uriel1 09.03.03, 18:45 Nowotarżanie potruło was tak dokumentnie? Nikt sie od kilku dni nie odzywa. Ludzie nie straszcie mnie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrb4 Re: Hej!!! 09.03.03, 19:55 Nie wiesz, że przez kilka tygodni w naszych kranach mieliśmy skażoną wodę, a nasze władze nie raczyły nas o tym poinformować? Możliwe więc, że większość nowotarżan zamieniła się już w duchy. (Opowiadają, że to ludzie Ben Ladena pomylili Nowy Targ z Nowym Jorkiem.) Na szczęście ja piłem wodę ze studni, więc jeszcze żyję i postaram się tu zaglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Hej!!! 09.03.03, 22:10 Wiem. Też mieszkam w NT. Ale ma dla Ciebie dobrą wiadomość. Jeśli faktycznie wybuchnie w okolicy bomba biologiczna to nowotarżanie przeżyją. "Zaprawieni jesteśmy w boju." Skoro przeżyjemy jad kiełbasiany w wodzie to niewiele nas załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Hej!!! IP: *.it-net.pl 10.03.03, 20:52 Ba ci ta hej! Zaś śpiywka o Nowym Targu na casie: Popijoj, popijoj, Nowy Torzek mijoj Nowy Torzek minies, nie bój sie, Nie zginies! I podobno to Zokopane wos tak truje? Cy to prowda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Kto? IP: *.ntvk.com.pl / 192.168.254.* 11.03.03, 19:08 Tak to prawda. Zakopane i ichniejsza oczyszczalnia ścieków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Clostridium....? IP: *.it-net.pl 12.03.03, 22:25 Podobno w 100 ml wody znaleziono ich ok.5000,to bardzo dużo. Bakterie te , beztlenowce, gram- dodatnie, cechuje duża aktywność biochemiczna, proteolityczna. Wydalają do środowiska silne egzotoksyny ( jady bakteryjne natury białkowej) przez nieuszkodzone bakterie. Niektóre Clostridium mogą wytwarzać po kilka egzotoksyn. Znamy kilka Clostridium: !) Cl.botulinum - jad kiełbasiany, wywołujący ciężkie zatrucia pokarmowe oraz zakażenia przyranne,np.zgorzel gazowa : 2) Cl. perfringens,Cl.septicum- tężec, Cl.tetani. Ulegają zniszczeniu w temp.powyżej 60 stopni,gotowanie w temp,100 stopni rzez 10-15 minut niszczy je. Należy zawsze pić wodę przegotowaną, ba gotowaną przez 15 minut! Zatrucie botuliną objawia się po 12-24 godz.; wymioty, bóle brzucha, podwójne widzenie, rozszerzenie źrenic, opadanie powiek, utrudnione połykanie,ślinotok, osłabienie, aż do porażenia oddechu, zaburzenia krążenia. Tylko jadem kiełbasianym zatruwamy się DOUSTNIE. Leczenie - płukanie żołądka, jelit, ewentualnie surowice przeciwko jadowi laseczki. Nie podają wyników badań bakteriologicznych? Jakie Clostridia stwierdzono?. Bo to ma istotne znaczenie w całej sprawie. Gdyby nawet nie stwierdzono jadu kiełbasianego, to i tak zawartość Clostridium, którą podali w prasie jest zatrważająca. Przyczyna - to najważniejsza zagadka, no i odkażanie dodatkowe wody wpadajacej do Dunajca. Nie powiem, że nie mają co robić i nad czym dumać Radni Zakopanego, a i Nowego Targu. A ludność ma to ,co ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plum1000 Re: Clostridium....? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 23:16 biedna ciupazka....dwa fora utrzymuje przy zyciu!! :-) \plum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Clostridium....? IP: *.it-net.pl 20.03.03, 23:27 A nie uwozos, ze bogato duchem? Syćkiemu do rade, he? Zeby to ino dwa Fora, przeleć sie po Forach, to uwidzis, ze nie ino dwa. Abo wlyź na wyszukiwarkę, to tam wylicyli mi , ze juz mom dziewięćset kilkadziesiąt pozycji, a przypotrz sie kielo mo Plum 1000. Sama poźrem z ciekawości , kielo ci wylicom, he, he. Telo.Pozdr. Tu ni ma z kim ukwalować w tym Nowym Targu, ki diasi nadali... ze telo cicho... Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Clostridium....? 21.03.03, 06:27 A mnie wyliczyli już 144 posty (ten jest 145), w większości bez większego sensu. A jeśli dodać forum Onetu, to będzie tego jeszcze więcej. Tak sobie myślę, że od czasu do czasu trzeba sobie robić posty, bo inaczej wpadnie się w nałóg bezmyślnego pisania na każdy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 04.02.04, 02:24 W rok po zatruciu potoku Dunajec bakterią clostridium policja wszczęła na nowo śledztwo w sprawie sprowadzenia zagrożenia epidemiologicznego i niebezpieczeństwa dla zdrowia i życia mieszkańców Nowego Targu. Przypomnijmy: nowotarska ,S" żąda pociągnięcia do odpowiedzialności burmistrza miasta, szefową sanepidu i dyrektora Miejskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji. Zatrucie Dunajca bakterią clostridium perfringens typu kałowego na przełomie lutego i marca ubiegłego roku sparaliżowało Nowy Targ. Przez trzy tygodnie mieszkańcy Nowego Targu byli pozbawieni wody pitnej. NSZZ ,Solidarność" zarzucił władzom miasta, sanepidu i wodociągów, że sprowadzili zagrożenie dla zdrowia i życia mieszkańców miasta - dopuszczając do użycia skażoną wodę i nie powiadomiając nowotarżan o zagrożeniu. Z prowadzenia śledztwa wycofała się nowotarska prokuratura. Sprawę podjęła Prokuratura Rejonowa w Nowym Sączu, ale w maju ub. r. odmówiła wszczęcia postępowania, uznając, że nie doszło do popełnienia przestępstwa. Sprawa trafiła następnie do Prokuratury Okręgowej, a ta utrzymała wcześniejszą decyzję. Jednak Sąd Okręgowy w Nowym Sączu nie zgodził się w części z argumentacją prokuratury i skierował wniosek ,S" do ponownego rozpatrzenia przez prokuraturę. Kilka dni temu zapadła decyzja o wszczęciu śledztwa. Poprowadzi je komenda miejska policji w Nowym Sączu. Jak to jesce potrwo z rok, to juz nie bedzie winnyk, i po Clostridium, haj. Po roku to juz mnie śmioć sie fce, hehe. A nobarzyj z tyk winowatyk...w Zokopanym... Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 04.02.04, 14:13 Miałem zamiar przypomnieć ten wątek w rok po Wielkim Zatruciu. Kiedy to dokładnie minie rocznica? Muszę sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mrb4 Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 04.02.04, 14:38 mrb4 napisał: > Kiedy to > dokładnie minie rocznica? Muszę sprawdzić. Chodzi mi oczywiście o dokładniejsze kalendarium wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 04.02.04, 16:09 Na F. Z. tys sie to męcyło: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=5033505 Telo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Clostridium...? W rok po...4 lutego.. 29.03.05, 20:46 Coby przybocyć problem!!! Kielo to sie juz ciągnie??? I końca nie widać??? hale syćka dziadujycie! Odpowiedz Link Zgłoś