Dodaj do ulubionych

moj chłopak codziennie pije

02.06.13, 15:30
witam, potrzebuje porady co zrobic w tej sytuacji. jestem z mezczyzna po rozwodzie, który zapija smutki. nie mieszkamy jeszcze razem dlatego wczesniej tego nie zauwazylam.jednak po dluzszym poznaniu zobaczyłam ze ukochany praktycznie codziennie pije piwo i to niestety nie jedno. bardzo mi na nim zalezy i chcialabym mu pomoc. szukalam nawet jakiegos emaila do psychologa .. moze ktos byl w podobnej sytuacji? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: moj chłopak codziennie pije 02.06.13, 18:02
      Poczytaj w wątku HALT - znajdziesz tam podstawowe informacje nt alkoholizmu.

Placówki leczenia uzależnień znajdziesz tu:
      www.parpa.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=1&id=5&Itemid=10
      lecz jeśli on nie będzie chciał się leczyć nic nie zdziałasz.

• aaugustw Re: moj chłopak codziennie pije 02.06.13, 18:48
      klara_33 napisał(a):
      > witam, potrzebuje porady co zrobic w tej sytuacji. jestem z mezczyzna po rozwod
      > zie, który zapija smutki. nie mieszkamy jeszcze razem dlatego wczesniej tego ni
      > e zauwazylam.jednak po dluzszym poznaniu zobaczyłam ze ukochany praktycznie cod
      > ziennie pije piwo i to niestety nie jedno. bardzo mi na nim zalezy i chcialabym
      > mu pomoc. szukalam nawet jakiegos emaila do psychologa .. moze ktos byl w podo
      > bnej sytuacji? pozdrawiam
      _______________________________________________________.
      Im krotszy tekst, tym wiecej pytan...! :-(
      Czego oczekujesz od nas...!?
      Czego oczekujesz od niego...!?
      Czego oczekujesz dla siebie...!?
      Dlaczego sie rozwiodl...!?
      Jakie smutki on zapija...!?
      Czy wiesz, ze nie ma takiego powodu aby pic...!? itd...
      A...
      • klara_33 Re: moj chłopak codziennie pije 02.06.13, 18:57
        na poczatek zastanawiam sie jak przeprowadzic z nim rozmowe zeby rzeczywiscie pomyslal ze warto przestac pic...ze alkohol w niczym nie pomaga, tylko na chwile pomaga itp z drugiej strony nie chce go stracic...nawet jesli zdecyduje sie odejsc, to chcialabym mu pomoc zeby nie zmarnowal sobie zycia ! co zapija? wierzyl w milosc i mazlenstwo..zona go zdradzila, odeszla zabierajac dziecko ze soba. teraz mieszkaja daleko od niego takze bardzo teskni za dzieckiem...
        • 7zahir Re: moj chłopak codziennie pije 02.06.13, 19:08
          Daj mu do zrobienia te testy:
          www.alkoholizm.eu/?sel=testy
          Obawiam się, ze nie znasz prawdy nt przyczyn rozwodu.
          Poczytaj od 5-tej strony tego biuletynu:
          www.izba-lekarska.org.pl/stara_strona/files/dokumenty/12611432614babeda813eab.pdf
          • klara_33 Re: moj chłopak codziennie pije 02.06.13, 19:26
            moze macie racje ze nie znam prawdziwego powodu rozstania ale kocham go i chce mu pomoc. chce jakos umiejetnie podejsc do tematu, zeby do niego dotrzec i sprawic zeby zdal sobie sprawe z zagrozenia jakie niesie alkohol.. On, jak kazdy innyalkoholik, nie przyznaje sie do nałogu chociaz mysle zdaje sobie z tego sprawe i zle sie z tym czuje. tylko po 3 latach codziennego picia nie jest latwo przestac...
            • 7zahir Re: moj chłopak codziennie pije 02.06.13, 20:24
              Nie jesteś wstanie mu pomóc, jeżeli on nie będzie chciał przestać pić.
              Jeżeli chcesz dowiedzieć się co możesz zrobić
              wybierz się na mityng Al Anon.
              Poczytaj w podanych tu linkach:
              forum.gazeta.pl/forum/w,176,139943480,139945236,Al_Anon_grupy_wsparcia.html
            • 7zahir Czego nie robić 02.06.13, 20:38
              pracowniapsychologiczna.republika.pl/alk_pomagierzy.htm
            • aaugustw Re: moj chłopak codziennie pije 02.06.13, 20:45
              klara_33 napisał(a):
              > moze macie racje ze nie znam prawdziwego powodu rozstania ale kocham go i chce
              > mu pomoc...
              - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
              Nie udalo sie to jeszcze nikomu, dlaczego Tobie mialoby sie udac, bo go kochasz...!?
              To nie jest argument, lecz przeszkoda...!
              ________________________________.
              klara_33 napisała dalej:
              > ... chce jakos umiejetnie podejsc do tematu, zeby do niego dotrzec i spra
              > wic zeby zdal sobie sprawe z zagrozenia jakie niesie alkohol..
              - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
              Jezeli jest uzalezniony to nie masz zadnych szans w tej nierownej "walce"...
              Jezeli nie zadbasz przede wszystkim o siebie, bedziesz miala wszystko przed soba
              to co niesie zycie z czynnym alkoholikiem...!
              A...
              • ol_e Re: moj chłopak codziennie pije 03.06.13, 09:55
                > Jezeli jest uzalezniony to nie masz zadnych szans w tej nierownej "walce"...
                > Jezeli nie zadbasz przede wszystkim o siebie, bedziesz miala wszystko przed sob
                > a
                > to co niesie zycie z czynnym alkoholikiem...!
                > A...

Święte słowa...
                Warto nieraz odpuścić i to może przynieść dopiero skutek. Jeśli on wie, że zależy Ci na nim, mimo tego, że codziennie pije, nie ma on motywacji do zmiany tej sytuacji. Poczytaj trochę o chorobie alkoholowej, a będziesz wiedzieć o czym piszę. Żyć z czynnym alkoholikiem to piekło na ziemi. Nie znasz dnia, ani godziny. Wiem co piszę, bo sama jestem alkoholiczkę, z tym, że już kilka lat trzeźwą. "Próbowałam pomóc" mojemu partnerowi bardzo długo, z tym, że były to niedźwiedzie przysługi. Pozdrawiam Cię serdecznie!
                • grazkavita Nie Twoje zabawki 03.06.13, 11:31
                  i nie Twoje podwórko:jego dziecko. Niemniej jest rzecz w której możesz mu trochę dopomóc....Trzeba go delikatnie popchnąć w tym kierunku...Czasem męska duma nie pozwala na to, żeby się odezwać do byłej żony, wysłać sms z pozdrowieniami i zapytaniem , kiedy może przyjechać odwiedzić dziecko? Może dobrze by było wybrać się w daleka sentymentalna podróż razem i poznać malucha i przy okazji zobaczyć na czym mu na prawdę zależy...?
                  • klara_33 Re: Nie Twoje zabawki 03.06.13, 17:47
                    dziekuje za odpowiedzi. niebawem wyjedziemy razem na wakacje. po nich postanowilam z nim porozmawiac i postawic warunki albo zaczyna sie leczyc, albo odchodze...jesli chodzi o jego dziecko to poznalam i widzialam ze sie bardzo kochaja i bardzo dba o nie...
                    • beka.smiechu-w.sali.obok Jeez, jak automat 03.06.13, 19:06
                      7zahir 02.06.13, 18:02 Odpowiedz
                      Poczytaj w wątku HALT - znajdziesz tam podstawowe informacje nt alkoholizmu.

Placówki leczenia uzależnień znajdziesz tu:
                      www.parpa.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=1&id=5&Itemid=10
                      lecz jeśli on nie będzie chciał się leczyć nic nie zdziałasz.

Daj mu do zrobienia te testy:
                      www.alkoholizm.eu/?sel=testy
                      Obawiam się, ze nie znasz prawdy nt przyczyn rozwodu.
                      Poczytaj od 5-tej strony tego biuletynu:
                      www.izba-lekarska.org.pl/stara_strona/files/dokumenty/12611432614babeda813eab.pdf

7zahir 02.06.13, 20:24 Odpowiedz
                      Nie jesteś wstanie mu pomóc, jeżeli on nie będzie chciał przestać pić.
                      Jeżeli chcesz dowiedzieć się co możesz zrobić
                      wybierz się na mityng Al Anon.
                      Poczytaj w podanych tu linkach:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,176,139943480,139945236,Al_Anon_grupy_wsparcia.html

Ty masz jakies ludzkie odczucia, czy tylko automatyczne 7zahir?
                    • aaugustw Miedzy mlotem a kowadlem...! 03.06.13, 21:02
                      klara_33 napisał(a):
                      > ... niebawem wyjedziemy razem na wakacje. po nich... albo zaczyna sie leczyc,
                      albo odchodze
                      > ...jesli chodzi o jego dziecko to poznalam i widzialam ze sie bardzo kochaja i
                      bardzo dba o nie...
                      _______________________________________________________________.
                      Wierze, ze on kocha bardzo swoje dziecko, tym bardziej ze zabijaja go wyrzuty
                      sumienia, wiec jezeli uda ci sie go namowic na leczenie, moze stac sie tak, jak to
                      bywalo u innych; on wroci trzezwy do bylej i dziecka...(!?).
                      A...
    • margott70 Re: moj chłopak codziennie pije 03.06.13, 19:23
      Ja byłam w podobnej sytuacji. Jeżeli Ty widzisz, że codzienne piwo to oznacza, że jest ich duuużo więcej. Mój mąż zapijał smutki, choć opijał również radości. Jak to się skończyło? Marnie. Choć fakt, prędzej bym się diabła spodziewała, niż , że tak to się skończy. Tak, że wszystko przed Tobą. Najbardziej realny scenariusz-będzie gorzej.,
      • klara_33 Re: moj chłopak codziennie pije 03.06.13, 21:29
        wiem jedno, ze chce mu pomoc, nawet jesli mnie zostawi i wroci do ex... ale chce chociaz sprobowac. bede starala zachowac dystans i zobaczyc jak sytuacja sie rozwinie. chyba nie ma dobrego scenariusza do przeprowadzenia takiej rozmowy? pojde na żywioł i powiem ze mi na nim zalezy i chce mu pomoc...ale jakich argumentow uzyc zeby nim potrzasnac?
        • aaugustw Re: moj chłopak codziennie pije 03.06.13, 22:20
          klara_33 napisał(a):
          > wiem jedno, ze chce mu pomoc, nawet jesli mnie zostawi i wroci do ex...
          ...ale jakich argumentow uzyc zeby nim potrzasnac?
          __________________________________________________.
          A ja wiem jedno, (ktore i on wie); ty jestes w jego "lapach"...!
          Wiec nie pytaj o argumenty, bo nie stac cie na nie...!
          A...
          Ps. Argument jest tylko jeden taki, ktory najpierw potrzasnal by toba;
          A imie jego: Twarda milosc...! To znaczy: Albo, albo - juz od dzisiaj, od JUZ...!
          "Za kazdym meskim sukcesem, stoi mocna kobieta"
          • klara_33 Re: moj chłopak codziennie pije 03.06.13, 22:42
            dziekuje Ci za te słowa!! I tak właśnie zrobię! dobranoc...
            • aaugustw Re: moj chłopak codziennie pije 04.06.13, 14:52
              klara_33 napisał(a):
              > dziekuje Ci za te słowa!! I tak właśnie zrobię! dobranoc...
              ________________________________________________.
              Zycze naprawde wszystkiego dobrego, ale to wymaga takze
              b. dobrej znajomosci tej choroby Twojego oblubienca...!
              Pojdz na Al-Anon...
              A...
          • margott70 Re: moj chłopak codziennie pije 04.06.13, 12:45
            aaugustw napisał:

> "Za kazdym meskim sukcesem, stoi mocna kobieta"
            A kto stoi za porażką?
            • alkodarek Re: moj chłopak codziennie pije 04.06.13, 12:47
              margott70 napisała:

> A kto stoi za porażką?

Porażka jest sierotą.
              • aaugustw Re: moj chłopak codziennie pije 04.06.13, 14:55
                alkodarek napisał:

> margott70 napisała:
                > > A kto stoi za porażką?
                - - - - - - - - - - - - - - - -
                > Porażka jest sierotą.
                __________________.
                U "sieroty" duchowego
                A...
            • aaugustw Re: moj chłopak codziennie pije 04.06.13, 14:55
              margott70 napisała:

> aaugustw napisał:
              > > "Za kazdym meskim sukcesem, stoi mocna kobieta"
              - - - - - - - - - - - - - - - - -
              > A kto stoi za porażką?
              ___________________.
              Odp: Ego i Slabosc...!!
              Pokora nie zna porazek
              A...
              • alkodarek Re: moj chłopak codziennie pije 04.06.13, 15:05
                aaugustw napisał:

> ___________________.
                > Odp: Ego i Slabosc...!!
                > Pokora nie zna porazek
                > A...

No to Twoje życie musi być pasmem porażek :)
                • aaugustw Re: moj chłopak codziennie pije 04.06.13, 16:15
                  alkodarek napisał (do A...):
                  > No to Twoje życie musi być pasmem porażek :)
                  ___________________________.
                  Chcialbys...! ;-)
                  A...
                  Ps. Ono bylo pasmem porazek, gdy pilem a teraz wszystko
                  wraca do rownowagi dzieki "pasmom przeciwnym"..! ;-)
                  • margott70 Re: moj chłopak codziennie pije 04.06.13, 17:52
                    Idąc tym tropem wystarczy w życiu postępować dobrze, być pokornym a zmieni się ono w pasmo sukcesów. Jest taka książka "Kiedy złe rzeczy zdarzają się dobrym ludziom". Nigdy nie wpadło ci do głowy, że oprócz ewidentnych naszych niezbyt mądrych poczynań to jednak w w większości naszym życiem rządzi przypadek...Albo faktycznie jakaś karma...
                    • aaugustw Re: moj chłopak codziennie pije 04.06.13, 18:02
                      margott70 napisała:
                      > Idąc tym tropem wystarczy w życiu postępować dobrze, być pokornym a zmieni się
                      > ono w pasmo sukcesów. Jest taka książka "Kiedy złe rzeczy zdarzają się dobrym l
                      > udziom". Nigdy nie wpadło ci do głowy, że oprócz ewidentnych naszych niezbyt mą
                      > drych poczynań to jednak w w większości naszym życiem rządzi przypadek...Albo f
                      > aktycznie jakaś Karma...
                      ____________________________________________________.
                      Wiec albo zle odczytalas te ksiazke, albo jej Autor jest do "D"...!
                      Naturalnie ze jest cos takiego jak przeznaczenie, los, przypadek, etc...
                      Inaczej moglabys modlic sie na kleczkach do Boga i wypraszac u Niego
                      liczby w Totka, czy inne nieszczescia, ale ja mowie o Pokorze, ktora
                      nakazuje mi brac to zycie takim, jakim sie ono mi objawia i jeszcze do tego
                      byc wdziecznym, a nie zawiscic sasiadowi np. przy stoliku w restauracji, ze
                      zamowil lepsze jedzenie...!
                      A...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka