09.03.03, 18:45
Nowotarżanie potruło was tak dokumentnie?
Nikt sie od kilku dni nie odzywa. Ludzie nie straszcie mnie!
Obserwuj wątek
    • mrb4 Re: Hej!!! 09.03.03, 19:55
      Nie wiesz, że przez kilka tygodni w naszych kranach mieliśmy skażoną wodę, a
      nasze władze nie raczyły nas o tym poinformować? Możliwe więc, że większość
      nowotarżan zamieniła się już w duchy. (Opowiadają, że to ludzie Ben Ladena
      pomylili Nowy Targ z Nowym Jorkiem.) Na szczęście ja piłem wodę ze studni, więc
      jeszcze żyję i postaram się tu zaglądać.
      • uriel1 Re: Hej!!! 09.03.03, 22:10
        Wiem. Też mieszkam w NT. Ale ma dla Ciebie dobrą wiadomość. Jeśli faktycznie
        wybuchnie w okolicy bomba biologiczna to nowotarżanie przeżyją. "Zaprawieni
        jesteśmy w boju." Skoro przeżyjemy jad kiełbasiany w wodzie to niewiele nas
        załatwi.
        • Gość: Ciupazka Re: Hej!!! IP: *.it-net.pl 10.03.03, 20:52
          Ba ci ta hej! Zaś śpiywka o Nowym Targu na casie:

Popijoj, popijoj, Nowy Torzek mijoj
          Nowy Torzek minies, nie bój sie,
          Nie zginies!

I podobno to Zokopane wos tak truje? Cy to prowda?
          • Gość: ja Kto? IP: *.ntvk.com.pl / 192.168.254.* 11.03.03, 19:08
            Tak to prawda. Zakopane i ichniejsza oczyszczalnia ścieków.
            • Gość: Ciupazka Re: Clostridium....? IP: *.it-net.pl 12.03.03, 22:25
              Podobno w 100 ml wody znaleziono ich ok.5000,to bardzo dużo. Bakterie te ,
              beztlenowce, gram- dodatnie, cechuje duża aktywność biochemiczna,
              proteolityczna. Wydalają do środowiska silne egzotoksyny ( jady bakteryjne
              natury białkowej) przez nieuszkodzone bakterie. Niektóre Clostridium mogą
              wytwarzać po kilka egzotoksyn. Znamy kilka Clostridium: !) Cl.botulinum - jad
              kiełbasiany, wywołujący ciężkie zatrucia pokarmowe oraz zakażenia
              przyranne,np.zgorzel gazowa : 2) Cl. perfringens,Cl.septicum- tężec, Cl.tetani.
              Ulegają zniszczeniu w temp.powyżej 60 stopni,gotowanie w temp,100 stopni rzez
              10-15 minut niszczy je.

Należy zawsze pić wodę przegotowaną, ba gotowaną przez 15 minut! Zatrucie
              botuliną objawia się po 12-24 godz.; wymioty, bóle brzucha, podwójne widzenie,
              rozszerzenie źrenic, opadanie powiek, utrudnione połykanie,ślinotok,
              osłabienie, aż do porażenia oddechu, zaburzenia krążenia. Tylko jadem
              kiełbasianym zatruwamy się DOUSTNIE.

Leczenie - płukanie żołądka, jelit, ewentualnie surowice przeciwko jadowi
              laseczki.

Nie podają wyników badań bakteriologicznych? Jakie Clostridia stwierdzono?.
              Bo to ma istotne znaczenie w całej sprawie. Gdyby nawet nie stwierdzono jadu
              kiełbasianego, to i tak zawartość Clostridium, którą podali w prasie jest
              zatrważająca. Przyczyna - to najważniejsza zagadka, no i odkażanie dodatkowe
              wody wpadajacej do Dunajca. Nie powiem, że nie mają co robić i nad czym
              dumać Radni Zakopanego, a i Nowego Targu. A ludność ma to ,co ma.
              • Gość: plum1000 Re: Clostridium....? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 23:16
                biedna ciupazka....dwa fora utrzymuje przy zyciu!!
                :-)
                \plum
                • Gość: Ciupazka Re: Clostridium....? IP: *.it-net.pl 20.03.03, 23:27

A nie uwozos, ze bogato duchem? Syćkiemu do rade, he? Zeby to ino dwa Fora,
                  przeleć sie po Forach, to uwidzis, ze nie ino dwa. Abo wlyź na wyszukiwarkę, to
                  tam wylicyli mi , ze juz mom dziewięćset kilkadziesiąt pozycji, a przypotrz sie
                  kielo mo Plum 1000. Sama poźrem z ciekawości , kielo ci wylicom, he, he.
                  Telo.Pozdr. Tu ni ma z kim ukwalować w tym Nowym Targu, ki diasi nadali... ze
                  telo cicho...
                  • mrb4 Re: Clostridium....? 21.03.03, 06:27
                    A mnie wyliczyli już 144 posty (ten jest 145), w większości bez większego
                    sensu. A jeśli dodać forum Onetu, to będzie tego jeszcze więcej. Tak sobie
                    myślę, że od czasu do czasu trzeba sobie robić posty, bo inaczej wpadnie się w
                    nałóg bezmyślnego pisania na każdy temat.
                    • mrb4 Re: Clostridium....? 21.03.03, 06:29
                      Posty od postów :))
                      • ciupazka Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 04.02.04, 02:24
                        W rok po zatruciu potoku Dunajec bakterią clostridium policja wszczęła na nowo
                        śledztwo w sprawie sprowadzenia zagrożenia epidemiologicznego i
                        niebezpieczeństwa dla zdrowia i życia mieszkańców Nowego Targu. Przypomnijmy:
                        nowotarska ,S" żąda pociągnięcia do odpowiedzialności burmistrza miasta,
                        szefową sanepidu i dyrektora Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji.

Zatrucie Dunajca bakterią clostridium perfringens typu kałowego na przełomie
                        lutego i marca ubiegłego roku sparaliżowało Nowy Targ. Przez trzy tygodnie
                        mieszkańcy Nowego Targu byli pozbawieni wody pitnej. NSZZ ,Solidarność"
                        zarzucił władzom miasta, sanepidu i wodociągów, że sprowadzili zagrożenie dla
                        zdrowia i życia mieszkańców miasta - dopuszczając do użycia skażoną wodę i nie
                        powiadomiając nowotarżan o zagrożeniu. Z prowadzenia śledztwa wycofała się
                        nowotarska prokuratura. Sprawę podjęła Prokuratura Rejonowa w Nowym Sączu, ale
                        w maju ub. r. odmówiła wszczęcia postępowania, uznając, że nie doszło do
                        popełnienia przestępstwa. Sprawa trafiła następnie do Prokuratury Okręgowej, a
                        ta utrzymała wcześniejszą decyzję. Jednak Sąd Okręgowy w Nowym Sączu nie
                        zgodził się w części z argumentacją prokuratury i skierował wniosek ,S" do
                        ponownego rozpatrzenia przez prokuraturę. Kilka dni temu zapadła decyzja o
                        wszczęciu śledztwa. Poprowadzi je komenda miejska policji w Nowym Sączu.

Jak to jesce potrwo z rok, to juz nie bedzie winnyk, i po Clostridium, haj.
                        Po roku to juz mnie śmioć sie fce, hehe. A nobarzyj z tyk winowatyk...w
                        Zokopanym...
                        • mrb4 Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 04.02.04, 14:13
                          Miałem zamiar przypomnieć ten wątek w rok po Wielkim Zatruciu. Kiedy to
                          dokładnie minie rocznica? Muszę sprawdzić.
                          • mrb4 Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 04.02.04, 14:38
                            mrb4 napisał:

> Kiedy to
                            > dokładnie minie rocznica? Muszę sprawdzić.

Chodzi mi oczywiście o dokładniejsze kalendarium wydarzeń.
                            • ciupazka Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 04.02.04, 16:09
                              Na F. Z. tys sie to męcyło:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=5033505

Telo.Pozdr.
                              • ciupazka Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 29.03.05, 20:46
                                Coby przybocyć problem!!! Kielo to sie juz ciągnie??? I końca nie widać???
                                hale syćka dziadujycie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka