Dodaj do ulubionych

Program kolektorów w Kobyłce - Uwaga!!!

08.09.10, 19:15
Chciałabym Państwa przestrzeć przed lekkomyślnym przystąpieniem do programu kolektorów słonecznych w mieście Kobyłka, którego ogłoszenie jest na stronie urzędu miasta. Program wydaje się być bardzo dobry, jednak jest pewien haczyk. Dofinansowanie do instalacji jest z RPO WM z działania 4.3, z którego można skorzystać przy realizacji inwestycji z OZE, jednak jest to konkurs, gdzie wiele gmin i instytucji będzie aplikować o dofinansowanie. Z mojego doświadczenia już około 70 gmin na Mazowszu chce skorzystać z tego programu, a proszę pamiętać, że nie tylko kolektory będą brać udział w konkursie, ale inne OZE. Budżet na ten program to 30 mln euro, a proszę pamiętać, że np. taka biogazownia to 10-20 mln zł. Jest również napisane, że dofinansowanie będzie na poziomie do 85%. Proszę nie liczyć na tyle, może się okazać, że będzie to około 40, 30, a może tylko 10%. Największa pułapką tego programu jest kwota 500 zł dla firmy NOVISTA Sp. zoo od gospodarstwa domowego na potrzeby wykonania projektu technicznego. A co będzie jeżeli gmina Kobyłka nie pozyska środków? W umowie nie ma nic napisanego co w takiej kwestii... i 500 zł przepada!!! Jakies inwestycje dostanie dofinansowanie, ale czy to będzie Kobyłka? Również nie liczyłabym na sukces tego projektu, bo Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wraz z bankami uruchomił program dopłat rzędu 45% (~33% po odjęciu podatków) do wartości inwestycji: www.nfosigw.gov.pl/o-nfosigw/aktualnosci/art,186,kup-kolektor-z-45-doplata.html

Proszę o rozwagę przed podjęciem decyzji, żeby później się nie rozczarować.
Obserwuj wątek
    • mariusz.102 Re: Program kolektorów w Kobyłce - Uwaga!!! 09.09.10, 10:13
      ekspert12
      Wielkie dzięki za te informacje!!!

Poza tym co napisałeś zastanawiam się czy w przypadku każdego domku zasadne jest zakładanie takiej instalacji. Co np. z latem robić z nadmiarem ciepłej wody? Jaka jest jej efektywność zimą, kiedy jest tak na prawdę potrzebna? Mam jeszcze wiele podobnych pytań...

Czy jest na forum ktoś posiadającą wiedzę odpowiednią do wyjaśnienia tych kwestii?
      • kaylah Re: Program kolektorów w Kobyłce - Uwaga!!! 20.10.10, 19:48
        nie mam rozeznania w kwestii kolektorów...
        natomiast moje duże wątpliwości budził od początku fakt, że gmina bez żadnego uzasadnienia wskazuje jedną firmę do wykonywania projektów, uzależniając akces do projektu od podpisania umowy z nią i nie dopuszczając składania dokumentacji pochodzącej z innych źródeł...
        czy ktoś jest w stanie wyjaśnić taką aferozagadkę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka