19.01.06, 00:09

Cześć Witajcie Forumowicze, chciałam Was prosić o pomoc porade, ostatnio
odwiedziłam kilka mitingów , byłam nawet na AA

byłam tam jednak jeden raz ponieważ cieżko bylo mi mówić o moim problemie

ja od dawna czułam podświadomie że mam cechy typowe dla Dorosłych Dzieci z
uzależnonych Rodzin
niestety w żadnym pokoleniu nie było alkoholu

miałam kłopot na mitingu ponieważ nie chciałam skłamać przedstawiając się
nie dodałam DDA ani AA

więc odrazu zwróciłam b, niepotrzebnie na siebie uwage innych

czuje się dziwnie chodząc na mitingi, ale powtórzyłam testy wiele razy,
dużo czytam o DDA i wiem że nie mogłam się pomylić.

Gdzie jest błąd - skoro nie ma uzależnionych w rodzinie, może uzależniona
jestem ja???

Moze ktos ma podobny przypadek, prosze o podpowiedz, i jak postepować na
mitingu - żeby ludzie nie stracili do mnie zaufania że niby nie chce pomóc
sobie tylko może jakieś info do gazety zbieram??

DDA.
Obserwuj wątek
    • wiesia53 Re: scarlet 19.01.06, 08:24
      sądzę,że jesteś po prostu alkoholiczką..
      • e4ska Re: scarlet 19.01.06, 08:29
        Dodać należy: czynną
        • jerzy30 Re: scarlet 19.01.06, 09:08
          Nie musi być alkoholu i uzależnienia w rodzinie [ani żadnego innego
          uzależniacza - narkotyki - hazard, bulimia ......] by być i czuc sie jak DDA -
          to wtedy jest raczej DDD [dorosle dziecko dysfunkcyjne]. Wystarczy ze rodzice
          byli "pokręceni" i nie pozwalali ci na Twoje np. zainteresowania, wazne dla
          nich bylo tylko bys sie uczyla, nie moglas miec zadnych zwierzatek w domu,
          stosowano wobec ciebie domowa dyktature. Nie musisz nawet być alkoholiczką
          czyli uzależnioną od alkoholu. Ale z tym alkoholizmem to diagnoze może wystawić
          jedynie terapeuta lub Ty sama do tego dojdziesz [jak faktycznie nadużywasz tego
          trunku i stanowi on dla ciebie pewien problem].
          Mityngi sa rozne rozniste - i nikt nie powinien sie dziwic ze masz takie a nie
          inne poglady, ze sie przedstawiasz tak a nie inaczej - na mityngach nie, nie,
          nie oceniamy, nie krytykujemy i mowimy WYŁĄCZNIE o swoich jedynie
          doswiadczeniach, nie oceniamy innych. Tak wiec na mityngach AA [tych otwartych]
          mozesz nic nie mowic, mozesz tylko sluchac i mozesz nie byc ani osoba
          uzalezniona ani wspoluzalezniona, mozesz byc po prostu i wylacznie sympatykiem
          tego ruchu i mozesz na takie mityngi chodzic do konca swiata i nikt cie z
          takich mityngow nie moze wyrzucic, wyprosic.
          Pozdrawiam. Ale o tym DDA to pomysl.
          Wydaje mis ie ze dla ciebie wskazane bylyby mityngi DDA - sa takie
          • scarlet111 Re: scarlet 19.01.06, 13:15

dzieki jerzy
    • scarlet111 Re: scarlet 19.01.06, 13:19
      co do pozostalych postow, nie wiem co Wy chcieliscie mi powiedziec ,
      az mi opadly rece i biust z wrazenia.
      • wiesia53 Re: scarlet 19.01.06, 13:52

a może ty nam powiesz trochę o sobie...pamietaj,że swoim zwierzeniem pomagasz
        nie tylko sobie,ale i innym,może ktoś taki jak ty również to przeczyta,a sam nie
        ma odwagi zadac tego samego pytania..
    • alina66 Re: scarlet 19.01.06, 14:12
      cześć

jestem DDA, w wielu lekturach dla DDA pisze się o DDD - kiedy nie ma alkoholu,
      a człowiek funkcjonuje jak DDA - myślę, że o to Ci chodzi.
      Z tych przyczyn, które zapamiętałam , może być to przemoc w domu, chłód
      emocjonalny, nadmierna religijność, rygorystyczne przestrzeganie narzuconych
      rodzinie norm i nadmierna reakcja na ich złamanie (chodzi tutaj np. o róznego
      rodzaju nakazy i zakazy), przemoc seksualna.

Wejdź na nieoficjalną stronę DDA - niestety nie pamiętam dokladnego adresu, ale
      to jest strona na interii. W "Charakterach" (kiosk ONet) jest wiele artykułów
      na temat DDA i DDD. Jeśli chcesz na maila książkę "Toksyczni Rodzice" - w
      formacie worda - napisz do mnie na mail gazetowy.

Pozdrawiam i .. głowa do góry. Nie jesteś inna. JEst nas dużo.
      • scarlet111 Re: Hej 19.01.06, 16:27
        "chłód
        emocjonalny, nadmierna religijność, rygorystyczne przestrzeganie narzuconych
        rodzinie norm i nadmierna reakcja na ich złamanie (chodzi tutaj np. o róznego
        rodzaju nakazy i zakazy)",

to co wymieniłaś to jest mój stosunek do innych osób, kiedyś taka nie byłam ale
        widząc że dorastając zmieniam się - to jakby był główny mój powód zwrócenia się
        na mitingi i napisania tu na forum, zatrzymac te zmiany to zlo które obudziło
        się we mnie

co do pomagania innym, ja narazie nie widze w tym nic dobrego dla siebie
        ja raczej potrzebuje pomocy i jestem zdecydowana pomoc sobie, nie bede szukala
        wyjsc awaryjnych
      • scarlet111 Re: scarlet 19.01.06, 16:29
        Pozdrawiam i .. głowa do góry. Nie jesteś inna. JEst nas dużo.
    • scarlet111 Re: 19.01.06, 23:03
      mam nadzieje ze skoro jest nas wiele osob nie zakonczymy pisania, niech nie
      bedzie to watek zamkniety - czekam na posty...
      • jerzy30 Re: DDA 20.01.06, 08:50
        W Zakroczymiu trzy razy w roku [kiedys bylo dwa razy] organizowane sa
        kilkudniowe spotkania dla mlodziezy DDA i DDD - warto w takich zajeciach
        pouczestniczyc - zjezdza sie tam okolo setki osob z calej Polski - warto
    • scarlet111 Re: scarlet 20.01.06, 17:46
      ja jestem bardzo skrytą osobą, nieśmiałą dla tego chciałam Was prosic o
      opisanie waszych doświadczeń z Waszego pierwszego dnia na mitingu, czy możecie
      opowisać jak wyglądało wasze pierwsze spotkanie pierwszy miting, czy byliscie
      tam sami, czy byly osoby które w jakiś sposób wprowadzały,

czy można do takiego spotkania jakoś się przygotować , żeby troche mniej się
      bać

ja już byłam na pierwszym spotkaniu, ale nie zmniejsza to moich obaw, wydaje
      mi sie że coś było nie tak - nikt nie wprowadzał na grupe, osoby nowe były nie
      były w żaden specjalny sposób wyróżniane - wejście ich na grupe ,

nie prosiło się nikogo z samorządu o wprowadzenie, a wydaje mi się że powinien
      być moderator który wprowadza i jeszcze raz indywidualnie tłumaczy zasady,
      osoby nowe były potraktowane jak ktoś kto jest na grupie od zawsze , wejście
      tych osób nie było w żaden sposób zaznaczone ???
      • scarlet111 Re: scarlet 20.01.06, 17:48

jestem osobą nieśmiałą dlatego czułam się ogromnie skrępowana i podejżewam że
        będe czuła się skrępowana przychodząc na każdy kolejny miting.
    • alina66 Re: scarlet 20.01.06, 18:40
      scarlet,
      to niepojęte, ale ja wyparłam ze swojej pamięci wszystko z mojego dzieciństwa.
      Okrężną drogą dotarłam do tego, że jestem DDA.
      W pierwszej chwili zupełnie nie wiedziałam dlaczego, nie mogłam zrozumieć.
      Dopiero w trakcie pracy nad sobą zaczęły przypominać się pewne rzeczy.
      Niestety nie mam pod ręką książki, z którą m.in, pracowałam, jak wrócę do domu
      to wpiszę jej tytuł, tam są bardzo praktyczne ćwiczenia.

Bycie DDA czy DDD ma nie tylko minusy - na Gazecie jest forum dla DDA, tam jest
      także o plusach.
      Nie jesteśmy Marsjanami, a już na pewno nie jesteśmy winni temu, co się z nami
      dzialo. Staraliśmy się przeżyć i funkcjonować w miarę normalnie w chorej
      rodzinie.
      • scarlet111 Re: scarlet 24.01.06, 12:07
        ja czekam na tytuł tej książki, bardzo mi zależy, dla mnie każda pomoc ,
        wskazówka jest b. ważna i cenna

• scarlet111 Re: miting otwarty 24.01.06, 19:13
      interesowałaby mnie taka wskazówka , jeżeli ktoś z Was potrafiłby udzielić
      takiej informacji bądż wskazać gdzie mogę uzyskać , ogólnie na temat mitingów

co to są za pojęcia miting otwarty, zamknięty? Jak do tego podejść ,
      zastanawiam się na jaki miting trafiłam zamknięty czy otwarty, co oznacza takie
      rozróżnienie?
      • wielkopolanka3 Re: miting otwarty 27.01.06, 12:19
        Otwarty oznacza,że każdy,zupełnie każdy może przyjść,zamknięty miting na
        przykład AA to miting na który może przyjść każdy ale z problemem alkoholowym.
        Może nie jesteś wcale DDA tylko DDD (Dorosłe Dziecko z rodziny Dysfunkcyjnej).
        Zajrzyj na:
        dda.bhd.pl
        • scarlet111 Re: miting otwarty 27.01.06, 16:46
          hej wielkopolanka, bardzo Ci dziekuje ale ja już wiem, u nas byl wczoraj
          wlasnie miting otwarty,wiec dowiedzialam sie juz troszke na ten temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka