04.02.05, 08:26
Witam. Chciałabym wiedzieć /na początek ;)/, czy wśród nas, forumowiczów są
osoby uzależnione od opiatów, które biorą udział w programie metadonowym,
ewentualnie były lub są na przedłużonej detoksykacji buprenorfiną.
pzdr serdecznie Marta
Obserwuj wątek
    • zoltanek Re: Matadon. 04.02.05, 14:42
      nie to forum. szukaj ich gdzie indziej. powiem jak spytasz.
      • tynia3 Re: Matadon. 04.02.05, 15:08
        Dlaczego nie to? Nie rozumiem.
        • zoltanek Re: Matadon. 04.02.05, 19:41
          bo na tym forum nie wypowiadają się heroiniści. w internecie jest niewiele
          miejść gdzie możesz ich spotkać. takie jednostki nie szukają pomocy w podobnych
          miejscach i nie wypowiadają się otwarcie o swoim nałogu. należą do zupełnie
          innego świata. niewiele ich łączy z tutejszymi alkoholikami, nikotynistami i
          onanistami. za dużo tu dzieciaków, za mało powagi i intymności. yo!
          • tynia3 Re: Matadon. 04.02.05, 20:34
            Aaaaa ok ;)! yo!
          • chilum Re: Matadon. 05.02.05, 13:35
            > bo na tym forum nie wypowiadają się heroiniści. w internecie jest niewiele
            > miejść gdzie możesz ich spotkać.

Ale bajki piszesz.
            Ja jestem heroinistą i od 6 lat jestem na programie metadonowym.

>takie jednostki nie szukają pomocy w podobnych
            > miejscach i nie wypowiadają się otwarcie o swoim nałogu.

A gdzie takiego przeświadczenia nabrałeś??

>niewiele ich łączy z tutejszymi alkoholikam

Mechanizm uzależnienia jest taki sam u alkoholika i u heroinisty.
            • zoltanek Re: Matadon. 05.02.05, 15:47
              troche koloryzowałem chcąc udowodnić swoją teorie - to fakt, ale prawdą jest
              że nigdy nie widziałem tutaj opiatowca, znam fora na których jest ich wielu.
              właściwie to nie wiem jak to wytłumaczyć, ale forum gazety wydawło mi się
              nieodpowiednie, zbyt wiele osób nie mających pojęcia o uzależnieniu i brak
              moderacji.

przepraszam jeśli uraziłem i pozdrawiam
              • chilum Re: Matadon. 07.02.05, 12:57
                > przepraszam jeśli uraziłem i pozdrawiam

Spoko,nic się nie stało przecież:-).
                Peace:-).

> troche koloryzowałem chcąc udowodnić swoją teorie - to fakt,

Dlaczego?
                • zoltanek Re: Matadon. 07.02.05, 15:08
                  dlaczego?

bo byłem intuicyjnie przekonany do swoich racji, ale nie miałem żadnych dowodów.

oświeć mnie! może wiesz dlaczego w polsce nie jest refundowana buprenorfina.
                  Gdzie tkwi chaczyk? W czym jest gorsza od metadonu, a raczej dlaczego nie jest
                  lepsza?

• tynia3 Re: Matadon. 07.02.05, 15:28
                    Wynika to z aktualnego stanu prawnego.
                    W Polsce obowiązuje Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej w
                    sprawie leczenia substytucyjnego z dnia 6 września 1999r /Dz.U.99.77.873/.
                    Zmienione zostało nieco 19 czerwca 2004 roku /Dz.U.04.128.1349/ ;).
                    W rozporządzeniu tym mówi się, iż podstawowymi środkami substytucyjnymi,
                    stosowanymi w leczeniu substytucyjnym jest matadon i sole matadonu. Stąd
                    refundowane jest leczenie substytucyjne metadonem.
                    Nie ma mowy w rozporządzeniu o buprenorfinie. Jest ona natomiast wykorzystywana
                    nie w leczeniu substytucyjnym, a w detoksykacyjnym. Tu rzecz jasna jest
                    refundowana. Jednak tzw. "przedłużonej detoksykacji buprenorfiną" refundacja
                    już nie obejmuje.

pzdr Marta
                    • zoltanek Re: Matadon. 07.02.05, 19:19
                      Dziękuje za odpowiedź.

Zastanawiam się tylko dlaczego nie jest wykorzystywana w leczeniu
                      sybstytucyjnym w Polsce. Mi to śmierdzi polityką koncernów farmceutycznych albo
                      moją totalną niewiedzą. Potrzebuje oświecenia.

Metadon wyłącza połowe mózgu. Smutno jest brać go do końca życia...
                      • tynia3 Re: Matadon. 07.02.05, 19:39
                        Sprawa leczenia substytucyjnego w Polsce jest wciaż stosunkowo świeża (w
                        stosunku do 40-letniej praktyki na świecie) i mimo widocznej skuteczności -
                        kontrowersyjna.
                        Podejmuje się próby leczenia buprenorfiną przez przedłużoną detoksykację.
                        Inny jest też nieco krąg osób i charakter uzależnienia jaki bierze się pod
                        uwagę przy metadonie i buprenorfinie.
                        Problem sprowadza się do tego, że na polskim rynku farmaceutycznym nie ma
                        preparatu buprenorfiny dostosowanego do potrzeb leczenia uzależnień. Problemem
                        jest też konieczność samodzielnego pokrywania kosztów zakupu leku przez
                        pacjentów.
                        Pozostaje mieć nadzieję, że i w Polsce leczenie substytucyjne będzie się
                        rozwijać i zostanie opracowany model leczenia dostosowany do potrzeb polskiego
                        pacjenta.
                        W moim odczuciu - potrzeba czasu.

pzdr Marta
                      • chilum Re: Matadon. 08.02.05, 18:19

>Mi to śmierdzi polityką koncernów farmceutycznych

IMO dobry masz węch.
                        Firma Molteni z Włoch(Firenze) dostarcza wielokrotnie droższy metadon w postaci syropu od metadonu,który był w 1998 sprowadzany z Holandii w proszku,a apteki rozcienczały go do odpowiedniego stęzenia 2%.
                        Dlaczego kupujemy wielo,powtarzam wielokrotnie droższy metadon z Włoch,nie z Holandii?

hyperreal.info/drugs/go.to/art/192
            • tynia3 Re: Matadon. 05.02.05, 19:58
              Chilum, dzięki za odzew. Napiszę na priv. Ok?

pzdr ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka