Dodaj do ulubionych

czy Polska religijnosc to atut AA?

21.01.12, 17:06
AA powstalo na wartosciach purytanskiej Ameryki, z jej teoria predestynacji, grzechu, moralnosci. Poniekad stad w AA nie ma polsrodkow, jestes albo zbawiony albo potepiony. Purytanizm z USA w duzej mierze wyparowal, i krytycyzm wobec ideologii AA narasta z kazdym dniem. No ale zastanawia mnie skad taka popularnosc AA w Polsce- kraju katolickim. Polski katolicyzm moze stoi blisko purytanizmu? Pamietac trzeba, ze szkola Kotanskiego opierala sie na tym samym, do tego z dodatkiem purytanskiego etosu pracy i ascezy.

Wedlug mnie przecietny Aowiec to jest czlowiek 'nawrocony' i taka role odgrywa role w zyciu- Pawla- Szawla. Stad tez ta tendencja do wyolbrzymiania zla 'w czasie kariery' pijaka aby podkreslic wielkosc tej przemiany. Widocznie w AA nie da sie zyc z mysla, ze czlowiek zmodyfikowal pewne zachowania, tylko musi to byc cos w rodzaju szoku.

Amerykanie uwielbiaja historyjki o diable zmiennym w Aniola, bo to pokazuje Aniolom slusznosc ich drogi a diablom szanse. W tej wizji nie ma miejsca na szarosci i przecietnosci. Ale czy to na pewno metoda dobra dla kazdego? Szczegolnie w Europie, opartej jedna noga na Chrzescijanstwie ale druga na oswieceniu i helledzie- z szarosciami, watpliwosciami, krytycyzmem?

Mysle, ze warto aby istnialy rozne opjce dla roznych ludzi, nie tylko purytanska metoda minesota.
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 21.01.12, 18:43
      beka.smiechu-w.sali.obok napisała:

> Wedlug mnie przecietny Aowiec to jest czlowiek 'nawrocony' i taka role odgrywa
      > role w zyciu>

Masz prawo do swoich przypuszczeń,
      bo nie wiesz jak bardzo się mylisz.

Nie chcesz zrozumieć znaczenia pojęcia
      i symboliki określenia " siła wyższa ".

Wg mnie dla wiekszości " przeciętnych" Aowców
      nie ma ono nic wspólnego z religią.
    • pierzchnia Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 21.01.12, 20:03
      Wciąż się miotasz, Beka...
      Piszesz o jakiś wariantach, starasz się zdemaskować rzekomych oszustów, ale tak naprawdę sam nie jesteś pewien tych swoich "odkryć".
      Dla mnie najistotniejsze są świadectwa ludzi, a tego nie da się podważyć.
      Nawiązując do św. Pawła trzeba przypomnieć jego słowa z pierwszego listu do Koryntian.
      "Nauka o krzyżu wydaje się głupotą tym, którzy kroczą drogą zatracenia.
      Natomiast jest mocą Bożą dla nas, których udziałem jest zbawienie.
      Napisano bowiem:
      "Zniszczę mądrość mędrców, a roztropność roztropnych zniweczę".
    • rauchen Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 22.01.12, 00:03
      > Mysle, ze warto aby istnialy rozne opjce dla roznych ludzi, nie tylko purytansk
      > a metoda minesota.

zaloz klaunie swoj wlasy cyrk i bedziesz mial opcje - przy tak obszernym studiowaniu tematu chyba nie powinno byc to takie trudne
      • beka.smiechu-w.sali.obok Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 22.01.12, 00:49
        W odroznieniu od ciebie malpo z ZOO czytam uniwersyteckie powazne opracowania, a nie opieram sie na widzeniach i omamach.

jakby co, do wgladu:

www.uni.edu/vanworme/drugpolicy.html
        • wiesj23 Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 22.01.12, 09:35
          jezu beka oszczędź mi swojego statusu bo w swoim poczuciu wartości sięgnąłem poziomu pantofelka/czytając uniwersyteckie powazne opracowania wiesz o co mi chodzi/
          a tak z poziomu chłoporobotnika to ci powiem że od tych uniwersyteckich powaznych opracowan
          we łbie ci się pie...
          youtu.be/4Wya-3LrRXM
          • pierzchnia Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 22.01.12, 10:34
            Opracowanie ma wartość dla tego, kto robi doktorat - dla cierpiącego nie ma to żadnej wartości.
            Z tego nie można wyjść samemu ponieważ rozwiązanie tkwi, w zespoleniu - jest poza intelektualnym rozważaniem.
            To jest właśnie ta pułapka odrębności.
          • beka.smiechu-w.sali.obok Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 22.01.12, 14:54
            haha tu nie choodzi o snobizm, tylko o rzetelnosc i obiektywizm.

Uniwersyteckie w moim przekonaniu znaczy- obiektywne, robione w celach poznawczych.

Rauchen sie nabija z tego, bo sama ma widzenia i w nie wierzy. Ale nie kazdy jest w stanie oprzec swoja trzezwosc o to, ze widzial w nocy niebieskiego aniola jak przyszedl do lozka (i nie wiem co w tym lozku juz robil hehe niech bedzie zart w stylu sp leppera)
            • rauchen Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 22.01.12, 15:20
              Ale nie kazdy je
              > st w stanie oprzec swoja trzezwosc o to, ze widzial w nocy niebieskiego aniola
              > jak przyszedl do lozka (i nie wiem co w tym lozku juz robil hehe niech bedzie z
              > art w stylu sp leppera)

probowal beka strzelac do rauchen i postrzelil pierzchnie w kolano..
            • pierzchnia Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 22.01.12, 15:24

Jiddu KRISHNAMURTI
              UWAGI O śYCIU
              I. 17. MIŁOŚĆ W STOSUNKACH WZAJEMNYCH
              Droga biegła niedaleko osiedla, wznosiła się na wzgórze skąd widziało się róŜne zabudowania, krowy z cielętami, kury, kurczęta,
              konie i wszelki rolny sprzęt. Droga to była przemiła; wiodła przez gęsty las, nieraz przebiegały nią sarny i inne leśne zwierzęta,
              zostawiając w miękkiej glinie ślady swych kroków. Gdy było cicho dobiegały tu śmiechy i głosy z osiedla, dźwięki muzyki radiowej
              niosły się z wiatrem daleko. Ferma była zasobna i dobrze utrzymana. Nieraz słyszało się gniewne, podniesione głosy, po czym
              gwar dziecinny przycichał. Z poza gąszczu drzew dolatywała pieśń, ale podniesione głosy przygłuszały je. Z domu wyszła kobieta;
              trzasnąwszy drzwiami skierowała się do opłotków obórki, gdzie poczęła nagle okładać krowę kijem. Głuchy, a przecie donośny
              odgłos uderzeń dobiegał aŜ do nas, na wzgórze.
              JakŜe łatwo jest zniszczyć to, co kochamy! Jak prędko powstają pomiędzy nami przegrody, jedno słowo, gest, uśmiech -
              wystarczą. Cień moŜe paść z przyczyn nastroju, złego zdrowia, czy poŜądania; i to, co było świetlane, staje się smutne i uciąŜliwe.
              ZuŜywamy się z biegiem czasu, i stosunek wpierw Ŝywy i jasny zmienia się w nuŜący i skomplikowany Przez nieustanne tarcia,
              zawiedzione nadzieje i rozczarowania, to, co było proste i piękne, staje się cięŜkie i bolesne. Stosunki z ludźmi są rzeczą złoŜoną i
              trudną; niewielu wychodzi z nich obronną ręką, bez blizn. Chcielibyśmy aby były trwałe, niezawodne, jakby statyczne, a one są w
              ciągłym ruchu, są procesem który trzeba wszechstronnie zrozumieć, a nie dostosowywać do jakichś wewnętrznych wzorów lub
              konwencjonalnych zwyczajów.
              Na poddawaniu się i przystosowywaniu opiera się cała budowa społeczna; a rutyna i konwencjonalizm tego traci swą wagę i
              wpływ tylko tam, gdzie jest miłość. Miłość w stosunkach wzajemnych jest oczyszczająca, gdy moŜemy w nich odkrywać własne
              reakcje i odruchy naszego "ja". A jeśli stosunki nasze z ludźmi nie prowadzą do takich odkryć i odsłaniania siebie, mają niewielką
              dla nas wartość.
              Ale jakŜe my się tych odkryć boimy I Samoobrona ta przybiera róŜne formy: narzucania lub poddawania się, Ięku lub oczekiwania,
              zazdrości lub nadziei, czy teŜ biernej zgody, itd. itd. Ale na nieszczęście nie umiemy kochać; a jeśli nawet kochamy ograniczamy
              to uczucie, wtłaczamy je w określone formy i wyobraŜenia, nie dajemy pełnej swobody miłości.
              Kochamy mózgiem, nie sercem. Intelekt moŜe się zmieniać i dopasowywać, ale nie miłość. Intelekt moŜe stać się nieprzystępny i
              niewraŜliwy na cierpienie, ale miłość tego nie zdoła; intelekt potrafił zawsze wycofać się i zabezpieczyć; moŜe być wyłączny,
              zaborczy, osobisty, lub bezosobisty. A miłości nie moŜna do niczego przystosować, nie da się jej zamknąć w Ŝadne opłotki i
              niczym zabezpieczyć. Smutek naszego Ŝycia polega na tym Ŝe nazywamy miłością to, co właściwie naleŜy do intelektu.
              Przepełniamy serce tym, co pochodzi z dziedziny myśli więc serca nasze są wciąŜ puste i głodne.
              To intelekt rodzi zaborczość i zazdrość, to on chwyta, trzyma, zagarnia, i on teŜ niszczy i pustoszy. śyciem naszym rządzą intelekt
              i nerwy. Pragniemy wciąŜ aby nas kochano; a nie znamy miłości która niczego nie Ŝąda; dajemy tylko po to, aby coś w zamian
              otrzymać, a to jest hojnością typowo intelektualną, nic z sercem nie mającą wspólnego. Myśl wciąŜ szuka pewności i
              zabezpieczenia się, a czyŜ moŜna upewnić się myślą w miłości? Czy moŜe intelekt, którego podłoŜem jest pamięć, jest czas,
              pochwycić miłość która jest sama w sobie wiecznością?
              Ale nawet miłość serca ma swe niebezpieczeństwa; takeśmy zacieśnili i zdeprawowali nasze uczucia, iŜ serca nasze są dziś
              jakby stracone, pełne wahań i niepewności. I właśnie to czyni nasze Ŝycie tak cięŜkim, trudnym i męczącym. Raz się nam zdaje
              Ŝe kochamy, a za chwilę juŜ się to ulatnia. Czujemy przypływ jakiejś wielkiej, ponad myślowej, nieuchwytnej mocy, płynącej z
              jakichś niezgłębionych źródeł, a za chwilę znów intelekt się wkrada i niweczy tę moc; bo w owych starciach wewnętrznych zdaje
              się on być zawsze zwycięzcą. Ani sprytny, przebiegły mental ani pełne wahań i niepewności serce nie mogą, rozstrzygnąć tej
              walki. I nie ma środków ani sposobów aby połoŜyć jej kres. Samo szukanie sposobów wyjścia z niej jest jednym więcej
              usiłowaniem intelektu - naszego "ja" - aby zagarnąć władzę, usunąć rozterki, aby zdobyć spokój i zatrzymać miłość, gwoli stania
              się czymś samemu.
              Najtrudniej nam zrozumieć Ŝe nie istnieją Ŝadne sposoby ni środki by przywołać miłość gdy poŜąda jej nasze "ja". Gdy dogłębnie
              zrozumiemy tę prawdę, wówczas zaświta moŜliwość przyjęcia czegoś, co nie jest z tego świata. A bez tego czegoś nie moŜe
              zaistnieć trwała radość w stosunkach ludzkich, choćbyśmy się o to jak najusilniej starali.
              Jeśli np. ku tobie zejdzie to błogosławione tchnienie, a na mnie ono nie wpłynie, konflikt pomiędzy nami będzie nieunikniony;
              moŜe ty go nie odczujesz, ale we mnie na pewno wywoła to rozterkę i sprawi iŜ w bólu moim i smutku odejdę od ciebie. Ból jest
              równie wyłączny jak szczęście, i dopóki nie zrodzi się między nami miłość, która nie jest naszym własnym tworem, stosunki nasze
              będą bolesne i trudne. A gdy przyjdzie błogosławieństwo tej miłości, będziesz mnie kochał bez względu na to, jakim jestem, bo
              miłość twa będzie wówczas zupełnie niezaleŜna od mego postępowania.
              Cokolwiek by sobie intelekt wyobraŜał, faktem jest iŜ ty i ja jesteśmy oddzielni, wprawdzie wiele moŜe nas łączyć, ale istotne
              zjednoczenie nie od ciebie zaleŜy, moŜliwość jego jest we mnie. Nie dokona się ono nigdy przy pomocy myśli, moŜe przyjść gdy
              myśl ucichnie, bo doszła do swych ostatnich rubieŜy. I tylko wtedy stosunki nasze będą wolne od bólu.
        • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 27.09.13, 18:32
          duchowosć różni sie od religijności!!!!!!!!!!
          • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 28.09.13, 11:38
            iskram napisała:
            > duchowosć różni sie od religijności!!!!!!!!!!
            ___________________________________.
            Duchowosc rozni sie takze od duchowosci...!
            A...
      • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 11.05.13, 21:53
        rauchen napisała:

> > Mysle, ze warto aby istnialy rozne opjce dla roznych ludzi, nie tylko pur
        > ytansk
        > > a metoda minesota.
        >
        > zaloz klaunie swoj wlasy cyrk i bedziesz mial opcje - przy tak obszernym studio
        > waniu tematu chyba nie powinno byc to takie trudne
        ___________________________.
        ;-))) Witaj Rauchen...!
        A...
    • boja55 Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 23.01.12, 12:13
      Beka mam inne zdanie niż Ty.
      Program minesota jest programem terapeutycznym , a Wspólnota AA nie prowadzi terapii.
      Spotkałem się i znam ludzi ze Wspólnoty AA którzy mówią o sobie że są ateistami , agnostykami lecz uwierzyli że istnieje Siła Większa niż oni sami , która pomaga im trzeźwieć.
      Kiedy na grupę AA przychodzi nowa osoba mówi jej się że " Bóg ( jakkolwiek Go pojmujesz ) - w naszych tekstach będzie się pojawiało to słowo , które dla nas oznacza siłę większą niż nasza własna.Dla każdego słowo to może oznaczać co innego lub kogoś innego.
      AA jest otwarte na wszelkie wyznania i religie.
      Krok trzeci AA mówi " Postanowiliśmy powierzyć naszą wolę i nasze życie opiece Boga jakkolwiek Go pojmujemy."
      Tradycja trzecia AA mówi " Jedynym warunkiem przynależności do AA jest pragnienie zaprzestania picia.
    • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 08.02.12, 20:47
      beka.smiechu-w.sali.obok napisała:
      > AA powstalo na wartosciach purytanskiej Ameryki...
      > AA w Polsce- kraju katolickim. Polski katolicyzm moze stoi blisko purytanizmu?...
      _______________________________________________.
      AA w Polsce powstalo na glebie kontra-komunistycznej...!
      A...
    • andras555 Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 09.05.13, 19:57
      To najwiekszy i karygodny i niepowtarzalny błąd mieszać do aa boga i religie.Nie ma Boga w zyciu ,opieram swoja trzezwość na sobie bo inaczej zdechnąłbym z głodu ,wczoraj pozyczyłem od sasiada 1 euro na chleb,stał pod pubem,ja trzezwy od ponad 10 lat ,brakło mi na chleb i POZYCZYŁEM OD CZYNNEGO ALKOHOLIKA ,BO BÓG NIE MA MOCY I WŁADZY NA ZIEMI,Bogaci jezdza samopchodami budują wille,a trzezwy człowiek wegetuje od do ,jestem chory czekam na decyzje o rencie.Od ponad dwoch lat ludzie w irlandii próbuja mnie stad wykopać,działanie boga w życiu i aa ogranicza sie do zera!BÓG NIE MA MOCY NA ZIEMI KARYGODNE JEST WPAJANIE NOWOPRZYBYŁYM DO AA ZE MAJĄ OPARCIE W BOGU.Czekanie na pomoc boga równa sie temu samemu co czekanie na milion euro jedno i drugie jest złudzeniem!Masa ludzi odchodzi od aa bo problemem jest religia!która nie ma potwierdzenia w zyciu bóg nie ma mocy i siły na ziemi.Nie pomaga nie chroni!!!!!! od róznych trudnych a nawet bardzo trudnych sytuaqcji zyciowych.Ludzie w aa tracą wiare i zaufanie do boga bo nie ma od niego zadnej pomocy.Ratuje nam zycie a potem ma nas w ........Tragedią jest gdy słysze na mityngu o kosciele katolickim ze mozna tam znalezc oparcie?tak a który ksiądz na zachodzie wyciągnie kase i pomoze człowiekowi?zaden.Czarni to mafia reka reke myje.Bóg jest tyle warty co watykan.w watykanie jest tyle kasy ze zniknął by problem głodu na swiecie,nie ma co zwalać na państwa bogate i czekać ,watykan jako pierwszy powienien opróznić skarbiec dla afryki.Ale widział ktoś papieza bez milionów euro????jedna msza z watykanu to miliony euro!!@!!!!!Mowa o bogu katolickim w aa jest tragedia i pomyłką.Nikt z tamtego świata nie pomoze człowiekowi głodnemu,tylko ludzie .Bóg do którego kiedyś sie modliłem opkazał sie karygodną pomyłka .Wiele razy mogłem zapić z powodu wiary w boga katolickiego,ale nie zapiłem bo chce być trzezwy,BÓG JAKKOLWIEK GO POJMUJESZ NIE MA WŁADZY NA ZIEMI NIE POMAGA TYM CO MU UFALI NIE POMOZE CI JESLI BEDZIESZ MIAŁ TRUDNO W ŻYCIU,ALE RÓB WSZYSTKO BY BYĆ TRZEZWY.BÓG KATOLICKI NA MITYNGU AA JEST KARYGODNĄ POMYŁKĄ,JEST ZŁUDZENIEM JEST KŁAMSTWEM,TO LUDZIE CI POMOGĄ I TY !!!!SAM!!!!Ty mozesz walczyć o trzezwość a nie jakiś tam bóg,nie ufaj tez ludziom,te sraty pierdaty o zaufaniu do boga to tylko po to by zrobić z ciebie niewolnika,Bóg nie pomaga tym którzy mu ufali,jest złudzeniem.TYM KTÓRZY MU UFALI?TAK WIERZYŁEM MU OD 2002 ROKU AZ MAŁO MNIE NIE ZABIŁO TO ZŁUDZENIE W BOGA.BÓG JAKKOLWIEK GO POJMUJESZ JEST TOTALNĄ POMYŁKĄ NA MITYNGACH AA.NIE WIERZ LUDZIOM UFAJ TYLKO SOBIE A NIGDYU CZARNYM I WATYKANOWI TO MAFIA.
      • andras555 Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 09.05.13, 20:05
        Czy religijność to atut aa?a po co mi religia?to dawania datków w kosciele?Nie mozna opierać trzezwości na czymś co nie istnieje co nie ma potwierdzenia w zyciu,bo inaczej wiara w złudzenie moze cie zabić albo zapijesz.Bóg to przykrywka czarnego na zrobienie ludzi niewolników kościelnych.Trzezwość to twoje dązenie do celu,nie mozna opierać trzezwości na innych ludziach i na bogu,bo moga być takie sytuacje w życiu jak u mnie ze ,znienawidzisz boga i katolicyzm do tego stopnia,ze musisz robić wszystko potem ,by znowu odzyskać pozytywna energie.Jesli powiedzą ci w aa ze dzieki bogu wybudujesz dom kupisz auto i bedziesz miał miliony to wpieprzą ci do głowy totalne złudzenie.Potem cie zostawią bo nie beda mogli słuchać jak klniesz na boga,NA COŚ CZEGO NIE MA.
        • andras555 Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 09.05.13, 20:07
          Dopóki bedziesz pajacykiem aowskim, beda cie kochali a jak zejdziesz na temat boga to ci powiedzą ufaj on pomaga.A ty mało nie zdechniesz z głodu.
          • miskolaj Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 09.05.13, 22:06
            w koncu ktos poza mną docenił inteligencję beki:)
            a ten biedny czlowiek co pisze nade mna to widze, ze czekał az mou Bog da milion euro - hahaha, albo alkoholicy w aa dadza:) oj ludzie ludzie...
            po pierwsze aa nieczego nie narzuca - a proponuje - nie dla kazdego to:)
            po drugie aa to nie religia, tylko proponowana droga rozwoju - kazdy moze ja przyjac lub odrzucic, tam nie ma przymusow..
            po trzecia wiara jest łaską i darem, i tez jak widac nie dla kazdego, bo po co wierzyc w Boga który nie daje miliona euro i jeszcze wymaga miłosierdzia i wspólczucia? to się nie opłaca:)
            po czwarte jest wiele drug rozwoju, tym sie czlowiek rozni od małpy, ze poza zrobieniem kupy , zezarciem banana i zasadzeniem samicy ma rowniez inne potrzeby, nie podoboba się aa mozna szukac swoejej drogi, na jaka cholere szukac dziury w calym?
            po piate na całym swiecie jest taka niesprawiedliwosc, ze zeby miec na chleb trzeba niestety pracowac, to jest dobre wyjscie by nie zdechnac z głodu, w aa nie daja ani na bronka, ani na chleb:(
            a po ostatnie, jak ktos jest ateistom i zyczy sobie, by szanowac jego poglady to miłoby było jakby tak to działało w druga strone:)
            aa to sa ludzie, rozni ludzie, roznych religii, wyznan, agnostycy i ateisci, spotykaja sie tam, bo maja ze soba cos wspolnego i tym mianownikiem na pewno nie jest ksiadz, albo wspolny Bog...a co nim jest to jak ktos nie wie, to juz jego problem..
            i ktos ma tu błedne informacjie o odchodzeniu ludzi z aa, w moim miescie na przykład mitingi sa coraz liczniejsze i powstaja coraz to nowe grupy, sa po 3 - 4 dziennie i nie siweca pustkami:)
            • beka.smiechu-w.sali.obok Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 09.05.13, 23:05
              Cieszy mnie, ze zamiast pisac jak zwykle, 'a co mnie obchodza inni, a co mnie obchodzi nauka, a co mnie obchodzi teoria, a co mnie obchodzi statystyka' uznajesz, ze czlowiek poza zjedzeniem banana i zrobieniem kupy ma glebsze potrzeby:)

w koncu ludzie tym sie roznia, ze analizuja, porownuja, mysla, zastanawiaja sie, dobrze, ze to zaxczynasz pojmowac.
    • garuregency Re:a potem sie dziwią 17.08.13, 12:28
      Dziś kolejny Bóg w postaci pracownika socjalu postanowił, ze nie należy mi sie dopłata.My wszyszczy w aa ponosimy konsekwencje tego ze?JESTEŚMY TRZEŻWI.Tu jest tak skonstruowany system,ze jeśli ktoś jest trzezwy zadbany i ogolony i schludnie ubrany,to od razu jest podejrzany ze może handluje narkotykami lub dorabia nielegalnie na boku.Czasem z tego powodu ,a tym bardziej obcokrajowców próbuje sie róznymi sposobami pozbyć z tego kraju.AA jest tak skonstruowane ze my ponosimy konsekwencje trzezwości dlatego że,nie umiemy kraść ,nie kombinujemy jak dorobić na boku,nie handlujemy narkotykami czy jak to modne za granicą ,nie handlujemy śmiercią i nie dorabiamy na handlu tytoniu.No bo przecież program aowski tudzież wiara jakąkolwiek kto wyznaje ,zabrania nam prowadzenia takiego trybu zycia.Ludzie w aa są czasem spychani na margines,albowiem jesteśmy pijakami i nikt tego nie zmieni.Jesteśmy TRZEZWYMI PIJAKAMI ,ale Bóg urzędnik nie interesuje sie programem aowskim i tym ze sie zmienilismy i dlatego ponosimy konsekwencje trzezwości.Dalej jeśli juz o nas ktoś wie to napweno nie dostaniemy lepszej pracy czy lepszych pieniedzy.Dalej,ograniczenia typu,zabrano mi dodatek do pokoju,nie mam studia apartamentu bo nie mam na depozyt ,zostałem ubezwłasnowolniony i bezsilny wobec systemu zwanego dyskryminacja.Dalej,kiedyś myslałęm ze jak sie pomodle to Bóg otworzy swoje serce i pieprznie w łeb urzednika by ten otworzył swe serce czy sumienie na moją lub innego aowca sytuacje.Normalnie chyba mi sie pokreciło,bo myślałem ze Bóg kosciół tudzież wiara jakąkolwiek kto wyznaje spowoduje ze wydarzy sie cud.A cudu nie było i nie bedzie bo to ludzie są bogami na ziemi.Trabie o tym od pół roku i kazdy mi mówi ze takie jest poprostu życie.Now wiec ,pozostaje dalej chodzić na mityngi udawać głupa ze jest ok,ze program i system aowski działa,a nie działa!Bo gdyby działał to pod wpływem mojego trybu życia inni powinni otworzyć serce na wołanie o pomoc innego człowieka.Ale znieczulica,wszelakiego rodzaju powoduje ze ty człowieku w aa,idziesz na mityng ,wygadasz sie co cie boli,a system i świat pozostanie bez zmian.Bo Bóg nie ma wpływu na innych ludzi ,na głód na niesprawiedliwość na brak domu dla ciebie czy na brak normalnego bezpieczeństwa finansowego.System aowski tudzież program jest tak skonstruowany ze ty ,wewnątrz krzyczysz na niesprawiedliwość tego świata,a na zewnątrz zakładasz maske ze jest ok bo jestem trzezwy i NIEPWYPADA NARZEKAĆ NA MITYNGU CZY SKŁADAĆ REKLAMACJI BO TO NIE PO BOŻEMU I NIE PO AOWSKU.Popełniłem na poczatku karygodny błąd w aa ,myślałem ze BÓG AOWSKI MA MOC I SIŁE NA ZIEMI I BEDZIE WSPIERAĆ TYCH CO DLA NIEGO PRACUJĄ,A ON POPROSTU ICH OLEWA.Krótko,BOGIEM NA ZIEMI JEST KAZDY URZĘDNIK,PAN I WŁADCA,I TO CZY BEDZIESZ MIAŁ CO JEŚĆ I GDZIE SPAĆ BEDZIE ZALEŻEĆ OD WSZECHMOCNEGO PANA URZEDNIKA.Ż zycia wziete
      • grazkavita Re:a potem sie dziwią 17.08.13, 13:12
        Bóg nie jest i nigdy nie będzie odpowiedzialny za nieszczęścia tej ziemi, bowiem dał człowiekowi wolna wole, powiedział tylko: wszystko co uczyniliście innym mnie żeście uczynili....Dał również Tobie człowieku wolna wolę i dał Ci miłość i odkupienie...Stworzył Ciebie na swój obraz i podobieństwo...Nie jestes jednak Bogiem i dlatego powinienes mu zaufać i odnaleść swoje przeznaczenie, którym na pewno nie jest biadolenie i zrzucanie odpowiedzialności za swój los na innych....Ty jestes jego dziecko, a on chce Cie wysłuchac ... Wiec stań przed nim nie z pretensjami tylko jak dziecko, oddaj mu swoje troski i spytaj o swoje powołanie....
      • aaugustw Jeszcze pijany i jeszcze skarzacy sie na innych 17.08.13, 14:00
        garuregency napisał:
        > Dziś kolejny Bóg w postaci pracownika socjalu postanowił, ze...
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        Tak sie sklada, ze i ja mieszkam za granica PL (ponad 26 lat), wiec
        podpowiec ci; ten "Bog" w postaci pracownika socjalu to zwykly, uczciwy
        urzednik, ktory wypelnia tylko przepisy ustawowo przyjete w danym kraju...!
        __________________________.
        garuregency napisał dalej:
        > ... My wszyszczy w aa ponosimy konsekwencje tego ze?JESTEŚMY TRZEŻWI.
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        Mow ty lepiej tylko za siebie, bo widzisz ja, np. nie ponosze zadnych
        konsekwencji, ale mnie nie wydaje sie juz ze jestem trzezwym... - Ja
        jestem trzezwym i przywroconym do spoleczenstwa tego swiata...!
        > ... Tu jest tak skonstruowany system,ze jeśli ktoś jest trzezwy zadbany i ogolony i schlu
        > dnie ubrany,to od razu jest podejrzany ze może handluje narkotykami lub dorabia
        > nielegalnie na boku...
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        No i znalazles sobie ladne Alibi, aby zwalic swoje "ofiarstwo" na "innych"...!
        > ... Czasem z tego powodu ,a tym bardziej obcokrajowców próbuje
        > sie róznymi sposobami pozbyć z tego kraju.AA jest tak skonstruowane ze my pono
        > simy konsekwencje trzezwości dlatego że,nie umiemy kraść...
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        ;-) Dobry kawal jak na Polaka...! ;-)
        (myslisz, ze jak ktos z alkoholikow byl sku...elem lub zlodziejem
        samochodow i przestal pic to potem w AA stal sie aniolkiem...!?).
        > ... nie kombinujemy jak dorobić na boku,nie handlujemy...
        Mow ty za siebie... - OK...!?
        Nie znam w AA (ani poza AA) tu, na zachodzie takiego ktory nie kombinowalby
        i nie oszukiwalby panstwa, w ktorym je jego chleb... - Rozliczenia podatkowe sa
        nagminnie naciagane i lamane jest tam prawo...!
        > ... program aowski tudzież wiara jakąkolwiek kto wyznaje ,zabrania nam
        prowadzenia takiego trybu zycia.Ludzie w aa są czasem spychani na margines,
        albowiem jesteśmy pijakami i nikt tego nie zmieni...
        > Jesteśmy TRZEZWYMI PIJAKAMI ,ale Bóg urzędnik nie interesuje sie
        programem aowskim...
        - - - - - - -
    • garuregency Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 26.09.13, 16:15
      Przez cały okres pisania do konca,wymysliłem temat ,BY WAM POKAZAC ZE TEORIA ZWANA W AA ZDROWIENIE JEDNOSC SIłA JEST TYLKO TEORIA,SPRZEDAJECIE NA FORUM KAZDEGO ALKOHOLIKA ,ZACHOWUJECIE SIE JAK JUDASZE BO TWIERDZICIE ZE TWORZYCIE JEDNOSC W AA A ZACHOWUJECIE SIE JAK DZIECI.PO TYM JAK WYMYSLILEM POST O NIENAWISCI DO BOGA I KOSCIOLA ,POKAZAEM WAM ZE SPRZEDAJECIE KAZDEGO ALKOHOLIKA I WYRZUCACIE NA BRUK.NIE TWORZYCIE JEDNOSCI W AA NIE WIECIE CO TO LOJANOSC NIE WIECIE ZE DOKADNIE BóG POKAZA WAM ,ZE JESLI TYLKO KTOS NIE NADAJE NA WASZYCH FALACH TO GO WYRZUCACIE NA BRUK.SłOWA MODERATORA ;CO ROZDAJESZ DO CIEBIE WRóCI ,WYKOPAES KOGOS WYKOPIA I CIEBIE.ZDROWIENIE JEDNOC SIA JEST TEORIá BEZ POKRYCIA .BOICIE SIE ZE KTOS NAPISZE LEPSZY TEMAT I WASZE POCZUCIE WARTOSCI ZNIKNIE ZMALEJE.JESTESCIE DZIECMI ,BóG CHCE BYCIE W AA TRZYMALI SIE RAZEM I SOBIE POMAGALI A WY SIE SPRZEDAJECIE ZA 30 SREBRNIKóW.jezus chce bys kocha aowca i mu pomagal a nie całował posadzki kosciola.SOWA PIER.... BYLY NAPISANE POD WPLYWEM EMOCJI IZDRADY,CHCIAłEM WAS SPRAWDZIC CO ZROBICIE BY RATOWAC BRATA LUB SIOSTRE.BOICIE SIE O STOLKI I WYRZUCACIE KAZDEGO KTO JEST INNY.WSTYD.AA ZDROWIENIE JEDNOSC SIłA TO BZDURA.

[ Dodano: 2013-09-09, 16:05 ]
      ALFABET JEST INNY BO KAWIARNIA INERNETOWA CHINSKA.ZEGNAJCIE W JEDNOSCI????????????????????????????????

[ Dodano: 2013-09-09, 16:08 ]
      STRACH I PANIKA JEST JEDNYM Z POWODóW NIE AKCEPTACJI INNOSCI I DLATEGO POZBYWA SIE INNYCH ALKOHOLIKóW DO PISANIA NA TYM FORUM INNYCH TEZ!!!!!!!!!EDYTA WIE JAKICH,BO CIAGLE SZUKA POTWIERDZENIA ZE JEST NAJLEPSZA??KIEDYS TOWARZYSTWO PIJANYCH MNIE DOWARTOSCIOWYWALO ,TERAZ ROBIMY TO KOSZTEM INNYCH TRZEZWYCH ALKOHOLIKóW,PRAWDA??????????

[ Dodano: 2013-09-09, 16:09 ]
      jal ja naprawde mam sie ok,pokazalem ci tylko wasze drugie oblicze tzw MASKE.PA

[ Dodano: 2013-09-09, 16:11 ]
      TRZEBA BYLO TAK WYMYSLIC TEMAT BY CIE POKOCHALI ,POTEM TRZEBA BYLO JEDNEGO POSTU BY CIE ZDRADZILI OSZUKALI WYRZUCILI.FAJNE NIE??NO WIDZISZ JUREK JACY LUDZIE FALSZYWI.PA o pewnym forum aa
    • garuregency Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 26.09.13, 16:25
      AA TO PRZYKRYWKA KOŚCIOŁA NA OMAMIENIE LUDZI O NIBY PRZYJAZNI I POMOCY PRZEZ BOGA ,BÓG W AA NIE MIAŁ I NIE BEDZIE MIAŁ MOCY BÓG JEST WYMYSŁEM CZŁOWIEKA NA STRACH I OBAWY O PRZYSZŁOŚĆ.Na ziemi ludzie są bogami bo to oni decydują o twoim jedzeniu i spaniu i zupkach chińskich ,jedzenie oferowane przez boga po 11 latach ku... trzezwości.pie...na obłuda koscielna o zaufaniu do koscioła ze tam mówią prawde zaprowadziła juz niejednego gdzie indziej.TRZEZWOŚĆ ZALEZY OD KAZDEGO Z OSOBNA .PIERDOLONY BÓG PO 11 LATACH TRZEZWOŚCI OFERUJE MI DZIS ZUPKI CHIŃSKIE I ZIMNY POKÓJ W OBCYM KRAJU, A PIEROLONA ELITA WATYKANSKO KOSCIELNA WPIERDALA SCHABOWE.POWIEDZ MI JEDEN Z DRUGIM COŚ O9 BOGU TO MNIE KU... SZLAG TRAFI
      • aaugustw Wracaj do kraju - ziomalu... 26.09.13, 16:30
        garuregency napisał:
        > ... PIERDOLONY BÓG PO 11 LATACH TRZEZWOŚCI OFERUJE MI DZIS ZUPKI CHIŃSKI
        > E I ZIMNY POKÓJ W OBCYM KRAJU, A PIEROLONA ELITA WATYKANSKO KOSCIELNA WPIERDALA SCHABOWE.POWIEDZ MI JEDEN Z DRUGIM COŚ O9 BOGU TO MNIE KU... SZLAG TRAFI
        ________________________________________.
        OK, a teraz powiedz spokojnie o co tobie idzie...!?
        I powiedz; kto ci zawinil w trzezwieniu...!?
        A...
    • garuregency Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 26.09.13, 16:31
      RELIGIJNOŚĆ W AA MOZE CIE ZAPROWADZIĆ NA BRUK.W AA NIE MA PRZYJAZNI.JAK NIE BEDZIESZ CAŁOWAŁ POSAdzki kościoła to cie aa wypie... na bruk ,reka reke myje.watykan i religia to wymysł czarnego na zarabianie kasy dla franciszka i jegio elity koscielno uciechowej na wyspie bahama,gdzie wiara gdzie prawda gdzie ku... na tej ziemi jest bóg?????????????????
    • garuregency Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 26.09.13, 16:32
      aa powstało by uwolnić od obsesji picia,potem trzeba iść dalej a n ie bawić sie w radio maryja i kardynalskie uciechy na bahama.
      • garuregency Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 26.09.13, 16:34
        wiecie co doprowadza mnie do szału dziś na ziemi,ze bóg patrzy z góry na ludzi i ma ich w dupie.IM WIECEJ POZŁACANYCH KOŚCIOŁÓW TYM WIECEJ BIEDY NA ZIEMI.W afryce jest głód a watykanie złoto i [przepych i sponsorowanie kardynalskich wakacji na bahama
        • thomi73pl Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 26.09.13, 19:20
          Odpowiadasz na:
          garuregency napisał(a):
          • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 26.09.13, 20:26
            thomi73pl napisał (do garuregency):
            BOG, BOG .. BOG...
            duzo posiwecasz czasu na pisanie, o Kim kto nie istnieje..
            ( ja bym tyle o nicosci sie nie rozpisywal)
            _____________________________________________.
            A ty madralo skad to wiesz, ze az tyle o tym piszesz...!?
            A...
            • thomi73pl Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 26.09.13, 21:57
              Ja właśnie niewiele wiem....
              ...a wiec nie będę przedstawial dowodow ani "za", ani " przeciw"...

.... ale wierze...
              Ze jest cos większego ode mnie i nie jestem tym Ja..

... ani augustw.. ;)
              • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 27.09.13, 10:36
                thomi73pl tlumaczy sie:
                > Ja właśnie niewiele wiem....
                - - - - - - - - - -
                To ja wiem...!
                ___________________.
                thomi73pl tlumaczy sie dalej:
                > ...a wiec nie będę przedstawial dowodow ani "za", ani " przeciw"...
                > .... ale wierze... Ze jest cos większego ode mnie i nie jestem tym Ja..>
                > ... ani augustw.. ;)
                ________________________________________________.
                No to po kiego licha 2 godz. wczesniej piszesz o Nicosci..!?
                Albo, albo thomiku...!! - Albo pijesz, albo nie pijesz nic...!!
                A...
              • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 27.09.13, 11:16
                Napastliwy krytyk, aauguscie nieładnie
                • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 27.09.13, 13:22
                  iskram napisała:
                  > Napastliwy krytyk, aauguscie nieładnie
                  __________________.
                  Albo: chory odbior...!? :-o
                  A...
                  • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 27.09.13, 18:22
                    Wszystkie twoje ale, albo to fałsz!!!!!!!!!!!
                  • thomi73pl Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 28.09.13, 01:29
                    Odpowiadasz na:
                    aaugustw napisał:

> iskram napisała:
                    > > Napastliwy krytyk, aauguscie nieładnie
                    > __________________.
                    > Albo: chory odbior...!? :-o
                    > A...
                    Zdecydowanie. Masz chory odbior
                    • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 28.09.13, 11:40
                      thomi73pl napisał do swojej Sily Wyzszej:
                      > Zdecydowanie. Masz chory odbior
                      • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 28.09.13, 20:27
                        Nie mam oczekiwań ,więc nie mogę mieć rozczarowań- miło!!
                        • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 28.09.13, 22:15
                          iskram napisała:
                          > Nie mam oczekiwań ,więc nie mogę mieć rozczarowań- miło!!
                          ___________________________________________________.
                          Nie mam nie realnych oczekiwań ,więc nie mam rozczarowań..!
                          Planuje i oczekuje kazdego dnia i w kazdej godzinie...!
                          A...
                      • thomi73pl regres.. 28.09.13, 21:45
                        A.
                        Napisał:
                        > Thomi pouczyl Sile Wyzsza i ja koryguje wg. siebie...!
                        > A...

Z A. Jest coraz gorzej. .
                        • aaugustw Re: regres.. 28.09.13, 22:16
                          thomi73pl napisał (o A...):
                          > Z A. Jest coraz gorzej. .
                          _____________________.
                          Czy jest ci przez to lepiej..?
                          A...
                          • iskram Re: regres.. 29.09.13, 20:52
                            rób co chcesz ,a i tak nie kupuje twojego toku myślenia, posiadam swój i dla siebie- który sprawdziłam na sobie!!!!!!!!!!!
                            • iskram Re: regres.. 30.09.13, 09:48
                              Fanatyzm to straszna choroba XXI w.
                              • aaugustw Re: regres.. 30.09.13, 11:00
                                iskram napisała:
                                > Fanatyzm to straszna choroba XXI w.
                                _________________.
                                Mam ci wspołczuc...!? :-o
                                A...
                                • iskram Re: regres.. 30.09.13, 11:50
                                  Między nami jest nie tylko przestrzeń ,ale i przepaśc ,nie spodufalaj sie !
                                  • aaugustw Re: regres.. 30.09.13, 12:20
                                    iskram napisała:
                                    > Między nami jest nie tylko przestrzeń ,ale i przepaśc ,nie spodufalaj sie !
                                    __________________________________________________________.
                                    Czyli, skromniej mowiac: dwa swiaty nas dziela... (nie spod Ufa lany)...!:
                                    A...
                                    • iskram Re: regres.. 30.09.13, 22:46
                                      celowe zagranie , i to jest ten cały inter , nadaje się dla ciebie chcesz brylować i łapać naiwnych ,przegrane na wstepie w tej chorobie (spo u fale ,fale , fale płyną swoim rytmem)
                                      • aaugustw Progres, czyli: tylko prawda nas wyzwoli iskram 01.10.13, 13:25
                                        iskram napisała (do A...):
                                        > ... i to jest ten cały inter , nadaje się dla ciebie chcesz brylować i łapać naiwnych...
                                        _______________________________.
                                        Dlaczego z taka pruderia to piszesz...!?
                                        Dlaczego tej prawdy o mnie i sobie nie napiszesz w ten sposob:
                                        "brylujesz i łapiesz naiwnych"...! ;-)
                                        A...
                                        • iskram Re: Progres, czyli: tylko AAugust nas wyzwoli .... 01.10.13, 16:33
                                          Nie mam ochoty na tłumaczenie Ci- wolę przyjemniejsze rzeczy ,niż smetne ,pesymistyczne wypowiedzi - szkoda czasu!
                                          • aaugustw Re: Progres, czyli: tylko AAugust nas wyzwoli ... 01.10.13, 20:25
                                            iskram napisała:
                                            > ... tylko AAugust nas wyzwoli ...
                                            > Nie mam ochoty na tłumaczenie Ci- wolę przyjemniejsze rzeczy ,niż smetne ,pesy
                                            > mistyczne wypowiedzi - szkoda czasu!
                                            ____________________________________________________.
                                            Ale ty jestes... - Powiedz dlaczego tylko AAugust nas wyzwoli...!?
                                            Nie musisz wcale smetnie sie wypowiadac, mozesz na wesolo...!!
                                            Kiedy ty mnie pytasz ja zawsze tobie odpowiadam... - A ty co...!?
                                            A...
                            • aaugustw Re: regres.. 30.09.13, 10:58
                              > rób co chcesz ,a i tak nie kupuje twojego toku myślenia, posiadam swój i dla si
                              > ebie- który sprawdziłam na sobie!!!!!!!!!!!
                              _________________________________________________________________.
                              Ameryki tym nie odkrylas, inaczej bylabys mna i moze by ci jeszcze cos doroslo...!?
                              A...
    • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 01.10.13, 22:48
      Ludzie sa rózni i też biora ten program na swoją miarę- z czasem jedni sięgają po większą wiedzę ,inni zatrzymują sie każdy ma swój czas- i tak ma być- błedem jest twierdzić ze tylko program pomaga.
      • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 02.10.13, 10:19
        iskram napisała:
        > Ludzie sa rózni i też biora ten program na swoją miarę- z czasem jedni sięgają
        > po większą wiedzę ,inni zatrzymują sie każdy ma swój czas- i tak ma być- błedem
        > jest twierdzić ze tylko program pomaga.
        __________________________________________________________.
        Piszesz: Ludzie sa rózni i też biora ten program na swoją miarę... -
        Zgadzam sie; ludzie sa rozni i tylko w zaleznosci od swoich mozliwosci
        rozwoju duchowego potrafia wziasc z tego Programu tyle ile potrafia...!

Dalej napisalas jeszcze; "... błedem jest twierdzić ze tylko program pomaga."
        Tu sie nie zgadzam: To nie jest zwyczajny program kulinarny, ani zaden
        wymyslony przez paru idiotow komunistyczny odzew... - To jest Program
        powstaly z wielomilionowego doswiadczenia chorych alkoholikow, ktorzy
        w nim pokazuja nam, jak na lopacie, jak mozemy szczesliwie zyc...!
        A to ile z tego Programu wezmiemy to juz inna para kaloszy...
        A...
        Ps. To jest uniwersalny Program, ktory mozesz podpierac Biblia,
        swierszczykiem lub innym "pornosem", jezeli ci to pomaga...! ;-)
        • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 02.10.13, 11:30
          Wszystko co zosało stworzone było siłą jednego umysłu ,jednego człowieka.
          "Polibiusz"
          • pierzchnia Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 02.10.13, 12:10
            Ja wolę Greka Zorbę.

" Szefie, widziałeś kiedyś tak piękną katastrofę ? "
            • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 02.10.13, 14:15
              pierzchnia napisał:
              > Ja wolę Greka Zorbę.
              > " Szefie, widziałeś kiedyś tak piękną katastrofę ? "
              ;-) Parsknalem smiechem... - Mozna i tak...! ;-)
              Ten to mial wszystko w "D"...!
              Jeszcze teraz widze ta scene z filmu i walace sie klody drewna po stoku gory...
              To chyba z tego utworu pochodza te slowa: Zyje tak, jakby jutro mial umrzec,
              a ten drugi powiedzial; zyje tak, jakbym nigdy nie mial umrzec...(!?)
              A...
              A...
          • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 02.10.13, 14:10
            iskram napisała:
            > Wszystko co zosało stworzone było siłą jednego umysłu ,jednego człowieka.
            "Polibiusz"
            ________________________________________________________________.
            To tlumaczenie Polibiusza brzmi mi bardzo prymitywnie w moich uszach...! :-(
            Postanowilem wiec to rozszyfrowac, bo jezeli w/w slowa faktycznie wypowiedzial
            ten wielki historyk (zyl w czasach wielobostwa, wiec Jezusa nie mogl miec na mysli),
            zatem musial on miec na mysli czlowieka globalnie, tzn. wszystkich ludzi, (l.mn.) -
            nie jednego...
            To jest dla mnie logiczne, tym bardziej, ze on (jak wyczytalem) uwazal, ze bardzo
            dobrze zrobili starozytni, ze wynalezli Bogow, gdyz w ten sposob mozna lepiej
            oddzialywac na rozkaprysiony plebs...!
            A wiec, jaki Moral z tego:
            Siłą jednego umysłu, jednego człowieka mozna sobie tylko w gacie narobic...!
            Nawet "durnego" jablecznika nikt nie jest w stanie sam sobie upiec bez
            stworzenia sobie sadu jablek...!
            A...
            Ps. Ale co ten pan Polibiusz i to wszystko razemm wziete ma wspolnego z moim
            alkoholizmem, dalej nie wiem...! :-(
            • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 02.10.13, 22:32
              Po co sie złoscisz- z tego plebsu sie wywodzisz- szukaj , może znajdziesz??
            • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 03.10.13, 12:25
              A piecz sobie te jabłecznik....,tylko błagam nie rób w gacie - jak
              ci to pomaga.
              A zeby zrozumieć trzeba znac nie tylko starożytnośc , a tez i mitologię!
              • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 03.10.13, 12:56
                >... zeby zrozumieć trzeba znac nie tylko starożytnośc , a tez i mitologię!
                ______________________.
                Juz na tyle poznalem cie...!
                A...
                • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 03.10.13, 16:57
                  Tajemnica- każdy ma swoją !
                  • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 03.10.13, 17:50
                    iskram napisała:
                    > Tajemnica- każdy ma swoją !
                    _______________________________________.
                    Ty musisz pochodzic w pierwszej linii od Pytii...!?
                    (ona tez tak balakala...!).
                    A...
                    • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 04.10.13, 11:31
                      Z całym swym zakłamaniem, znojem,i rozwianymi marzeniami, ciągle ten świat jest piękny...
                      (moze tak, moze nie) :-)
                      • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 04.10.13, 12:45
                        iskram napisała:
                        > Z całym swym zakłamaniem, znojem,i rozwianymi marzeniami, ciągle ten świat jest
                        > piękny...
                        > (moze tak, moze nie) :-)
                        ____________________________________.
                        Witaj iskram, ciesze sie ze zyjesz i dzialasz...! ;-)
                        Przytoczylas slowa Dezyderaty, ktora nie jest
                        zaakceptowana pozycja literatury AA...!
                        Ze slowami tymi nie potrafie sie pogodzic...! :-(
                        Ten swiat wcale nie jest zaklamany, a jedynie
                        garstka chorych jego ludzi...! - Ten swiat jest
                        dzisiaj dokladnie taki, jaki on byc powinien,
                        wlacznie z toba i ze mna...! ;-)
                        A...
                        • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 04.10.13, 16:25
                          Czytaj ze zrozumieniem "Swym"
                          Ja też się ciesze i dziękuje za miłe słowa :-) ,takich osób jest wiecej ,pozdrawiam.
                          • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 04.10.13, 18:18
                            > Czytaj ze zrozumieniem "Swym"
                            - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                            Czytam ze zrozumieniem "swym"..!
                            ____________________________.
                            iskram napisała (do A...) dalej:
                            > Ja też się ciesze i dziękuje za miłe słowa :-)
                            - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                            I ja takze sie ciesze, kiedy ty sie cieszysz...! ;-)
                            ____________________________.
                            iskram napisała (do A...) dalej:
                            > ... ,takich osób jest wiecej ,pozdrawiam.
                            - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    • alkodarek Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 02.10.13, 14:52
      Życie jest zbyt piękne i krótkie żeby tracić czas na mało skuteczne AA i dywagacje z nim związane.

"Wyleczyć się skutecznie lepiej niż krążyć wokół alkoholu do dni końca swoich niepijąc" *
      * Mistrz Jedi
      • aaugustw Malpia szkola zycia...! 02.10.13, 15:04
        alkodarek napisał:
        > Życie jest zbyt piękne i krótkie żeby tracić czas na mało skuteczne AA i dywaga
        > cje z nim związane.
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        Znasz lepsze, skuteczniejsze metody...!? - Podziel sie z nami...!
        (ale bez takich prymitywnych, zolcia nasyconych pijanych wypowiedzi - prosze...!).
        _________________________.
        alkodarek napisał dalej:
        > "Wyleczyć się skutecznie lepiej niż krążyć wokół alkoholu do dni końca swoich n
        > iepijąc" * * Mistrz Jedi
        Czy to ten sam Jeti, brat tej malpy Yeti...!?
        A zreszta co to za roznica, one wszystkie (te malpy) twierdza,
        ze z choroby alkoholowej mozna wyleczyć się skutecznie...!
        A...
      • pierzchnia Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 03.10.13, 21:39
        Wielu ludzi nie potrafi zrozumieć - skąd się bierze tyle mistycyzmu, we Wspólnocie AA, który rozumiany jest, przez te osoby, jako zbędny dodatek.
        W takim podejściu byłoby wiele racji gdyby te uzależnienie nie pociągało za sobą pewnych konsekwencji - mam tu na myśli realne zło.
        To zło doprowadza ludzi do ruiny i nie jest istotne jaką przyjmuje formę - u jednych będzie ono więzieniem, a u drugich np. ulicą.
        • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 04.10.13, 11:05
          pierzchnia napisał:
          > Wielu ludzi nie potrafi zrozumieć - skąd się bierze tyle mistycyzmu, we Wspólno
          > cie AA, który rozumiany jest, przez te osoby, jako zbędny dodatek.
          > W takim podejściu byłoby wiele racji gdyby te uzależnienie nie pociągało za sob
          > ą pewnych konsekwencji - mam tu na myśli realne zło.
          > To zło doprowadza ludzi do ruiny i nie jest istotne jaką przyjmuje formę - u je
          > dnych będzie ono więzieniem, a u drugich np. ulicą.
          _____________________________________________________.
          Pierzchnia, podziwiam (bez kadzenia) twoja dojrzalosc duchowa...!
          Zawsze myslalem, ze to moga osiagnac tylko tacy ludzie, ktorzy
          doznali wielkiego cierpienia... - Nigdy nie potrafilem zrozumiec jak
          ksieza mogli to osiagnac pochodzac z "dobrego domu", (a moze ta
          wiekszosc z nich nie osiagnela tego...!?).
          A...
          • pierzchnia Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 04.10.13, 22:40
            Może ktoś powiedzieć, że to, co się komuś przydarza, tworzy przypadek, ale ja w to nie wierzę.
            Wierzę natomiast w uosobione zło.
            Człowiek wystawiony jest na jego pastwę, a ponieważ ma do czynienia z czymś o wiele potężniejszym od siebie potrzebuje wsparcia.
            • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 04.10.13, 23:14
              Badz uwazny ,staraj sie być szczesliwy!
              • pierzchnia Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 05.10.13, 05:12
                iskram napisała:

> Badz uwazny ,staraj sie być szczesliwy!

To rodzaj wyrachowania.
                • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 05.10.13, 10:10
                  pierzchnia napisał:
                  > To rodzaj wyrachowania.
                  _______________.
                  Duchowego...(!?).
                  A...
                  • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 05.10.13, 10:31
                    aaugustw napisał:

> pierzchnia napisał:
                    > > To rodzaj wyrachowania.
                    > _______________.
                    > Duchowego...(!?).
                    > A...
                    --------------------------------
                    obudż Sie!!!!!
                    • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 05.10.13, 14:25
                      iskram napisała:
                      > obudż Sie!!!!!
                      ______________________________.
                      Iskram mialem juz takie sny-zmory...! :-(
                      A...
                      • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 05.10.13, 15:20
                        iskram napisała:
                        obudż Sie!!!!!
                        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                        aaugustw napisał:
                        Iskram mialem juz takie sny-zmory...! :-(
                        ______________________________________________________.
                        Nie dodalem iskram, ze; ja sie obudzilem po takim wolaniu, a ty...!?
                        A...
                      • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 05.10.13, 21:04
                        Tak- obudziłam sie , a co zobaczyłam to moje ...:-)
                        • pierzchnia Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 05.10.13, 21:21
                          iskram napisała:

> Tak- obudziłam sie , a co zobaczyłam to moje ...:-)

Skąd wiesz, że obraz był prawdziwy ?
                          • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 05.10.13, 22:06
                            Z doswiadczeń, napisane jest w Biblii, przezyłam i wiesz co Ci powiem ,nieodpłaciłam bowiem dla mnie naszykowane było i jest niemozliwe, co stało się mozliwym- też z doswiadczeń - pozdrawiam... :-)
                            • pierzchnia Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 06.10.13, 11:00
                              Nieraz głowiłem się nad jakimś problemem kilka dni, ale informacja i tak przychodziła z zewnątrz - wtedy kiedy, w ogóle, o tym nie myślałem.
                              Nie będę tego opisywał szczegółowo, ale nigdy się na tych obrazach nie zawiodłem.
                              • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 06.10.13, 11:12
                                Też tak miałam ,tylko jeszcze pózniej docierałam do następnej odpowiedzi.... (Biblia) i wtedy zadawałam sobie pytanie - gdzie ja byłam?
                                • aaugustw Docieranie do następnych odpowiedzi...! 06.10.13, 11:20
                                  iskram napisała (do pierzchni):
                                  > Też tak miałam ,tylko jeszcze pózniej docierałam do następnej odpowiedzi....
                                  > (Biblia) i wtedy zadawałam sobie pytanie - gdzie ja byłam?
                                  _____________________________.
                                  A gdzie bylas i gdzie teraz jestes...!?
                                  A...
                        • aaugustw Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 06.10.13, 11:16
                          (A...): ja sie obudzilem po takim wolaniu, a ty...!?
                          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
                          iskram odpisała na pytanie (A...):
                          Tak- obudziłam sie , a co zobaczyłam to moje ...:-)
                          ___________________________________.
                          Gdzie to zobaczylas... - W sobie...!?
                          Co odczulas, ze mowisz, ze to Twoje...!?
                          Podziel sie ze mna, chce wiedziec czy takze
                          dobrze widze...!
                          A...
                          • iskram Re: czy Polska religijnosc to atut AA? 06.10.13, 11:20
                            Stanowcze nie- badaj sam siebie!
                            • iskram Re: Medrcy zawsze wiedzieli ..........! 06.10.13, 11:49
                              Badaj Siebie!
              • aaugustw slowa Dezyderaty (Max Ehrmann) 05.10.13, 10:10
                iskram napisała:
                > Badz uwazny ,staraj sie być szczesliwy!
                www.youtube.com/watch?v=RN21R2lXkos
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka