w polsce czyli.... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ubu król 16.07.06, 21:47 Błazenada występowała, występuje i będzie występować w wielu państwach, popatrz od ilu lat to aktualne "Ubu król, Alfred Jarry, Théâtre de l’Oeuvre, Paryż 1896" Alfred Jarry www.polskieradio.pl/kultura/kultura.asp?id=330 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ubu król 05.11.06, 18:39 Tak go widzą inni, kto co chce to widzi...: www.lechmajewski.art.pl/galeria/krol/krol02.jpg www.lechmajewski.art.pl/galeria.php?p=krol Odpowiedz Link Zgłoś